Home Bootvis verslagen Arlen, vanuit Knokke naar de Tong gronden

Arlen, vanuit Knokke naar de Tong gronden

Advertenties

Hoi Peter.

Ik lees al jaren al je berichten op de site en op fb en beloof ook al jaren om eens een bericht te doen. Bij deze dus mijn eerste bericht van afgelopen dinsdagochtend 5 augustus. Sinds 2 jaar heb ik contact met een Belgische jongeman (Jeffry) die ik via fb heb leren kennen. We hebben goed contact gekregen en vorig jaar is hij zelfs mee naar Noorwegen geweest.

Hij vroeg ik eens mee wilde op tong vissen bij Knokke met zijn bootje. Natuurlijk wil ik dat. Dus wij zondagochtend in alle vroegte pieren gaan steken bij biervliet, we hadden er veel nodig zei hij dus we staken samen 3 kilo. Maandag was Jeffry nog tappen wezen pompen om daarmee in donker te starten. Dinsdagochtend megavroeg uit de veren 01.30 om rond 2 uur te vertrekken. Aangekomen in knokke haven om 03.15 en niet veel later kwam Jeffry eraan met boot en hengels. Snel alles in de boot en hop….naar de stek. Jeffry was daar zeer precies in. Op de grens van het bommengebied zei hij, op 5 meter water. Het was afgaand water en de stroom kwam er al aardig in. Tappen op de haken en gooien maar. Beide visten we met 4 hengels met een 3 haaks verzwaarde paternoster. Korte zwarte amnesia aaslijntjes en 120 gram lood. Wat er toen gebeurde heb ik nog nooit meegemaakt bij tongvallen, het werd werken. Vanaf minuut 1 beet, soms harde soms rustige en de meeste zullen we tot aan het licht rond 5.30 niet eens gezien hebben. Bijna iedere draai was vis, vooral (kleine) tong maar ook zeker mooie exemplaren. Soms een botje of paling voor de afwisseling. Na anderhalf uur hadden we 26 maatse tongen. Toen het licht werd kwam er af en toe ook baars boven maar ook deze te klein. De tong bleef gewoon komen op inmiddels 3 meter water. Om 8.00 hadden we 50 maatse scheefsmoeltjes. Inmiddels waren we op pieren overgestapt maar ook die waren in trek. Wel was het inmiddels duidelijk geworden dat we echt een goede stek hadden want na een telefonisch onderhoud bleek dat de bootjes verderop het een stuk lastiger hadden, ze vingen wel tong maar niet in onze aantallen. Een mooi moment was dat we beiden indraaiden en we allebei een triplet tong hadden. 5 maatse van de 6, dan gaat t hard. Jeffry vroeg nog of er een foto getrokken moest worden 😉 maar in alle opwinding wilde ik blijven vissen. Achteraf is dat wel jammer want ik zou jullie graag laten meegenieten van dit avontuur. Om 9 uur het anker gelicht omdat het wel erg ondiep werd en de zeebaars steeds actiever werd. Nog een uurtje op een diepe stek zei Jeffry misschien vangen we daar niet zo veel maar wel vaak grotere. Dus naar 10 meter diep gevaren en hier was de stroom veel harder, dus overgestapt op 200 gram en verder vissen. Nou die Jeffry weet t wel want ook hier kwamen de tongen weer snel boven, maar dan ook allemaal maatse. Vele boven de 30 vm. Tot 10.00 doorgevist en toen terug naar de kant. We hadden 87….ja echt…..87 tongen. Na weging bleek dit 16 kilo te zijn. Wat een pak vis. Daarna boot uit t water, schoon maken en terug de stalling in waarna mijn thuisreis kon beginnen. Om 13.30 was ik weer moe maar voldaan in Kapelle. Ik wil Jeffry nogmaals bedanken en hoop binnenkort nog een keer te kunnen.

Arlen, vanuit Knokke naar de Tong gronden

Helaas dus geen foto’s maar nog wel 1 op de kant van de complete vangst.

Vele visgroeten van Arlen

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

10 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > augustus 10, 2020

  Antwoord

  Hey Arlen, dit moet me wel een feest zijn geweest, echt super en ik heb de eind foto gehad, maar helaas onplaatsbaar en de juiste heb ik nog steeds niet gehad, dus, misschien later?
  Het is algemeen bekend, dat er aan de tonggronden in Belgie veel meer vis zit dan bij ons. Ja soms aan de Waterweg, kun je op een hele korte tijd ook enorm veel vangen, maar waar dat vissen met 4 hengels per persoon vandaan komt, dan heb je toch nergens meer tijd voor? Ik vist altijd met 3 hengels op mijn eigen boot en was meestal kapot.
  Leuk dat je een bericht hebt gestuurd!

  Groetjes Peter

 2. ies > augustus 10, 2020

  Antwoord

  Hey Arlen,
  Wat een top geschreven vangstbericht, het moet echt een feest geweest zijn om op die boot te zitten. Jammer dat je er tussen door niet wat foto’s van hebt gemaakt, zou het verslag echt compleet hebben gemaakt. Misschien bij het volgende verslag.
  Groetjes Ies

 3. jack jozen > augustus 10, 2020

  Antwoord

  Hallo Arlen

  .Dat was nog eens anders dan van het kantje zo,n bak vis. De volgende keer toch proberen en fotoke te maken het verslag is wel mooi maar een foto maakt het nog leuker . Dat was wel een dagje van werken met 4 hengels maar dan heb je ook wat, op naar de volgende sessie veul groetjes Jack.

 4. Gino > augustus 10, 2020

  Antwoord

  Hoi Arlen,

  wat een vangst man dat is idd een feest en ik zou Jeffry toch maar goed te vriend houden !!Die weet het wel…
  Mooi verslag van gemaakt en idd iets meet foto’s zou het compleet gemaakt hebben.
  Succes nog verder.

  Grtjs Gino

 5. hugo > augustus 10, 2020

  Antwoord

  Hé Arlen,

  Dit zijn pas tong vangsten man!,inderdaad aan Knokke liggen mooie tong stekken voor de bootvisserij,maar ook op de golfbrekers wordt daar goed tong gevangen maar daar is het soms letterlijk vechten voor een plaatsje dus blijf ik daar weg.Er zijn leukere plaatsen om op je gemak te vissen.Succes bij jullie volgende trip.

  Groetjes Hugo

 6. Eldert > augustus 10, 2020

  Antwoord

  Zwijmel , zwijmel , zwijmel.
  Hier kan je alleen maar van dromen.
  Groet 3

 7. Nico > augustus 10, 2020

  Antwoord

  Hoi Arlen. Wat een mega vangsten en dan met 4 hengels de man Ik zal gewoon dan met twee hengels vissen.Dan heb je ook de tijd voor wat foto’s te schieten he maar misschien de volgende keer dan. leuk verslagje en dit maakt dan de visdag helemaal compleet he met zoveel Tong. En hopelijk de nog vele verslagen op deze site.

  Groetjes De Zeehondetemmer

 8. Rob > augustus 10, 2020

  Antwoord

  Hey Arlen,
  Wat een topvangst van jullie,daar kan de gemiddelde visser alleen maar van dromen.En elk met 4 hengels vissen,ja dan heb je een flinke voorraad zeeaas nodig.Maar ik dacht dat je in België niet ‘s nachts mocht vissen.Of is dit alleen voor charterboten en niet voor de kleine bootjes?
  Groetjes Rob,

 9. Peter(Fishguppy) > augustus 11, 2020

  Antwoord

  Rob, ik wilde die reactie over het nachtvissen ook geven, maar toen ik er over na dacht, de nachtvergunning voor binnenwater Nederland, als je die niet hebt, mag tot 2u na en 2 uur voor zonsondergang vissen, ik neem aan, als je de vertrektijden ziet, dat het voor Belgie ook 2u voor en na is?

  Groetjes Peter

 10. Arlen > augustus 12, 2020

  Antwoord

  Hoi allemaal.

  Wat een fijne reacties, leuk om te lezen.
  De volgende x zullen er zeker meer foto’s komen.

  Dat van dat nachtvissen klopt. Is niet toegestaan,maar heeft te maken met zonsopkomst. We begonnen 4.00 in de ochtend, dan doen ze niet moeilijk meer aldus Jeffry.

  Als je savonds blijft liggen zijn ze zo bij je.

  Groeten Arlen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *