Home Visrecepten Op de huid gebakken Zeebaars

Op de huid gebakken Zeebaars

Advertenties


Als ik deze ochtend in mijn wel gevulde vriezer duik, zie ik nog enkele baarsjes liggen en ik pik er eentje uit van een goede 40 cm en laat hem weer snel ontdooien in het water.

Op de huid gebakken Zeebaars

Als hij in zijn geheel goed ontdooid is, ga ik hem weer fileren, wat bij een Zeebaars erg gemakkelijk is(DVD visfileren.nl)

Op de huid gebakken Zeebaars

Een zeebaars is een van de weinige vissen, waarbij de buikgraten niet uitsteken, zoals bij de meeste rondvissen, dus zeebaars kun je echt graadvrij fileren in plaats van graadarm! Daarna gaan we de filets droogdeppen dmv keukenrol.

Op de huid gebakken Zeebaars Op de huid gebakken Zeebaars

Daarna bestrooi ik de filets aan beide zijden licht met bloem, wat ik daarna uitwrijf.

Op de huid gebakken Zeebaars Op de huid gebakken Zeebaars

Op de huid gebakken Zeebaars

Dan doe ik op de onbevelde zijde wat zeezout en gedroogde dille. Zeebaars behoeft voor mij geen viskruiden, omdat deze vis al een prima afsmaak van zichzelf heeft.

Op de huid gebakken Zeebaars Op de huid gebakken Zeebaars

Inmiddels heb ik de Roomboter die niet spat, uit de koelkast gehaald om op kamertemperatuur te laten komen. Dan gaat er een flink stuk roomboter in de pan die op een vol vuur staat.

Op de huid gebakken Zeebaars

Op het moment dat de boter gloeiend heet is, wat je kunt zien aan het schuim wat is verdwenen, leg je de filets op hun huidzijde in de pan en zet meteen het vuur op de kleinste stand, omdat de vel meteen dicht schroeit in de hete roomboter.

Op de huid gebakken Zeebaars

Dan doen we het deksel op de pan.

Op de huid gebakken Zeebaars

Dan laten we de pan voor een 20 minuten op het lage pitje staan en we zien langzaam de bovenkant van de filets doorgaren.

Op de huid gebakken Zeebaars

Na 20 minuten ztten we de pan op tafel en gaan we eten. De huid halen we eraf.

Op de huid gebakken Zeebaars Op de huid gebakken Zeebaars

De smaak is echt uniek en ik ga de Zeebaars als consumptievis steeds meer waarderen en waarschijnlijk ga ik er volgend jaar eens een paar keer gericht op vissen aan de stroomnaden van de Oude Roompot! Tong is inmiddels de normaalste zaak van de wereld geworden, om deze te consumeren!

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

18 reacties

 1. hans > oktober 30, 2011

  Antwoord

  ziet er erg lekker uit Peter, en inderdaad; Zeebaars heeft een lekkere smaak als je deze wat versterkt door Zeezout.
  Een paar reepjes ontbijtspek er over leggen wilt ook wel een lekkere smaak afgeven.

 2. Vera > oktober 31, 2011

  Antwoord

  Met een man als zeevisser zie ik de diverse internetsites voorbij komen. Zo ook die van jou. Af en toe kijk ik wel eens mee. Ik voel me over het algemeen niet geroepen om te reageren maar nu toch echt wel.
  Ik kan van je recept alleen maar zeggen “zonde van de zeebaars”. Volgens mij moet deze na 20 minuten in de pan ontzettend droog en doorgekookt zijn. Probeer hem de volgende keer is te bakken in de grillpan. Iedere kant ongeveer 4 a 5 minuten dus niet meer dan 10 minuten in totaal. Resultaat een lekkere net gare vis die nog vol van smaak is. Serveer daarbij een lekkere salade en pasta met verse pesto. Dan heb je een heerlijke maaltijd.
  Wat het zout betreft geef ik je helemaal gelijk. Deze vis heeft alleen wat peper en zout nodig.
  Wat de tong betreft…daar mogen ze mij voor wakker maken zo gewoon vind ik die toch echt niet.

 3. Peter(Fishguppy) > oktober 31, 2011

  Antwoord

  Dank je Vera voor je reactie en tip.
  Maar zo droog was hij niet, omdat ik op laag vuur gestoofd heb in ruim roomboter.
  Als je zo als ik dit jaar 300 tongen hebt gevangen, gaat het toch gewoon worden, als je hem 2 maal per week eet!

  Groetjes peter

 4. Westlandse Willem > oktober 31, 2011

  Antwoord

  Peter, geloof me, 20 minuten is veeeeeeel te lang. Vijf tot zes minuten op de huidkand is in wezen al genoeg. En met een deksel erop ben je niet aan het bakken maar ook aan het stoven omdat de vrijkomende waterdamp niet weg kan. Dat kan evengoed smakelijk zijn, maar gewoon bakken – of grillen – dan is zeebaars op zijn best.
  Je kunt zien of een vis goed gegaard is: de lamellen moeten zichtbaar zijn en het visvlees moet witglanzend zijn.
  Te lang gebakken vis is kapotgebakken, de lamellen vallen uit elkaar, al het vocht verdwijnt eruit en dat scheelt smaak.
  Geloof me en probeer het eens met een minuut of vijf met eventueel bij een wat dikkere nog even omdraaien en een minuutje op die kant.

 5. Peter(Fishguppy) > oktober 31, 2011

  Antwoord

  Hoi Westlandse Willem.
  ook jij bedankt voor de tip, maar jullie vergeten 1 ding, ik heb hem opgegeten en jullie waren er niet bij en hij was overheerlijk kan ik je zeggen! Ik ben geen Japanner die half rauwe vis eet en bovendien is dat niet bevorderlijk met een nierziekte!

  Groetjes peter

 6. Peter(Fishguppy) > oktober 31, 2011

  Antwoord

  Beste allemaal.
  Al jullie recepten van elke vissoort, die een ieder op zijn eigen manier pleegt klaar te maken, zijn van harte welkom op deze site, met een verhaaltje en foto’s erbij!

  Groetjes peter

 7. Bert Van Dyck > oktober 31, 2011

  Antwoord

  Ieder kookt naar eigen smaak…

  Peter ik ben blij dat je lekker geniet van een zelfgevangen vis!

  Groetjes Bert

 8. hans > oktober 31, 2011

  Antwoord

  ik spreek niet tegen dat een zeebaarsfiletje al gaar is na 5 a 6 minuten en ook nog op z’n best is. Langer is niet nodig en zou als je grilled of op de huid bakt absoluut niet langer mogen. Maar als je veel vis tot je beschikking hebt kan je daar best eens lekker mee experimenteren. Ik heb ook wel kibbeling en viskoekjes van tarbot, zeebaars en tong gemaakt. Voor iemand die nooit vist en toch liefhebber is ben je dan al snel een barbaar. Maar ik geef het je op een briefje; Het is superlekker.
  Kinderen zijn kibbelingliefhebber bij uitstek, de mijne eten alleen nog kibbeling van Zeebaars, ze zijn voor altijd verpest. ja door mij zelf.

  Ik heb net een potje van garnaal, schar en wijtingfilet op. Gewoon aangebakken, kant en klaar Dillesausje van de Aldi. Samen met wat black tiger garnalen was dit ook weer een supermaal!!
  Het toeval was dat ik eerder klaar was dan dat de aardappelen gaar waren, toen heeft het vispotje nog 10 minuten langer moeten opstaan, het is er niet minder van geworden hoor.

  ieder het zijne zeker??

  ik zou van iemand nog wel es willen horen hoe je scharren moet drogen. Superlekker, maar nog nooit zelf gemaakt. Wie o wie???

 9. [email protected] > november 2, 2011

  Antwoord

  ehhhh ja….waarom aan 2 kanten voorzien van bloem ( is bedoeld tegen aanbakken)…als je maar 1 kant benut?..en de bloem bovenop dus halfgaar ligt te zijn?

  Peter..hou je bij bij het vissen zou ik zeggen, daar ben je veel beter in!

  Groeten, Arno Koman

 10. Westlandse Willem > november 3, 2011

  Antwoord

  Hhahaahah ik lach me rot. Natuurlijk ieder zijn smaak!
  Maar Peter, na vijf tot zes minuten in de pan is zeebaars echt niet half rauw hoor.
  En over gezond en nierziekte: via een studie orthomoleculaire geneeskunde weet ik daar wel iets van. Het is zelfs zo, dat het zonder twijfel gezonder is de vis niet kapot te bakken en lang in de boter te hebben liggen. De structuur van alle goede olien in de vis verandert daardoor naar minder goed.
  Maar je hebt gelijk: ik was er niet bij toen je de vis op at. Daarom vind ik het wel een goed idee dat je me volgende keer even waarschuwt, dan kan ik langs komen om te proeven…..
  Over schar drogen: opa droogde ze vroeger aan de waslijn, gewoon met knijper en al.
  Ook legde hij ze wel in de buurt van de kachel, waar ze regelmatig gedraaid werden. Met de luchtjes in huis namen ze het niet zo nauw in die dagen…..

 11. maup > november 3, 2011

  Antwoord

  Hoi Mensen,

  Van de overgebleven stukken na het fileren kun je een heerlijke bouillon trekken en zo een lekkere vissoep maken.Heb je ook geen rauw afval meer,Peter ligt trouwens in het ziekenhuis met een buikvliesontsteking en ik wens hem dan ook een erg spoedig herstel toe.

  Groetjes Maup.

 12. Meunenmaaier > november 4, 2011

  Antwoord

  Sterkte Peter!

 13. Peter(Fishguppy) > november 4, 2011

  Antwoord

  Nogmaals, voor iedereen die het beter weet of beter kan: Laat komen die recepten, wij plaatsen ze met erg veel plezier.

  Ik probeer niet meer dan op een grappige wijze mijn eigen recepten aan jullie te laten zien.
  Dit wil zeker niet zeggen dat ik erg goed kan koken, maar mijn gezin en de mensen met wie ik altijd op vakantie gaan zijn er wel met in hun sas!

  Vele groetjes peter

 14. Peter(Fishguppy) > november 4, 2011

  Antwoord

  Hoi Westlandse Willem, jij hebt blijkbaar erg veel studie gedaan, diep respect voor! Maar ik heb de ziekte en daar kun je niet op studeren, want elke patiënt is weer veel anders en gelukkig ben ik een van de weinige die nog een kwalitatief leven heeft, mede door mijn positiviteit, omdat ik niet bij de pakken neer ga zitten!

  Ik zie graag uit naar jouw recept, hoe het wel moet!

  Vele groetjes peter

 15. Hans > november 4, 2011

  Antwoord

  Nu respecteer ik ieders mening, maar dat hierdoor de receptjes en belevenissen in de keuken van Peter moeten uitblijven, zou ik toch zonde vinden en een gemis op deze site.

  Peter,
  Ik hoop van harte dat je door gaat met het delen van je kookavontuurtjes.

  Beterschap trouwens, het zit je alweer niet mee.

  Groetjes,
  Hans

 16. Peter(Fishguppy) > november 4, 2011

  Antwoord

  Kijk, dat is nu Hans!
  Meer woorden zijn niet nodig!

  Vele groetjes peter

 17. Westlandse Willem > november 6, 2011

  Antwoord

  Peter, dat respect is wederzijds dan.
  Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar hoe je in het leven staat en geniet elke keer weer als ik een visverslag van je lees. Dan denk ik “zo, die Schuurbiers maakt er iets van!”, petje af. En dat je niet vastgeroest zit met je gedachtegang blijkt wel, nu je mij om het recept vraagt om dan zelf te ervaren hoe dat dan zal smaken.
  Uiteraard zal ik zorgen dat je dat krijgt.

  En verder: ik laat ieder in zijn waarde, alleen als ik vermoed dat ik positief kan bijdragen, en de persoon ik kwestie in mijn optiek het waard is, dan wil ik altijd wel een ideetje naar voren brengen. Zo ook wat het bereiden van de vis betreft.

  Groeten, Westlandse Willem

 18. Peter(Fishguppy) > november 6, 2011

  Antwoord

  Hoi Westlandse Willem.
  Mooi gezegd!!

  Ik geloof natuurlijk wel, dat jij van erg veel zaken erg goed op de hoogte bent, gezien, je altijd boeiende reacties.

  Nogmaals diep respect!

  Vele groetjes peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *