Home Tactieken Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Advertenties

 

goede dag mensen,

Ik heb een rookoven gebouwd en vandaag zonder vis uitgeprobeerd.

Nu is mijn vraag: wie heeft er ervaring met het roken?

Ik heb vandaag gewerkt met houdskool en eikenhout. Het laatste heb ik vochtig gemaakt. De rookoven blijft ongeveer een uur tussen de 100 en 80 graden staan, daarna zakt hij langzaam naar 60 graden. Ik stuur u de foto,s, ook als voorbeeld voor een ander.

Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Rookoven klaar, wie helpt mij op weg om te roken?

Heb u nog vragen, dan hoor ik dat van u. Ik heb mij aangemeld op het forum en marktplaats.

tot horens Boudewijn Kiers

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

14 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > januari 26, 2014

  Antwoord

  Hoi Boudewijn.

  Je moet houtmot(beuken) gebruiken en nooit nat maken.
  Je kunt deze mot, dat zijn grove snippers, in de meeste dierenzaken kopen en daarboven op gebruik ik wat eigen beuken stukken, op maat gemaakt van de lade van de rookoven.

  Heb zelf een rvs rookoven van Multismoke, maar omdat deze maar 80 cm was, heb ik hem zelf laten ophogen tot 1.30m, omdat de grote palingen met hun staart in het vuur hingen!

  Het is de bedoeling dat je de paling of andere vis, een kwartiertje “droogt”op 50 graden, dan de temperatuur omhoog brengen tot 100 graden, 10 minuten de paling garen, daarna de temperatuur naar 60 graden laten zakken en zo dmv een gasbrandertje houden voor een uur tot 1,5 uur afhankelijk van de dikte van de vis! Als je de temp van 100 naar 60 brengt, gooi je een handje droge beukenzaagsel op het bakje met vuur!
  Dan alles goed afsluiten en er vormt zich een rook implosie in de ton, dan rest alleen de temperatuur goed op 60 graden houden!

  Ik vind het een pracht van een oven, eigenlijk te mooi om in te roken en een beetje te gecompliceerd allemaal, het meeste heb je niet nodig!

  Wil je hem gebruiken voor paling of ook voor andere vis of producten, omdat er van die mooie rekjes in zitten?

  Een klein gasbrandertje om in de lade de temperatuur goed op peil te houden doet wonderen!

  Mvrg Peter

 2. jack > januari 27, 2014

  Antwoord

  ik gebruikte verschillende houtsoorten door elkaar eik beuk elzen en kersen 15 a 20 minuten garen op 80 graden dan gemengd zaagsel om te roken ongeveer 1uur op 50 graden je kunt beter wat langer roken met lagere temperatuur dan vlug met hogere temp geduld hebben gr. jack

 3. Smokey John > januari 29, 2014

  Antwoord

  Hoi Boudewijn,

  Kijk rustig eens op mijn website voor de nodige info over vis roken.

  Mooie rookton hoor!

 4. Smokey John > januari 29, 2014

  Antwoord
 5. Bram Wisse > januari 29, 2014

  Antwoord

  Ha Boudewijn,
  Ik heb precies zo een gemaakt. werkt uitstekend. Ik heb minder fratsen (luxe) eraan dan jij hebt. Hij ziet er te gek uit die van jou. Op mijn deksel heb ik via een gat een flexibele slang gemonteerd. Deze gaat via mijn schuurdak naar buiten. Nu kan ik gewoon in mijn schuur bij slecht weer roken.
  Ik ben een luie roker. Ik heb een gourmetstel onderin gezet en de draaiknop verlengt naar buiten. Ik regel de temperatuur precies zoals ik het wil en doe tussendoor boodschappen 😉 Ondertussen heb ik een koudrook generator aangestoken. Deze doet zelf zijn werk en kan ik met 1 handje mot gerust tot aan de 12 uur laten doorroken. Uitstekend wanneer ik lang moet roken (ook dus koud maar dan heb ik uiteraard niet het verwarmingselement aan). Op de roosters rook ik regelmatig scharren. Dat is echt super lekker. Succes met jouw rookcarrière, want het is echt ‘aldoende leert men’! 🙂

 6. Peter(Fishguppy) > januari 29, 2014

  Antwoord

  Hoi Bram, misschien kan je een recept met foto’s insturen naar de nieuwe rubriek “Wie bereid de lekkerste schar”?
  Gerookte schar bedoel ik dan?

  Groetjes Peter

 7. bram wisse > januari 29, 2014

  Antwoord

  Ga ik doen Peter. Bedankt voor de tip.

 8. Peter M > januari 30, 2014

  Antwoord

  Dag Boudewijn,

  allereerst proficiat, een schitterende rookton waar je ongetwijfeld lang plezier aan zal beleven.
  Wat het roken zelf betreft : afhankelijk van de vis- / vleessoort is de rook en gaartijd uiteraard anders. Ook de gebruikte houtsoort geeft een verschil. Beuk, berk, kers, eik,… alles is bruikbaar, maar geeft een andere smaak. In de handel kan je ‘rookchips’ kopen van verschillende houtsoorten, tot en met schilfers van wiskeyvaten.
  Belangrijkste bij het roken is de temperatuur. Alles boven de 80° is eigenlijk meer bakken dan roken. Voor koud roken spreekt met tussen 20° en 40°, maar dat verlengt natuurlijk aanzienlijk de gaartijd, warm roken zit tussen de 50° en 80°.
  Ik heb tot heden zalm, paling, makreel, schar, ham spek en worst gerookt. Zoals aangehaald hang ik de drooggedepte etenswaren eerst een tijdje (afhankelijk van de grootte van de massa) te ‘drogen’ op een temperatuur tussen 50° en 60°. Met behulp van een handspuitje met water, extra rookmot (zaagsel van dezelfde houtsoort) laat ik de temperatuur zakken tot 40°. Makrelen bvb zijn na 15 minuten droog en roken dan verder een 35-tal minuten afhankelijk van de dikte alvorens volledig klaar te zijn. Als je temperatuur te fel zakt kan je het vuur wat aanwakkeren (meer zuurstof en eventueel hulp met een brandertje). zo poet je permanent ‘spelen’ met het vuur om dat op de gekozen temperatuur te houden (afhankelijk van koud of warm roken). Boven de 80° zou ik noot gaan, dan ben je te snel aan het garen en heb je minder rooksmaak in het voedsel.
  Als tip kan ik je meegeven dat ik een ‘dampscherm’ gebruik, dit is een schaal die geplaatst wordt tussen warmtebron en etenswaren, waarin ik vaak ‘aromaten’ kieper (een goeie geut wijn, verse kruiden zoals thijm, rosemarijn…) maar gewoon water voldoet ook. Het effect van dit dampscherm is dat je de directe warmtepieken van je vuur vermmijd op je rookwaar.
  Alvast veel succes.

  Peter

 9. Peter(Fishguppy) > januari 30, 2014

  Antwoord

  Over de temperatuur kan natuurlijk gediscuseerd worden, maar ieder rookt naar eigen ervaring en als je jaren lang op 80 hebt gerookt en er komt iemand met het advies om het eens op 100 graden te proberen, omdat hij iets miste aan de paling, alleen bij echte grote paling van 80 a 90 cm, moet je dat toch eens proberen en ja dat heb ik gedaan en hij is vele malen lekkerder dan toen ik nog op 80 gaarde, voor mij persoonlijk, natuurlijk!
  Over smaak is niet te twisten!

  Het pekelen doe ik met gewoon tafelzout.

  Maar mooi dat iedereen het verschillend doet en zo kunnen we allemaal iets van elkaar opsteken.

  Groetjes Peter

 10. ronny > februari 4, 2014

  Antwoord

  Ik lees hier regelmatig wel eens iets over het roken van vis maar nooit over het drogen van vis.
  Ben ik dan de enige die een gedroogde wijting of een gedroogde schar ook nog weet te waarderen?
  Vele groeten uit Vlaanderen,
  Ronny

  Ps, wel een prachtige rookoven hoor, knap werk!

 11. Peter(Fishguppy) > februari 4, 2014

  Antwoord

  Laat maar zien Ronny!
  Groetjes Peter

 12. anskiers@kpnplanet.nl > maart 16, 2014

  Antwoord

  Hallo Boudewijn een heel andere vraag,
  Was jouw vader misschien Harm Kiers?
  Ik ben de dochter van Wim Kiers.
  Ik ben benieuwd.
  Groeten Ans Dekkers-Kiers.

 13. Rookovenshop > maart 8, 2016

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Ik heb een stukje geschreven over het drogen van vis. https://www.rookoven-shop.nl
  Ik hoop dat je er iets aan hebt

 14. Stany > november 16, 2017

  Antwoord

  Hey mannen,

  Ik rook al een tijdje met een simpele rookoven met temperatuur meter en wat deurtjes en kiertjes om open te zetten. Makreel gaar ik op 50 graden, een uurtje, vervolgens nog een uurtje roken met zaagsel van eik. Ik raap het zaagsel gewoon op als er in de buurt weer eens een eik gezaagd/onderhouden wordt. Verder rook ik eend en hesp.

  Succes gewenst!

  Stany

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.