Home Strand en kantvisserij Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Advertenties

Beste visvrienden,

met lede ogen zag ik aan, hoe de Limburgers telkens, met heel weinig tong naar huis gingen, terwijl ze een aantal jaren terug gewoon lekker stonden te vissen en ik vroeg al in een reactie, hoe dat kwam? Kwam geen antwoord op, dus de stoute schoenen aan getrokken en Henk, uitgenodigd om eens met mij mee te gaan, om te kijken wat er mis was.

Zondag had ik het bestelde aas weer opgehaald bij Lobbezoo-Zeeaas, wat er weer super uitzag en vooral de zagers waren ongelooflijk klein, dus, gewoon super voor de tong!

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Deze nacht afgesproken aan een vislocatie en om 23u was ik ter plekke en na een uitgebreid praatje, lopen we samen goed bepakt met onze strandkar richting de stek en na een hoop uitleg en de aas overdracht en ook wat onderlijntjes konden we omstreeks middernacht de hengels in werpen en ik was al aan het vissen, maar zag dat Henk niet zo snel was. Ik heb hem wat geholpen met het beazen en de eerste 2 lijnen van hem ingeworpen. Intussen gelijk gekeken wat hij goed of niet goed deed, moest weinig corrigeren, onderlijnen en aas waren hetzelfde als bij mij, dus….

Terwijl ik mijn eigen hengels in het oog houd, hoor ik Henk roepen, ik heb al beet, op beide stokken, maar ik haal nog niet in hoor!

Ik draai een botje in en mijn 2e gaat behoorlijk zwaar, er zit een triplet aan, met een 30+ tong, een ondermaats tongetje en een botje, dus 4 vissen in 2 draaien, of eigenlijk, mag je de bot geen vis noemen, of wel?

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Opnieuw ingeworpen en terwijl ik naar henk loop, is hij aan het inhalen en mijn oog valt op een triplet, wat uit het water komt!

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Omdat hij goed naar me geluisterd had, hangt er een beaasde onderlijn klaar, dus hij is vlug klaar, de maatse tong in de emmer, de botjes retour en de volgende hengel draait hij uit en ik hoor hem hijgen van de inspanning, weinig conditie zegt hij! Nu zijn het 2 maatse tongen en een bot, dus in 2 draaien 3 botjes en 3 tongen, beter dan bij mij!

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Als hij wat later met de ene hengel de andere mee brengt en er geknipt moet worden aan zijn hoofdlijn, roept hij meteen, nu weet ik waarom zo een beaasde onderlijn zo belangrijk is en hij is zo weer aan het vissen, anders was hij wel een tijdje bezig geweest, met andere dingen, zoals knopen en dergelijke. Inmiddels is het gaan regenen, niet hard, maar toch mijn plu maar in de kar omhoog gezet, er staat totaal geen wind, dus dan zit ik lekker droog. We vangen regelmatig een vis, soms 2.  02u is het hoog en voor hoog hebben we inmiddels allebei al 6 tongen aan de maat  gevangen, terwijl het toch, ondanks dood getij, redelijk stroomde, wat we met afgaand getij niet kunnen zeggen, nauwelijks iets van stroming, toch vangen we regelmatig wat vis, zelfs in triplet, als je bot ook vis mag noemen.

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Ook Henk vangt zijn visje, maar in verband met de regen, kom ik nauwelijks nog toe aan foto’s en hij roept ook weinig, dat hij vis heeft, toch zitten er genoeg in zijn emmer.

Henk kan ondanks de vele regen, omdat het steeds harder gaat regenen, zijn geluk bijna niet op en hij is echt blij.

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Dan hebben we het erover, waarom ze de laatste tijd niet zo veel vingen en dan zegt hij, wat denk te zelf? Ik viste in het begin ook altijd met onderlijnen van jou en dat is waar ook, was ik al weer vergeten en we spreken af, dat ik voor hem, voor het volgende tongseizoen, een hoop onderlijnen met juist haak en gevlochten haaklijntjes ga maken in de winter en dat ik ze een keer afgooi, als we op de koffie komen, als we in Weert zijn, ook weer opgelost en dan gaan we volgend jaar weer betere vangsten zien van Henk. Voor de mensen, die denken, dat ik ze weer ga verkopen, nee dat doe ik niet meer!!!

Als ik weer een triplet, van alles wat vang, spreken we af om te gaan opruimen, het is inmiddels al half 5 geweest en we zijn echt zeiknat en we vangen nog nauwelijks tong, alles is bot of steenbolk/wijtinkje.

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Als we aan het opruimen zijn en dan kun je er donderop zeggen, dat je tong vangt en ja hoor, ik vang nog 2 maatse en Henk nog 2 maatse in doublet en dan hebben we als we zijn opgeruimd, toch nog 23 maatse tongen. Helaas komt de foto niet tot zijn recht, te ver af genomen, er zaten echt mooie dikke tongen bij, tot 32 cm. Eentje had ik er schoongemaakt, om te laten zien hoe je de vel eraf haalt.

Tongvissen, samen met Henk, de Limburger

Blijkt er naast de emmer in het gras, nog een tong van Henk te liggen, dus 24 maatse en allebei hetzelfde aantal gevangen, knap gevist Henk en nu volhouden en niks vergeten!

Als we bij de auto zijn, wat ben ik blij, dat ik er ben, maken we nog een praatje en Henk komt weer net als de eerste keer, met een flinke vergoeding voor aas en onderlijnen en weigeren bestaat niet bij Henk. Hij neemt de tong mee naar huis en ik neem die andere rare beesten mee voor de buurvrouw, die er telkens enorm blij mee vis. Zijn er toch nog mensen, die ze eten zeg! Henk kan er niet overuit, zo veel vis, op zo’n korte periode, met dood getij en is heel blij met de hoeveelheid tong.

Misschien volgend jaar nog eens samen?

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

14 reacties

 1. Gino > september 28, 2020

  Antwoord

  Peter&Henk,

  Peter top dat je weer iemand onder je vleugels neemt…veel respect man ik moet het andere nog zien doen hoor !
  Prachtig verslag en foto’s zoals altijd en natuurlijk de vangst weer toppie.
  Succes nog veder.

  PS: ik ga vanavond een paar uurtjes proberen .
  Grtjs Gino

 2. Frank > september 28, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter en Henk ,

  Goed gevist mannen,mooie partij Tong en een limburger die blij is. De buurvrouw kan je maar beter tot vriend(in) houden. 😉
  Goed opgelet van Henk en gelijke score van vangsten,prima gedaan van de meester.☺
  Regen is altijd klote en zelfs in de duurste jas wordt je uiteindelijk nat,dan is een paraplu wel lekker om te schuilen.
  Weer een mooi verslag en foto’s.

  Groetjes Frank.

 3. ies > september 28, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter en Henk,
  Helemaal top, denk dat Henk gelijk naar de sportschool gaat om conditie te kweken, voor de komende sessies.Lol ja Bot mag je ook vis noemen, Vroeger als mijn zussen met de kinderen op zondags bij mijn ouders kwamen, trakteerde ik ze meestal op een schaal gefileerde Bot die ik de avond ervoor in de marinade van ketjap ui,knoflook en een beetje sambal gelegd had.zo hebben mijn nichten en neefjes vis leren eten.De Botten waren lappen die ik ving op de Westplaat van de Maasvlakte.
  Dus van de heerlijke vis Bot genaamd, kun je ook een traktatie maken. Ik denk dat Henk nu de smaak echt te pakken heeft en niet kan wachten om zijn vrienden de kneepjes ook te leren Uh ps Henry en Jack Ik blijf goed gehaakte Bot gewoon voor jullie terug gooien hoor.
  Groetjes ies

 4. jack jozen > september 28, 2020

  Antwoord

  Hallo Pedro en Henk.

  Wat een geweldige nacht waar jullie ondanks de regen en Dood Getij super gevangen hebben .Nu kan Henk het ook weer over brengen op Theo daar zullen we de komende tijd ook wel weer mooie verslagen van lezen als ze de les van de Meester goed op volgen. De foto,s zijn zoals altijd ook weer mooi gelukt super Peter dat je weer iemand gelukkig hebt gemaakt ik weet hoe het is ik heb het zelf met jou ook mee mogen maken.Heel veul groetjes Jack.

 5. Henry > september 28, 2020

  Antwoord

  Hey Peter en Henk,

  Een prachtig verslag met dito foto’s van jullie nachtelijke visavontuur.Ondanks het doodtij toch een geweldig aantal mooie tongen kunnen haken ook Henk heeft nu eindelijk, mede door de aanwijzingen van de kenner een mooie kluts vis om mee naar Limburg te nemen.Jongens dat hebben jullie prima gedaan!Gelukkig blijken er nog meer vissers te bestaan die van ‘n gefileerde bot een lekker maaltje vis kunnen maken. Voor de volgende wens ik jullie uiteraard wederom veel plezier en ‘n goede vangst.

  Groetjes, Henry

 6. Leen > september 28, 2020

  Antwoord

  Mooi verslag met mooie vangsten
  TOP👌👌👌👌

 7. henk > september 28, 2020

  Antwoord

  hallo peter en alle vissers
  bedankt voor de leuke reacties

  peter het was ondank de regen en het dood tij
  een geweldige nacht
  heb erg veel geleerd over het vissen op de geliefde scheefmoel
  ik ga je raad zeker opvolgen ,en vissen zoals ik afgelopen nacht heb geleerd
  ook ga ik meteen de benodigde materialen bestellen
  NOGMAALS HARTELIJK DANK
  DAT JE DEZE MOEITE GENOMEN HEBT OM MIJ DIT BIJ TE BRENGEN

  GROET HENK DE LIMBURGER

 8. Eldert > september 28, 2020

  Antwoord

  Ha Henk en Peter
  Jullie hebben er weer een mooi nachtje op zitten. En ik geloof helemaal dat Henk de volgende keer weer net zo veel gaat vangen. Hoorde van iemand anders die vrijdag was geweest dat daar een ware steenbolkplaag al aan de gang was. Nou, dan maar liever tong hoor.
  Succes de volgende keer
  Groet Eldert

 9. Nico > september 28, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter en Henk. Toch Leuk voor je dat Peter je weg wijs heb gemaakt met Tong vissen. En zo te zien op de foto’s is het goed gelukt jammer van die regen maar dat mocht de pret niet drukken. Leuk verslag er ook bij en hopelijk de volgende keer veel vis dan.

  Groetjes de Zeehondentemmer

 10. Ron Tak > september 28, 2020

  Antwoord

  Mooi verslag, jullie maken mij weer jaloers.

 11. Peter(Fishguppy) > september 28, 2020

  Antwoord

  Beste visvrienden, bedankt voor de hart verwarmende reacties, op 1 na, die heb ik inmiddels verwijdert en zal ook hier geblokkeerd worden, als hij negatief bedoelde reacties blijft plaatsen om mij in een kwaad daglicht te stellen.
  Iedereen die mij persoonlijk kent, weet hoe ik ben en dat ik altijd klaar sta om ieder te helpen, die ook goed is voor mij of onze site.

  Groetjes Peter

 12. Stefan > september 28, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter, je bent echt een kanjer, hier kunnen een hoop mensen in onze samenleving een voorbeeld aan nemen.
  Heb enorm genoten van het verslag en nog meer respect voor je.
  En Henk, ik gun je dit van harte, jou inzet om een visje te vangen en altijd een verslag insturen wordt terecht beloond door de webmaster, de tongenfluisteraar zelf!

 13. Kenneth > september 29, 2020

  Antwoord

  Hallo Peter en Henk.
  Ondanks doodtij hebben jullie toch goed gevangen. Peter wat tof van jou dat je moeite neemt om Henk e.e.a. bij te brengen zodat Henk nu heel goed heeft gevangen. Henk vanaf nu kan het niet misgaan met de vangsten, want je bent opstap geweest met de meester(Peter).
  Groetjes Kenneth

 14. hugo > oktober 3, 2020

  Antwoord

  Hallo Peter en Henk,

  Wat lees ik hier Henk samen met de meester op stap geweest! dan was dit zeker een leerzame nacht om de kneepjes en de gebruikte onderlijnen te testen. Als ik het verslag lees was het wel een natte bedoening maar wel een visrijke nacht waar je in de toekomst zeker verder mee kunt. Peter jij hebt je groot hart weer eens laten zien om een collega visser wat bij te leren respect man.

  Groetjes Hugo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.