Home Zeevissen in Denemarken en buitenland Vakantie Denemarken, Ebeltoft en Nyborg, 2022

Vakantie Denemarken, Ebeltoft en Nyborg, 2022

Advertenties

Beste visvrienden,

24 April, stond sinds lang geleden, 2,8 jaar om precies te zijn, weer een Denemarken vakantie op de planning, in dezelfde samenstelling, met mijn vrouw Marian en zoon Robbin en wat hebben we vooraf plannen gesmeed! Vrijdag eerst om Zagers en Zout aas, bij Lobbezoo-Zeeaas, de zagers, rechtstreeks vanaf de Oosterschelde, met zijn steekboot en dan zet ik ze 24uur in het zeewater, met pompje en dan schijten ze zich leeg, zodat ze lekker stevig zijn. Ik kreeg ook nog 4 bakjes extra nieuw probeersel, waarover later meer. Speciaal voor deze reis een nieuwe grotere dakkoffer aangeschaft van 450 liter, om wat extra bagage mee te kunnen nemen en alles ging er zo maar juist in, van ons al!

De reis begint naar Oerne, een streek bij Ebeltoft, die aanvat om 01.00u op zondagochtend en officieel mogen we pas om 16u in het huisje, maar nooit problemen gehad als we eerder waren, envelop met sleutel hangt in een kast, achter het gesloten Novasol kantoor en na een rustige reis, met een straffe noordoostelijke wind, waarmee de dakkoffer flink aan t fluiten was en we de benzine tank gestaag zagen leegtrekken, omdat we constant windop reden, we moesten 3 x tanken onderweg op 930 km, arriveren we bij Novasol om 11u en geen enveloppe in de kast, pas om 15u staat er op geplakt, balen, de auto boemvol en geen plaats voor boodschappen, maar toch wat erbij gepropt en wat gaan toeren, naar de vuurtoren aan Sletterhage, waar we gebruik maken van wat te eten, van een kiosk aan t water en wat wandelen, onze grootste hobby, in feite.

De tijd ging langzaam, we waren vermoeid van de reis en tegen 15u gingen we terug naar Novasol en bingo, de sleutel hing er, vlug een 4 km naar het huisje en dan konden we gaan settelen, leuk huisje, leuke omgeving, wat willen we nog meer, ja goed weer en dat viel niet tegen!

Vissen ben ik geheel vergeten, de eerste week aan Ebeltoft, hebben we wel een paar keer vis gegeten, in kleine restaurantjes en in een vers zaak gehaald om thuis te nuttige, in ons vakantiehuis.

We hebben gewoon de toerist uitgehangen, omdat de getijden voor mij niet gunstig vielen, of heel vroeg hoog, tussen 4 en 7 uur door de hele week en in de avond vind ik dit te laat, ik ga niet rijden met bier op. De verhoging waren juist gunstig, zo ongeveer 40 cm getij verschil, wat in Denemarken betekent rond springgetij, maar gezien, ik niet alleen was, heb ik voor mijn vrouw en zoon gekozen, we hebben tenslotte volgende week nog en de zagers bleven perfect, in onze koelkast, bij ons eten, gelukkig zijn we niet zo flauw en je ruikt er totaal niets van, niks beter dan een constante temperatuur van een graad of 6 a 7! Dus veel gewandeld en veel gegeten en gedronken!

Fregat Ebeltoft(Jutland)

Kaloefort ruïne, was een loodzware wandeling, maar wel leuk voor 1 keer om te doen.

Polsemix, een Deense specialiteit, alleen je krijgt zo een vol bord, dat je het gewoon niet op kunt, locatie Bonnerup pier.

Onze laatste dag in Ebeltoft sluiten we af met een ijsje , onder het Fregat en voor mij een biertje en morgen ochtend om 10u rijden we 228 km, naar Nyborg op de Funen en dan kan ik wel gaan vissen, de getijden vallen gunstig overdag, maar wel tegen het dode getij aan.

Zondag, 1 mei: We laden de auto weer vol en om 10u rijden we de 228 km van Ebeltoft naar Nyborg in een goede 2 uur, rustig op de wegen, denk dat iedereen naar de kerk is?

We hebben in ons huisje hier een sleutelbox en we zijn gewend dat we er om half 1 al in kunnen, maar huis blijkt nog niet schoon te zijn en het meurt echt binnen, naar natte hond en weet ik veel wat nog meer, echt vies, het huis, we hebben gebruik gemaakt van ’t toilet en zijn Nyborg centrum in gegaan, om te lunchen en een beetje rond te lopen.

Om 15.00u proberen we weer om het huisje in te gaan, helaas, nog niks, we besluiten gewoon, om de auto tegen het strand te parkeren en te wachten en om 15.40u stopt er een auto en een dame stapt uit en om 2 minuten voor 16u, parkeren wij de auto op de oprit bij het huis en een schelle stem klinkt, the house is clean in two minutes! Even later, is de dame weg en wij nemen onze intrek in een nog steeds naar natte hond stinkend huis, de bank ligt vol met haren, broodkruimels liggen overal, op de tafel, grond, onder de bank en dan kunnen we Novasol bellen en weer wachten of ff de handen uit de mouwen steken en zelf maar een grote schoonmaak doen, met afwas erbij, wat luchtverfrisser gespoten in het hele huis en dan is het na een uurtje weer leefbaar, de klacht komt later wel op het evaluatie formulier, wij willen onze vakantie voortzetten!

Nadat we volledig gesetteld zijn, de zagers, verfrist in nieuwe krantjes en ze zien er nog erg goed uit!

De avond gewoon gezellig aan tafel doorgebracht en onze zoon heeft Tartelettes bereid, die je in Denemarken kunt kopen, een soort ragout met pasteitjes, maar dan op zijn Deens met asperges!

Smaakte echt superlekker, we hadden het al eens in Odense in een Eetcafé gegeten, maar dit is een stuk goedkoper, kan ik je garanderen!

Morgen mag ik voor het eerst gaan vissen, rond 12u hoogwater, maar slechts 12 cm verhoging en dat gaat gedurende de week alleen maar naar beneden, gelukkig is het nu mei, de beste periode!

Maandag, 2 mei: Geen wekker gezet, maar toch om 7u wakker en samen met mijn vrouw ontbeten, heerlijk Deens brood, mmmhhhh.

Daarna richting Knudshoved, dit is een stuk korter lopen dan aan het curcuscenter. Het water staat erg laag, bij aanvang en ik besluit op de pier te blijven in het begin.

Het begin is verpletterend, mooie tikken op de hengels en met de eerste indraai, ook de eerste 3 Deense vissen en wat voor vissen, dikke scharren en het mooie is, dat ik van Frank Lobbezoo, wat had gekregen om uit te proberen op zijn speciale bereiding, waarvan ik alleen de zagers en leeglopers heb gebruikt en op deze lijn zat een zager, een speciale leegloper en een speciale zager, dus leeglopers en zagers, speciaal bereid, het werkt gewoon. Met de mesheften en slikjes heb ik niet gevist, omdat verse hier ook geen meerwaarde hebben

Dan hoop je natuurlijk dat dit zo doorgaat, helaas zit een de 2e iets minder vis.

Ondermaats scharretje en een torretje van pak weg 20 cm, waarvan ik er deze week een 20 tal vang, hopelijk goed voor de toekomst, kabeljauw stand Denemarken, belabberd, je mag niet voor niets, maar 1 kabeljauw per dag per persoon meenemen, hopelijk komt dit nog eens goed, maar vrees het ergste, gelukkig heb ik de mooie tijden nog meegemaakt bij ons en ook hier.

Ik was om 8.30u begonnen en vis tot 11.30u en vang regelmatig vis, eigenlijk heel veel vis, maar de vele ondermaatse scharretjes en scholletjes, mag je niet rekenen.

Om half 12 ruim ik op en neem dan mee, 2 scharren van 35 cm, 3 x34cm en nog 10 vissen tussen 30 en 34 cm, dus goed resultaat, gezien het getij.

Thuis zitten ze lekker in het zonnetje te genieten.

Na de lunch trekken we erop uit, richting Kerteminde, waar we een grote wandeling maken, door de haven en stadje.

Bij de bakker, kopen we nog een grote kaneelkoek, voor in het huisje en brengen de rest van de dag door in zon, thuis.

Dinsdag, 3 mei: Weer vissen, iets later weg en weer zit ik alleen.

De aanbeten zitten er weer goed in en er komen een 6 tal andere vissers, achter mij en op de pier, allen voor de geep en zefo, gepen worden goed gevangen en groot ook!

Buiten de vele ondermaatse vissen, vang ik slechts 5 vissen aan de maats, waaronder ook enkel botten, waarvan ik er 1 aan de buurman geef en de andere dikke meeneem voor de buurvrouw.

Ik stop bijtijds, omdat de zagers zo goed als op zijn, had maar 8 ons gekocht en bij thuiskomst is mijn zoon, Nyborg in getrokken, om te lunchen en aansluitend gaat hij dineren bij Strandhotel Hesselet en dat was lekker hoorde we naderhand. Mijn vrouw en ik amuseren ons wel thuis, met het lekkere weer.

Woensdag, 4 mei: Onze 2e week lijkt nog sneller te gaan dan de eerste en als ik vroeg wakker ben en de rest nog niet, ga ik na het ontbijt voor een lange ochtend wandeling, rond Knudshoved.

Het blijkt dat de tour de France dit jaar op 1 juli start in Kopenhagen, met een tijdrit en op 2 juli komen ze in Nyborg aan en de kolder is toegeslagen in Nyborg, overal op de fietspaden en langs de kant van de weg zie je:

Echt leuk om te zien!

Om half 10 vertrekken we richting langeland, 90 km van ons huis af, om in Spodsbjerg wat kweekzagertjes te kopen, ik neem 4 pakjes voor de prijs van 36 euro, terwijl ik in 2007 al 10 euro het ons betaalde bij Torben Hansen, benieuwd hoe duur ze daar nu zijn? Ik ben wel erg blij, dat ik meteen op de parking in de pakjes kijk, een erg natte bedoening en gelukkig heb ik zelf turf en kranten bij en verschoon de boel meteen, met een droge laag turf erop.

We rijden richting Bagenkop, waar we eerst natuurlijk Gulstav Klint bezoeken en daar een wandeling gemaakt.

Dan willen we in de haven naar de grillroom, maar helaas is alles gesloten, open van donderdag tot en met zondag en ook in Humble is de grillroom gesloten, dan bezoeken we maar de bakker, mijn vrouw en zoon hebben een lekker broodje ham en genieten daar ook echt van en ik heb een broodje gerookte zalm genomen, maar heb niet goed naar de mevrouw geluisterd, het is Smörrebröd, wat niet te eten blijkt, voor mij dan toch.

Daarna brengen we nog een bezoekje aan Rudkobing en tegen de avond bereiden we een soort van tongfilet, gekocht in de haven van Spodsbjerg, met gegrilde aardappelpartjes en koolsla erbij en de tong blijkt toch best erg lekker te zijn, anders dan bij ons, maar toch. Morgen weer vissen en ik besluit om de wekker op 4u te zetten, omdat de vorige 2 malen dat ik gevist heb, de vis het erg goed deed in de ochtend direct bij aankomst.

Donderdag, 5 mei: Om 4u loopt mijn gsm alarm af en ben snel fit wakker, doe mij ochtend dingen en pak mijn trommeltje met een lekkere kaneelkoek als ontbijt om mee te nemen, ben in de vakantie eigenlijk verslaaft geraakt aan kaneel brood en koeken, wat zal ik die missen.

Om 5u sta ik te vissen in het eerste ochtend gloren.

Deze dag begint weer goed en zou gelijkwaardig zijn, wat vangsten betreft van de eerste dag, alleen wat meer maatse schollen, al zijn de schollen niet echt groot, maar wel de lekkerste om te eten, rond de 30 cm.

Helaas veel klein spul tussendoor, schar moet hier 25 zijn.

Na het vissen, was rond 9.30u terug,  mag ik weer eens voor pakezel spelen in Svendborg centrum, waarna we onderweg op de terugweg Skarupore aandoen in de plaatse Grillroom, waar we een lunch nemen en de Hotdog Ristet, was vorige week zo lekker bevallen, dat ik er nu 2 neem, mijn zoon hetzelfde en mijn vrouw een vettige burger.

Na de lunch, ter plaatse een lange strandwandeling gemaakt ter plaatse.

In de namiddag en avond lekker thuis genoten van lekker eten en drinken en morgen de laatste kweek op maken en ook weer met zoute leeglopers die het deze week top doen, vooral voor schol en schar.

Vrijdag, 6 mei: Een half uur later dan gisten uit bed en snel naar Knudshoved.

De vangsten zijn goed, helaas veel klein spul, ook nog een lipvis, de 3e van deze week, toch maar een keer op de plaat gezet.

3 maatse schollen en scharren, gaan mee huiswaarts.

Vrijdag avond gaat Robbin weer uiteten en wij genieten van een avondje netflix en lekkere hapjes en drankjes.

Zaterdag, 7 mei: We gaan bij Fotex wat inkopen doen en rijden weer naar Kerteminde voor het avondeten en voor de rest is het opruimen en poetsen geblazen, wij willen ons niet verlagen, tot wat we bij aankomst zagen.

Om 00.00u zondagochtend 8 mei rijden we afgeladen naar huis, gelukkig is het nu weer Noordelijke wind en rijden we de hele rit wind af, op maar 1 tank en om precies 9u zijn we weer thuis.

Conclusie is dat we een fantastische vakantie hebben beleeft en we hebben telefonisch contact gehouden met onze dochter, via videobellen, omdat ze er niet bij was.

Helaas hadden we de 2e week te weinig stroming, om goed te kunnen vangen aan Nyborg, een les voor de toekomst, let op het getij, maar blijft moeilijk als je 2 weken gaat.

Je hebt altijd van die doemdenkers die 1 keer naar Denemarken gaan en de hemel op aarde verwachten in de visserij, dat is nu eenmaal niet zo en dan zie je een opmerking, dat je beter aan Vlissingen kan gaan vissen, vang je veel meer, ik denk er het mijne van, Denemarken, is mooi en je moet het zien de eerste maal als een ervaring en verwacht er niets van, dan valt het nooit tegen, maar je vangt er wel formaten die je bij ons niet vangt en het blijft vakantie, t moet niet zo zijn, dat je met volle koelboxen terug wilt komen, geniet er gewoon van!

Ik neem een aantal mooie visjes mee huis, voor eigen gebruik en meer moet dat niet zijn.

Later zal er nog een film volgen, mooi beeld materiaal volgens mij.

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

14 reacties

 1. Nico > mei 9, 2022

  Antwoord

  Hoi Peter en Marian en Zoon. Wat een prachtige foto’s van de omgeving gemaakt je zal er jaloers er op worden. En daarvan een zeer mooi verslag dat zo in een album kan. En ook mooie plaatjes van de vis die je heb gevangen top Man. Jammer dat het zo voorbij gaat maar jullie hebben er van genoten en dat is ook al heel veel waard.

  Groetjes.Nico

 2. Peter(Fishguppy) > mei 9, 2022

  Antwoord

  Jeff en Gino, zo vis ik altijd aan Nyborg, zolang ik er kom, een combinatie lijn, met de grotere kralen, super lijn, alleen te weinig stroming, anders komen er veel meer grote vissen uit! Maar ook het lijntje met 3 korte gevlochten haaklijntjes, leverde een doublet maatse schol op, dus gedeeltelijk tussen mijn oren, maar het vist superlekker en als dan de laatste haak over de muur komt, zit er soms nog een verassing aan.

  Groetjes Peter

 3. Leen > mei 9, 2022

  Antwoord

  Hoi peter
  Weer een mooi verslag van een mooie vakantie
  Groetjes.leen

 4. Eldert > mei 9, 2022

  Antwoord

  Ha Peter
  Dat waren een paar weken genieten . Wat een prachtige omgeving . Ik ga proberen mijn vrouwtje eens om te praten om daar ook eens naar toe te kunnen. Niks moeten , alles mogen , wat wil een mens nog meer. Jammer dat dat 2e huisje niet schoon was , het zal een beginneling geweest zijn misschien. Of ze wilde de centen snel verdienen. Nu weer gauw de lijnen in de Hollandse wateren uitgooien en tong vangen.
  Succes . Eldert

 5. ies > mei 9, 2022

  Antwoord

  Hey Peter en family, Tja wat kan ik hier nog zeggen, het valt op dat de vis duidelijk groter is dan we hier gewend zijn, de rust lijkt ook top als je het vergelijkt met de altijd drukke en rumoerige randstad, prachtige foto’s trouwens en ach het was vakantie en als iedereen het naar de zin heeft gehad en gezond is gebleven dan kun je zeggen, al met al was het weer een gouden tijd. Mocht je de smaak weer te pakken hebben, dan wens ik je bij de volgende sessie weer een maal tong toe als vangst. Groetjes Ies

 6. Paul > mei 9, 2022

  Antwoord

  Hey Peter,

  dat is nog eens genieten zeg! Ziet er top uit je vakantie en genoten zo te zien, de vangsten waren ook niet slecht zo te zien!

  Groeten,

  Paul

 7. Stefan Groenheide > mei 9, 2022

  Antwoord

  Hoi Peter, mooi verslag en foto’s van een zo te zien heerlijke vakantie, dik verdiend na het drama de laatste poging. Echt fijn om te lezen, mooi weer gehad dus lekker veel buiten kunnen ondernemen. Zover ik het zie, vind ik de vangsten uitstekend, prachtige platte lappen, gewoon een stuk groter als we gewend zijn in Holland.
  Ook ik hoop dat je nu de viskriebels te pakken hebt, hopelijk laat je ons snel zien hoe die scheefsmoelen er ook al weer uit zien!
  Groeten, Stefan

 8. Kees Michielsen > mei 10, 2022

  Antwoord

  Hey Peter,

  Mooi verslag met lekker veel foto’s 🙂
  Blijft een feest om naar Denemarken te mogen.
  Die kaneelkoeken zijn inderdaad erg lekker, misschien is er een bakker die dit ook leest en ze dan ook gaat maken, klandizie verzekert!

  Groeten,
  Kees.

 9. Gino > mei 10, 2022

  Antwoord

  Hoi Peter en familie,
  Jullie hebben er zeker een mooie vakantie opzitten met heerlijk weer.
  Het weer is nu wat omgeslagen hier wind en ze geven ook regen maar is maar een bui dus dat vind ik nog best!
  Je hebt er een mooi verslag van gemaakt hoor met prachtige foto’s en die omgeving in de regio Ebeltoft is echt prachtig 👍Nyborg ken ik niet dat wordt dan de volgende vakantie misschien.
  Mooi vissen heb je gevangen toch en leuk gewandeld en de ezel uitgehangen… ow pakezel was het zeker bwahh! Het is hier ook goed staan en leuk vissen vanaf het strand van Gjerrild Klint hoor top en natuurlijk de parking vlak bij. Nog een beetje men weg vinden maar dat komt wel.
  Altijd jammer dat je 2de verblijf vies was dat en dat is en blijft klote… 🤬
  Succes nog verder.

 10. Jack Jozen > mei 10, 2022

  Antwoord

  Hoi Peter Marian en Robbin .
  Wat hebben jullie een prachtige vakantie gehad in de zelfde formatie als toen met het pech jaar ,super je hebt er weer zoals altijd weer een geweldig verslag van gemaakt en foto,s zijn super .Sommige foto,s komen me bekend voor alleen jammer dat je niet meer bij cursus centrum niet meer kunt vissen was zo,n mooie stek te ver lopen nou he jammer. Maar je hebt de omgeving mooi in beeld gebracht dat is wel genieten geweest en je had de kok ook bij je die zal ook wel wat lekkere dingetjes gemaakt hebben en nu op naar de volgende trip samen met Frank he .
  Heel veul groetjes van Koekoek Jackie.

 11. Johan > mei 10, 2022

  Antwoord

  Prachtig verhaal broertje.
  Wat is Robbin n kerel geworden….pfffff
  Als ik dr weer bovenop ben gaan we opzeker n keer naar Denemarken samen.
  Ff de banden aanhalen en lekker vissen

  xx

 12. Martien Optendrees > mei 10, 2022

  Antwoord

  Beste Peter,
  Leuk verslag. Met interesse gelezen daar ik de plek zo goed ken, en zelf volgende week zaterdag voor de 4 de maal naar Nyborg ga. Vanavond toevallig bij Lobbezoo het aas besteld. Verleden jaar had ik veel succes met de tappen. Wat mij verleden jaar op viel dat het vergeven was van de kleine schar. Zo rond de 10 cm. Heb er ontzettend veel gevangen, maar zeker ook mooie vissen zoals jij beschrijft. Verleden jaar had ik het rijk alleen i.v.m de corona. Benieuwd hoe het nu zal zijn.

  Groet aan een ieder,
  Martien

 13. Peter(fishguppy) > mei 11, 2022

  Antwoord

  Iedereen weer bedankt!
  Johan, zouden we nog eens moeten doen, broer!
  Jack, jij kent de stekken he, blijft jammer, dat het cursuscentrum gesloten blijft voor verkeer, maar volgende maal misschien alleen en de strandkar mee.
  Martien blijft een prachtige stek, die elk jaar weer anders is kwa vangsten, maar mei en juni zijn meestal top!
  Suc6! Ga zelf de 21ste met een bootje op langeland vissen met mijn makker Frank.

  Grtjes Peter

 14. Frank > mei 29, 2022

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Heb je verslag nog eens gelezen en hoop dat men reactie er nu wel op komt te staan nadat ik eindelijk weet wat er al die jaren fout is gelopen en ze niet geplaatst werden.
  Het lijkt net een dagboek ,
  Mooie foto’s van de vissen en de omgeving , het landschap en natuur.
  Dat jullie ruïnes bezoeken is nieuw voor mij. Wij doen meestal kerken 😄.
  Groetjes Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *