Home Gastvissers Vissen op schar en wijting op de Westerschelde

Vissen op schar en wijting op de Westerschelde

Advertenties

Schollentrip

Op zondag 23 november had ik een schollentrip geboekt op de Nautilus met mijn broer Isi. Toen we om zes uur allen aan boord waren zei de schipper dat de weerberichten niet van die aard waren om deze tocht te maken. één sportvisser(???) had er geen animo voor en stapte de wal op. Even na zessen de sluis uit,het gas erop en knallen in het pikdonker,en in een mum van tijd waren we op de hompels.

Vissen op schar en wijting op de Westerschelde

In het duister werd de visserij aangevat,maar de scharren zien graag wat ze eten en lieten het afweten. In de schemering kon ik een tongetje vangen,en toen het dag was werden ook de scharren wakker.

Vissen op schar en wijting op de Westerschelde

Ze hielden er geen wedloop van zodat we konden spreken van een rustige visserij,waarbij gestaag mooie scharren binnenboord kwamen.

Vissen op schar en wijting op de Westerschelde

Gelijk de tendens de laatste jaren is,bestaat de wijtingvangst in een hoger terug gooi percentage,dan meenemen.

Vissen op schar en wijting op de Westerschelde

Vandaag vielen mij weer een aantal zaken op:er werd door een aantal vissers ondermaatse wijting meegenomen,een economisch delict dus. Ook viste een aantal mannen met te korte hengels,die het ingooien en de veiligheid v/d medevissers niet bevorderen;een hengel tussen 2.70 en 3 meter is ideaal. Als ge als op het achterschip vist en richting anker gooien is ook niet ideaal voor de vistijd,wel leuk voor iemand die van ontwarren houd. En de schipper had voor een berg zeepieren gezorgd,zodat de haken rijkelijk beaast konden aangeboden worden. In het begin v/d visserij liep er nog eb,en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt,bij het wegvallen v/d stroom bleef met enige regelmaat nog schar binnen komen. Bij de vloed werd de wind minder,en in de harde stroming ging de schar plat en kon de wijting ook het daglicht aanschouwen,meestal ondermaats. Na een paar uur werd de stroming minder en deed de schar weer mee.

Vissen op schar en wijting op de Westerschelde

Na een biertje van Frank kon ik de vis gaan strippen.

Vissen op schar en wijting op de Westerschelde

Om 15h. werd koers gezet naar Vlissingen en in een razende vaart lagen we 20 minuten later voor de sluis. We hebben een mooie droge en warme visdag gehad,zeldzaam voor de tweede helft van november. Het viel vandaag op dat de scharren de zagers lekker vonden,en de uit gespuwde ensis deden we terug a/d haak. Van een v/d mannen aan stuurboord een Juttertje gekregen.(word gemaakt op Texel) Na het ontschepen ook in een record tijd terug in Lanaken Frank bedankt,Isi bedankt

Vissen op schar en wijting op de Westerschelde

De boekhouding : 1 tong 6 wijtingen 64 scharren

Alain Tulleneers Lanaken 24-11-2014

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

2 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > november 25, 2014

  Antwoord

  Hoi Alain,
  wat uw stijl van schrijven betreft, ben ik een groot fan van u! U zegt wat wel en niet kan, positief zowel als negatief, gewoon zeggen wat je denkt!

  Ik vis zelf bijna altijd met hengels van 2.43m, de bekende ugly stick braid, waar je gemakkelijk 40 a 50 meter mee weg zet, dus het zal aan de vissers gelegen hebben?
  Op een charter wil ik wel eens vissen met een uptide van 2.70m, maar liever niet, ligt eraan waar je staat, op de boot.

  Ga vooral zo door met schrijven!

  Groetjes Peter

 2. Alain Tulleneers > november 25, 2014

  Antwoord

  Dank u Peter voor het compliment.Wordt niet altijd in dank afgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *