Home Gastvissers Henry en Jack, vissen aan de Waterweg

Henry en Jack, vissen aan de Waterweg

Advertenties

Beste visvrienden,

 

Terwijl ik samen met m’n vrouw wederom op pad was met m’n oude VW-busje stond m’n vismakker Sjakie met dit mooie weer natuurlijk te steigeren om gaan te vissen.

Bij thuiskomt duurde het dan ook niet lang  voordat er ’n afspraakje werd gemaakt, voor dinsdag was het water te vroeg laag wat inhoud dat Sjakie dan al om 5.00 uur uit de veren moet we willen immers zelf ons aas steken.

We besloten om donderdag te gaan, we kunnen beter iets langer in ons mandje blijven liggen zodat we niet ’s avonds om 22.00 uur aan de waterkant in slaap sukkelen, als oudjes heb je immers ook wat slaap nodig.

Om iets voor 8.00 uur arriveerde m’n vriend na ’n stevige omleiding over ’n bospad ( en fietspad met z’n auto) via ’n ander dorpje  bij mij en was het snel inpakken en wegwezen.

Onderweg hadden we zoals altijd meer dan genoeg stof om over te zeveren. Mijn leuke vakantie, prachtig weer en de talrijke Belgische terrasjes waar we verschillende speciaalbiertjes geproefd hebben was ’n waar genot.

Maar ook  over ons eigen kikker landje waar Rutte en Kaagje nog steeds liggen te bekvechten en alleen met de linkse partijen ’n regering willen vormen terwijl het volk toch overduidelijk voor rechts heeft gekozen.

Hoe democratisch kun je zijn, als ze hun zin doorzetten kunnen we de verkiezingen voortaan ook wel achterwege laten maar het zal allemaal wel heel erg moeilijk zijn en gelukkig hebben wij meer verstand van vissen!!!

Na een voorspoedige reis arriveerden we op onze steeklocatie, het water was dit keer al ontiegelijk ver af dus we konden meteen aan de slag.

We begonnen om de ene emmer met pieren te vullen, deze zijn uiteraard gemakkelijker te steken dan zagers en ik wil niet meteen m’n rug tot het uiterste belasten.

Uiteraard waren we met dit prachtige weer niet de enigste stekers en werd er met regelmaat voor de ontspanning en rust ’n babbeltje gemaakt.

De pieren lieten zich redelijk goed vangen maar om wat mooie zagers in de emmer te krijgen was het flink zoeken en ploeteren.

Doordat de tongvangsten aan beginnen te trekken zijn de zagertjes bij alle vissers gelieft en dit was wel te zien aan het omgeploegde strand, het leek wel ’n maanlandschap.

Na zo’n 2 uurtjes hadden we toch zeker 1½ kg prachtig aas bij elkaar gespit, ruim voldoende om er een mooie visdag van te maken dus laat de tong maar komen.

Om 14.00 uur arriveerden we bij ons voorgenomen stekje aan de Waterweg en bleken de enigste gegadigden te zijn die ’n visje wilden vangen.

De kade daarentegen was druk bezet door dagjesmensen, strandstoelen, ligbedden etc. etc. iedereen lag heerlijk te genieten van het fel schijnende zonnetje.

De drukte werd uiteraard ook wel ’n bietje veroorzaakt doordat er in de nabijheid een grote priklocatie van de GGD was en het is natuurlijk met dit mooie weer geweldig om dit te combineren met wat luieren aan de waterkant.

Snel onze hengelspullen opgesteld zodat we verzekerd waren van ’n mooi plekje en het feest kon beginnen.

We vissen allebei met 2 haken en clickafhouders die voorzien zijn van korte gevlochten haaklijntjes om het afknippen van de haak door de talrijk aanwezige krabben te bemoeilijken.

Het was opkomend water en rond 17.00 uur zou dit op z’n hoogst zijn dus we konden twee getijden bevissen.

Het duurde niet lang voordat de 1e bot op de kant lag bij m’n vriend maar ook  ikzelf was  snel van de nul af.

Het was alleen bot en nog eens bot dat we aan de haak kregen, veelal ook van postzegelformaat en werd dus onmiddellijk naar moeders teruggestuurd om groter te worden.

Tijdens het voorbijvaren van ’n oude driemaster zat ik met ’n koel biertje in m’n knuisten met m’n gedachten in vroegere tijden, dit was echt genieten.

Het was eigenlijk korte broekenweer maar omdat we het vrouwvolk niet op stang wilden jagen hadden we eer toch maar voor gekozen om onze gespierde onderbenen te bedekken.

Naarmate het water hoger kwam werd de stroming een stuk sterker wat resulteerde in redelijk wat vuil op de lijnen en flink kromgebogen hengeltoppen waarop moeilijk beten te registreren zijn.

Wat later arriveerden ook twee goede vrienden van m’n maatje, Peter Jacobs en z’n vrouw Anky, uiteraard ook alle twee besmet met het visvirus, dus we waren niet meer de enigste vissers.

Ook Mar (inus) een visser die vlakbij in  ’n appartement woont was uiteraard al ’n praatje komen maken, hij was verliefd op m’n eigen gemaakte rijgnaalden en nadat ik hem deze eentje cadeau had gedaan werden we kort daarna allemaal voorzien van ’n lekkere warme kroket, wat ’n service.  Terwijl ik zat te smullen zag ik vanuit m’n ooghoek de alom bekende aanbeet met de natril op de top….. zou ie dan toch gearriveerd zijn???

Jawel hoor, nadat ik moeizaam had binnen gedraaid lag de 1e tong op de kant, hier waren we uiteindelijk voor gekomen.

Alhoewel we op redelijke afstand van elkaar zaten was het door de sterke stroming moeilijk om niet in elkaars lijnen te komen en ook het binnen draaien van de lijnweed door het aanhangende vuil bemoeilijkt.

Ik besloot om loodlifters boven m’n ankerlood te hangen en dit maakte inderdaad het binnen draaien ’n stuk gemakkelijker.

Terwijl m’n maatje, Peter en Anky  met regelmaat botjes aan het haken waren ving ik mijn 2e tong, dit overigens nog steeds met pieren.

Iedere 10 minuutjes waren bij het indraaien de haken kaal dus ook meneer en mevrouw krabbemans bleken ons aas overheerlijk te vinden.

Terwijl Sjakie verderop bij z’n vriend Peter stond te kletsen gaf Mar ’n gil dat ie een enorme aanbeet op een van hengels zag.

Na een enorme spurt was het oude baasje bij z’n hengel en ongelofelijk wat later hing een mooie zeebaars onder tegen de stenen rand.

Heel behoedzaam en voorzichtig opdat z’n onderlijn niet zou breken takelde de oldtimer de baars op het droge, z’n dag kon helemaal niet meet stuk.

Uiteraard meteen enkele fotootjes gemaakt en na meting bleek de baars een lengte te hebben van 47 cm.

Natuurlijk werd de zeebaars ook door menig toerist bekeken en na het vreugdedansje van Sjakie werden de visactiviteiten weer hervat.

Bij het indraaien van m’n 2e hengel bleek er wederom een scheefsmoel mijn pieren niet te hebben kunnen weerstaan dus de 3e tong was een feit, ze allemaal niet groot maar rond de 28 cm. prima voor ’n lekker maaltje.

Wat later  kreeg ik op m’n andere hengel ook een stevige aanbeet en vol hoop begon ik met het binnen draaien wat zeer zwaar ging doch ik voelde dat het niet alleen vuil zou zijn.

Het bleek een grote bot vergezeld van een krab te zijn, de gevlochten haaklijntjes waren dus geen overbodige luxe.

Ondertussen waren we uiteraard ook begonnen om onze haken te voorzien van mooie steekzagers doch dit resulteerde niet in meer beten.

Ik werd weer gealarmeerd door een vreugdekreet van m’n vismakker en  jawel hoor, het manneke draait simpelweg zeebaars nummer twee op de kant, deze bleek na meting 42 cm. te zijn, dus net aan de maat.

Het was fantastisch om de blijheid op de snuit van de oude rakker te zien, hier hadden we dan ook niet van durven dromen, gewoon geweldig.

Peter en z’n vrouw waren al bezig met opruimen omdat er de volgende dag ook weer gewerkt moest worden en gelukkig was dat voor ons vervlogen tijd.

We kregen met toerbeurten toch nog wat botten aan onze haken en de sfeer op de kade was mede door het prachtige weer ook in de avond uren nog erg gezellig.

De moeheid begon echter toe te nemen en dus besloten ook wij om zo onderhand ook maar ‘ns in te gaan pakken, we hadden twee getijden gevist, ons aas gestoken maar ook prima gevangen.

Alle botten van redelijk formaat verdwenen bij Sjakie in de emmer, twee mooie zeebaarzen en ikzelf met 3 tongen huiswaarts keren da’s toch geweldig!!!

Om 2.00 uur waren we na een voorspoedige rit weer veilig thuis en konden we terugkijken op ’n  prachtige visdag, dit was voor herhaling vatbaar.

Beste vrienden, door de opwarming van het water zullen de tongvangsten alleen maar toe gaan nemen dus ik zou zeggen, veel plezier en VANG ZE !!!

 

Groetjes, Henry

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

18 reacties

 1. Fishguppy > juni 12, 2021

  Antwoord

  Beste visvrienden, ben weer blij voor jullie, dat je wat vis in de emmer hebt, na een heuse marathon aan de Waterweg, ’t is het m nog niet echt he, maar misschien begint het, laten we maar denken? Mooie Zeebaars als bonus en 1 van 41 cm, net onder de maats, zoals we zien op de meetlat kunnen zien, die eigenlijk vanaf 0 moet beginnen en niet op 1 cm.
  Ik denk dat jullie vele vissers hebben uitgenodigd om ook hier te komen vissen, ik ben er niet zo’n fan van, openbare foto’s op een goede plaats, maar wie ben ik?
  Groetjes Peter

 2. Jack Jozen > juni 12, 2021

  Antwoord

  Hoi Maatje .

  Wat heb je er weer een geweldig verslag van gemaakt we hadden inderdaad weer een lange sessie van gemaakt en alles liep voorspoedig . Ja voor mij begon de dag inderdaad al met omleiding goed dat ik de omgeving ken dus via bospaden ging het via Steensel naar Eersel maar toch nog op tijd voor de afspraak. Ik heb deze keer niet zoveel hoeven te steken het was meest Henry die zijn rug belaste ik ben super blij met zo,n Maatje . De visvangsten liepen weer als vanouds alleen de tong laat het nog wat afweten maar mijn Favorite vis zat er weer volop en maar in mijn geval was de kers op de taart de twee zeebaarzen allebei aan de maat gemeten zelfs met de controleur er bij, en voor mijn maatje natuurlijk toch de tong en daar kwam natuurlijk nog bij dat mijn vriend Peter en zijn vrouw Anki ineens voor mijn neus stonden was echt een verrassing die voor mij een gemakkelijke stoel meebrachten dat ik niet meer op mijn koelbox hoef te zitten ..Al bij al hebben we weer een super dag gehad op naar de volgende sessie heel veul groetjes Jack.

 3. Eldert > juni 12, 2021

  Antwoord

  Hey Henry en Sjakie
  Jullie hebben er echt een topdag van gemaakt. Vroeg uit de veren om zelf aas te gaan steken, respect hoor. En dan een hele dag plus avond vissen. Volgens mij moeten jullie na zo,n dag keikapot zijn. Maar wat een mooie vangsten ook , tongen, zeebaarzen en jullie geliefde botten. Prachtig . Hopelijk is dit het begin van de betere tijden. En wat een prachtig verslag er weer van gemaakt. Heerlijk om te lezen en plaatjes te bekijken. Hopelijk gauw weer tot een volgende met knallende toppen.
  Groeten Eldert

 4. Gino > juni 12, 2021

  Antwoord

  Hoi Henry&Jack,
  Jullie hebben er weer een mooie lange dag aan het water van gemaakt👍.
  Eerst je in het zweet werken om aas te steken daar doe ik men pet voor af hoor… ik ben van het makkelijke dus bestellen maar 😂.
  Jullie geliefde vis was er ook weer voor jullie, de bot dus en dan nog zeebaars en tong boven halen mooi hoor!
  Leuk verslag met de foto’s erbij al mag het een beetje discreter wat Peter al aangaf!
  Succes nog verder.

  Grtjs Gino

 5. Hugo > juni 12, 2021

  Antwoord

  Hallo Henry & Jack,

  Wat een verhaal weer een lust om het te lezen mannen. Mooi wat tong 😛 gevangen en als klap op de vuurpijl ook nog 2 mooie zeebaarzen erbovenop. Ik herhaal het nogmaals mijn diepste respect omdat jullie het nog altijd kunnen opbrengen om zelf jullie aas te gaan steken Chapeau. Over bier 🍺kennen wij Belgen wel wat hè Henry! met een grote pint op een klein terrasje ja ja…het kan mij ook bekoren hoor. In ieder geval hebben jullie er weer een gezellige dag opzitten met elk een mooi pannetje vis. Succes bij jullie volgende trip.

  Groetjes Hugo

 6. Nico > juni 12, 2021

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack. Alle eerst weer een schitterend verslag er van gemaakt en dan nog mooie foto’s van genomen ..Zoals van jullie zelf en van de vis maakt het helemaal compleet Mannen. Petje af nog dat jullie samen het aas ook zelf gaan steken . Wat een Baarsen en Tongen en dus toch goed gevangen samen.
  Dus dat ga nog naar meer smaken en succes weer voor de volgende trip.

  Groetjes De Zeehondentemmer.

 7. Peter de Vries > juni 12, 2021

  Antwoord

  Hé Henry en Jack

  Jullie zaten donderdag dus niet zover bij mij vandaan. Het was inderdaad geweldig weer en die driemaster heb ik ook voorbij zien komen.
  Leuk tong gevangen en wat een mooie baarzen man, top.
  De krabben waren een ware plaag maar met Gevlochten haaklijntjes is het goed te doen.
  Nog veel rammelende toppen komende tijd. 👍

  Groet Peter de V

 8. Stefan Groenheide > juni 12, 2021

  Antwoord

  Hoi Jack en Henry, wat een fijne dag hebben jullie weer achter de rug, mooie vangsten en veel gezelligheid. Prachtig verslag van gemaakt weer met mooie foto’s. Hopelijk kunnen jullie snel weer op stap!
  Groeten, Stefan

 9. Jeff > juni 12, 2021

  Antwoord

  Hé Jack en Henry,

  Ik dacht al bijna dat jullie van de aardbodem verdwenen waren! Kreeg al geen reacties. Maar zeker geen WiFi in de oude VW? Haha

  Jullie hebben er weer een dagje van gemaakt waar menig Visser jaloers op is

  Veel succes voor de volgende sessie!

  Jeff

 10. Benjamin > juni 13, 2021

  Antwoord

  Goedemorgen,

  Leuk verslag en netjes gevist :-).

  Ik kan zoveel niet zeggen. Na +- 20 jaar om en rond Neeltje Jans gevist te hebben tot in Zoutelande, ben ik even gestopt met vissen.

  Nu de draad opnieuw opgenomen, maar korter bij huis, op de Westerschelde. Weliswaar… waar ik ook ga (Bath/ Breskens/Terneuzen), ontieglijk harde stroming, voortdurend vasthangen, ….

  Ik ga eens maar proberen de volgende keer aan de Noordzee kant, Zwarte Polder, wie weet.

 11. ies > juni 13, 2021

  Antwoord

  Goedemorgen Heren,
  Jack je hebt jezelf weer overtroffen, wederom een sprekend en beeldend verhaal. Ik proef als het ware de heerlijke Belgische biertjes over mijn tong rollen en mijn rug begint mij al te pesten als hij merkt dat ik over pieren steken zit te lezen. Prachtig Weer met een variatie aan vis, wat een genot om aan het mooiste viswater van Nederland te zitten . Uhhh dat ter sprake brengende, Schitterende foto’s maar……. of je die stek nogmaals vrij vindt waag ik te betwijfelen. maar even zo goed heerlijk beschreven mannen uiteraard hoop ik dat de rest van jullie sessies net zo top zijn.
  Groetjes Ies

 12. ies > juni 13, 2021

  Antwoord

  kleine rectificatie, uiteraard is het Henry die dit verslag heeft geschreven en jack die de overtreffende trap is in zeebaars vangen
  Groetjes Ies

 13. Peter(fishguppy) > juni 14, 2021

  Antwoord

  Beste vrienden, sorry, dat ik in mijn eerdere reactie het negatieve opzocht! Natuurlijk een prachtig verslag weer zoals altijd Henry en een mooie aanvulling van onze vrind Sjakie.
  Wij zijn nog steeds reuze blij en hopen dit nog vele jaren te mogen zijn met jullie verslagen, die werkelijk alles overtreffen! Jullie zijn jullie en ieder mens is anders, enorm respect vrienden!
  Gr Peter

 14. Frank > juni 22, 2021

  Antwoord

  Hoi mannen,
  Weer een bewogen visdag met toch een mooie buit.
  Ik blijf jullie toch bewonderen voor zo`n inzet .
  Proficiat,groeten Frank.

 15. Robert > januari 17, 2022

  Antwoord

  Goedendag Henry en Jack

  Weten jullie waar ik een RVS Spitvork kan kopen voor t steken van pieren? Ik wil dit zelf ook gaan doen maar ik deze nergens vinden.

 16. Henry > januari 18, 2022

  Antwoord

  Hey Robert,
  Ik zou het niet weten, bij veelvuldig steken en zeker als er bijv .veel oesterschelpen in de bodem zitten wordt de steel soms zwaar belast en breekt net boven het aanzetpunt van de vork af. Ook ikzelf en vismaatje hebben dit ondervonden. Daarom heb ik tijdens mijn werkzame leven, ben 45 jaar in de metaal werkzaam geweest, voor mezelf en wat vrienden enkele spitvorken voorzien van een RVS steel. Uiteraard had ik toentertijd materiaal en apparatuur bij de hand om dit te kunnen lassen etc. Zoek op marktplaats of probeer iemand te vinden die met RVS overweg kan, SUCCES!!!!!
  Groetjes, Henry

 17. jeff > januari 19, 2022

  Antwoord

  he robert,
  ik weet dat ze in yerseke te koop waren een paar jaar terug, verwacht nog steeds wel
  zit een winkel met verschillende scheepsvaart producten en ook rvs rieken voor het steken
  ( winkel naast daar waar de Van Dixhoorn boten liggen) ze vragen er wel een flinke bak geld voor, meen 80 euro

 18. Peter(fishguppy) > januari 19, 2022

  Antwoord

  Bij beuken in boz zijn spitrieken te koop, speciaal voor pierenstekers, moet je er alleen een rvs steel aan laten lassen, eitje als je iemand kent, die rvs kan lassen.
  Gr Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *