Home Bootvis verslagen Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Advertenties

Beste visvrienden, er heerste al een tijdje ontzettende jeuk, niet omdat ik me een paar weken niet gewassen zou hebben, maar van het zien van jullie ontieglijke mooie visrijke vangsten, met name van Tong, maar gezien het feit, dat ik nog zoveel tong in mijn vriezer heb en ook nog een Oosterschelde baars van 43 cm, 1 volle lade en een halve lade, word ik daar echt niet warm meer van, wel van het mogen plaatsen!

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Nee, voor mij stond op het verlanglijstje bootvissen met de prinella van Dixhoorn bootverhuur en zeeaas. Zondag gebeld en Dinsdag gaf hij windkracht 2 a 3 af uit het zuiden, perfect en de boot was nog vrij, 8 ons leeglopers erbij besteld en bij Lobbezoo-Zeeaas had ik zoute leeglopers en tappen gehaald, dus goed voorzien.

Vooraf even een mededeling, dat ik nu definitief van Facebook af ben, voor de 2e maal en ik kan je vertellen, deze ezel stoot zich geen 3 maal, dus nu definitief verder zonder facebook en een stuk minder bezoekers, maar wel veel meer rust en geen ergernissen meer, de bezoekers die over blijven zijn wel echte Fishguppy’s.

Dinsdagochtend stond ik om 6.30u bij Dixhoorn aan de deur, even wachten tot de Belg binnen weer buiten is met zijn bestelde aas, veiligheid voorop! Mondkapje op en goedemorgen Laurus en na een gezellig praatje stuurt hij een berichtje aan Nelleke dat ik eraan kom en na een korte uitleg van Nelleke mag ik in het donker vertrekken en als het na 7.30u begint te dagen, ben ik al aan Wemeldinge.

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Speciaal voor deze dag had ik 2 onderlijnen voorzien van Nanofil haaklijntjes, dat is een combinatie van gevlochten en nylon, met de eigenschappen van nylon, 18/100ste met een trekkracht van 20 kilo en ziet er flinterdun uit, maar na het vissen moet ik concluderen dat dit niet werkt, met de aanbeten van wijting, krult helemaal op, met als gevolg een breuk, jammer!

Op aanraden van Dixhoorn vaar ik richting de O12 en tussen de O12 en 14 anker ik op 17 meter water, half getij voor Hoogwater.

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Echt prachtige grote leeglopers, donker van kleur, samen met het gezoute aas, dat moest het worden!

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Dat formaat leeglopers krijg je niet in zijn geheel op een haakje 4 dus rijgnaald erbij en gaan met die banaan! Speciaal voor het bootvissen met wintervisserij, had ik mezelf een fonkelnieuw Sundrige Overlevingspak aan geschaft, voelt een stuk veiliger, superblij mee!

Ik vis zoals gewoonlijk met 3 hengels en al heel vlot staat alles al uitbundig te klapperen, maar o wat zijn ze klein en vaak met 2 gelijk of 3.

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Vis genoeg, maar zo klein en als ik onder de kap uitkom, in de volle wind, brr, wat is het koud, windkracht 2 werd eerder 5 en vol op de achterkant van de boot, dus ben het al heel snel beu en besluit naar de O15 te varen, lekker uit de wind, met tot nu toe 2 visjes die mee mogen van 23cm.

Met de stroming mee naar de O15 en daar anker ik op 18 meter, maar ben te ver richting de plaats waar de kreeft kubben altijd liggen en dat is heel vuile grond en als de stroming, als die er al was, geheel wegvalt, kost me dit 3 onderlijnen, vanwege het vastzitten, dat geloof je toch niet met het bootvissen??? 1 maatse wijting neem ik van hier mee! Het is inmiddels 12u en ik besluit nog 1 nieuwe poging te wagen, terug richting de haven, onderweg bij Wemeldinge anker ik op 19 meter in de rode boeilijn, bij de O23 en eigenlijk verwacht ik hier niet veel, maar het tegendeel blijkt, volop vis, 1, 2 of 3 gelijk, met soms een visje erbij wat mee kan, valt vooral op, dat er veel vuile schar bijzit en ook graadmagere wijting.

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Dit waren slechts een beperkt aantal foto’s met vis, de meeste zijn zo klein, geen foto waardig en rond 14u begin ik al te denken aan opruimen, ik heb het zo erg in mijn lende, altijd als ik te lang met de boot vis, hoewel de wind intussen bijna volledig wegvalt en het zonnetje uitbundig is gaan schijnen, besluit ik het toch door te zetten, om op te ruimen.

Ik vang nog 3 keer vis, waaronder een hele dikke bot, maar de buurvrouw hoeft ze niet meer voolopig en zelf eet ik al jaren geen bot meer, heb er vroeger te veel moeten eten, toen ik telkens als 16 jarige van het schelderijnkanaal terug kwam met een emmer vol botjes, toen vond ik ze nog lekker, maar nu pas ik er voor en waarom zou ik de minste vis van al eten, als ik zoveel betere vis kan eten? Je moet tenslotte, zoals Henry al aangaf, de smaak niet verbloemen met curry poeder of teveel viskruiden. Ik sta zoutarm, dus ik gebuik alles wat zout is, maar heel beperkt.

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Als afsluiter vang ik nog de grootste schar van de dag met 25 cm.

Bootvissen Oosterschelde, met dood getij

Om 15u vaar ik terug na een belletje en Laurus staat me al op te wachten voor het invaren aan de steiger, wat een service weer!

Ik neem 7 visjes mee voor de pan en de volgende maal niet meer met doodgetij, omdat Laurus zegt, dat ze de laatste tijd wel heel mooi vis en groot hebben gevangen, maar je moet wel voldoende stroming hebben.

Gezien ik 2 keer per week therapie heb, kan ik alleen de dagen kiezen die over zijn en wanneer het goed weer is, dus, volgende maal beter, ik kan weer een bakske kibbeling maken van de schar en wijting, die ik samen met mijn vrouw ga opeten, samen met zelf gebakken chips. Beslag visbakmeel, water en een beperkt beetje kibbeling kruiden!

Tot de volgende!

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

13 reacties

 1. Gino > november 25, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter,

  eindelijk weer een verslag van jezelf! Wat Fb betreft ik heb dit jaren geleden al afgezworen samen met men maatje Ronny. Mooi verslag van gemaakt en prachtige foto’s ook van je nieuwe vispak, haha. Wat de lende betreft ik heb er ook telkens last van als ik met de boot ga, als het een troost mag wezen? Spijtig van de kleine vis maar je ziet de ene dag is de andere niet hej.
  Succes nog verder.
  PS: ik ga deze week nog ergens proberen !

  grtjs Gino

 2. Henry > november 25, 2020

  Antwoord

  Hey Peter,

  Na lange tijd eindelijk weer ’n visdagje helemaal voor jezelf, Super!!Helemaal in je uppie, dobberend op de Westerschelde met ’n hapje en ’n sapje, verlost van facebook ( ikzelf heb het gelukkig nooit gehad) helemaal je hoofd ‘ns lekker leeg maken is voor menig mens een must. Een nieuwe outfit, voldoende aas en voor de tijd van het jaar prachtig weer zijn bijkomendheden waar je sowieso ook vrolijk van word. Als je daarbij met regelmaat ook nog ’n visje naar boven kunt takelen kun je toch weer spreken van een dagje heerlijk genieten wat ik je uiteraard van harte gun.Ik zie op de foto’s ook dat je boven de afhouder een klein loodgewichtt geknoopt hebt en ook de lijn voorziet van wat kleurige kraaltjes, is dit gunstiger om wat meer vis te kunnen haken ?? Voor de wijting hoef je mijn inziens geen afhouder/haaklijn te verzwaren toch. Het blijft genieten om een visverslag met mooie foto’s te kunnen lezen.

  Groetjes, Henry

 3. Henry > november 25, 2020

  Antwoord

  Hey visser in je mooie pak, in mijn reactie moet Westerschelde natuurlijk Oosterschelde zijn maar……water is water, als d’r maar vis in zwemt !!!

  Groetjes, Henry

 4. Nico > november 25, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter. Dat is weer een tijdje geleden dat je er op uit ben geweest. En dan toch nog daarvan mooie foto’s gemaakt te hebben en ook met een prachtig verslag er bij mooi Man. Jammer dat het veel kleine vissen waren en ook een mooi vispak en die heb je nu wel nodig met dit weer.

  Groetjes De Zeehondetemmer

 5. Peter(Fishguppy) > november 25, 2020

  Antwoord

  Hey Henry, geen must hoor de verzwaring en de kraaltjes, alleen bij veel stroming geven de gewichtjes een extra verzwaring op de bodem. Meestal vis ik zonder alles, die zijn nog van vroeger toen het tussen mijn oren zat, haha.

  Groetjes Peter

 6. jack jozen > november 25, 2020

  Antwoord

  Hallo Pedro.Dan heb je de kriebels maar die gaan op deze manier niet over he,jammer het had zo mooi kunnen wezen maar ja je bent toch weer een keer uitgewaaid en je foto toestel werkt ook nog perfekt want die zijn wel goed gelukt. Je hebt wel een mooi pak gekocht die zijn wel lekker warm ik heb ook een Sundrige maar nie zo,n mooie nog een ouderwets maar wel warm de volgende sessie maar weer van de kant heel veul groetjes Jakie.

 7. Eldert > november 25, 2020

  Antwoord

  Ha Peter
  Wat is die Schelde mooi he .
  Fijn dat je er weer een keer van hebt kunnen genieten.
  Mooi weer, mooi kostuum , mooie hengel, mooie partij vissen….alleen jammer dat die grote geen tijd genoeg hadden om bij jou haken te komen. Maar ja , volgende keer beter he .

 8. Stefan > november 25, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter, fijn dat je zelf weer eens lekker kon gaan vissen, snap best dat het gaat kriebelen, al die prachtige verslagen hier op de site! Jammer van het kleine spul, heel herkenbaar voor degenen die recent ook gevist hebben, wel een goed teken voor de toekomst zullen we maar zeggen, toch? Heb ook 25 jaar terug een sundridge pak gekregen voor mijn verjaardag en nog steeds plezier van, nooit meer koud!
  Groeten, Stefan

 9. hugo > november 25, 2020

  Antwoord

  Hallo Peter,

  Blij om weer een verslag van jou te kunnen lezen. Je hebt je voor deze dag toch maar netjes in het nieuw gestoken leuk jong. Spijtig van de kleine vis maar je hebt je toch eens goed mogen uitleven op de boot, het kan niet altijd kermis zijn hé! Lang geleden veel op de Oosterschelde gevist met boten van bij den Jonny (het Zeepiertje)in de Emmastraat, maar ben daar mee gestopt door de slechte vangsten toen. Er wordt wel weer veel vis gevangen aan de berichten te zien, we kunnen dat eens te samen doen in betere tijden. momenteel lig ik de lappenmand met de schouder, het gaat wel beter maar ik mis nog wat kracht maar komt wel goed. In ieder geval toch weer een mooi verhaal van gemaakt top vriend. Succes bij je volgende trip.

  Groetjes Hugo

 10. Peter(Fishguppy) > november 26, 2020

  Antwoord

  Beste visvrienden, allemaal bedankt weer voor de leuke en warme reacties! Lijkt me een keer leuk Hugo, misschien voor de tong of zeebaars, een nachtje volgende zomer.

  Groetjes Peter

 11. ies > november 26, 2020

  Antwoord

  Hallo Peter,
  Wederom een top verslag mooi in beeld gebracht, het is alsof we er zelf bijzijn.Jammer van de vele kleine vis, maar zoals onze grootmeester Johan al zei, ieder nadeel heeft zijn voordeel. Reken maar uit. als al die kleintjes groot en zwaar geweest waren, dan had je maar half zolang kunnen vissen omdat je dan eerder versleten had geweest en bijkomend nadeel je had er weer een vriezer bij moeten kopen. Ik wens e lans deze weg nogmaals een prettige vakantie toe, misschien een goede tip, wandel je langs viswater, neen dan een kunstaas hengeltje mee voor de rust pauzes,lol
  Groetjes Ies

 12. hugo > november 26, 2020

  Antwoord

  Hé Peter,

  Gaan we zeker eens doen, en geniet maar van je wandelweek samen met je vrouwtje.

  Groetjes Hugo

 13. Ger Lips > november 26, 2020

  Antwoord

  Toch een bikkel, dat je er weer op uit trekt.
  mooi verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *