Home Tactieken Jack Peelman lijntest part 2

Jack Peelman lijntest part 2

Advertenties

 

Een lijn – knoopsterkte test;

In navolging van John Blokland ging ik aan de slag om de door mij gebruikte lijnen bij het strandvissen te testen. Als “hardware” ging ik aan de slag met de reeds eerder gebruikte opstelling. Een driepoot, een grote emmer en een maatbeker. Gesteld dat 1 liter water 1 kg. weegt en in de wetenschap dat de emmer zelf een gewicht heeft van 985 gram, een kilo zeg maar.

Lijntjes knopen en testen maar, ik testte volgende lijnen :

Nylon

-Penn International Premium 50/°° 16.5kg opgegeven treksterkte.

– Shimano Blue Wing 60/°° 21kg opgegeven treksterkte –

Sunset Amnesia dikte onbekend 18.2kg opgegeven treksterkte

Gevlochten -Daiwa Tournament 8Braid 18/°° 16.5kg opgegeven treksterkte

Staande lijn:

In een eerste fase testte ik de lijntjes afzonderlijk, ik knoopte hiervoor telkens een staande lijn, bovenaan een “lus” onderaan een wartel. Voor de lus gebruikte ik de chirurgische knoop;

Jack Peelman lijntest part 2

De wartel knoopte ik met een uni of enkele grinner;

Jack Peelman lijntest part 2

De Blue Wing was de eerste die onder het mes, of beter, onder de driepootsteun ging, emmer aan de wartel en vullen maar. Na negen liter water, pats daar ging hij, niet op de knopen, netjes doormidden.

Jack Peelman lijntest part 2

De Penn International ging als tweede voor de bijl, op dertien kilo knapte de knoop op de lus.

Jack Peelman lijntest part 2

Amnesia is de standaard lijn die ik gebruik bij het knopen van onderlijnen, niet alleen de haaklijntjes maar ook de voor staande lijn maak ik steevast gebruik van de 18.2kg. uitvoering transparant. Met 16kilo trekkracht bleek de Amnesia als sterkste nylon lijn uit de test te komen, ook hier knapte de lijn op de lusknoop.

Jack Peelman lijntest part 2

Hier moet ik nog aan toevoegen dat het me opviel hoeveel rek er op de Penn en de Amnesia zat in vergelijk met de Blue Wing, op een stukje lijn van 60 cm. zakte de emmer een cm. of tien voor hij op zijn breekpunt kwam, de Shimano lijn gaf amper een krimp.

Aangezien ik nog slechts met één soort gevlochten lijn vis momenteel, testte ik er ook maar één, de Daiwa 8braid. Gezien de teleurstellende resultaten die John had met zijn gevlochten lijnen verwachtte ik er niet al teveel van. In de test knapte de Daiwa op 7kg., ook nu weer precies op de lus.

Jack Peelman lijntest part 2

De voorslagknoop;

Ik vis op de stranden en langsheen dijken vrijwel altijd met een voorslag, ik gebruik graag gevlochten lijn op de molen. Er moet dus een betrouwbare knoop gelegd worden tussen gevlochten lijn en nylon, ik vertrouw hierbij op de dubbele grinner;

Jack Peelman lijntest part 2 Jack Peelman lijntest part 2

Jack Peelman lijntest part 2 Jack Peelman lijntest part 2

Jack Peelman lijntest part 2 Jack Peelman lijntest part 2

Bovenstaande afbeelding is niet helemaal mijn voorslagknoop, ik leg namelijk slechts 2 wikkelingen op de dikke nylon lijn, dit maakt dat een aangetrokken knoop niet al te fors wordt, de gevlochten, dunnere lijn, wikkel ik wel een keer of tien. Dit alles maakt dat mijn voorslagknoop meer op onderstaande afbeelding lijkt.

Jack Peelman lijntest part 2

De Daiwa 8braid werd dus met de voorslagen die ik gebruik verbonden en onder spanning gezet, zowel de Penn als de Shimano knapten op 7kg, precies op de voorslagknoop.

Jack Peelman lijntest part 2

Dit bevestigd wat we reeds vaker op het strand aan de lijve mochten ondervinden, als we echt vast zitten is het meestal de voorslagknoop die begeeft.

Ik verbaas me erover dat de knoop “ slechts “ 7 kilo verdraagt, de kracht die we met een hengel moeten uitvoeren om de crash te veroorzaken is toch behoorlijk.

Wat me bij mijn afsluiter brengt, waarin ik duidelijk wil stellen dat de door mij gebruikte manier van testen waarschijnlijk niet de juiste is om een lijn zijn treksterkte te bepalen. Mogelijk hanteren fabrikanten testmethoden die de aangeduide trekkrachten rechtvaardigen. Bovendien knapte er op de Shimano na geen enkele lijn, de lusknoop en de Dubbele Grinner bleken de zwakste schakels.

Ik onthoud vooral de kracht van de Uni, deze knoop weerstond elke test.

Met vriendelijke groet,

Jack Peelman

 

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

11 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > februari 4, 2013

  Antwoord

  Hoi Jack,
  mooi vervolg op John.
  Blijft natuurlijk een test met dood gewicht?

  Groetjes peter

 2. Peter(Fishguppy) > februari 4, 2013

  Antwoord

  Ik daag een ieder uit om, net zoals John, Bram, Jack en Maup ook met een verhaal te komen, wat ik bij Tactieken kan plaatsen, zijn toch allemaal hulpstukken voor andere vissers en daar kan een ieder van leren en daar doen we het tenslotte toch voor?

  Groetjes peter

 3. Mark > februari 5, 2013

  Antwoord

  Jack bedankt voor je inzet! Hier kunnen we wat mee!

 4. André > februari 5, 2013

  Antwoord

  Hallo, Jack.

  Ik volg de postings van testen van lijnen, maar heb hier wel mijn bedenkingen over op
  de manier hoe dit gedaan wordt.
  Mijn vraag is hoe wordt er steeds een liter water toegevoegd, wordt dit
  tergend langzaam gedaan en hangt de emmer helemaal stil of wordt de liter er
  in 1x in gekwakt? Ik vraag dit omdat ik een paar jaar geleden een test
  gezien heb, waarin een lijn langzaam onder meer spanning werd gezet en pas
  brak ver na de trekkracht die op het rolletje stond. Die zelfde lijn werd
  ook getest door middel van er een kort rukje aan te geven en toen brak de
  lijn op 30% a 40% van de aangegeven trekkracht op het rolletje! Dit alles
  werd met een “trekkracht” meter een paar keer herhaald en iedere keer de
  zelfde uitslag. Het testen met water wat er in 1x steeds bijgegooid wordt,
  zal dan het effect hebben van dat korte rukje. Deze manier van testen geeft
  dan toch echt een vertekend beeld, zodat de trekkracht op een rol verre van
  juist is, en dat geloof ik niet.

  Mvgr. André uit het zonnige Zandvoort a/zee

 5. John > februari 5, 2013

  Antwoord

  Hoi Jack,
  Leuk om te zien dat er vervolg is gekomen op mijn test. Het blijft moeilijk, zeker is dat alle aangegeven diameters en treksterktes, door de fabricanten, met een korrel zout genomen moeten worden. Ze zullen heus wel op een andere manier aan hun gegevens komen maar toch…
  @Andre, ik heb het water er heel langzaam in laten lopen. De lijn begaf het vaak als ik bezig was om een nieuw kannetje te vullen:-)

  Groet John

 6. Jack > februari 5, 2013

  Antwoord

  Alle input is welkom zou ik zeggen, je hebt daar zeker een punt André, vandaar;

  citaat:

  Mogelijk hanteren fabrikanten testmethoden die de aangeduide trekkrachten rechtvaardigen. Bovendien knapte er op de Shimano na geen enkele lijn, de lusknoop en de Dubbele Grinner bleken de zwakste schakels.

  Ik zat ook al te denken om de lusknoop ( toch wel de zwakste schakel ) te vervangen door een Uniknot, anderzijds wou ik zien op hoeveel kilo “mijn” montage die ik gebruik op’t strand de geest gaf.

  Ik denk ook maar zo, als ik op’t strand vast zit gebeurd het lostrekken, na bijvoorbeeld de derde keer vasthangen :-), ook niet altijd even rustig spanning opbouwend.

  Ik had trouwens ook bij drie lijnen dat ze knapten op het moment dat ik mijn emmertje stond te vullen.

  Groetjes,

  Jack Peelman
  Hengelsport Van der Poel
  Yerseke

 7. Marc > februari 6, 2013

  Antwoord

  Hoe test een fabrikant zn lijn ? Is dit een korte lengte of gaat dit om een langere lengte ? Lijkt me wel verschil uit te maken in trekkracht.

 8. John > februari 7, 2013

  Antwoord

  Dat zou ik nou ook wel eens willen weten!
  Hoe komen de fabrikanten aan hun diameters en trek kracht?
  Ik hoop dat nog eens te horen van een medewerker van DSM of zoiets.

  Groeten John

 9. André > februari 9, 2013

  Antwoord

  Op deze site staan interessante gegevens over lijnen, vooral het stukje: Informatie op de verpakking en: Meten van lijnen. Het geeft nog niet aan hoe er getest wordt door een fabrikant, maar wel wat de gegevens op een rolletje betekenen.

  http://www.eu.purefishing.com/blogs/nl/jan-van-de-bovenkamp/2012/06/14/de-fishing-line-university-tot-nu-toe/

  Mvgr. André

 10. Cor Juffermans > mei 9, 2013

  Antwoord

  Jammer dat er bij de knoop niet aan bronvermelding [www.onderlijnenvooropzee.com] is gedaan. Als er veel merken e.d. genoemd worden, kan het geen kwaad om ook de website te noemen waar de tekening vandaan is gehaald. Copyright e.d.

  Mvgr,

  Cor Juffermans,

 11. Jack > mei 9, 2013

  Antwoord

  Inderdaad Cor, erg onhandig van mij, mijn oprechte excuses hiervoor.

  Mogelijk pleiten verzachtende omstandigheden dat dit stukje, weliswaar van mijn hand, een vervolg was op het eerder gepubliceerd stukje van John. In dit artikel werd reeds de verwijzing naar Uw site gemaakt.

  Veranderd niets aan het feit dat ik in de fout ging.

  mvg,
  Jack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *