Home Gastvissers Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Advertenties


Kees gaat vissen (aflevering Voordelta)

Na een zeer geslaagde nachtsessie vanaf de kant vissen met Peter in de Botlek (zie het andere verslag op deze site) stond er op vrijdag nog een bootvis-sessie op het programma met Paul. Ik heb van Peter heel veel geleerd, onder andere dat het verstandig is om niet alle stek- en vangstinfo op het internet te zetten en uit te kijken wat je met anderen wilt delen. Tijdens onze nachtsessie heb ik geleerd dat je niet moet gaan roepen dat je een tong, bot of paling hebt gevangen want daar komen dan andere mensen op af (stropers, Polen en andere vissers..). We hebben daar dus een geheimtaal afgesproken en noemen dus de vissen niet meer bij naam maar gebruiken code’s zoals To, Bo, WoHaKra, Pa enz. Ik ga deze nieuw geleerde geheimtaal met code’s ook doorvoeren in dit verslag. Voor deze ene keer zal ik onderaan dit verslag een verklarende woordenlijst plaatsen, kopieer deze lijst, druk hem af, sla hem op want hij wordt maar 1 keer verstrekt!

Dit even terzijde, nu terug naar het vissen: Om 17.30 uur ontmoeten we elkaar in de haven van Stavenisse waar Paul zijn boot heeft liggen. Ik had in de dagen ervoor zagers en zeepieren gestoken en met de tips van Peter zijn deze in topconditie gebleven.

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

We hadden ruim voldoende aas om de nacht mee door te komen. Na een kleine 3 kwartier varen zijn we door de sluis bij Neeltje Jans en gaan we op weg naar de tongenstek. Daar gaan we op het laatste restje van het afgaande water voor anker en de eerste inworp levert mij gelijk een doublet Scho’s op, gevolgd door een kleine Bo bij de volgende indraai.

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Dan ineens staat mijn hengel te klapperen, zo’n beet heb ik nog maar zelden gezien! Ik vergeet gelijk alle lessen die ik van de tongenfluisteraar heb geleerd (laat liggen, er zitten drie haken aan, er kan nog een tong aankomen..) Ik spring overeind en voel gelijk dat ik een flinke vis gehaakt heb. Na een mooie strijd komt er een kleine Ha aan de oppervlakte, mijn eerste Ha ooit!

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Na een fotosessie mag hij weer terug in zijn element. We vangen nog een kleine chinese vis, de Wi-j-ting die we na het fotograferen (met hindernissen..) en meten gelijk terug zetten.

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Ook een kleine SteBo komt even de binnenzijde van de boot bekijken. Tot aan de schemering vangen we er nog 2 mooie Ha’s bij.

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

We wachten in spanning op het tijdstip van 22.30 uur want dan gaat de To pas echt lopen! Ze zijn vandaag echter iets later, om 22.35 uur vangen we de eerste To!

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Het blijft nagenoeg de hele nacht een beetje miezeren, gelukkig vissen we met opkomend water waardoor we lekker beschut in de kajuit van de boot zitten te vissen. Na een mooie beet blijft mijn hengel krom staan en na een korte tijd komt er een grote NoZeKra aan boord, we maken wat foto’s maar deze blijken na het ontwikkelen van het filmpje bewogen te zijn en helaas niet voor plaatsing geschikt. Met regelmaat vangen we To’s, enkele te kleine maar ook een mooie klus maatse To’s!

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Als ik op een gegeven moment een breekstaafje op de onderlijn monteer net boven de beaasde haak vang ik daar onmiddellijk een mooie To mee, verder de hele nacht geen fl… meer op gevangen, toeval of niet? Ik maak midden in de nacht nog een mooie foto van de hengels met de toplichtjes, conform het geheimhoudingsprotocol is de stek op deze foto onherkenbaar!

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Nadat het weer licht was geworden en we voor de tweede keer deze sessie op de stroming gekeerd zijn vang ik mijn 3e Ha! Een mooi moment want we evenaren gelijk het overall Ha-bootrecord van Paul! Tot nu toe waren er op zijn boot in totaal 4 Ha’s gevangen. Nu is dat aantal dus verdubbeld en zijn het er 8!! Ik heb Paul nog voorgesteld de naam van de boot te veranderen in “shark-hunter” maar ik ben er nog niet van overtuigd dat dit voorstel het gaat halen,, Tijdens het vissen kijk ik op een gegeven moment achter in de boot naar de motorbunruimte en zie daar onder uitstroomopening een Zwekra zitten.

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Ik vraag aan Paul hoe lang daar al een Zwekra zit. Hij wist het helemaal niet en denkt dan ook dat de Zwekra dood is, als ik de Zwekra echter licht beroer beweegt hij! De Zwekra is te groot geworden om door de uitstroomopening weer naar buiten te gaan. Omdat Paul de eigenaar is van de boot en dus verantwoordelijk voor het welzijn van ALLE opvarenden heb ik met Paul gelijk goede afspraken gemaakt over de verzorging van de Zwekra tijdens zijn verdere leven op de boot:

– Zo vaak als Paul kan, maar zeker 2 x per week, krijgt de Zwekra wat voedsel aangeboden, dat kan een zeepier, zager, garnaal of stukje vis zijn maar niet meer dan drie maal achtereen hetzelfde voedsel.

– Indien de zon schijnt regelmatig een druppeltje zonnebrandolie aan het water toevoegen

– Bij het uitvaren altijd rekening houden met de passagier in het motorbuncompartiment en dus niet roekeloos door en over golven heenknallen.

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

We hebben de spullen opgeruimd, we zijn de sluis doorgevaren, we hebben de Oosterschelde “genomen” en zijn de haven van Stavenisse weer binnengevaren en hebben de boot aangemeerd.

Na nog een paar statiefoto’s gemaakt te hebben van de totale vangst, van onszelf met To’s en met elkaar zijn we allebei moe maar voldaan naar huis gegaan.

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Kees en Paul in de Voordelta op tongenjacht

Het was wederom een erg gezellige en geslaagde vissessie!

Paul Hendrickx en Kees Michielsen

====== Verklarende woordenlijst:

Bo = Bot

To = Tong

Ha = Haai

Scho = Schol

WoHaKra = Wolhandkrab

NoZeKra = Noordzeekrab

Wi-j-ting (Chinese vis) = wijting

SteBo = Steenbolk

ZweKra = Zwemkrab

Pa = Paling

Voor meer foto’s

Zie ook Onze Facebook Pagina.

We zouden het erg op prijs stellen als u een like geeft, voor onze pagina en de verslagen, om verder te groeien in de toekomst!

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

4 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > juli 13, 2014

  Antwoord

  Hoi Kees, maat!
  Wat een verslag en ik ben blij, dat jij mij beschouwd tot 1 van de 3 mensen waarmee, jij de nacht wil doorbrengen, Ingrid, Paul en ik!
  Het gezicht van Paul spreekt boekdelen, dus ik neem aan, dat jij hem je gehele moppengalerij hebt voor geschoteld?
  Echt lachen man, schitterend geschreven! De lat is hoog gelegd voor de prijs van het derde kwartaal dit jaar!

  Groetjes Peter

 2. zeehondentemmer > juli 13, 2014

  Antwoord

  Hoi Kees en Maat. Ook ik sluit mij volledig aan met het verslag van wat Peter vermelde.
  Wat een afkortingen en mooie foto”s van jullie twee met vis.

  Groeten Nico.

 3. Paul > juli 13, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Inderdaad met Kees zijn de lachspieren constant in beweging. Het was echt een prachtige visnacht en de vangsten mochten er wel zijn. Een heel goede stek daar in Domburg op 12 meter diepte, 😊
  Gaan we zeker nog eens overdoen.

  Groetjes,
  Paul

 4. Peter Gerits > juli 14, 2014

  Antwoord

  Pro Kees, mo verslag. Mooie ba overigens 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *