Home Bootvis verslagen Op jacht naar mijn eerste tong, in de Voordelta

Op jacht naar mijn eerste tong, in de Voordelta

Advertenties

Donderdag was het weer redelijk en plannen gemaakt voor de eerste avondvisserij, met mijn bootje. Zagers en leeglopers meegenomen van Dixhoorn en tegen half 6 ben ik bij mijn boot en zie dat de meeuwen mijn boot als toilet en als harde ondergrond, om krabben en mossels enz., gebruikt hebben, ziet er niet uit!

Op jacht naar mijn eerste tong, in de Voordelta

Op jacht naar mijn eerste tong, in de Voordelta

Alles opgestart en richting de sluis, die ik al gebeld had en dan is het even wachten en ik zit al te dromen, van grote tongen, zoals momenteel in het Noordzeekanaal gevangen worden. De sluis gaat open en de Big Marlin komt eruit en ik ga erin en nu we het over de Big Marlin hebben. Jaren geleden, ben ik enkele malen mee gegaan, toen Dré nog de schipper/eigenaar was en heb toen van een oud Nederlands kampioen de stek vernomen, die ik nu ga bezoeken. Na een 25 minuten varen, anker ik op 10 meter, naast het spoor van de grote vissersboot die hier aan het slepen is. Het is een heel mooi zeetje, met een klein kabbelend golfje en een zwakke westenwind, tegen het getij in en er gaan 3 lijnen te water. Al snel staan ze alledrie te klapperen, erg uitbundig, dat kan alleen maar schar en wijting zijn en ik ga snel de eerste in draaien en dit brengt een doubletje wijting(kje) en schar(retje).

Op jacht naar mijn eerste tong, in de Voordelta

Mijn andere hengels, beiden een triplet.

Op jacht naar mijn eerste tong, in de Voordelta

Op jacht naar mijn eerste tong, in de Voordelta

Ben weer terug in Nederland, denk ik bij mezelf, 8 vissen en maar 1 waard om mee te nemen!

Zo gaat het een uurtje door en om 19.30u ben ik het al beu en besluit mijn ogen even te sluiten, na extra veel ankerkoord gegeven te hebben en mijn hengels binnenboord gehaald te hebben, kruip ik in de kajuit en zet het alarm van mijn gsm aan en gezien het feit, dat ik er erg vroeg uit was, ben ik zo vertrokken en word om 20.50u gewekt door het snerpend geluid van een pb op facebook, van vriend Kees, die mij verwittigd, dat er een verslag van Zweden onderweg is, waar ik heel blij mee ben! Dan stel ik de ankerlier in werking en verkas naar de beoogde plaats, op 8 meter met laagwater, een berg onder water en vol verwachting beginnen we eraan en ze komen weer vlot binnen de wijtinkjes en scharretjes en ook is inmiddels de wind naar zuidwest gedraaid en is flink toegenomen, maar ik lig redelijk beschut. 22.00u nog steeds geen tong, wel ontiegelijk veel klein spul, tot hooguit 25 a 26 cm en enkele wijtingen van rond de 30cm, graatmager en tot nu toe zit er nog steeds 1 vis in mijn emmer en ik begin al te twijfelen aan mijn stekkeuze. Het is inmiddels goed donker en het blijft bij klein spul, tot half 11 en dan een harde klap op mijn linkerstok en ik voel aan de trillende actie op de top al dat mijn missie geslaagd is, een leuke tong, van bijna 35 cm is een feit.

Op jacht naar mijn eerste tong, in de Voordelta

Op jacht naar mijn eerste tong, in de Voordelta

Zou het nu gaan beginnen, denk ik? Hoef niet lang te denken, klap op dezelfde hengel en 5 minuten later een triplet, 2 tongen en een scharretje.

Op jacht naar mijn eerste tong, in de Voordelta

Ik zie het al voor me, een volle emmer tong, over een paar uur, maar niets is minder waar!

Verder geen tong meer te zien, waarom niet? De winter vis is nog steeds overduidelijk aanwezig en volgens mij krijgt de tong geen kans, telkens vol met kleine vis in het donker.

Op jacht naar mijn eerste tong, in de Voordelta

Rond middernacht, na dat ik alles geprobeerd heb, om nog meer tong te verschalken, gef ik het op en na het opruimen, vaar ik rustig op het zicht met de verstraler, terug naar Neeltje jans, ik wil niet nog eens ergens vol gas op varen, heb mijn les geleerd! Op de bekende stekken voor de Banjaard, niemand te zien. Als ik wil bellen naar de sluiswachter, zie ik dat de sluis al open staat, alleen hij staat op rood en na een belletje, zegt de sluiswachter dat ik de enige was, dus hebben ze hem aan de zeekant op tijd open gezet, wat een service!

Aan de steiger werkt de verlichting weer niet van het ponton, gelukkig heb ik licht bij me. Ben zo ingeruimd en in de auto heb ik gemengde gevoelens. Missie is geslaagd, maar had er veel meer van verwacht. Ik neem mee, 1 schar en 3 tongen, tussen 27cm en bijna 35cm.

Denk dat we volgende week met Northseacharters ondieper moeten gaan liggen, om dat kleine spul te vermijden.

Groetjes Peter

Voor meer foto’s

Zie ook Onze Facebook Pagina

We zouden het erg op prijs stellen als u een like geeft, voor onze pagina en de verslagen, om verder te groeien in de toekomst!

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

7 reacties

 1. Nico > mei 21, 2016

  Antwoord

  Hallo Peter. Uiteindelijk toch Tong gevangen als was het deze keer niet zo veel. Ja en ook een leuk verslag met foto”s er van gemaakt jammer dat er veel klein spul tussen zat.

  Groetjes De Zeehondentemmer

 2. Peter(Fishguppy) > mei 21, 2016

  Antwoord

  Ja idd Nico, net als bij jullie, allemaal klein!

  Groetjes Peter

 3. jack > mei 21, 2016

  Antwoord

  Hoi peter de eersten zijn toch binnen de volgende keer meer he .Ik hoop dat de Pastoor en ik er volgende week meer vangen want wij gaan komende week weer voor de eerste keer vissen na lange tijd. Henry is weer wat hersteld van zijn hernia dus we gaan het weer voorzichtig aan proberen we hebben er wel zin in. gr jack

 4. Henry > mei 21, 2016

  Antwoord

  Gossie Peter, een leuk verslag en al heb je redelijk wa klein spul gehaakt, er zat met regelmaat een tripletje bij dus…. kei goed
  Het gaat er tenslotte niet om da ge iedere keer ene vriezer vis mee naar huis sjouwt.
  Inderdaad wil ik komende week samen met m’n maatje Jack weer proberen om ‘n lijntje in het zilte sop te gaan zwieren,heel erg lang moeten wachten, er al veel over zitten zeveren maar eindelijk is het dan bijna zo ver. Het is dan ok ginne ramp dat er veel klein spul gevangen word, ik mag tenslotte nog nie zwaar tillen!!! Ik heb al die tijd uiteraard genoten van de visverslagen die ingestuurd zijn en hopelijk kunnen wij komende week eindelijk ook weer eens ‘n leuk verslagje maken.

  Groetjes aan iedereen, Henry

 5. Peter(Fishguppy) > mei 21, 2016

  Antwoord

  Goh, ik dacht al, zou tie ook wat aan zijn type vinger mankeren, zolang geen reactie meer?
  Nou veel suc6 dan maar he mijnheer pastoor en misdieneer.

  Gr Peter

 6. Hans de bruijn > mei 21, 2016

  Antwoord

  Hoi Peter je zou zeggen dat de tong al een beetje los is omdat we vorige week op de dag al een paar tongen vingen dus valt nog tegen precies wat je zegt misschien op wat ondieper water wie zal het zeggen hopelijk volgende week beter ik kijk er weer naar uit.
  Groeten hans

 7. Frank > mei 26, 2016

  Antwoord

  De kop is er af zeggen ze in Belgie.
  Het kan alleen maar beter worden jou kennende.
  Misschien had je er meer zonder te gaan rusten,maar het is wijs om naar je lichaam te luisteren en effe te pitten.
  gr Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.