Home Gastvissers Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Advertenties

DNCV / Nautilus

Op 24 april ging een vistrip op de Big Marlin vanuit Neeltje Jans niet door wegens een te sterke noordenwind. Dat was dus wachten om op 4 juni te gaan wrakvissen met de De Zeearend. Maar mijn kleinzoon met aanhang kwam met Pinksteren op bezoek. Sportvisboot de “Nautilus had op zijn agenda niks gepland. Omdat deze charter uit vaart vanuit Vlissingen en met noordelijke winden kracht 4 toch kan uitvaren. Dus geboekt voor mijn vaste maat Isi en mijn kleinzoon Maikel.

Zondagmorgen 4h45 vertrokken, geen verkeer op de weg, een half uur voor Vlissingen een chocomelleke genuttigd. En nog een paar menselijke dingen om het sanitair op de boot te ontzien. Door het vlotte verkeer om 7h15 al aan de sluis. Toch waren we niet het eerste want 3 vissers waren ons voor. Kennis met die mensen gemaakt, bleek het te gaan om Franstalige, van diverse pluimage, Te weten: een Italiaan, een Tunesiër, een Portugees we werden nog vervoegd door 2 Antwerpenaren. Isi en ik volbloed Belgen en Maikel mijn kleinzoon een N.Hollander,als we de bevelvoerders van de boot eraan toevoegen, Als Brabanders moet je toch even je ogen dicht knijpen.

Met die Portugees had ik voor de boarding al een pow pow. 3 man buitenlands sterk met 6 hengels daar moest ik natuurlijk commentaar op geven. De brave man was veertien dagen eerder ook wezen vissen en had maar 5 kilo vis gevangen ,en dat was volgens hem te weinig. Het was zijn bedoeling om een berg meer te vangen, de man uit zijn droom geholpen met te zeggen dat de walvischstaart vandaag Niet aan de orde was door de noordwestelijke wind en dat het spijkerplaat zou worden,de laatste weken kwamen daar positieve Berichten vandaan, maar als ge dan zelf gaat valt dat tegen.de Portugees wilde er niet aan,in de loop v/d dag zou de werkelijkheid mij gelijk geven.

Frank de schipper van de “Nautilus” had blijkbaar ook geen hinder ondervonden van het zondags Pinkster verkeer. Om 7h45 kwam hij langszij aan de sluis. Iedereen die gehaast was maar aan boord laten gaan, want zonder ons vertrekken ze toch niet. Pinksterweekend eigenaardig genoeg lagen we alleen in de sluis. Om 008 uur waren we de sluis uit en met ¾ gas op weg naar de spijkerplaat waar we de tweede cardinale west ton aan deden in 7min.

Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Dus zeer vroeg de aasaanbieding te water, maar een eerste aanval van scharren of wijting bleef uit.

 

Dan is het dus wachten dat het pierensap de vissen lokt. Ik had mijn bovenste haak v/d paternoster beaast met een gekookte garnaal, voor mijn buurman Portugees “crevette”. De eerste vis die binnen kwam jawel hoor op de garnaal en ook grootste van de dag 35 cm. Mijn buurman ook een hand vol van dat spul gegeven.

De eerste vissen die zich melden na de garnaalwijting waren scharren, en toen de stroom er goed inkwam opende een legioen Ondermaatse wijtingen het offensief, met 3 tegelijk vangen en terug gooien.

Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Behalve mijn Portugese vriend, die dacht aan zijn 5 kilo plus en vergaarde rustig ondermaatse wijting in zijn emmer. Ondertussen even na 9 uur kwam de ZeeArend ons vervoegen.

Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Een venijnig windje NW 4 kreeg ons humeur niet aangetast en het bleef droog. Mondjes maat kwamen ook maatse wijting in het bakje.

Bij de kentering hadden we pech, de Neptunus onderdanen gaven 3 uren niet thuis. En als iets dreigt mis te lopen, loopt het goed mis. In het begin v/d stroming zelfde als s’morgens een paar scharren. Met de stroming er goed in geen nieuwe aanval v/d wijtingen, een dweilende boot, onderlijnen op 5sec een kluwen. Mijn Portugese vriend haalde bakzeil, en tuigde 2 hengels af, bedankte me ook voor kluwen te ontwarren.

Ik had 4 liter tomatensoep met balletjes bij, s’morgens met Frank afgesproken van ze op te warmen als het niet te veel golfde. Tomatensoep staat weer in Lanaken. De dag samen vatten: op de Westerschelde best te vissen met Noordelijke winden. Voor mij viel de vangst niet tegen, ik had er zo mijn verwachtingen over.En had een van de kleiner koelboxen meegenomen. Niettegenstaande de mindere vangsten toch een prachtige dag gehad.

De boekhouding:

Bot 2X Schar 11X Wijting 11X Bot 40 cm.

Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Maikel Wijting 35 cm. Alain Schar 32 cm.

Isi Hoezo zee leeg vissen. Zelfs geen begin kunnen maken aan de 300 ton paling.

Ik bedank half Europa voor het gezelschap Mijn broer Isi om mij naar Vlissingen te rijden. Mijn kleinzoon Maikel om de jupiler mee op te drinken. En vooral Schipper Frank om ons toch niettegenstaande de mindere vangsten toch een mooie dag te bezorgen Ook bedankt Frank voor de zeepieren en het lekker biertje, wij zien ons weer op 9 juli om te wrakken.

Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Westerschelde visserij Fam. Tulleneers

Alain Tulleneers Lanaken 16 mei 2016

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

5 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > mei 17, 2016

  Antwoord

  Hey Alain, dat was weer lang geleden en het zal waarschijnlijk iedere keer weer beter worden, als ook het weer eens mee mag zitten en de heilige visgronden bereikt kunnen worden.

  Groetjes Peter

 2. Alain Tulleneers > mei 17, 2016

  Antwoord

  Te lang Peter maar we hangen af van de windgoden,en als geboekt bij charters die uitvaren vanaf Neeltje Jans hebt ge bij Noordelijke winden pech.Veiligheid primeert.
  Tot een volgende en groetjes Alain Tulleneers

 3. Jacco > mei 17, 2016

  Antwoord

  Gelukkig!
  Ik was al bang dat het aan mijn lag zondag.
  Tot de kentering ging het inderdaat redelijk goed.
  Daarna was het pet…
  Ik heb me rot gezocht naar een mooi schooltje vis maar mocht niet baten
  Ja Alain, ik was schipper van dienst op de zeearend.

  Het gekke was, zaterdag bijna gelijke omstandigheden en wel redelijke hoeveelheden schar en wijting van formaat..

  Ook dat is vissen😉

 4. Theunis Ludo > mei 17, 2016

  Antwoord

  Dag Alain, Zaterdag zijn de Hans van de Big Marlin en en ik met de Marie-Louise ook uit gevaren vanuit Neeltje Jans voor de Edelkarper wedstrijd we zijn de Oosterschelde op geweest en ik mag zeggen dat we zeker niet moeten onderdoen van vangsten tegen over de Westerschelde.

 5. Alain Tulleneers > mei 18, 2016

  Antwoord

  Heeey Ludo
  dat is helemaal niet verkeerd Ludo,en mooi voor de deelnemers aan de wedstrijd,maar het scharren gebeuren met de zomer in aantocht is wel over,nu concentreren op de tong visserij,of de wrakken.Groetjes en tot in juni .Alain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.