Home Gastvissers De dinsdagploeg met de Big Marlin, haaienjacht

De dinsdagploeg met de Big Marlin, haaienjacht

Advertenties


De Haai heeft last van de warmte!

Dinsdag 15 juli was weer een dagje voor de dinsdagploeg om haar geluk te proberen op de haai. Jan, Martin, Mart, Cor, Dré, Dirk, Fons en ik waren de sportvissers van dit gezelschap. Leo ontbrak. Hij is een beetje “haaien moe”.

Wij vertrokken op tijd naar het Steendiep. Een plaats die iets verder ligt dan de ZBJ. Een beetje “naast” de Steenbanken. Ga je wat zuidelijker, dan kom je het wrak de Chr. Huigens tegen.

De zee viel tegen en de golven waren zodanig hoog dat de schipper regelmatig het gas een beetje moest terug zetten. Ik schat de golven in tussen 1 ½ en 2 meter. Daarom duurde het ook wat langer voordat wij op de plaats van bestemming lagen.

Eénmaal geankerd was het ook behoorlijk hobbelig. Mensen die last hebben van zeeziekte hadden hun maag vandaag behoorlijk leeg gemaakt!

Afijn, niet zeuren, maar vissen. Ik was met de loting uitgekomen op plaats 5. Een plaats op de achterkant van de boot. De andere “kontplek” (plaats 4) was voor Mart.

Na ongeveer een uurtje wachten was het raak. Een mooie tik op mijn hengels en toen ik ging opdraaien voelde ik grote klappen op mijn top. Hij deed zijn best! Maar de IMAX-boothengel heeft een stevige ruggengraat en ook de nieuwe Shimano 20000 (Hengelsport Zuiderduin) is een kanjer van een molen! Ook al draai je langzaam: per slag komt er 1 meter draad naar binnen. Tegenwoordig vis ik met 10/100 Whiplash met een trekkracht van 14,1 kg. Een prachtig product van Pure Fishing!

Na een mooie strijd moest de haai het opgeven. Een vrouwtje van 87 cm. Hij werd gemerkt, gewogen en voorzien van een uniek nummer (tag genoemd).

De dinsdagploeg met de Big Marlin, haaienjacht

Daarmee bestaat de kans dat de haai wordt terug gevangen en terug wordt gemeld, zodat inzicht kan worden verkregen in het gedrag van zo’n gladde haai. Waar trekt hij naar toe, welke afstanden legt zo’n beest af en hoe snel groeit de haai. Allemaal interessante gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. Met dit merken dragen sportvissers en charterboten bij aan dit onderzoek. Dit thema staat ook centraal tijdens de Shark-a-tag dagen op de Neeltje Jans op 13, 14 en 15 augustus a.s.

Maar verder met deze visdag. Het viel niet mee wat te vangen! Er waren wel wat kleine wijtinkjes, een enkele schar en tong, maar de bijvangst was (te) beperkt.

De dinsdagploeg met de Big Marlin, haaienjacht

Nou is dat ieder jaar wel zo, in deze zomerperiode. Je moet het dan hebben van tong en makreel. Maar ook die vangsten zijn niet overweldigend. Grote boten zoals de Andromeda, Neeltje Jans of Maatje Adriana zoeken wel een groot gebied af naar makreel, maar je moet op zo’n dag ook een beetje geluk hebben.

Dré ging met van alles en nog wat rond (drankjes en versnaperingen) en zag zelfs kans soep te maken, ondanks het “geschommel” op het water.

Maar aan het eind van de dag wordt de balans opgemaakt. Met 4 haaien mocht ik mijzelf dag winnaar noemen qua aantal, maar ook met de langste haai. Een prachtige IMAX-jas (waterdicht) was de beloning. De dagprijs van de schipper was weer eens voor Dirk. Ook van IMAX een mooie onderlijnen map. (Svendsen was dus weer volop in de belangstelling!)

Aan boord waren 9 haaien van meer dan 70 cm.

De dinsdagploeg met de Big Marlin, haaienjacht

De dinsdagploeg met de Big Marlin, haaienjacht

De dinsdagploeg met de Big Marlin, haaienjacht

Alleen Mart ving er eentje van 15 cm (?) en daarvoor had hij zeker een troostprijs verdiend.

Het vissen op haai heeft wel iets moois. Zeker dat “gestomp”op de hengel. Maar……als de bijvangst niet groot is, kan het ook “tandenbijten” worden. Haaien vangen is ook iets voor de liefhebber. Je moet het gewoon eens gedaan hebben. De ruwe haai was vandaag –ondanks het ruwe weer- helemaal afwezig.

Ik sluit af met een felicitatie aan Frank Dekker. Hij heeft zeer recent een ruwe haai gevangen voor de Oosterscheldekering. 1 meter en 49 centimeter. Hartstikke tof! En vet en super en………..En mijn felicitatie. Ook Marloes gefeliciteerd. Zonder deze stoere dame, was het de vraag of de vis wel kon worden “geland”.

Sportvissen blijft mooi en geeft altijd weer een blij gezicht. 1,5 miljoen mensen hebben iets met sportvissen. Wat dat betreft ligt er voor de overheid en het bedrijfsleven nog een grote kans om Zeeland op de kaart te zetten als Sportvisserij Provincie. Maar……….Wie grijpt deze kans? Het zal u geen “windeieren” leggen. Recreatieondenemers, Horeca, sportvisserijwinkels etc. etc.: er is nog een groot gat in de markt! Wie het eerste komt, het eerste maalt.

Kamperland, 17 juli 2014. Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *