Home Gastvissers Dekleinebootvisser binnengaats

Dekleinebootvisser binnengaats

Advertenties


Hey allemaal

Ik had een weekje vakantie en er stonden enkele vistrips op het programma. De eerste vistrip was gepland op dinsdag. Sven en Tony konden mee. Door de felle noordwestenwind waren we genoodzaakt om de beschutting van de Oosterscheldekering op de zoeken. We hadden vloed tot rond 20 u en wilden daarna nog in het donker verder proberen op tong. Uit onze verschillende stekken van onze stekkenkaart koos ik er twee uit om op te proberen, stek 1, aan de gele tonnetjes om de vloed uit te vissen en stek 4 om de eerste drie uur van de eb te vissen in het donker.

Op de heenreis even verse zagertjes opgepikt bij Bas in Colijnsplaat en rond 1530 u konden we vertrekken naar onze eerste stek. Vijf minuutjes varen en het geultje dat op die stek ligt, snel gevonden, 60 m bovenstrooms het anker laten zakken en we konden beginnen vissen. Het was al halftij en de vloedstroom zette al goed door. Al snel werden de eerste aanbeten waargenomen en zoals ik al vreesde waren het kleine wijting en steenbolk die een aanslag op onze aas voorraad pleegden. Ieder jaar vanaf augustus trekken kleine wijtingen en steenbolken de Oosterschelde op (vandaag voor ons wel niet van toepassing, maar die optrek gaat gepaard met het overschakelen van de zeebaars van voedsel, kleine vis, waar ze zich lekker vet mee kunnen vreten voor ze wegtrekken). We hielden echter stug vol met de hoop al een tong of een toonhaai te vangen. Rond 17 u werden we echter getrakteerd op een echt Oosterscheldekadootje, pakken groen en zeewier. Er kon niet meer gevist worden en we vertrokken daarom sneller dan voorzien naar onze tweede stek, aan de zuidkant tegen de gele boeienlijn aan. Hier staat minder stroming en komt er dan ook veel minder groen langs. Dat bleek ook het geval, alleen konden we niets anders vangen dan steenbolkjes en wijtinkjes. Er zat niets anders op dan het afgaand water af te wachten en het vallen van de avond. Sven had de dag tevoren een flesje wijn gewonnen en daar hebben we dan ook even met zijn drieƫn van genoten.

Dekleinebootvisser binnengaats

Dekleinebootvisser binnengaats Dekleinebootvisser binnengaats Dekleinebootvisser binnengaats

Rond 2030 u kwam er terug een beetje stroming en de eerste beet bleek een tongetje te zijn.

Dekleinebootvisser binnengaats

Zou het dan toch nog goed komen? De twijfel sloeg in de loop van de dag al toe, omdat de berichten van de Oosterschelde enkel maar kommer en kwel waren.Dit eerste tongetje gaf ons echter weer moed en er werd weer wat fanatieker gevist. Tony had enkele weken tevoren een truukje geleerd en moest die natuurlijk laten zien. Een handige manier om een platvis te onthaken die te diep heeft gelikt. Hij had een plastiek pijpje bij waar hij de tong mee onthaakte. Vol verbazing keken we hoe de tong mooi en gemakkelijk onthaakt werd. Het werkt ook met een houten stokje, potlood, …

Een Engelse video kun je op deze link vinden. http://www.youtube.com/watch?v=BpOlxyqvRMg .(kopieer link naar je browser)

Het werd snel helemaal donker en regelmatig konden we een tong binnenboord halen, mooi tongen die ruimschoots de minimummaat haalden.

Dekleinebootvisser binnengaats Dekleinebootvisser binnengaats Dekleinebootvisser binnengaats

Tussendoor kwam er ook een ondermaats botje en scharretje boven. Rond 2230 u had Tony een wel heel zware vis aan de lijn, die echter niet veel beweging vertoonde, mmmh pijlstaartrog? een grote krab? of weer een pak vuil? …… Het bleek een kreeft te zijn die we vliegensvlug schepten. Wat een beest, ik heb er al enkele gevangen, maar deze was wel heel groot, 55 cm lang.

Dekleinebootvisser binnengaats Dekleinebootvisser binnengaats

Super. Kort hierna kreeg ik beet op beide stokken, de ene was een beetje raar, zacht krommer trekken van de hengeltop en zachtjes terugkomen. De andere hengel sloeg iets feller en daar reageerde ik eerst op, een mooi tong ving ik op mijn onderlijntje, een variant op het weegschaaltje.

Dekleinebootvisser binnengaats Dekleinebootvisser binnengaats

Snel weer ingeworpen en de andere hengel opgehaald. Al snel werd het me duidelijk, …SCHEPZAK…., ook hier hing een kreeft aan. En inderdaad, konden we onze tweede kreeft van de avond binnenboord verwelkomen.

Dekleinebootvisser binnengaats

Ook zo’n groot exemplaar. Rond 0100 u zijn we op een intussen platte Oosterschelde terug naar de haven gevaren, omdat de dag erna de wekker al redelijk vroeg afliep voor enkelen van ons. Een reeks mooie tongen, twee kreeften en een leuke avond met wat vrienden. Toch niet verkeerd die Oosterschelde, zeker als je weet dat buiten vissen vandaag totaal niet ging.

Grtz Nico, de kleinebootvisser

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

7 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > augustus 18, 2013

  Antwoord

  Nou mannen, dat hebben jullie mooi gedaan!
  Ik blijf meestal thuis, maar misschien moet ik dit ook maar eens proberen, voor de kerst!

  Groetjes peter

 2. Johan het (loze) vissertje > augustus 18, 2013

  Antwoord

  Hoi Nico; schitterende vangst, mooie tongen en 2 schitterende kreeften. Als ik er een vang, weet ik er ook wel raad mee.

  Gr.

  Johan het (loze) vissertje

 3. Nico > augustus 18, 2013

  Antwoord

  Hoi Peter, weer prachtig bericht van gemaakt, eneuh die kreeften halen kerst bij mijniet hoor… De Oosterschelde is idd niet echt verkeerd, al blijft het een moeilijk water.
  Grtz Nico

 4. Peter(Fishguppy) > augustus 18, 2013

  Antwoord

  Hoi Nico, snap ik wel, gaat niets boven vers, uit de vriezer, smaken ze toch minder!

  Groetjes peter

 5. Luc > augustus 18, 2013

  Antwoord

  Hoi Nico,
  Leuk bericht alweer van je. De Oosterschelde is inderdaad niet altijd even gemakelijk. De ene dag vang je op een bepaalde stek een aardig maaltje vis en een dag later helemaal niets meer. Ik heb zo verschillende stekken op mijn GPS staan waar ik ooit mooie vangsten heb gedaan en dan denk je, nu heb ik het gevonden, maar achteraf vang je er nauwelijks nog vis van betekenis. Vorige week heb ik daar ook zo’n mooie kreeft gemist omdat … mijn schepnet niet klaar stond. Jammer het wordt weer kalkoen met kerst šŸ™‚
  Groeten Luc

 6. Ben > augustus 19, 2013

  Antwoord

  Hallo Nico,

  Niet wachten op de Kerst! Gewoon opeten en nog een keer gaan. Haai vissen is leuk, maar kreeft vissen? Daar kun je mee thuis komen!

  Vriendelijke groet,

  Ben

 7. zeehondetemmer > augustus 19, 2013

  Antwoord

  Hallo andere Nico wat een vangsten alweer en
  daar kan je inderdaad mee thuis komen. ook
  nog prachtige foto””s met vis en kreeften.
  En ja je moet wel de stekken weten op de Oosterschelde om een visje te vangen.

  Gr Zeehondetemmer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *