Home Gastvissers Eerste Oosterschelde Gul met Luc

Eerste Oosterschelde Gul met Luc

Advertenties


Beste Peter, Eerst en vooral de beste wensen, een goede gezondheid en een visrijk jaar voor u en al onze medevissers en hun naasten. Op 5 januari kon ik de kriebels om te gaan vissen echt niet meer aan. De weersvoorspellingen waren niet echt gunstig. 3 a 4 Bf west met afgaand water en een temperatuur van 7 graden moest maar lukken. Samen met mijn zwager Nico de Oosterschelde opgegaan rond 9 uur voor een sessie . Tot onze verbazing was het toen nog vrij rustig. Dus maar gekozen voor een stek ter hoogte van Wissenkerke op een diepte van 28 meter bij hoog water. De laatste 2 keer dat ik daar viste op 30-11-12 en 21-12-12 ving ik telkens een 15 tal scharren van schoon formaat en telkens een mooie gul van respectievelijk 49.5 en 51 cm en 2 mooie botten.

Eerste Oosterschelde Gul met Luc Eerste Oosterschelde Gul met Luc

Eerste Oosterschelde Gul met Luc

Eerste Oosterschelde Gul met Luc

Geen grote vetpot maar met de bijvangsten van gul en bot toch een leuke stek.

Eerste Oosterschelde Gul met Luc

Eerste Oosterschelde Gul met Luc

Terug naar 5 januari dan. Om 10 uur lagen de lijnen voorzien van elk een ballans en daarboven 1 afhouder beaast met verse pieren en diepvriestappen in het water. De stroming van het afgaande tij kwam er net goed in ( hoog water om 08u25 ) toen de eerste aanbeten zich aanboden. We draaiden er elk een kleine schar uit.

Eerste Oosterschelde Gul met Luc Eerste Oosterschelde Gul met Luc

De tegenwind , een dikke 3 Bf en de motregen kwamen al snel wat meer opzetten wat het fotograferen bemoeilijkte. Het bleef meestal bij een enkeling, de ene al wat grotere dan de andere, zelden een doublet. Veel ondermaatse vis ( -24 cm)gaat retour. We hebben meer vis gevangen op de diepvriestappen dan op de verse leeglopers. Wat mij opviel was dat bijna al de gevangen vis net vooraan in het lipje gehaakt was. Het was sluiten op iedere aanbeet of het was noppens. Een voordeel, ondermaatse vis kon snel en ongeschonden retour. En ja, de reden waarom ik die stek aandeed kwam weer uit. Een doorbuiger en na het aanslaan een gebonk op de lijn , al pompend indraaien en na een mooie dril leverde dit me een mooie gul van 61 cm op van 2.4 kilogram . Mijn eerste van dit nieuwe jaar.

Eerste Oosterschelde Gul met Luc Eerste Oosterschelde Gul met Luc

Met 61 cm goed voor de Giganten

Toch leuk om op de Oosterschelde een gulletje van dit formaat te kunnen vangen. Het is er voorlopig telkens maar 1 , maar het geeft me al voldoening. Plots hoorden wij achter ons ,en heel kortbij ,een geluid dat we ook al kennen. Het is de eerste zaterdag van de maand, het is Goofy race. Al vlug zijn we omringd door een hele boel zeilboten. Velen groeten ons en sommige spreken ons aan of vragen hoe de vangsten zijn. Tussen die heisa in vang ik toch nog een mooie schar van 31 cm.

Eerste Oosterschelde Gul met Luc Eerste Oosterschelde Gul met Luc

Na een poos keren de eerste zeilers terug en varen recht op ons af. Ik begrijp het niet al te goed waarom zij echt zo dicht moeten komen . Er zijn er bij die net langszij scheren en ik voel er zelfs eentje die mijn ankertouw raakt.Even schrikken toch. Is de Oosterschelde dan niet groot genoeg ? Of is dit de “fair Play” van de zeilers tegenover de vissers ?

Eerste Oosterschelde Gul met Luc Eerste Oosterschelde Gul met Luc

Ik heb er even mijn buik van vol en besluit op te ruimen. Met een gul en in totaal amper 9 scharren van formaat keren we om 15 uur terug naar de haven. Het kan niet altijd feest zijn hé. Maar niet al te min hebben we toch alweer een mooie dag achter de rug.

Groeten Luc

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

5 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > januari 11, 2013

  Antwoord

  Hoi Luc, van harte met je mooie Gul, mij lukt het buiten niet!
  Ook een aantal mooie scharren erbij, maar geen wijting?

  Groetjes peter

 2. Werner V > januari 11, 2013

  Antwoord

  Hey Luc,

  toch mooi wat vis kunnen sprokkelen en een gul van 61 cm is ook al niet mis.
  Verdraagzaamheid op het water is soms ook ver te zoeken hoor. Als je met je bellyboot op het water ligt te dobberen zijn er ook genoeg gekken die denken dat je een badeend bent en je zo over je sokken varen.

  Grtz
  Werner V

 3. Werner R. > januari 11, 2013

  Antwoord

  Hoi Luc,

  leuk verslag!

  Blijft een mooie hobby dat bootvissen, heb er ook lang van genoten. Is toch weer een heel andere belevenis dan van de kant.

  Het enigste nadeel is dat je veel meer afhankelijk bent van het weer dan met strandvissen, als je een 5-daagse werkweek hebt en dan nog afhankelijk van het weer bent blijven er meestal niet veel visdagen over.
  Maar jij hebt in ieder geval weer een redelijke dag kunnen meepakken!

  Groeten Werner R.

 4. Luc > januari 11, 2013

  Antwoord

  Hallo Peter,

  Geen wijting sinds november meer gezien.
  Vandaag ook niet zelfs geen gul meer. Amper 12 scharren kunnen vangen en 1 mooie steenbolk en een meuntje. Wel mooi zonnig weer met een windkracht 4 afgaan 3 Bf oost.
  Jammer genoeg fototoestel vergeten.

  Werner, dank voor je reactie. Als ik geankerde boten zie liggen minder ik vaart en doe zelfs een ommetje.

  groeten, Luc

 5. Luc > januari 11, 2013

  Antwoord

  Hey Werner R,

  Ook jij bedankt voor je reactie.
  Inderdaad het bootvissen is een mooie hobby. Zelfs verslavend, ik ben net terug van een sessie en heb reeds de weerberichten bekeken voor een volgende beurt. Jammer dat de winter zijn intrede gaat doen met vorst en sneeuwbuien. Het zou voor een lange periode kunnen gedaan zijn. Strandvissen heeft ook zijn charmes maar ik heb er niet echt het goede materiaal voor en het gesleur met het materiaal in het zand in een waadpak komen mijn rug niet meer te goede.
  met vriendelijke groeten,Luc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *