Ik had nog erg veel schar in mijn vriezer, hij puilt eigenlijk gewoon uit en ik ben telkens blij als ik wat weg kan geven, om weer plaats te maken voor nieuwe vis. Vooral mijn voorjaarstrips met onze sponsor Northseacharters en een trip met de Big Marlin heeft veel schar gebracht en niet te vergeten onze vakantie in Denemarken!
Nu ga ik de vis van Denemarken gebruiken voor dit gerecht, waar ik een paar keer over heb gelezen in een verslag van de Big Marlin en wil dit nu zelf ook eens proberen, maar dan op mijn eigen manier!
Zaterdag haal ik de schar uit de vriezer.
Ik begin ook met het beslag te maken, waarvoor ik nodig heb, melk, water, bloem, viskruiden, een ei en een grote schaal en een garde.
Ik begin met een 0,6 liter vocht wat bestaan uit de helft water en melk, dan de bloem gedoseerd erbij en het ei, kloppen tot een glad, maar stevig beslag, alle klonters eruit!
Dan flink wat viskruiden erbij.
Weer goed oproeren, tot het beslag weer mooi glad en stevig is en dan de koelkast in voor 24 uur.
Ook de vis laat ik in de koelkast ontdooien.
Zondagmiddag om een uur of 3 begin ik met de voorbereiding en ga de vis wassen.
Als ze gewassen zijn, leg ik ze op een flexibele snijplank en met een goed scherp fileermes ga ik aan de slag.
Ik ben natuurlijk geen professioneel fileerder, maar het lukt me erg goed en ik hoef niet zo nauw te kijken, de kat lust het afval met plezier!
Als ik de vis van de graad heb, ga ik de schar in 6 stukjes snijden, niet te klein en niet te groot.
Ik verzamel alle stukjes in een vergiet, zodat ze al hun vocht kwijt kunnen!
Daarna worden ze nog eens extra droog gewreven en gaan ze compleet het beslag in.
Inmiddels ben ik er achter gekomen, dat je veel beter een goede braadpan kan gebruiken in plaats van een frituurpan, omdat je gelijk na het bakken van de kibbeling, al je frituurvet weg moet gooien en de pan haast niet meer schoon te krijgen is, dus hebben we hiervoor een goede geleidende gietijzeren braadpan gekocht, speciaal om kibbeling en panko te maken.
Hierin hoeft slechts een centimeter of 1,5 arachideolie, welke echt gloeiend heet wordt, zodat de vis slechts een minuutje aan beide zijde hoeft te bakken.
Voor je ze in de kokende olie legt, laat je de stukjes vis even zo goed als mogelijk uitlekken en legt ze met een goede tang, los van elkaar in de olie.
Ze worden erg snel licht bruin van kleur, het zijn maar dunne fileetjes, dus niet te lang en niet te veel tegelijk, dan koelt de olie te snel af!
De schaal met kibbeling gaat dan in de oven op de warmhoudstand en telkens doe ik er weer een portie bij en ondertussen bak ik ook gefrituurde chips, die ik van te voren al had voorgebakken.
Als alles gebakken is, gaan wij lekker smakelijk eten, met een schaaltje lekkere joppiesaus erbij, wat alles compleet af maakt!
Ik kan je garanderen, het doet beslist niet onder voor kibbeling van Kabeljauw, het smaakt anders, dat wel, maar erg smakelijk!
Ik adviseer een ieder om dit ook eens te proberen, mocht je schar genoeg hebben, wij gaan het in ieder geval regelmatig doen.
Laat wel de vel aan de fliet zitten, anders valt alles uit elkaar, eet smakelijk!
Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina
Westlandse Willem > juli 25, 2011
Peter, dit ga ik zeker proberen, want de vriezer puilt ook bij mij uit van de vis. Ook nog behoorlijk wat schar. Ik gebruik voor kibbeling (en alle andere visgerechten met een deegje) visbakmeel dat ik bij de visboer haal (3 euro de kilo). Daar hoeft alleen maar (steenkoud) water bij in de verhouding 1:1. Uiteraard gebruik ik ook de viskruiden erbij.
Smakelijk!
Peter(Fishguppy) > juli 25, 2011
Hoi Westlandse Willem.
Ja visbakmeel is zelfs nog beter, als je er aan kan komen.
Van de visboer hier krijg je er geen me, maar bloem gaat ook uitstekend!
Succes ermee en eet smakelijk!
Groetjes peter
Pim > juli 25, 2011
Hoi Peter,
Ziet er inderdaad erg smakelijk uit.
Alleen het fileren lijkt me erg moeilijk want dat heb ik nog nooit gedaan.
Zal binnenkort toch eens gaan proberen.
Eens moet de eerste keer zijn he.
Vang ze,
Pim
Johan > juli 25, 2011
Hallo…rustig aan maatje, ik kom wel ruilen.
Niet snel alles op eten hoor haha.
Heb nog konijn, diuvenborst, Damwild.
Ziet er zeer smakelijk uit.
Ben van plan me toch n SPRO FWD 12 s aan te schaffen, welke molen past Daar t beste bij.
Groetjes
Johan
Peter(Fishguppy) > juli 25, 2011
Hoi Johan,
ieder heeft zijn eigen voorkeur voor een molen, dat is niet hengel gebonden, maar persoons gebonden en voor iemand als jij zou ik even zoeken op markt plaats voor een shimano ultegra xt of xsa, zijn voor beneden de 100 te verkrijgen als je goed zoekt en is een prima molen voor dit geld!
Konijn en duif wil ik wel, maar mijn hert is nog niet op, het was zo veel de laatste keer!
Groetjes peter
willem(gaatvissen) > juli 26, 2011
Hoi Peter(Fishguppy),
Ziet er weer smakelijk uit!
Vis greetz,
Willem
hans > augustus 5, 2011
ziet er idd overheerlijk uit, ik doe het zelf ook wel regelmatig van zeebaars. Smaakt ook anders als Kabeljauw, maar ook niet minder lekker.
Je kan het eigenlijk van alle vissoorten doen.
Het ideetje van zelfgebakken chips er bij lijkt me ook superlekker. Ga ik ook es doen.
bedankt voor de Tip Peter!!!!!
groetjes,
Hans