Home Bootvis verslagen Martijn bootvissen Oosterschelde

Martijn bootvissen Oosterschelde

Advertenties

Hallo Peter en fishguppy lezers. Hierbij mijn eerste (eigenlijk 2e) vangstbericht op deze site. Vandaag voor de eerste keer dit jaar eindelijk weer eens gaan vissen. Meestal begin ik daar in April al mee maar mede doordat de Arvor van mij momenteel niet vaart is dit wel de redenen. Je geeft veel, heel veel, spaarcenten uit voor een mooie Arvor maar koopt eigenlijk de ellende van een ander via bootcentre Voorne Putten in Oostvoorne. Maar dit bedrijf heeft zijn winst lekker gepakt en Martijn zit met de ellende. Het begon toen al met 5 nieuwe verstuivers, een bacterie in de vaste tank en inhouden in vermogen. Vervolgens is nu mijn Turbo aan de beurt samen met de uitlaatbocht die daar weer aan vast zit. Ik wacht al een tijdje op onderdelen en ga de boot nu gelijk goed aanpakken, zo ook de anodes, antifouling, andere schroef en alle andere onderhoud. Daarna hoop ik weer van deze mooie boot te kunnen gaan genieten en hoop ik dat de problemen voorbij zijn! Maar ik voelde de bui al aankomen, vissen zit er voorlopig niet in…. Maar nee, dit is geen goed idee, ik zoek gewoon een goedkoper 2e visbootje erbij en zodoende ging ik een paar weken geleden op zoek. Mijn oog viel op een Rana 17 fisk, hij stond nog in de buurt ook. Ik mailen en bellen maar helaas geen gehoor en savonds stond hij al op gereserveerd. Helaas, een ander was me voor! Een dag of 3 later kwam ineens dat zelfde Rana bootje weer in beeld, maar nu bij een watersport bedrijf en moest ik dieper in mijn portemonnee als ik hem nog zou willen kopen. Toch maar gaan kijken en eigelijk was ik gelijk verkocht en nam ik hem direct mee. Een paar dagen later ging ik er mee naar de trailerhelling en vaarde ik hem naar Yerseke naar mijn ligbox.

Pure nostalgie, een Rana 17 Fisk van eind de jaren 80 maar wel met een vrij recente Evinrude E-tec 40 pk buitenboordmotor. Het is even een stapje terug, maar ik ben er voor nu gewoon blij mee want ik kan vissen! Hij vaart overigens met deze motor erg goed, 40 km/h haalt hij makkelijk, als de zee glad is 45 km/h en dit is hard zat voor een Rana 17. Ik kende deze motoren niet, maar wat ze zeggen, de prestaties en de kracht van een 2-takt en het verbruik van een 4-takt is wel degelijk waar! Het bootje was duidelijk afkomstig van een echter visser, alles wat je nodig heb zit er op en aan. Van apparatuur tot aasbakjes! Voorlopig mag dit bootje bij me blijven totdat de Arvor klaar is, en straks voor de zeebaars is dit bootje erg geschikt! Je kunt in heel ondiep water komen, en voor de zeebaars is dit erg gunstig! Vandaag 8 mei had ik mijn zinnen gezet om een middag te gaan vissen bij het Goesse sas. Om half 11 even pieren gestoken en na zo’n 3 kwartier spitten had ik ruim voldoende mooie pieren om een hele middag te kunnen vissen. Daarna naar de haven en ging ik mijn hengels alvast gereed maken. Nog een bakkie koffie gedaan in de haven en vervolgens ging ik rond 12 uur varen richting Goesse sas. Na een kwartier varen was ik er al en ankerde ik bij de Sas 4 op ruim 22 meter water (laagtij). Er stond nog geen stroom en ging ik eerst mijn pieren even uitzoeken om ze vervolgens in de aasbakjes te doen. Van die houten bakjes die ik nog ken van de Beatrix 2. Opzich erg makkelijk, je kunt snel bij je aas gezien ze aan de hengelsteunen hangen.

Vervolgens gingen de lijnen het water in. 1 bakboord, 1 stuurboord, deze alle 2 met stalen afhouders en klapankerlood van 200 gram uptide een 3e hengel met een ouderwetse weegschaal en een zwaar wraklood achter de boot laten zakken.

Nu wachten op vis… Er kwam vis aan boord, maar eigenlijk alleen kleine scharretjes van 19,20,21,22 cm. Allemaal te klein en terug om te groeien. Rond half 4 besloot ik het anker er uit te halen en een stukje te gaan verkassen. Ik ankerde nu op een soort talud op 15.5 meter diepte. Aan stuurboord viste ik naar de ondiepe kant en kwam mijn aas terecht op zo’n 13 meter terwijl het aas aan bakboord op zo’n 18 meter terecht kwam. Na slechts 2 minuten kwam vanuit de ondiepe kant de eerste mooie schar, een dikke 26 cm.

De andere hengel aan de diepere kant stond ook te klapperen en daar kwamen er 3 tegelijk naar boven. Niet groot, maar ik was lekker bezig en ik had er mijn plezier in.

Het ging eigelijk ineens veel beter dan de vorige stek. 3 tegelijk en een paar keer 2 tegelijk en ook een aantal redelijke scharren erbij zodat we morgen toch een visje kunnen eten.

Rond een uur of 6 viel de stroming er weer uit en was het hoogwater. Tijd om alles op te ruimen, een paar scharren voor consumptie schoon te maken, de boot een beetje opruimen en het anker er weer uit te halen om vervolgens weer naar Yerseke te varen. Hoeveel precies ik gevangen heb weet ik niet exact, maar 25 waren het er altijd! Stuk of  7 gingen mee naar huis en de rest zwemt weer om te groeien. Met een welverdiend blikje bier vaarde ik weer terug naar de haven.

Volgende week heb ik een weekje vrij, dat doe ik altijd in Mei, en dat is eigenlijk bedoeld om een beetje te vissen. Eind volgende week een dagje met Eldert op een ruime Dixhoorn sloep. Ik denk beter voor hem nu na de operatie dat we niet met de Rana gaan maar kiezen we voor wat meer comfort.

Groetjes Martijn Boone

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

11 reacties

 1. Fishguppy > mei 9, 2023

  Antwoord

  Hey Martijn weer een uitgebreid zowat perfect verslag, zodat de mensen die geen boot hebben, ook het besef krijgen wat een bootvisser met pech aan boord, allemaal te verduren krijgt, vooral Financieel! Overigens de eerste vissen aan boord van je prachtige Rana en de rest zal volgens mij snel volgen. Ik lees niets over de O14, niet geprobeerd?
  Chapeau voor het verslag!
  Grtjes Peter

 2. Eldert > mei 9, 2023

  Antwoord

  Ha Martijn
  Wat een mooi uitgebreid verslag heb je gemaakt . Ik denk haast dat je er bijna net zo lang mee bezig bent geweest als met je vissessie? Lekker gevist al is het op een noodboot maar die Arvor , als die weer opgeknapt is dan gaat ie helemaal los denk ik. Toch al leuk gevangen ook . En ga jij volgende week maar vast goeie stekken opzoeken voor deze ouwe man , dan gaan we een prachtig dagje beleven.
  Ik hoop dat je nog vele mooie verslagen gaat plaatsen op deze geweldige site.
  Alleen nu voor volgende week , wie gaat dan een verslag schrijven? Jij , ik , allebei , samen 1 verslag? Eerst maar vis vangen toch?
  Groeten Eldert

 3. Nico > mei 9, 2023

  Antwoord

  Hoi Martijn. Wat een prachtig verslag gemaakt van de boot sessie en dan ook nog de boot ingezegend. Met Schar en een maaltje gevangen voor de pan niet verkeerd. Voor jullie beide als je samen op de boot ga van dixhoorn. Heel veel plezier en met goede vangsten dan toegewenst en Ik zie jullie verslag dan .

  Groetjes De Zeehondetemmer.

 4. Leen > mei 9, 2023

  Antwoord

  Hoi Martijn
  Wat een leuk uitgebreid verslag met mooie foto’s
  En een lekker visje mee naar huis
  Groetjes.leen

 5. Stefan Groenheide > mei 9, 2023

  Antwoord

  Hey Martijn, zo’n nieuwe schrijver is niet verkeerd zeg, prachtig uitgebreid verslag en foto’s en ook die rana is een leuk bootje om te zien zeg! Enerzijds jaloers op mensen met een boot, anderzijds vertel jij ook de andere kant van de medaille… En laat mij dan maar prutsen vanaf de kant, haha!
  Alvast suc6 de volgende keer!
  Groeten, Stefan

 6. Henry > mei 9, 2023

  Antwoord

  Hallo Martijn,
  Een prachtig verslag vergezeld van mooie foto’s. Ja wat betreft je Arvor, ik weet hoe het in z’n algemeen gaat, heb zelf zo’n 27 jaar geleden ’n oud VW-busje gekocht en uiteraard de daarbijbehorende sleutel en revisie uurtjes ook gekend. Als beloning nu nog steeds complimenten in ieder land waar we vakantie vieren over de prachtige uitstraling van ons busje. Als je Arvor straks perfect in orde is en je met een net vol vis de haven binnenvaart zul je waarschijnlijk ook genieten van de blik van toch wel wat jaloerse vissers die watertandend naar je boot kijken. Voor wat nu betreft, toch met je andere boot enkele lekkere maaltjes schar voor het thuisfront kunnen haken, een vangst waar menig kantvisser van droomt. Voor je boottrip met Eldert wens ik jullie heel veel plezier en natuurlijk ook een goede vangst.
  Groetjes,Henry

 7. ies > mei 10, 2023

  Antwoord

  Wow Martijn, dit is smullen, wat een mooi verslag, met mooie gedetailleerde foto’s, ik ben benieuwd naar de foto’s van je andere boot want als ik dit zie zou ik geen andere boot nodig hebben. Uh maar ik ben een leek hoor, heb er dus totaal geen verstand van. Ik heb ooit zo’n vijftig jaar geleden 1 x mee mogen varen John de Boer van uit Schravenzande pfff dat was toch andere koek. Maar hoop eigenlijk dat je voortaan elke week gaat vissen want zulke verslagen wil ik elke week wel lezen. Uiteraard voor de volgende sessie een leuke klus panvis toegewenst.
  Groetjes Ies

 8. Martijn Boone > mei 10, 2023

  Antwoord

  Hartelijk dank iedereen voor deze leuke reacties!! En Peter, de O14 is inderdaad een stek waar ik graag kom, maar ik wilde eens wat anders proberen. Daar bij de Sas 4 heb ik ook wel eens leuk schar gevangen, en ze waren er toen groter dan bij de O14. Maargoed, nu ging het daar niet…. Een 500 meter opzij een stuk ondieper weer wel, en het blijft leuk om een beetje te proberen! Volgende keer inderdaad weer bij de O14 kijken of misschien Colijn? Daar wil ik binnenkort ook nog een keer naar toe. En Eldert, het is je gegunt hoor om volgende week een verslag te maken hahaha, ik weet hoe graag jij dat doe, en 2 bijna dezelfde verslagen van ons dat is ook nog al wat… en ikzelf ga voor die tijd nog wel vissen dus dan kan ik daarvoor nog wat schrijven! Het schrijven is zo ongeveer net zo leuk als het vissen zelf. Bedankt iedereen, en volgende week kunnen jullie weer lezen…

 9. Hugo > mei 10, 2023

  Antwoord

  Hoi Martijn,
  Wat een verhaal man,ja soms is het droevig wat sommige boot verkoopcenters durven verkopen.Heb zelf een Rana 17 gehad jaren geleden,steeds blij mee geweest en lekker mee gevist. Je hebt toch lekker wat vis gevangen,de kop is er af voor dit jaar. Succes bij de volgende sessie met onze vriend Eldert.
  Groetjes Hugo

 10. Jack jozen > mei 12, 2023

  Antwoord

  Hallo Martijn.
  Hoi Martijn ik heb niet zo veel verstand van boten maar zoals jij het beschrijft dan moet de Arvor wel iets aparts zijn maar uiteindelijk gaat het toch om een visje te verschalken. Vanuit de kant gaat het dit jaar tot nu toe niet zo super de verslagen zijn nog niet om naar huis te schrijven daarom is zo,n verslag met de boot weer een verheerlijkking om te lezen om te lezen dat er toch nog vis zit we kijken met spanning uit naat het vogende verslag.
  Heel veul groetjes Jack.

 11. Davey Lamper > mei 12, 2023

  Antwoord

  Hallo Martijn, wat zonde dat je zoveel ellende met de arvor hebt. Ik lig aan het einde bij jou aan de steiger met met mijn Arvor 20. Mocht ik je ergenst mee kunnen helpen betreft onderdelen of dergelijke waar je niet uitkomt. Verder leuk dat er weer wat vis gevangen word op de oosterschelde. Groeten Davey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *