Home Zeevissen in Denemarken en buitenland Tactieken, wat als je naar Spodsbjerg(Denemarken)gaat?

Tactieken, wat als je naar Spodsbjerg(Denemarken)gaat?

Advertenties


Spodsbjerg (Denemarken) 17 – 24 mei 2014

Ook dit jaar zijn wij met een kleine groep ( 4 man) naar Spodsbjerg geweest. Wij hebben heel veel vis (gul) gevangen, maar over het algemeen wel aan de kleine kant. Mijn grootste vissen waren: schol 43 cm; gul 64 cm; wijting 40 cm. Anders dan andere jaren, zal ik niet specifiek schrijven over de visvangst, maar mijn ervaringen doorgeven die te maken hebben met deze reis.

Overnachten/Hotel

Vlakbij de grens (Duitsland/Denemarken) kun je, als je dat wilt, de reis onderbreken en overnachten. Dat is vooral fijn als je wat verder weg woont. In België bijvoorbeeld. In het plaatsje Handewitt is een IBIS-hotel waar je voor iets meer dan € 50,00 kunt overnachten met ontbijt. In de kamer staat een 2 persoons bed en er boven een kinderbed. Allemaal eenvoudig, maar schoon en functioneel.

Haven in Spodsbjerg

In de haven van Spodsbjerg is een goede trailerhelling waar je met 2 boten tegelijk kunt traileren. Het te water laten van een boot is NIET gratis. De havenmeester heeft een kantoortje dat dicht bij de helling is. Je kunt –als er plaats is- je boot ook in de haven leggen. Ook daarvoor moet je bij de havenmeester zijn. De haven wordt wel afgesloten met een hek. Na 05.30 gaat het hek open en om 22.00 uur wordt het hek weer gesloten.

Boot(je) huren

Op de haven verhuurt IBI Bootverleih (eigenaar: Nicolai) allerlei soorten boten en bootjes. Prijzen zijn afhankelijk van de lengte van de boot. De grootste boten (6,99 meter) hebben een 80 PK Yamaha motor. De kleinere een wat kleinere motor. De boten zijn goed uitgerust en hebben vaak een dieptemeter en een “plotter” aan boord. Dit is wel een eenvoudig apparaat. Wees wel op tijd met het boeken bij IBI-Bootverlei, want ondanks de grote vloot aan bootjes is het vaak “dringen geblazen”. Er is dus veel belangstelling voor, vooral in de weekenden.

Frituur

IBI bootverlei heeft op de haven (ook vlakbij de trailerhelling) een frituur staan, waarbij allerlei “hapjes” zijn te krijgen. Een combinatie van frituur en broodjes met……..hamburger of worst bijvoorbeeld. De frituur is natuurlijk op “normale tijden” open en kent geen sportvisserij-tijden.

Hengelsportwinkels in Spodsbjerg

Er zijn in dit plaatsje 2 hengelsportwinkels, die ook aas verkopen. En er is een kleine supermarkt waar je je dagelijkse boodschappen kunt halen. Ook kun je hier benzine tanken voor de boot. (Bleifrei 95)

Schol vangen de platvislepel

Schollen, botten en scharren kun je prima vangen met de lepel. Hoe meer bling/bling, hoe beter. Soms moet je een loodje voor monteren i.v.m. de stroom. De diept voor de platvis is tussen de 8 en 14 meter, maar soms pak je ook een grote op 24 meter of meer.

Gul vangen met de lepel of karper loodje

Als er weinig stroom is, vang je gul aan de blinkende lepel. Je kunt ook een karper loodje beplakken met zilverpapier of i.d. en dan zwaarder (bijvoorbeeld 170 gram) vissen met een dwarrellijn. Je vangt vis met een kort lijntje van zo’n 6 cm lang bij weinig stroom of een echte dwarrellijn met een lengte van 1 meter of bijvoorbeeld 1.50 meter.

Stroom

Als je iets niet kan voorspellen in Spodsbjerg, dan is het wel de stroom(snelheid). Dan weer is de stroom noord-zuid, maar op eens kan de stroom ook zuid-noord of een andere richting op gaan stromen. Ook de stroomsnelheid is niet te voorspellen. Soms is de stroom zo sterk (8 km per uur) dat het vissen met een lood van 500 gram niet meer te doen is, maar “op eens” neemt de stroom af en komt het zelfs voor, dat de stroom er bijna helemaal uit is. Echt onvoorspelbaar.

Aasaanbieding

Eén van de belangrijkste zaken bij vissen is de aasaanbieding. De ene keer vang je prima op de zager, maar ook gewone landpieren en mesheften doen het vaak goed. Wil je wat grotere vis: probeer dan een pilker of een shad. Shads in de kleuren oranje/geel, rood of rood met zwart zijn mijn favoriet. Als de vis er zin in heeft pakt zij ook een pilker of iets dergelijks. Bedenk wel dat de pilker snel kan komen vast te zitten in het wier (kelp) of aan een steen.

Aas bewaren

Als je zagers mee neemt uit Nederland dan kun je de zagers gemakkelijk een week goed houden. Na de reis z.s.m. in een bak met Deens zeewater doen. Een pompje met een slangetje/zuurstofsteentje aansluiten en bovenop het water een plastic “matje” leggen. Daarop 2 koelelementen uit de vriezer. Elke dag de dode zagers er uit halen en het water verversen. Maar ook nieuwe koelelementen plaatsen. Deksel los er bovenop leggen of een inkeping maken en de slang er doorheen doen en de doos (piepschuim) sluiten. Dat laatste is natuurlijk nog beter en houdt de kou vast in de piepschuim kist. De mesheften kun je invriezen en elke dat één of meer pakjes er uit halen. Je kunt de mesheften thuis ook “blancheren”. Ongeveer 15 seconden in kokend water doen, laten afkoelen en drogen. Je neemt dan wat “stijvere” mesheften (in het zout) mee op reis. Dit is wel wat bewerkelijker, maar het werkt erg goed.

Boodschappen doen

Je kunt de boodschappen natuurlijk meenemen uit Nederland, maar het leven in Denemarken is al veel minder duur dan voorheen. Ook in Denemarken koop je een fles wijn voor € 8,00 een brood voor € 3,00. Het is dus goed te doen. Wel moet je naar de winkel en er zijn sportvissers die werkelijk ieder uur dat zij in Spodsbjerg zijn willen benutten.

Hengel en molen

Ik vis al enige jaren met een hengel van 2.40 Dat is handig, hoewel een hengel van 2.70 natuurlijk ook gaat. De molens die ik gebruik zijn grote spinmolens. Zeemolens zijn mij te groot, maar ook dat is en kwestie van smaak. Ik heb –ook in Denemarken- een grote voorkeur voor gevlochten lijn. Laat de vis wel even doorbijten, want aanslaan veroorzaakt ook veel missers. Vaak kun je, als je “voelt” dat de vis bij het aas is, een metertje lijn geven. De vis “knalt” dan op je aas, als de vis denkt dat het aas zijn bek voorbij gaat.

Windkracht en windhoek

Als het een oostelijke wind is, zit je in Spodsbjerg “fout”. Je moet een westelijke wind hebben. Maar een oostelijke wind van 3 BFT gaat nog wel prima en een westelijke wind van 5 à 6 BFT is juist wel weer (te) veel. Ga altijd bij de haven kijken en ga niet af op de wind “in de bomen” of vlaggen die je ziet wapperen. Kijk ook of er meer sportvissers uit de haven zijn vertrokken en bij twijfel: vraag Nicolai van IBI botenverhuur naar zijn mening. Die is immers elke dag aanwezig!

Op de terugreis

De Duitse autobanen zijn prima te berijden, maar ook daar zijn files. Bremen en Hamburg (vooral de Elbetunnel) zijn moeilijk passerbare punten zonder de kans in de file te staan. Heb je een super hekel aan die files, rijd dan ’s-Nachts en plan je schema zo in, dat je vlekkeloos door deze twee plaatsen heen kunt rijden. Op zaterdag is het verkeer veel minder druk in Duitsland, dan door de week. Vrachtauto’s mogen na 10.00 uur in de morgen niet meer op de weg, tenzij zij ontheffing hebben van de overheid. Het gaat dan vooral om ladingen met bederfelijke waren of goederen die noodzakelijk zijn. (Bloemen, brandstof, levensmiddelen etc.)

Kamperland/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

7 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > mei 27, 2014

  Antwoord

  Hoi Ben,
  ik persoonlijk vind dat bewaren in Zeewater in Denemarken veel te veel werk en het is helemaal niet nodig! Je kunt ze gemakkelijk in bakjes van de chinees, per 2 ons in de turf bewaren, nauwelijks dode en na de week neem ik ze huiswaarts en zijn ze nog goed. Gewoon in een koelbox, de bakjes stapelen en elke dag de koelelementen verschonen. Ik ben 30 keer geweest en alleen vorig jaar is het mis gegaan, maar toen had ik de helft ook in zeewater gedaan van daar en ook die gingen kapot. Teveel bij elkaar gedaan, ook in de turf, dus mijn eigen fout!

  Groetjes Peter

 2. Peter Gerits > mei 29, 2014

  Antwoord

  Mooi verslag en praktische info van Ben over Langeland met het (sport)vis- dorpje Spodsbjerg als middelpunt.
  Ik mis hierbij eigenlijk dat er nog een frituur is, recht tegenover de haven langs de “grote weg” naast de camping. Ik moet er wel bijvertellen dat de bediening erg onhandig en niet stress bestendig is. Het blijft lachen als het er druk is.

  Groeten en voor de sportvissers die Langeland bezoeken, heel veel vangstplezier!

  Peter Gerits

 3. jozef TIENPONT > november 22, 2014

  Antwoord

  mooi artikel en interessante info.
  Hebben jullie ook ervaringen met het strndvissen en de kans om ook kabeljauw te vangen ?

  dank u

 4. bens franki > februari 14, 2019

  Antwoord

  hoi peter wij gaan dit jaar van 4 mei tot 11mei daar vissen welk kunstaas en gewichten kan ik het beste mee nemen het is wel de eerste keer dat ik in Denemarken ga vissen alle weetjes zijn welkom gr franki

 5. Peter(Fishguppy) > februari 16, 2019

  Antwoord

  Hey Franki, er staat een artikel bij onze rubriek Tactieken, over zeevissen in Langeland, daar vind je wel wat info.

  Wil je echt meer weten, stuur je een mail naar het contactadres.

  Groetjes Peter

 6. Theo Meyen > februari 13, 2020

  Antwoord

  Ik zou van jullie eens willen weten hoe het zit met de vangstbeperking in de regio van Spotsbjerg in 2020.

  In 2018 : max. 2 kabeljauwen per man per dag in februari en maart. De rest van het jaar 5 kabeljauwen per dag per man.
  In 2019 was dit verandert in 3 en 7
  Nu hoor en lees ik van een andere vereniging in Nederland dat dit in 2020 opnieuw hetzelfde is als in 2018.Dus 2 en 5.
  Misschien weten jullie daar meer over.
  Bedankt op voorhand voor jullie reactie en nog veel visplezier.Vriendelijke groeten.
  Theo Meyen

 7. Peter(Fishguppy) > februari 14, 2020

  Antwoord

  Hallo Theo, ik denk dat je voor deze info beter terecht kan bij vriend, Kees Michielsen, van https://zeevissenlangeland.nl/ , die site gaat vooral over Langeland en dan met name Spodsbjerg vanuit de kleine bootjes.

  Gr Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *