Home Bootvis verslagen Tong is al lang in de VoorDelta

Tong is al lang in de VoorDelta

Advertenties

Beste vrienden, lezers en vissers,

dit is een vangstbericht van maandag 5 mei jongstleden, had het eerst niet willen plaatsen, maar gezien de vele tijd, die ik momenteel met mijn poot omhoog moet doorbrengen, toch maar de laptop gepakt en alsnog gaan plaatsen, met het risico, dat er weer stekken pikkers komen, maar daar heb ik wat op, geen stekherkenning meer op mijn foto’s!

In april al regelmatig gehoord dat er op de Westerschelde, waar de schippers van de charters, net doen, of daar alleen vis zit, al een tongetje gevangen is. Maar de ervaren vissers, weten dat er in de Voordelta zeker zoveel vis zit, als het niet meer is? Alleen we hebben minder visuren, omdat de wind vaak spelbreker is. De echte Diehards gaan in de Voordelta vissen!

Maandag 5 mei, overdag in Rotterdam, het Erasmus geweest, met mijn poot en daarna een beetje voor geslapen en daarna mijn leeglopers en zagers bij Dixhoorn gehaald en naar mijn boot getogen en de boel is snel opgestart en weg ben ik, de sluis in en uit en binnen een half uur lig ik op de beoogde stek, hopend op een tong in het donker, het zou rond 7 uur hoogwater zijn, maar de stroming trekt in de Voordelta nog 2 uur door, dus heb nog 2 uur voor de kentering en ik vang een gulletje, een scharretje en een scholletje en de minimale maat van schar zet ik vandaag op 24 cm, om mee te nemen. Omdat ik maar alleen ben, kan ik met 3 hengels vissen en ik gebruik 4 onderlijnen zodat ik snel kan wisselen, 2 met plastic afhouders, met en zonder kralen en 2 met verzwaarde metalen afhouders met verschillende kleuren kralen.

Tong is al lang in de VoorDelta

Tong is al lang in de VoorDelta

Tong is al lang in de VoorDelta

Het begint al fris te worden en ik trek mijn trui alvast aan. Tegen de kentering vang ik een doublet schar, waar al een redelijke bijzit.

Tong is al lang in de VoorDelta

Tong is al lang in de VoorDelta

Inmiddels is het al na 9 en de kentering begint langzaam in te zetten en ook gaat het schemeren.

Tong is al lang in de VoorDelta

Dan een beet, dat kan niet missen, tong en hij draait best zwaar, maar er zit ook nog een schar aan, de tong is juist maats en de schar iets groter.

Tong is al lang in de VoorDelta

Tong is al lang in de VoorDelta

Dan weer een tongen klap, al voor het echt donker is, dat belooft!

Tong is al lang in de VoorDelta

Deze is tegen de 30 cm. Dan gaat het allemaal erg snel, de aanbeten volgen elkaar snel op en het is al tong wat de klok slaat, dit overtreft mijn stoutste verwachtingen!

Tong is al lang in de VoorDelta

Tong is al lang in de VoorDelta

Tong is al lang in de VoorDelta

Tong is al lang in de VoorDelta

Het zijn allemaal tongetjes tussen de 24 en 30 cm, af en toe mag er een terug, ondermaats! Ik sla een rondje over met de foto’s, accu leeg, ik vang er nog een paar, waar al mooie 30ers bijzitten en dan vervang ik de accu van de camera en juist op tijd, want als ik de volgende indraai, voelt hij weer erg goed aan, het typische getik van de tong op de gevlochten lijn, wat tot in je schouders doortrekt, wat een goed gevoel, daar kick ik ieder jaar weer op!

Tong is al lang in de VoorDelta

Een mooie lap van rond de 36 cm, maakt mijn avond weer top! Maar het blijft maar doorgaan, op alle types onderlijnen, met of zonder kralen, zolang ze maar verzwaard zijn!

Tong is al lang in de VoorDelta

Dan komt de klapper van de avond, een doublet mooie dikke tongen!

Tong is al lang in de VoorDelta

Wauw, wie had dit vooraf voorspeld, het gaat als een tierelier!

En alweer beet, niet normaal meer, ik wordt gek! Weer een doublet, waarbij de grootste van de avond!

Tong is al lang in de VoorDelta

Tong is al lang in de VoorDelta

Ik mag 38 cm noteren, voor De strijd der Giganten! Inmiddels is de tijd gevlogen, het is al middernacht en ik moet morgen 6 mei werken in de vroege, maar voor een keer kan dit wel, denk? Maar het gaat zo lekker, er komen weer 2mooie doubletten binnen.

Tong is al lang in de VoorDelta

Tong is al lang in de VoorDelta

Godver, wat is het dan moeilijk om te stoppen, maar toch moet het! Om half 1 draai ik de laatste hengel in om op te ruimen en er zit nog een tong aan!

Tong is al lang in de VoorDelta

Tong is al lang in de VoorDelta

Tegen half 2 lig ik weer aan de steiger en ga met erg positieve zin naar huis en zet de schoongemaakte vis in de koelkast en de volgende ochtend naar mijn werk, waar ik het best zwaar heb en ga een uur eerder naar huis en maak nog een totaal plaatje, met de 3 kleinste gestript voor morgenmiddag en de rest alleen de ingewanden eruit, zodat je ze veel langer kan bewaren, zonder dat ze droog vriezen!

Tong is al lang in de VoorDelta

25 maatse tongen en nog een zooi terug gezet, hoe veel zou ik er gehad hebben, bij een hele nacht vissen, maar zoals ik al eerder zei, dat doe ik nooit! Ik kies gewoon het beste getij uit, voor maximaal een uurtje of 5 a 6.

Misschien is het jullie al opgevallen, dat de leeglopers, hoe groter hoe beter, veruit favoriet waren? Mijnheer en mevrouw van Dixhoorn, topaas! Ik heb er maar enkele op de zager mogen vangen. Maar dit had ik al omschreven in mijn onderlijnen tactieken van het tongvissen, in mei en oktober en november, zijn leeglopers verrassend!

Inmiddels zit ik alweer voor de 2e week thuis met ziekenverlof en is er inmiddels geprikt voor jicht, wat positief werd bevonden en zijn er vele foto’s gemaakt van beiden voeten en die wezen afgelopen vrijdag uit, dat ik ook slijtage aan mijn gewrichten heb, dus jicht en artrose. Ik heb afgelopen vrijdag een spuit met prednison in mijn poot gehad en moet nu rust houden, tot hij weer goed voelt en dan moet ik 16 juni, naar de consulente en de Reumatoloog om te bespreken, hoe nu verder!

Hopelijk komt mijn Denemarken vakantie niet in gevaar, over anderhalve week? Mijn baas geeft in ieder geval groen licht, mits ik goed auto kan rijden!

Hopelijk doet de rust me goed in combinatie met 2 maal daags Colchicine.

Misschien na de sluiting van PMH maar iets gaan doen, met het vissen, workshops of zo?

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

18 reacties

 1. zeehondentemmer > mei 20, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter. Wat een mooie vangsten van je weer en ook foto”s er bij. Het is jammer dat je moest stoppen en vooral als het goed gaat.Ook beterschap alvast namens mij en hoop toch jij op vakantie kan en dit niet in gevaar komt.

  Groeten Nico

 2. Gijs > mei 20, 2014

  Antwoord

  Peter,

  Lekker gevist hoor! Ik hoop voor je dat de voeten een beetje meewerken. Veel sterkte iig met herstel!

  Veel sterkte,

  Groet,

  Gijs

 3. jack veldhoven > mei 20, 2014

  Antwoord

  hoi peter das nie zo mooi dat die voet weer opspeelt hopen maar dat het snel weer betert want de tong ligt te wachten gr jack

 4. de strandjutter > mei 20, 2014

  Antwoord

  HALLO Peter zo dat ziet er weer mooi uit de vangsten en ik las dat je weer met je voet zat houd niet op net als bij mijn sukkelen maar de kist zal wel ook leeg moeten want er komen weer nieuwen bij toch alvast succes ,
  als je op vakantie gaat.
  groeten Jan

 5. strandjutter > mei 20, 2014

  Antwoord

  ik maakt een typfout Peter het moest zijn diepvries kan gebeuren maar toch ff hersteld,
  anders denken ze wat anders toch.
  gr jan

 6. huib > mei 20, 2014

  Antwoord

  Hey Peter,

  Mooie vangst. Beterschap!

 7. Paul #1337 > mei 20, 2014

  Antwoord

  Hallo Peter,
  Mooie vangst en leuk verslag!
  Sterkte met de gezondheid!

  MVG

  Paul #1337

 8. collin huijgen > mei 20, 2014

  Antwoord

  gauw maar eens kijken of ze in de Europoort zitten. ik krijge er trek van oja ik heb in juni de 1e 3 weken vakantie dus als je een keer zin heb……

  gr collin

 9. Werner > mei 20, 2014

  Antwoord

  Hey Peter,

  Deze sessie pakken ze je niet meer af.
  Wat een verassing zeg..
  Nog 3 dagen dan een weekje Denemarken en dan zullen we eens beginnen met het zomervissen!!

  Groeten Werner.

 10. Danny > mei 20, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter, Wat een prachtig en verrassend visverslag,zoveel tong al zo vroeg aanwezig dat beloofd een goed jaar te worden.
  Veel sterkte met je jicht en artrose,ik weet hoeveel pijn dat doet ik heb het zelf ook pas gehad in m,n voet,enkel. sterkte.

 11. luc > mei 20, 2014

  Antwoord

  Ooo my god, hij doet het weer 🙂
  De droom van elke visser. Ben er echt jaloers op maar het is u uiteraard van harte gegund.
  En toch weer iets bijgeleerd. De tong invriezen zonder te strippen vermijd het droogvriezen. Thanks voor al de nuttige informatie Peter.
  Alvast veel beterschap met je gezondheid en een fijne vakantie in Denemarken gewenst.
  Groeten,
  Luc

 12. Arjan Heijboer > mei 20, 2014

  Antwoord

  Mooie klus tong Peter.

  Je zou haast denken dat gaat een tongrijkezomer worden!

  Hopen dat je poot spoedig hertsteld!

  Groeten Arjan

 13. Frank > mei 20, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Goed gevist makker ,je bent koning tong vissen!
  Als je zo door doet gaan ze je Tongguppy noemen
  Verzorg die voet en probeer nog een mooie zeeforel te vangen in Denemarken.
  groetjes Frankvis

 14. rob > mei 20, 2014

  Antwoord

  prachtig verslag weer peter en wat een verassing zoveel tong nu al, ik hoop dat het van de kant ook los gaat komen binnenkort het moet haast wel als er al zoveel zitten.
  sterkte met je voet neem wat vaker rust peter. anders hou ik je met de tongvangsten straks niet meer bij hahaha.

 15. Yuri > mei 21, 2014

  Antwoord

  Hey Peter,

  Dat is nog eens een mooi klutsje tong.
  Ik heb het gevoel dat ik onttroond ben.
  We hebben een nieuwe koning tong.
  Beterschap met je pootje(s).
  Ik hoop dat deze vangsten door mogen zetten.

  Yuri

 16. leon > mei 21, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Beterschap met je voeten, heeft mijn ouwe ook bagger is het!
  Maar desondanks laat je zien dat je de master bent haha! mooi zeg!

  Grtjes Leon

 17. Simoln ( Scheveningen) > mei 21, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter,
  Dat was dus weer een geweldige sessie! Kan me indenken dat je op een gegeven ogenblik gek wordt! ( van blijdschap uiteraard ).
  Peter, het beste met de voeten. Wat betreft de jicht, ik heb dat afgelopen maart tijdens de vakantie ook voor het eerst meegemaakt. Weet nu dus ook hoe dat aanvoelt en dat is geen pretje! Beterschap dus en op naar Denemarken!
  Groetjes,
  Simon

 18. Johan het (loze) vissertje > mei 22, 2014

  Antwoord

  Ten eerste, beterschap met je voet. Ten tweede…. Wa een schitterend verslag. Jij kan vissen als geen ander. Ben jaloers. Wat jij op een paar uur doe, doe ik een heel jaar over. Het lijkt wel of je die tongen bij elkaar harkt met laag water, hahaha.

  Gr.

  Johan het (loze) vissertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *