Home Gastvissers Haaivissen met Koen en Ben

Haaivissen met Koen en Ben

Advertenties


Op de haai met Koen De Bièvre.

Ik werd van de week gebeld door Koen. Of ik “goesting”had om mee te gaan vissen. Op de haai! Als je dit zou zeggen tegen een man in de straat in Goes of Middelburg, zou de reactie, denk ik, zijn: haai? Er is in Zeeland toch geen haai! En dan nog wel gericht op haai gaan vissen. Of ik ooit in het land van Utopia ben geweest……………

Vorige week werd ik gebeld door een beroepsvisser die mij vertelde, dat hij in de zegen een ruwe haai had gevangen van 20 kg, met een lengte van 1.80 meter. In de Oosterschelde. En deze haaien (want dat worden toch al wat grotere,) weet ik- behalve in Zeeland- nergens te vinden. Deze laatste haaien (in Engeland tope genoemd) worden wel degelijk gevangen, maar ze zijn nog sporadisch. Maar ook bij de weervisserij in de kom van de Oosterschelde zijn er gevangen.

Op 22, 23 en 24 augustus a.s. worden door Sportvisserij Nederland en Federatie Zuidwest Nederland haaiendagen georganiseerd. Voor weinig geld kun je je als opstapper opgeven bij Sportvisserij Nederland en kun je ook jouw geluk proberen. Ook de politiek en NGO’s tonen hun belangstelling op 22 augustus a.s.

Maar goed, ik mocht mee met Koen en om 07.30 uur gleed de boot van Koen van de trailer af in de haven van Neeltje Jans. Kees Breure (frituur de Helling) was al aanwezig en stelde zijn rookoven op. Hij ging verse makreel roken.

Iedereen weet dat op 5 minuten varen er prachtige stekken liggen die een inworp zeker de moeite waard maken. Dus na een klein kwartiertje waren de hengels beaasd en de onderlijnen in het zilte water gelaten. Wat zou deze zonovergoten dag ons gaan brengen? Tja, dat is nou precies de sport! Je weet het nooit van te voren. Bij het afgaand water vingen wij als snel ons eerste haaitje en tussendoor tong, schar, schol, wijting etc.

Haaivissen met Koen en Ben

Zo’n haaitje wordt gemerkt, gemeten, gewogen en weer teruggezet. Want niemand –mag ik hopen!- neemt toch zo’n beestje mee naar huis?

Haaivissen met Koen en Ben

Op de mijn krijgt de beroepsvisser er zo’n 0,18 cent de kilo voor. Een haaitje van 2 kilo? 0,36 cent. Dat wil (eigenlijk MAG) je toch niet uit de natuur halen. Bij een charterboot die opstappers mee neemt, die gezamenlijk € 600,– voor die boot hebben betaald, kan de economische waarde wel eens op € 60,00 liggen, als je bedenkt dat hij op die dag niets anders dan dat ene haaitje heeft gevangen………Bij 10 haaitjes (maar die vang je niet) toch nog altijd € 6,00 en dan gaan ze ook nog levend terug! Dus heren beroepsvisserij: niet meer aan de wal zetten a.u.b.!

Ik ving tijdens deze trip ook nog een nieuwe persoonlijk record bot: 890 gram met een lengte van 45,5 cm. En bot van bijna een halve meter!

Aan het einde van de dag hebben wij er gezamenlijk 7 gevangen en terug gezet.

Haaivissen met Koen en Ben

Haaivissen met Koen en Ben

Tegen het eind van de middag werd het tijd om snel te vertrekken. Er kwam onweer aan. En van een wind van 3 Beaufort, werd het (wij waren al binnen) Zuidwest 6. Altijd opletten dus op het water.

Marianne en Kees en Nick waren nog steeds aanwezig in de frituur, zodat wij nog een lekker frietje met een juupje konden nemen. En als klap op de vuurpijl: ik kreeg nog een paar makrelen mee naar huis!

Kees en Marianne bedankt: zij waren heel lekker! Op de foto’s zijn een paar haaitjes te zien, die gemerkt zijn. Zou ooit één van die haaitjes die wij hebben gemerkt terug worden gemeld? Ik hoopt het! Kamperland,

5 juli 2012/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

1 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > juli 5, 2012

  Antwoord

  Hoi Ben en Koen.
  Ziet er weer strak uit!
  Jammer van de bot, dat je hem niet op de foto heb ingestuurd!

  Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *