Home Tactieken Tongvissen, waar en met welke onderlijn?

Tongvissen, waar en met welke onderlijn?

Advertenties

 

Beste vrienden en lezers,

zoals jullie weten, ben ik al jaren besmet met het tongvirus. Ik heb er dan ook al erg veel mogen vangen in mijn leven en ben de laatste jaren steeds meer goede plaatsen te weten gekomen in de Europoort, mede dankzij De Tongenfluisteraar(Rob Slingerland), waarvoor mijn dank.

De laatste jaren is er erg veel veranderd, de methodes van vissen en het gebruik van onderlijnen, is niet stil blijven staan en ook ik, ben niet stil blijven staan, telkens moderniseren, van materiaal en onderlijnen, enz. Vroeger was er gewoon de nylon om onderlijnen van te maken, sinds een jaar of 10 a 15 is er de amnesia en ik kan niet meer zonder. Mijn benodigdheden waren in den beginne van de amnesia, een haakje 6, plastic bezem afhouders, wartels , kralen en natuurlijk voor de haaklijn de amnesia 9,1 kg en voor de hoofdlijn de 18,2 kg.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Waarom zo een zware haaklijn, zou je jezelf afvragen? Nou dat is simpel, ik heb teveel vissers naast me, een haaklijn breuk zien meemaken, door een gul of grote tong. Zeg nou zelf, zou de vis daar last van hebben, als je haaklijn iets dikker is, in de Waterweg, waar het altijd ontiegelijk stroomt?

Toen kwamen de metalen afhoudertjes, eerste dikkere en daarna de dunnere, die geliefd zijn bij de wedstrijdvissers, om hier grotere afstanden mee te kunnen behalen en sinds een 4 a 5 jaar zijn er de verzwaarde metalen afhouders, hoek afhoudertjes en ook de nieuwe lichtgevende demontabele afhouders, waarbij mijn favoriete geel en oranje zijn.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Bij de metalen afhoudertjes worden vaak sleeves gebruikt, mensen niet doen, als je iets te zwaar doordrukt met je tang, is het een beschadiging en druk je niet hard genoeg, gaat hij glijden! Gewoon een knoopje met een klein kraaltje ervoor!

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

De demontabele afhouders zijn zo simpel te bevestigen, gewoon een knoopje in je hoofdlijn en de rest wijst zichzelf uit. Het haaklijntje kan in het uiteinde van de afhouder worden gestoken en daarna een dubbele knoop en aantrekken.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

De kunst is om net als bij iedere onderlijn de juiste lengte van de hoofdlijn te knippen.

Sinds vorig najaar ben ik over gestapt van haak 6 naar haak 4 om de kleineren tongetjes te verminderen en bestaat de kans op een gul of baars, doe ik aan de onderste een worm nr 2.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Ik gebruik altijd Gamakatsu.

Ik heb altijd een extra volle map met verschillende onderlijnen bij me, maar dan zonder haak eraan, om me snel aan te kunnen passen, waaronder mijn echte favoriet, indien je zonder ankers kan vissen, een combinatie lijn, met 1 dwarrel en 2 lichtgevende afhouders.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Onderlijnen met korte dwarrels zijn bij mij vaak favoriet, maar die kun je niet overal gebruiken, kom ik later op terug.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Daar heb je sweavelbeads voor nodig van Nighthawk, daar kun je verschillende maten voor krijgen en gewoon weer zonder sleeves, maar gewoon een knoop op de hoofdlijn, voor en achter de sweavelbead.

Ik heb nog een hele lading met verzwaarde metalen afhouders en dunne metalen afhouders en die maak ik langzaam op, op plaatsen waar je regelmatig vast zit. Ik wil niet zeggen dat deze niet goed zijn, maar ze hebben een groot nadeel, als je er een keer mee gevist hebt en je gebruikt ze even niet, dan breekt er regelmatig een warteltje met het haaklijntje af, na een harde tongenklap of een agressieve schar aanbeet.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Daar heb je met de nieuwe plastic afhouders nooit geen last van. Daar maak ik zelf mijn verzwaarde onderlijnen van, dmv kleinere schuifloodjes te gebruiken. Zorg bij het maken van een paternoster onderlijn, dat het haaklijntje zo kort is, dat de haak nooit in de hoofdlijn kan komen!

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Kralen aan de haaklijn gebruik ik ook, afhankelijk van de situatie heb ik er met en zonder bij me, om snel te wisselen. Bijvoorbeeld op de Waterweg rondom Vlaardingen, altijd erg bruin water en tijdens de volle stroming volop apen haar, dan gaan de kralen eraf! Staat je top constant van te trillen. Op die plaatsen zit je ook geregeld vast, dus daar gebruik ik bij voorkeur mijn oude afhouders, gewoon plastic afhouders, indien ik alleen sta, gewoon lekker veel lijn geven, dan ligt ook alles goed op de grond en ver hoef je er vaak niet te werpen, soms 20 meter uit de kant, dus de oude metalen afhouders doen het hier goed, als ze verzwaard zijn. Maar de beste vangsten heb ik hier toch gehad aan de afhouders met een hoekje.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Hier hebben dwarrellijnen totaal geen nut, of het moet voor een paling zijn, het is zaak je aas zo vlak mogelijk aan de grond aan te bieden en dat gaat niet met dwarrels. Ik vraag me eigen trouwens af of hier de kralen nog een nut hebben als atractor, waar het zicht heel weinig is?

Tong is overal te vangen in de Waterweg, maar als ik op tong ga vissen, ga ik ook op tong en niet voor die bijvangst van 1 of 2 tongen! Er zijn ook ondiepe plaatsen aan de Waterweg, waar je verrassend veel kan vangen, maar dan dien je de onderlijnen aan te passen op afstand en dan worden het combinatie lijnen of met dunne metalen afhouders en onderlijnen met dwarrels en geen verzwaarde lijnen, omdat die totaal niet geschikt zijn om afstanden mee te behalen en je kunt gewoon zonder ankers vissen. Op deze plaatsen zijn juist de dwarrels favoriet, omdat je ondiep vist, met minder stroming en veraf, dus je onderlijn ligt automatisch vlakker op de grond en dan de lichte stroming doet de rest!

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

In de buurt van Maassluis kun je ook wel tong vangen, maar toch niet de aantalen van 20 of meer op een paar uur tijd, zoals op de echte tongstekken.

Aan de Zeeuwse stranden is er soms ook gewoon lekker tong te vangen, maar ze zijn wel vaak kleiner dan in de Europoort en hier dien je bijvoorbeeld aan Domburg zo ver mogelijk te werpen, het beste sta je tegen een lange palenrij en werp je rond het paalhoofd omdat het daar altijd iets dieper is, dan op het vlakke en tevens maak je daar kans op een baars. Je kunt hier ook ankerloos vissen.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Dan zijn er nog tal van goede tongplaatsen in de Voordelta en dan heb ik het genoegen om een ligplaats te hebben voor mijn eigen boot aan Neeltje jans en kan van daaruit naar buiten, al is het maar voor enkele uren vissen. Ik ben nu eenmaal geen persoon die een hele nacht gaat vissen met de eigen boot, ik vind een paar uur voor het donker en een paar uur in het donker genoeg en vang dan ook mijn visje wel. Aan Domburg lig ik wel eens en de methode om daar te vissen kan je gewoon hanteren alsof je vanaf de kant vist, omdat je niet op een grote diepte vist, dus gewoon onderlijnen met dwarrels en onverzwaarde afhouders, zijn geen probleem.Ik vis de hengel die ik uptide vis, met een ankerloodje en de hengel naar achteren on geankerd.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Als we met Northseacharters gaan, vis ik altijd met verzwaarde onderlijnen en sommige vissen met een weegschaal, zoals Werner en Willem deden, vorig jaar, maar hun stonden achterop en dan is het echt ideaal, maar persoonlijk geniet het niet mijn voorkeur.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Op de diepere stekken, die ik overigens niet snel prijs geef, vis ik altijd zwaar geankerd en met verzwaarde afhouders, of met hoekjes.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Dichter bij de keerring zijn erg goede ondiepere plaatsen, maar vanwege de gierende stroming daar, ben je genoodzaakt om toch met zwaar ankerlood en een verzwaarde onderlijn te vissen, zoals Kees van Zeevissen in Langenland hier laat zien op een avond sessie van ons beide met mijn boot, door een prachtige doublet binnen te halen. Hier genieten verzwaarde onderlijnen zonder bling-bling mijn voorkeur, vanwege het soms vervelende groen en ander vuil, wat van de Oosterschede af komt.

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Ook in de buurt van West kapelle liggen ongelooflijke stekken, voor overdag, maar meestal duurt het maar kort. Enkele jaren terug had ik het geluk samen met maat Rob, dat we er op 4 uurtjes tijd samen in de 30 mochten vangen, ook op verzwaarde metalen afhouders en tongen van een mooi formaat!

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Welke tong onderlijn en waar te gebruiken?

Het is jullie misschien wel opgevallen, dat ik haast altijd rode amnesia van 9,1 kg voor de haaklijn gebruik, misschien wel bijgeloof, maar ik vind dat de vangstkracht vele malen groter is, dan transparant of een andere kleur.

Ik blijf gemengde gevoelens hebben over het gebruik van kralen en andere bling-bling, omdat ik altijd verschillend vis en ik zie geen verschillen tussen de vangsten per hengel.

Ik ben wel erg te spreken over de demontabele afhouders, die ik steeds meer en meer ga gebruiken en als je goed je best doet zijn ze redelijk goedkoop te vinden op internet, maar dan wel voor grotere aantallen!

Mensen, denk erom, als je met metalen afhouders vist, verzwaard of niet, na het vissen de ton warteltjes op de afhouders en de haken, afspoelen met kraanwater en afdrogen, dan gaan ze wat langer mee!

Mijn stelregel is, hoe vaster je aas op de grond word aangeboden, hoe groter de kans op tong, dus waar mogelijk is, gewoon lijn geven, door de goede gevlochten lijnen van tegenwoordig, sta je toch in direct contact met de vis! In mei, oktober en november, zorgen leeglopers vaak voor de grootste tongen en bijvangst van Gul. De zagers, vooral de oudere zagers(mogen stinken)doen het altijd.

Opmerkingen, aanvullingen, enz. zijn van harte welkom, ik ben nooit te oud om nog bij te leren!

Groetjes Peter

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

37 reacties

 1. Mark > mei 17, 2014

  Antwoord

  Wow Peter,

  Mooi verslag!!! Ik denk dat je vele hiermee helpt. Ga zo door!

 2. Werner > mei 17, 2014

  Antwoord

  Hey Peter,

  Leuke info,

  Kan ik straks wat mee doen met mijn 200 afhouders!

  Groetjes!

 3. Niels Janse > mei 17, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Wat een mooi en leerzaam verslag!
  Ben je zelf nog niet op de tong geweest in de voordelta met de boot dit seizoen?

  Groet Niels

 4. zeehondentemmer > mei 17, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter. Alle eerst een groot compliment aan je geven. Wat een informatie die jij op je site heeft geplaatst.En dan met ook mooie foto”s er bij en kijk daar hebben de mensen wat aan.

  Groeten Nico

 5. John > mei 17, 2014

  Antwoord

  Mooi verslag Peter!
  Duidelijk met mooie foto’s!
  Ga zeker proberen om dit jaar wat meer van die mooie scheefsmoelen te vangen!

  Groeten John

 6. Boudewijn > mei 17, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Zeer interessant over de gebruikte onderlijnen. Maar ik zie dat je meer vangt dan ik.
  Ik zat vaak in Pernis en Sluisjesdijk Rotterdam. Door de buitenlanders is er geen plek meer, ook door de weeks.
  Er komen regelmatig knokpartijen voor.
  Daarnaast al je er staat, komen ze op een meter afstand van je te zitten.
  Dus wegwezen.
  In stad Pernis is er ook een leuke stek op de ponton.

  Betreft onderlijnen gebruik ik meestal de weegschaal. Maar ook de onderlijnen die jij hebt gemaakt. Er wordt weleens door een krab een lijntje afgeknipt en zo afhoudertje is zo te vervangen.
  Mijn onderljntje op de houders is 6kg, iest dunnen die jij gebruikt.

  Misschien komen we elkaarkaar eens tegen.

  De groetjes

  Boudewijn

 7. cock > mei 17, 2014

  Antwoord

  Hallo Peter

  Een voor mij en hopelijk ook voor een ander zeer duidelijke uitleg en ik had het niet beter kunnen doen.Ga zeker jou methodes uitproberen. 🙂 🙂

  Sportieve visgroeten Cock

 8. Peter(Fishguppy) > mei 18, 2014

  Antwoord

  Hoi Iedereen, dat zijn nog eens positieve reacties, daar doe ik het voor!
  Vind het hartstikke tof dat er nog een aantal mensen de moeite nemen, om een leuke reactie te geven, vind ik persoonlijk erg belangrijk!
  Niels, ik ben nog niet op de tong geweest. Ziet er naar uit dat het nog even duurt!

  Groetjes Peter

 9. de strandjutter > mei 18, 2014

  Antwoord

  HALLO Peter.
  Je gaat maar door met vangen dat is beter dan niks toch en dat je het na je zin heeft maar de diepvries zal wel vol zitten met de vis op me reacties ga zo door .
  gr Jan

 10. jack peelman > mei 18, 2014

  Antwoord

  Leuk stukje aangevuld met smakelijk fotomateriaal. Ik ga mezelf zeker geen tongvisser meer noemen, maar ik knoop wel al mijn lijnen zelf. De meeste materialen die je beschrijft gebruik ik naar voldoening zelf ook. Er zijn echter wel enkele dingen die ik anders doe. Ik spoel een gebruikte onderlijn nooit na gebruik. Ik gooi ze weg en knoop er een nieuwe. Herbruikbare onderdelen worden na controle wel gepoeld en krijgen een olie badje.
  Ook het gebruik van sleeves vind ik ok. Wel op letten dat de sleeve die je gebruikt van goede kwaliteit is en zeker langer dan de tang die je gebruikt breed is. Van belang is dat de uiteinden van de sleeve niet plat geknepen worden en zo de lijn beschadigen. Uiteraard dien je “met beleid” een sleeve dicht te knijpen. Ik denk maar zo; een knoopje in de lijn is en blijft een verzwakking. Ik sta net als jij Peter sceptisch tegenover kraaltjes en bling bling.

  mvg,
  Jack Peelman

 11. Johan het (loze) vissertje > mei 18, 2014

  Antwoord

  Hey Peter.

  Je geeft je wel bloot… hahaha. Mooie beschrijving van het tongvissen. Ik heb nog een vraag over de onderlijnen… die helicopter onderlijnen die je meestal op de boot gebruikt, zijn die goed voor op de boot?, of kun je die ook aan de kant gebruiken?. Het is al weer een tijdje geleden dat ik ze op de site heb voorbij heb zien komen.

  Gr.

  Johan het (loze) vissertje

 12. Peter(Fishguppy) > mei 18, 2014

  Antwoord

  Hoi Jack, dank je voor jou aanvulling!
  Wat het knoopje betreft, verschillen onze meningen, ik heb nog nooit, maar dan ook nooit een hoofdlijn van de onderlijn afgeworpen, omdat ik altijd amnesia van 18,2 kg gebruik.
  Ik werp toch ook gewoon boven de 100 meter. Maar met die sleeves heb ik het wel gedaan, maar zoals jij de manier beschrijft, zal het wel juist zijn, met de sleeves, maar ik had, of een beschadiging op mijn hoofdlijn, of een zwevende afhouder of sweavel bead en nu gebeurd dit beslist niet, maar volgens mij had ik dit al beschreven?

  Groetjes Peter

 13. Luc > mei 18, 2014

  Antwoord

  Hey Peter,

  Leuk en leerzaam verslag. Misschien kan ik nu ook wat meer tong vangen. Rode amnesia ben ik al gaan halen :)De demontabele afhouders vind ik in belgie niet. Waar haal jij die tegenwoordig ? Vroeger haalde ik ze bij hengelhuis Huijgens .
  Mijn eerste 2 tongen eindelijk vrijdag op de oosterschelde gevangen .
  Groeten,
  Luc

 14. Peter(Fishguppy) > mei 18, 2014

  Antwoord

  Hoi Johan,
  die helicopters doen het niet goed voor de tong, waarschijnlijk omdat ze niet verzwaard zijn? Ze zijn erg goed voor de de schar, maar ik gebruik ze eigenlijk niet meer omdat ze te groot zijn voor de ruimte in de boot, voor het beaazen.

  Luc, je hebt een mail gehad!

  Groetjes Peter

 15. paul > mei 19, 2014

  Antwoord

  Hi Peter,

  Aandachtig je verslag gelezen, en heb ontdekt wat jou geheim is!
  Onderlijnen zijn met liefde gemaakt, zie het hart op het tafelkleed.
  Tot de 14e ik ga ze ook maken op zo’n tafelkleed ;))

  Groeten
  Paul

 16. jack > mei 19, 2014

  Antwoord

  dat is een super mooi verslag als ik dat zo lees dan ben ik nog maar een beginneling ik ga de onderlijnen zeker namaken maar die lichtgevende afhouders heb ik hier in de buurt van eindhoven nog nooit gezien als iemand dat wel weet zou ik het graag willen horen ,je ziet he nooit te uod om te leren gr jack

 17. Jean-Marie > mei 19, 2014

  Antwoord

  Dag Peter,

  Ben Zondag met Ludo mee geweest(
  Northseacharters) hij vertelde mij over u en over uw tong ervaring .Dit is de eerste keer dat ik op uw site kom .Mooi verslag Peter!
  Had een vraag waar kan je die demontabele afhouders bestellen .

  Groeten,
  Jean-Marie

 18. Peter(Fishguppy) > mei 19, 2014

  Antwoord

  Hoi Mannen, laat maar weten hoeveel jullie er willen, dan kan ik dit regelen, een stuk goedkoper dan in de winkel! Wel via mail, als het kan! Dan hoor je gelijk de prijs!

  Groetjes Peter

 19. Mark > mei 20, 2014

  Antwoord

  Zeer mooi verslag weer Peter

 20. Kees Michielsen > mei 20, 2014

  Antwoord

  Hey Peter,
  Mooi verhaal!
  Zo kom ik mezelf nog eens tegen op internet… was een geweldig leuke avond, moeten we zeker nog eens overdoen!
  Ik verheug me erg op de 14e.
  Ik ga je nu een mail sturen 🙂
  Groeten,
  Kees.

 21. jean marie > mei 20, 2014

  Antwoord

  Dag Peter,

  Vind uw e-mail niet kan je me eens mailen ?

  Groeten,
  Jean Marie

 22. ramon > mei 20, 2014

  Antwoord

  Hi Peter, geweldig verslag en mooie duidelijke foto’s. Kun je me vertellen waar ik die demontabele afhouders kan krijgen? Ga zo door. Groetjes Ramon.

 23. Peter(Fishguppy) > mei 21, 2014

  Antwoord

  Jean Marie en Ramon,
  info te verkrijgen via het contact adres van onze site!

  Groetjes Peter

 24. Alain Tulleneers > mei 21, 2014

  Antwoord

  Dag Peter
  een gedetailleerd overzicht v/d de tongvisserij,onderlijnen,stekken,daar doet ge menig tongvisser een plezier mee.
  Groetjes Tigth Lines
  Alain Tulleneers

 25. Peter Gerits > mei 21, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Complimenten voor deze geweldig informatieve uitleg.
  Vroeger was ik vaker in de Europoort te vinden, maar dat is door allerlei omstandigheden verwaterd.
  Ik denk dat ik dit vanaf nu weer vaker ga doen en zal dan zeker gebruik gaan maken van jouw goede adviezen en onderlijn technieken.

  Groeten en kromme hengels!
  Peter Gerits

 26. Bert > september 2, 2014

  Antwoord

  Goedenavond, morgen ga ik voor het eerst in de nachtelijke uren vissen met de boot voor de kust van Domburg. Het zal uitproberen worden of je nu dicht tegen het strand, dicht tegen de hoofden van de paalbrekers of iets verder van de kust af moet zijn.
  Ben zeer benieuwd.
  Bert van Wijngaarden

 27. Peter(Fishguppy) > september 3, 2014

  Antwoord

  Hoi Bert, ik wens je veel suc6 en zou zeggen, laat het even weten met een verslagje en foto’s los ingezonden, naar het contactadres van onze site?

  Groetjes Peter

 28. Arjan > september 3, 2014

  Antwoord

  Volop schar voor Domburg ook Snachts. Tong heeft niet veel tijd meer om het aas te pakken.

 29. Ricky > mei 11, 2015

  Antwoord

  Hoi peter

  Weet je toevallig ook waar je de gele en orange afouders kan halen en/of kunt bestellen? Ik ben er al lang naar opzoek!

  Gr ricky.

 30. zeehondetemmer > mei 12, 2015

  Antwoord

  Hoi Ricky.
  Jij moet eens kijken naar Archieven 7 augustus
  jaar 2014,Daar zie jij waar je deze kan kopen
  die afhouders.

  Gr Nico

 31. Jan > mei 12, 2015

  Antwoord

  Beste Peter,

  Kunt u mij vertellen waar ik goedkope lichtgevende demontabele afhouders kan kopen?
  En dan het liefst een grootverpakking?

  Groetjes,
  Jan

 32. Peter(Fishguppy) > mei 14, 2015

  Antwoord

  Voor iedereen, die geinteresseerd is, ze zijn verkrijgbaar bij onze sponsor, hengelhuishuijgens, zie onze sponsorpagina!

  Groetjes Peter

 33. Kees Bergen op Zoom > april 11, 2016

  Antwoord

  Beste Peter,
  Ik heb heerlijk zitten lezen, veel bijgeleerd. Het is een prachtig en mooi overzichtelijk info verhaal geworden.
  Chapeau hoor.

 34. Peter(Fishguppy) > april 11, 2016

  Antwoord

  Beste tongvissers, vanaf nu zijn de afhouders verkrijgbaar bij Mario op het Heike, of te wel bij Supercatch, http://www.supercatch.nl

  Groetjes Peter

 35. Tony > april 13, 2016

  Antwoord

  Goeie middag ,

  Zeer goede en simpele uitleg waar een beginnende visser heel veel aan heeft ,
  ik dank u hiervoor , en hoop om veel bij te leren

  Gegroet

  Tony

 36. marc > april 18, 2016

  Antwoord

  Hallo,met hoeveel gram per afhouder verzwaar je.Lengte van je onderlijntje.

  mvg.marc

  ps.Leerrijk verslag.

 37. Peter(Fishguppy) > april 18, 2016

  Antwoord

  Hoi Marc, ik heb loodjes van 8,10 en 12 gram en afhankelijk van het getij(stroming)gebruik ik deze en doe er dan 1 of 2 per afhouder.
  Maar dit is eigenlijk bedoelt voor de bootvisserij, of voor de kant als ver werpen niet noodzakelijk is.

  Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *