Home Strand en kantvisserij Waterweg, tongen meppen met dood getij

Waterweg, tongen meppen met dood getij

Advertenties

Afgelopen maandag met mijn makker, mijn boot bij Zwemer Watersport, opgehaald, na een achteraf klein defect aan de Evinrude E-tec, vervuilde bougies en vervuilde injectoren, zorgde ervoor, dat hij niet meer bleef lopen, de laatste maal, in December, dat we hem uit het water haalde voor de winterstop en nu blijkt hij weer prachtig te lopen, als een nieuwe! Top Jeroen!

Gisterenochtend bij Dixhoorn om 8 ons prachtige kleine kweekzagertjes, echt formidabele zagertjes, zoals altijd, krijg je waar je om vraagt.

Frank moest donderdag werken, dus kon niet mee op woensdagavond en gezien de Noordelijke wind, kracht 4, wat heel lastig vissen is in de Voordelta, kies ik eieren voor mijn geld en besluit nog eens te gaan vissen in de Europoort op een oude stek, die ik 10 jaar geleden gekregen heb van Maurice, de Haagse Tongenmepper en als ik na 16u arriveer, blijkt meneer himself, juist te stoppen met vissen, dus ik neem zijn plaats over en was erg leuk hem weer eens te zien. Volgens hem is het vannacht doodgetij, dus ik verwacht er niet veel van.

Ik begin met vissen, een dichtbij en een heel ver en al in de eerste draaien vang ik een ondermaats tongetje en een grote bot, waarvan geen foto, omdat ik niet meer zoveel foto’s wil gebruiken, ze zeggen toch maar, dat ik oude foto’s plaats, dus….

Inmiddels vang ik weer een tongetje, formaat 11 cm.

Dan komt er een man en vraagt of hij bij me mag zitten om te kijken, hij vist zelf ook en is zowat 2 meter en flink van postuur, daar moet je geen ruzie mee krijgen. Inmiddels zijn er meer mensen bij me komen staan en ze zijn toch een beetje verbaast over de afstand die ik behaal en de manier waarop,  ik hoor achter me getallen van ver boven de magische grens, met beaasde onderlijn. De werkelijke afstand, ik zou er geen idee van hebben, moeilijk in te schatten op het water! Ik weet alleen dat ik op mijn 57 jarige leeftijd, een geheel eigen steil heb ontwikkeld in Denemarken en ik weet dat ik tamelijk ver werp, maar dat wil nog niet zeggen, dat je dan meer vis vangt, maar het feit wil, dat ik eigenlijk aan de lopende band vis vang en intussen vang ik een tong van 25,5cm. Daarna nog wat kleintjes en 2 palingen, nog steeds zonder foto’s.

Tussendoor heb ik een heel gesprek, met Michel, die veel mee heeft gemaakt, maar hij blijft er redelijk postief over, het leven gaat door en ook hij gaat regelmatig vissen, samen met zijn zoon van 19 en hij vertelt, dat hij ook aardig ver werpt, maar wat hij nu heeft gezien, was wel een stukje verder en de avond verloopt eigenlijk heel gezellig en als ik dan aan mijn verre hengel een erg mooie aanbeet heb, moet ik eigenlijk met de harde vloedstroming, het zou om 21.45u hoog zijn en dan is het rond 21.15u, eerste de hengel die kort bij ligt ophalen, maar ik verzuim daarmee en het resultaat is, dat hij zwaar gaat en de laatste 20 meter wel heel zwaar, omdat ik de andere lijn mee trek en Michel is gelijk heel behulpzaam en na veel gepuzzel met de gevlochten haaklijntjes, die gelukkig erg kort zijn, is het redelijk snel opgelost en ik heb 2 leuke tongetje en die mogen op de foto.

De eerste tongsessie van 2018, in de Waterweg

Ze zijn erg wild en de meetlat, glijd weg, maar ze zijn wel degelijk goed aan de maat en dan heb ik al 7 tongetjes  gevangen met opkomend getij, zou het vanavond gebeuren?

De ander hengel zit zo vast als een huis, tja slepen met je lijn in de Waterweg is X

Michel gaat inmiddels huiswaarts en we nemen afscheid en het was een erg leuke vent in de omgang en hopelijk zien we elkaar nog eens met het vissen?

Ik ga verder met vissen en er volgen nog wat visjes, tot het donker is geworden en dan gaat het erg snel, doublet na doublet, nog steeds redelijk ver en dichtbij, blijk je heel gauw vast te hangen, tja die vissers met hun nylon hoofdlijn, met voorslag, ik begrijp ze niet, straks kun je nergens meer vissen.

De eerste tongsessie van 2018, in de Waterweg

De eerste tongsessie van 2018, in de Waterweg

Dan vang ik ook de grootste van de avond, met 33cm, in doublet met een kleinere

De eerste tongsessie van 2018, in de Waterweg

Ik vang nog wat botten en een klein palinkje en wat kleine tongetjes en af en toe een maatse en om half 1, gaat de agger erin of de stroming is helemaal weg en met dood getij betekent dat, dat je dan gewoon een 2,5u niets vangt en alle mooie aanbeten mist, omdat er geen stroming is en blijf je staan tot na laag, zul je er nog wel vangen, maar ik kan het niet opbrengen en ik verlang toch inmiddels naar mijn bed, dus ik ruim op. Ik heb dan gevangen 4 botten, 3 palingen en 13 maatse tongetjes, waarvan de foto thuis is gemaakt, deze ochtend en ik heb er toch gauw een stuk of 10-12 terug gezet, dus al met al, is het niet top, maar achteraf, valt het ook niet echt tegen! Recht onder de grote liggen 2 kleinere, dus niet denken, dat het er maar 12 zijn.

De eerste tongsessie van 2018, in de Waterweg

Al met al was het een lekkere avond en nog steeds heb ik niet afgeworpen, met de wft lijn, zonder voorslag. Ik vis er nu zo’n 4 a 5 jaar mee, toplijn voor die prijs!

Dood getij kan ook lekker gaan, maar dan alleen op de momenten dat de stroming er even is.

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

7 reacties

 1. h willems > juni 8, 2018

  Antwoord

  hallo peter
  fijn leesbaar verslag en een
  mooi maaltje vis gevangen
  dan heb je toch een fijne avond

  groet henk
  1 van de drie limburgers

 2. Nico > juni 8, 2018

  Antwoord

  Hoi Peter. Mooi verslag en ook leuke foto’s gemaakt van je vis sessie en dit op dood tij.

  Groetjes De Zeehondetemmer

 3. jack jozen > juni 8, 2018

  Antwoord

  Hoi Peter dat was toch een geweldige avond ondanks dooi tij,maar ja de meester vangt altijd he.Ik vis nu ook met gevlochten lijn zonder voorslag moet je wel aan wennen ik moet wel een werpvinger aanschuiven anders gaat mijn vingertop kapot maar het bevalt me wel je gooit verder ,wil niet altijd zeggen meer vis . Mooie foto,s alleen ik mis de panvis Hi HI .groetjes Jakie.

 4. Frank > juni 8, 2018

  Antwoord

  Hoi Peter,
  Mooie partij vis .
  Je nieuwe werptechniek werkt prima zo te zien.
  Het tongseizoen is nu officieel geopend.😆
  Groetjes Frank

 5. Henry > juni 8, 2018

  Antwoord

  Hallooo Peter,
  Een leuk verslag van je mooie visavond in de Europoort. Ook ‘n heerlijk partijtje tong voor de pan, super!!! Ook wij gaan stilletjes aan over op gevlochten lijn, geen voorslag met ‘n knoopje waar alleen maar vuil aan blijft hangen en de aanbeet is veel directer.

  Groetjes, Henry

 6. Arthur > juni 8, 2018

  Antwoord

  Hoi peter.

  Kennis en kunde (verre worpen) blijken goud waard.
  Voor menigeen zou dit wel degelijk een topdag zijn hoor.
  Succes met de volgende trip.

 7. Jordi > juni 8, 2018

  Antwoord

  Hij flikt het weer koning tong!

  Mooie aftrap van het seizoen.

  Groeten Jordi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.