Home Gastvissers De Dinsdagploeg, tongenjacht in Belgie

De Dinsdagploeg, tongenjacht in Belgie

Advertenties

Niets, Nul, Nada, nul komma nul, ……

Dré had vandaag een goed idee. Zouden wij het niet eens aan Westduine proberen. Lekker tong vangen in België. Mart voelde er niet zoveel voor, maar was de enige die naar het Steendiep wilde. Dré: er zit daar tong en wie weet hebben wij geluk, hoewel het een slecht tij is. Het is wel 2 uur varen heen en 2 uur terug. En Mart vindt lang varen niet leuk. Maar iedereen wilde natuurlijk graag, mooie tong vangen.

Door wat recreatievaartverkeer gingen wij om 08.00 door de sluis en genoten onderweg van de mooie tocht. Een enkeling vergeleek de tocht met een dagje uit voor bejaarden, maar ja, piep jong (op Jan na) waren wij ook niet meer.

Fred Blommaert van de beroemde autorijschool uit Zierikzee had een grote pan kippensoep klaargemaakt, met veel kippenvlees er in. Maar ook de broodjes frikadel werden al vroeg “soldaat gemaakt”.

Iets na tienen waren wij in het tongenparadijs aangekomen. Even uitgooien, ophalen en 3 tongen tegelijk van 8 ons= 2,4 kilo! Tong. Ik weet wel schoonmaken, kop er af, maar altijd nog zo’n 1 ½ kilo schoon en dat per inworp!

Het ankeren verliep uiterst vreemd. Het anker bleef niet liggen! En dat had onze schipper nog niet eerder mee gemaakt. Maar Mart bleef volharden en riep weer: ik moet weer lijn bijgeven. Wij gaan van onze plek.

Ja, veel stroom was er niet, maar Mart (op nummer 1) viste toch een hele fraaie tong naar boven.

De Dinsdagploeg, tongenjacht in Belgie

Dat beloofde wat! Maar het werd stil. Heel stil. Het gebruikelijke borreltje om 10.30 uur kwam eerst om 11.00 uur en Fons (toch helemaal geen mopperaar) was nota bene degene die er om vroeg. Dirk had al 6 keer in zijn handen geklapt om de tong te activeren en Jan II geloofde al lang niet meer dat dit een pechdag werd. Hij wist het wel zeker! Ook onze schipper –gekend ex-wedstrijdman!- zag het niet meer zitten en haalde zijn hengel in. Nee, dit is niks hier.

Toch kwam Dirk nog een beetje op gang.

De Dinsdagploeg, tongenjacht in Belgie

Hij pakte 3 tongen van zo’n 30 cm en Fons had er ook ééntje.

De Dinsdagploeg, tongenjacht in Belgie

Mart ving nog een klein tongetje en een bot…………………..en toen was het gedaan! Uit met de pret. 30 mijl varen (heen) en 30 mijl terug. Het is niet dat de schipper het dicht bij huis had gezocht…

Wat je ver haalt is lekker. Altijd lekkerder dan de dingen die dichtbij te koop zijn. Het werd een vrouwelijk, intiem lichaamsdeel met DT. Nee, aan de oplossing van deze puzzle is geen prijs verbonden. Of zoals ze op het platteland zeggen: Klompen Uit Trekken. Kilo, Uniform,Tango.

Is er iemand iets te verwijten? Was het aas niet goed? Lagen wij op de goede plaats? Waren de haken niet groot? Of had de vis het te warm?

Ik denk: het zal wel. Het is gewoon zo’n dag dat het niet lukt. Vissen is het. Niet vangen. Dan moet je maar een net kopen. En bag-limit voor de tong is gelukkig ook niet nodig. Ik doe het wel voor 25 kilo per dag. Ja, natuurlijk ontdaan van kop en ingewanden……………………..

Mensen, het was gewoon een zwarte bladzijde in de 10 jaar, dat ik mee ga.

Tot volgende week.

Kamperland, 6 augustus 2014, Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

3 reacties

 1. Didier Schatteman > augustus 7, 2014

  Antwoord

  Ben de laatste tijd 3x op tong geweest op de Paardemarkt en/of Lekkerbek. Ook niks, bekijk op marinetraffic hoe men sleept😈. Wraakroepend. Toen er enkele uitbazuinden op internet dat er tong zat op de Wenduinebank is een deel,van de sleeparmada naar daar gegaan. Tenzij je 20 hengels op je boot zet vang je iets. Dus plaats maar allemaal de plaats en het aantal…

 2. Peter(Fishguppy) > augustus 7, 2014

  Antwoord

  Da’s een goede Didier! Dat is nou de grootste reden dat ik nooit stekinfo bij mijn persoonlijke verslagen zet!
  Sommigen schrijven er een boek over en maken de coördinaten op internet bekent en alles gaat naar zen donder!
  Maar gelukkig zijn er nog genoeg plaatsen die onbekend zijn en hopelijk blijven!

  Groetjes Peter

 3. Ben Biondina > augustus 8, 2014

  Antwoord

  Hallo Didier,

  In België is het de “gewoonte” dat één persoon soms met drie, vier, of vijf hengels vist. Dat zie je bij Wenduine ook. Dan heb je dus meer kans. Overigens lagen wij -dat bleek op het einde van de dag-op een modderplaats. De ankerketting zat vol onder de slik. Als je dan met loodjes bij je afhouders vist of de haaklijnen te kort bij het lood, dan vindt de vis je lijn nooit in die slik. En dat zou de oorzaak wel eens kunnen zijn geweest. Want aasaanbieding is 90% van de vangst.

  Vriendelijke groet,

  Ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *