Home Gastvissers Dinsdagploeg op de tong

Dinsdagploeg op de tong

Advertenties


De tong laat zich niet zomaar vangen!

Dinsdag is een vaste opstap dag voor een aantal mensen die gaan vissen met de “Big Marlin” van schipper Dré Vriends uit Achtmaal. Dus op 24 september waren het weer allemaal bekenden van elkaar die “de zoute plas” op gingen.

De vraag van de schipper was: gaan wij op de schar of gaan wij naar België op de tong vissen? Het antwoord van de grote meerderheid was: naar de Vlaamse kust. Vooral Jan was erg enthousiast, omdat hij graag een tongetje vangt en eet. Hij stond dan ook strak gespannen, maar was misschien wel “over geconcentreerd”. De dag zou het leren.

Wij vertrokken in de dichte mist en varen met een boot zonder goed werkende radar zou “gekkenwerk” zijn geweest. Er was dan ook niet veel te zien van de mooie Walcherse kust, maar dat deerde niemand: wij gingen op de tong!

Na een kleine 2 uur varen kwamen wij voor de kust van Knokke te liggen en……….wij waren niet alleen! Meer dan 20 bootjes waren er al, dus de tong zou er dik moeten liggen. Het aas was prima verzorgd, dus daar lag het ook niet aan. Nadat het anker was neer gelaten (één wat ongeduldige man uit Bergen op Zoom had al ingeworpen) draaide de boot nog volledig en kon worden ingegooid.

Wie zou de eerste tong vangen? Deze keer heb ik zelf de toon gezet. Weliswaar aan de kleine kant, maar de tong was er!!! Louis ging ook “als een speer” van start en pakte meteen een tong van 33 cm.

Dinsdagploeg op de tong

Dinsdagploeg op de tong

Dinsdagploeg op de tong

Alleen op het achterdek –bij Dirk en Jan- was het stil. Ook Mart kwam langzaam uit de startblokken en Dré begeleidde dat op een voor hem bekende wijze: “je gaat vandaag weer een klop krijgen van Ben”. Erg bemoedigend is dat niet……………… Maar hoe was het nu over heel de boot? Cor ving er 6 en overtrof zichzelf. Ad –komt weleens op bezoek bij Louis- had er ook 6. Louis 5 en ik had er zelf 4.

Dat is niet om over naar huis te schrijven. Maar hoe was het bij Jan en Dirk? Niet best.

Dinsdagploeg op de tong

Jan ving er nog één, maar Dirk heeft deze dag vooral moeten genieten van de zon.

De andere bootjes vingen ook niet veel en hielden het ook snel voor gezien. Op zo’n moment komt er dan snel een “verhaal” naar boven drijven: er zal wel weer gesleept zijn door die kotters. Nou is het zo, dat die kotters dat ook mogen. Of je dat nou leuk vindt of niet. Maar is het ook zo? Of zou de oorzaak een heel andere zijn? Is het niet wat makkelijk om meteen “een schuldige” (die het ook nog mag!) aan te wijzen. En moet je niet gewoon accepteren, dat de tong soms gewoonweg niet bijt?

Louis had de grootste vis van de dag en mocht een rugzak mee naar huisnemen.

De dag was overladen met allerlei lekkernijen en de crisis was zeker niet e voelen bij onze groep. Een bevoorrechte positie dus.

Ik heb –ik was de buurman van Mart- deze dag meer gevangen dan hem. Ik had er 4 en hij 2. Maar een overwinning die je nauwelijks een overwinning kunt noemen wordt wel een Pyrrusoverwinning genoemd. Natuurlijk, iedereen vangt graag veel vis, maar het is en blijft een hobby. En: het beste renpaard komt ook niet altijd als eerste over de finish (zelf verzonnen spreekwoord!)

Volgende week leest u geen verhaaltje van mij. De boot moet geknipt en geschoren worden. En ga je zelf nog vissen? Onthaasten doet meer dan je denkt!

Kamperland, 26 september 2013/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

4 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > september 27, 2013

  Antwoord

  Hoi Ben,
  had al gehoord, dat het ook daar een taaie visserij is.
  Ik kan uit ervaring spreken, als ik zeg, dat het slepen er niet persé mee te maken heeft, ik lag dit jaar eerder ergens aan de R boeien en werd zowat van mijn sokken gevaren door een sleepboot, gelukkig had ik een redelijk snelle ankerlier en kon juist op tijd weg varen, maar de sleper was weg en ben gewoon terug gaan liggen, ving vervolgens 29 tongen, waarvan 19 aan de maat op 3 uur tijd!

  Vroeger in de jaren 80 waren ze altijd aan het slepen aan de tank en wij stonden van de kant gewoon 20 tot 30 tongen te vangen.

  Volgens mij is het zo, door het slepen komt er veel voedsel vrij en dat trekt vis aan!

  Groetjes peter

 2. Ben > september 28, 2013

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Nee, ik geloof dat ook niet. Als het waar zou zijn, dat zouden de andere kotters toch ook niets meer vangen? Het kan ook best zo zijn, dat op zo’n off-day het weer een rol speelt, het getij, de watertemperatuur en noem maar op.

  “vingertje wijzen” is TE gemakkelijk.

  vriendelijke groet,

  Ben

 3. Werner R. > september 28, 2013

  Antwoord

  Hoi Ben,

  Ik heb zelf ook mee gemaakt toen ik van de kant viste en er een kotter op werpafstand voorbij kwam…ik dacht dat wordt niks vanavond, maar heb nog nooit zoveel tong gevangen als die avond!
  Dus de theorie die Peter schrijf klopt inderdaad.
  Toch was het weer geen verloren dinsdag Ben,verleden week zou ik er heel blij mee geweest zijn met 4 tongen!

  Groetnjes Werner R.

 4. Nico > september 28, 2013

  Antwoord

  Mmmmmh interessante theorie. Kan wel zijn dat de netten of korren de bodem omwoelen en een vreetorgie uitlokken onder de vissen. Heb echter ook al een keer gehad. Toen lagen we op de gul voor de Belg. kust, en dat was wel funest voor de visserij. Viel helemaal stil toen. Ik denk echter ook wel dat de sleepnetvisserij niet dé impact heeft op de bestanden die tijdelijk op bepaalde stekken voorkomen op de Noordzee. Op de besloten wateren, bv Oosterschelde, Westerschelde, …. is dat echter wel een hele grote impact. De vinger is idd nogal snel en gemakkellijk gewezen naar het beroeps in bepaalde gevallen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *