Home Gastvissers Dinsdagploeg

Dinsdagploeg

Advertenties


Schar en wijting op de vlucht…………….?

Vandaag hadden wij vrouwelijk gezelschap. Els uit België, vergezeld door haar man.

Cois was de naam. Normaal heet hij François, maar dat vond hij niet zo’n stoere naam en Cois is er uiteindelijk van over gebleven. Els was al eens met onze Frans in Hitra en Soraya (N) geweest en kende dus de klappen van de (kabeljauw) zweep. Ingooien en vis vangen was dus geen probleem voor haar.

Dinsdagploeg

Fons, Cor, Dirk, Dré en ik waren de andere vissende collega’s a/b van de “Big Marlin”. Het weer oogde nogal dreigend en menigeen had een regenpak bij zich. Waar naar toe? En welke vis proberen te vangen? Dré vond het bekwaam om naar de ZBJ te varen, omdat de wind zou afnemen. Op de heenreis was het wel een beetje “hobbelig”(golven tot 1 meter hoog, schat ik) maar op halve kracht varen en dan kom je er wel.

Rond een uur of negen hielden de motoren op met draaien en ging het anker uit. Wat zou deze dag ons brengen? Nou……….dat viel nog niet zo mee. De schar is bijna geheel verdwenen in dit gebied. Een reden daarvoor weet je zomaar niet, maar het zou kunnen zijn dat de schar de watertemperatuur (20 graden) te hoog vindt en gaat zoeken naar diepere stukken. Ook de wijting is grotendeels vertrokken. Je vangt er zo nu en dan nog wel, maar voor een bovenmaatse wijting (langer dan 27 cm) moet je toch goed je best doen.

En de gladde haaitjes dan? Die waren er wel. Maar ook is de “explosie” van enkele weken terug –denk ik- voorbij. Ook veel kleinere exemplaren. Nou blijft het natuurlijk wel vissen. Wij denken dat wij het wel aardig in kunnen schatten, maar als de temperatuur daalt kan het “zomaar” weer anders zijn. Blijft toch natuur…………………………………

In onze buurt was de “Zeearend” en de SAL uit Kamperland aan het vissen. Ook daar werd haai gevangen. John had zeezieke gasten aan boord, want om 10.00 uur kwamen de kadetjes al voorbij gedreven……….blijkbaar geen zin in eten gehad?

Hoe ging het vissen?

Fons had vrij snel een paar haaitjes gevangen en ik moest mij tevreden stellen met een tongetje van 23 cm.

Dinsdagploeg

Terug naar de grote zee dus. Ik hoop dat dit beestje groeit en niet belandt in één kilo aangeboden sliptong à raison van € 5,00 per kilo. (zo’n 17 stuks in een kilo) Dan heeft dat terug zetten van mij ook weinig zin. Aan de andere kant: laten wij eerlijk zijn: zit er “eten” aan zo’n klein tongetje? Door ze niet te kopen (voor die € 5,00 per kilo) doe je dus ook niet mee aan het circuit van deze handel. Nog even en ik word benoemd tot moraalridder bij de E.O.

Cois had beet en de haai (82 cm) bonkte een paar keer op zijn hengeltop.

Dinsdagploeg

Dré er naar toe gesneld om snel de slip wat losser te stellen. Maar daar had Cois geen zin in. “Wat een onzin”, mopperde hij en deed de slip weer helemaal dicht. Ik denk dat hij van de winter nog eens een hengelsportboek moet lezen of eens mee moet gaan met een visgids op de snoek of snoekbaars. Ja Cois, die slip op de molen heeft een doel……………Maar OK, dat is ook weer het mooie van sportvissen. Je kunt gewoon eigenwijs zijn en toch nog de langste vis van de dag vangen en daarmee een reel met teller voor in ontvangst nemen.

Aan het einde van de dag waren er toch nog 10 haaitjes gevangen.

Dinsdagploeg

Dinsdagploeg

Het was dit keer wel een beetje Gay-parade. Het waren allemaal mannetjes. En puur natuur. Geen roze T-shirtjes of korte broekjes aan. Wat zouden die vrouwtjes aan het doen zijn geweest? Geen idee! Maar het onderzoek zal t.z.t. wel uitwijzen of er ook veel meer mannetjes worden gevangen c.q. of er veel meer mannetjes zwemmen.

Morgen (7 augustus) is de 1e dag van Shark-a-tag. Meer dan 200 sportvissers gaan proberen een haaitje te vangen en Sportvisserij Nederland heeft daarmee een leuk evenement gecreëerd en de Provincie Zeeland prima op de kaart van het zeevissen gezet. De Provincie Zeeland vindt dat sportvissen ook een mooie bezigheid en laat iedere deelnemer vertrekken in een uniek T-shirt. Zeeland en sportvissen. Het hoort bij elkaar. En ik hoop dat de vele toeristen die jaarlijks komen hierin ook hun “Zeeland-gevoel” zullen herkennen.

Kamperland, 6 augustus 2013/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

5 reacties

  1. Werner R. > augustus 9, 2013

    Antwoord

    hey Ben,

    Het is wat die haaien in de voordelta.
    Heb er zelf nog geen gevangen maar ik vind het wel mooi om ze te zien vangen..
    Mijn vis is het niet ik vang liever een maaltje tong.
    Ben benieuwd wat er 7 augustus is gevangen met 200 man, dan moeten er toch wel een aantal haaitjes bovenkomen en misschien nog een ruwe haai?

    Groetjes Werner R.

  2. Zeeduvel > augustus 9, 2013

    Antwoord

    Prachtig die haaitjes!!

  3. Ben > augustus 11, 2013

    Antwoord

    Hoi Werner,

    Shark-a-tag is afgelopen en na 3 dagen zijn er ongeveer 200 gevangen. De eerste dag wat minder dan verwacht, maar in 3 dagen een prachtig resultaat.

    Er zijn er dus ook weer 200 gemerkt. Opvallend was de terug vangst van een haaitje dat 14 dagen geleden werd gemerkt en terug gezet door Dré Vriends, schipper van de Big Marlin. Hij was één cm gegroeid.

    Vriendelijke groet,

    Ben

  4. Werner R. > augustus 11, 2013

    Antwoord

    Hey Ben,

    Toch best wel veel 200 haaien, ze worden allemaal gemerkt maar kan je hier iets over terugvinden op internet wat hun routes zijn e.d.?
    Best wel veel 1cm. op 14dagen, ieder jaar moeten er dan toch wel steeds grotere exemplaren gevangen worden…

    De eerste dag zat volgens mij het weer ook niet echt mee als ik mijn eigen kan herinneren.

    Zouden de beroepsvissers ze niet veel tegenkomen in hun netten?

    Groejes Werner R.

  5. Ben > augustus 12, 2013

    Antwoord

    Hoi Werner,

    Ja, op de site van Sportvisserij Nederland, dacht ik. Er zijn er al terug gevangen in Noorwegen (Bergen), Schotland, Golf van Biskaje, Cherbourg etc. etc.,

    De haaitjes worden soms in de netten gevangen en er zijn ook beroepsvissers die ze dan melden.

    Al met al: best leuk die haaitjes in Zeeland.

    Vriendelijke groet,

    Ben

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *