Home Bootvis verslagen Henry, Jack en Peter, met de mist, de boot in

Henry, Jack en Peter, met de mist, de boot in

Advertenties

Beste visvrienden,

 

Mede door de beperkingen van het coronavirus hebben we allemaal een bewogen jaar achter de rug, sommige van onze schrijvers zijn zelfs flink ziek geweest.

Ook mijn vriend en trouwe vismakker Sjakie, die op dezelfde dag jarig is als Sinterklaas, moest zijn 80e verjaardag vieren zonder zijn lieve vrouw Tonny.

Toch was het niet alleen kommer en kwel en hebben we in de nazomer een groot aantal prachtige tongen uit het water kunnen vissen en ook de wijting invasie in november en december kwam voor velen als een welkom geschenk.

Om het nieuwe jaar goed te beginnen kregen we van Peter, Fishguppy hemzelf, de vraag of we het leuk zouden vinden om weer ‘ns met z’n drietjes een hengeltje vanuit de boot uit te gaan gooien en uiteraard waren we hier meteen dolenthousiast over.

Snel werden er datums geprikt op dagen dat het tij goed was en we geen andere dingen op het programma hadden staan.

Woensdag 12 januari bleek geschikt voor allemaal, alleen de weergoden konden nu nog roet in het eten gooien, we spraken af om te vertrekken bij Peter om 6.00 uur.

De boottrip die Peter ons aanbood was all- inclusive en dat betekent bij hem ook dat je niks meer mee behoeft te nemen dan je hengels, de molens en natuurlijk wat lijnen.

We hadden afgesproken dat Sjakie om 5.00 uur bij mij zou zijn maar om 4.40 uur hoorde ik wat zacht getik op het raam en sprongen de lampen onder mijn carport aan.

Er viel wat motregen maar dat mocht de pret niet drukken.

Uiteraard stonden mijn hengels etc. klaar en om 4.50 uur ging het richting de Wouwse Plantage, m’n maatje had er zin in en hield ’n tempo aan waarbij Max Verstappen zijn wenkbrauwen zou fronsen. Dit resulteerde erin dat we bij de 3e rotonde niet over de rij maar de busbaan scheurden en nadat ik hem vroeg of ie graag in het fotoalbum van de plaatselijke politie wilde komen te staan werd het rijgedrag wat rustiger.  Uiteraard hadden we op weg naar Peter zoals altijd gesprekstof genoeg om over te auwehoeren.

Franske Timmermans had het afgelopen jaar heel duidelijk bewezen dat het vele miljarden kostend EU-clubje totaal zinloos was, in plaats van een eenheid maakt sterk had ieder EU-land zijn eigen regeltjes om het klimaat en het milieu te redden en de strijd tegen het corona virus aan te gaan. Terwijl we in ons kikkerlandje volop bezig zijn om het gas te vervangen door warmtepompen, windmolens en zonnepanelen draaien we in Groningen de gaskraan weer open voor onze Duits burgers. Terwijl hier alles op slot zit zet ProRail extra treinen in zodat we toch kunnen gaan winkelen en ’n gezellig terrasje kunnen gaan pikken in België, enz. enz.

Rutte heeft om op de minister-president stoel te kunnen blijven zitten bijna alle idealen van de VVD verloochend en zelf de zak met onze belastinggelden aan z’n nieuwe vriendin Kaagje gegeven. Nou is het natuurlijk allang bekend dat de regering het onbetrouwbaarste is om mee te onderhandelen omdat ze simpelweg tijdens het spel de regels veranderen.

Na ’n voorspoedige reis arriveerden we net voor 6.00 uur bij Peter en na ’n snelle groet aan zijn Marian en onze spullen overgeladen te hebben tuften we richting Yerseke, gelukkig stopte de motregen tijdens deze reis maar leek het erop dat de mist steeds sterker op kwam zetten

We stopten hier bij Dixhoorn waar Peter na korte tijd weer buiten kwam met ’n triomfantelijke grijns op z’n smoelwerk en 3 grote dozen prachtige pieren in z’n handen.

Nu snel naar de haven waar we meteen begonnen met onze warme vispakken aan te trekken waarna vrij snel Nelleke arriveerde en we via de loopsteigers naar de boot konden.

Terwijl Sjakie en ik de hengelspullen op de boot plaatsten waren Nelleke en Peter druk bezig met het starten van de motor etc. etc. Maar toen bleken we ’n probleem te hebben…….alhoewel Nelleke allerlei trucs uitprobeerde terwijl wij met onze hoofdlampjes zorgden dat ze wat zag, het GPS systeem bleek helemaal plat te liggen.  Dus overstappen naar ’n andere boot, ietsjes kleiner maar weer wel wat sneller en met ons drietjes hadden we sowieso ruimte genoeg.

Ook Nelleke keek bezorgd naar de mist maar omdat Peter als ervaren schipper weet hoe hij handelen moet kregen we toch toestemming om uit te varen.  In het donker verlieten we de haven en tuften we met ’n blij gevoel de Oosterschelde op.

Na zo’n half uurtje varen was het zo mistig geworden dat het zicht beperkt werd tot slechts 5 meter en hoorden we alleen zo nu en dan het stampen van de dieselmotoren van grote schepen. Peter keek met gefronste wenkbrauwen strak voor zich uit en probeerde via de GPS of we de plaatselijke omgeving konden bekijken maar niets was minder waar.

Bedenkelijk keken we elkaar aan en toen we ons af begonnen te vragen of het eigenlijk verstandig en verantwoord was om met deze mist uit te varen hoorden we ’n charterboot naderbij komen en even later schalde een stem door de mist of we wisten wat de bedoeling was. Het bleek een zoon van Nelleke te zijn die uiteraard de nodige apparatuur zoals marifoon en radar aan boord had zodat je daadwekelijk andere schepen etc. kon zien. We gaven aan dat we eigenlijk toch wel wilden gaan vissen en toen hij aanbood om voor ons uit te varen naar de door ons beoogde vis stek namen we dat voorstel natuurlijk heel graag aan.

Terwijl kapitein Peter de achtervolging inzette begonnen Sjakie en ik met het optuigen van onze hengels. Na nog zo’n 3 kwartiertjes totteren arriveerden we bij onze stek en nadat we gevraagd hadden of ze ons rond 15.30 uur weer op konden pikken om ons met hun radar weer veilig de haven binnen te loodsen namen we afscheid en kom ons visdagje beginnen.

We lagen geankerd op zo’n 18 tot 20 meter diepte en terwijl wij met ’n zwierig boogje onze goed gevulde haken naar de bodem lieten zakken ging ook Peter zijn hengels optuigen.

Vrijwel meteen had m’n vismakker de eerste trilling op de top en een 5 dradige meun bleek zich aan de smakelijke pier vergrepen te hebben.

Ook bij mij zat iemand aan de haak te sabbelen en mijn 1e vangst was een ondermaats wijtinkje, dat wisten we toen nog niet maar die zouden er nog ontzettend veel volgen.

Toen ook Peter zijn haken op de bodem had liggen was het de hoogste tijd voor het ontbijt, hete koffie met supergrootte appelflappen, wat ’n verwennerij.

Bij m’n 2e  indraai werd ik meteen verrast met ’n doublet schar en wijting, hier wordt iedere visser blij van.

We visten alle drie met de bekende clickafhouders sommige 2 of 3 haken. M’n maatje lachte met heel z’n snuit toen hij ’n doublet mooie scharren binnenboord takelde.

Het bleef maar aanhouden, doubletten en tripletten maar de wijting kreeg helaas veelal een retourtje om nog wat groter te groeien.

Tussendoor werden uiteraard de nodige grappen verteld en ieder genoot met volle teugen. Na een vreugdedansje op het dek opende Fishguppy het buffet, man, man wat had ie gezorgd, kippenpootjes, gebakken spek, worstenbroodjes, etc. etc. en dan ook nog met ’n hoeveelheid waar je een compleet bataljon soldaten enkele dagen mee op de been kon houden.

Om dit alles wat schuifbaar te houden stonden er ook verschillende halve liters bier waar ik uiteraard gretig gebruik van maakte. Tjee, het begon meer op ’n cruise dan op ’n vissersbootje te lijken, maar evenals wij lieten liet ook de vis zich de aangeboden pieren  goed smaken en de toppen bleven met regelmaat flink rammelen.

Peter deponeerde zijn vangsten beurtelings in onze emmers.

Toen de stroming weg viel werden ook de aanbeten aanzienlijk minder doch dit mocht de prtet zeker niet drukken. Door ons “vrolijke” gezang, soms vergezeld van ’n dansje, behoefden we niet bang te zijn overvaren te worden, dit geluid moet mijlenver te horen zijn geweest en waarschijnlijk hebben passanten op de Zeelandbrug gedacht dat er ergens op het water ’n coronafeestje was.

Toen de stroming terug was begon de beet er weer in te komen de meeste scharren waren mooi van maat, ikzelf had de grootste van 26 cm, alhoewel er vele waren, die een paar mm kleiner waren.

Het was ontzettend gezellig en met het snotje van Sjakie kunnen we verder door het leven als Snotje en Otje!!!!

We hadden de grootste lol in ’n heel klein wereldje ,wat kan het leven mooi zijn.

Tussendoor werd met regelmaat gebruik gemaakt van de enorme berg proviand en drank die Peter had meegebracht, bij onze thuiskomst zijn ze in Brabant twee everzwijntjes rijker.  Het begon stillekes tegen 15.00 uur te lopen en na de vangst van ’n doublet mooie scharren gaf Peter aan z’n hengels vast in te pakken zodat we klaar zouden zijn als de mannen van Dixhoorn ons weer op kwamen pikken voor ’n veilige terugvaart.

Onze emmers waren rijkelijk gevuld met vis dus besloten ook m’n maatje en ik om te stoppen met vissen.  Toen onze kapitein het anker had gelicht en wat richting de wazig zichtbare boei tufte hoorden we in de verte onze loods naar de haven aankomen.  Nu hadden we nog ruimschoots de tijd   onze vis te kuisen terwijl Peter z’n volle aandacht nodig had om de charterboot te volgen.

Rond 16.30 uur arriveerden dankzij geweldige steun de zoon van Nelleke de haven in Yerseke, waar op de kop al ’n vrouwtje flink stond te zwaaien, dit bleek ’n oud-collega van Sjakie te zijn die een rondvaartboot voor groepen en feestjes in deze haven heeft liggen.

Nu snel de auto laden en onze vispakken uit om bij Peter thuis nog ’n koffietje te drinken.

Toen we aan wilden rijden bleek de rechter koplamp van de auto stuk te zijn, even hebben we overlegd om Sjakie met ’n zaklamp op de rechtermotorkap te plaatsen maar als er zo’n kabouter voor je stuur zit wordt het er zeker niet veiliger op. Bij aankomst op de Wouwse Plantage werden we hartelijk verwelkomd door Marian en na ’n gezellige babbel bij ’n heerlijk brandende houtkachel en uiteraard ’n lekkere koele pint was het toch echt de hoogste tijd om huiswaarts te tuffen.

We konden het niet maken om zo te vertrekken en overhandigden Peter als dank voor al deze moeite en goede zorgen ’n fleske whisky zodat ie z’n colaatje ’n bietje op smaak kan maken.

Gezamenlijk hadden we toch zo’n 55 maatse vissen voor het thuisfront bij elkaar gehengeld, maar het aller voornaamste is natuurlijk het plezier dat we met z’n allen gehad hebben.

Peter, ontzettend bedankt voor deze prachtige dag die bijna letterlijk en figuurlijk de mist in ging.

Groetjes, Henry

Beste visvrienden, na zo’n mooie memorabele dag kan een filmke natuurlijk niet uitblijven, hopelijk genieten jullie van onze doldwaze avonturen op de camera met mijn 2 vrienden?

Groetjes Peter(Fishguppy)

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

11 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > januari 15, 2022

  Antwoord

  Ha vrienden, wat was het toch een mooie dag, niet wat het weer en de mist betrof, dat was een stuk minder, maar heb zo genoten van jullie aanwezigheid en de gezellige sfeer gedurende de gehele dag en nadat jullie naar huis waren, heb ik met mijn vrouw nog lang nagenoten, natuurlijk onder het genot van een cola zero/whisky, waarvoor ontzettend bedankt, had niet gehoeven, maar is wel heel leuk!

  Henry, zoals jij kan schrijven, zijn er geen 2, heb ik al vaker gezegd, maar kan eigenlijk niet vaak genoeg verteld worden! Ik zet jouw schar van 26cm bij de Strijd der Giganten, dan is er in ieder geval een begin gemaakt!

  Dit moeten we zeker nog eens overdoen!

  Dit deed me zo goed en dan Jack, 80 jaar, veel moeten verwerken, maar zo een sterk persoon, geweldig gewoon!

  Vond het zo leuk met jullie, top gewoon!!!!!

  Groetjes Peter

 2. ies > januari 15, 2022

  Antwoord

  Whow mannen wat een dag, toen ik Ochtens naar vlaardingen reed, nee niet om te vissen, maar omdat ik dacht dat dirk mijn whisky in de aanbieding had was ik al blij dat ik van nature een bumper klever ben en ik in die mist toch vlaardingen kon vinden, ik dacht nog hopen dat het in zeeland minder is anders kunnen de heren niet vissen maar gelukkig ging dat door vanwege de topservice van dixhoorn echt top, nu begrijp ik dan ook dat jullie daar mee weglopen. Goed de aanbieding van mijn whisky was net een dag ervoor afgelopen dus maar met een lichte auto schiedam weer proberen te vinden. Henry je hebt er weer een schitterend verhaal van gemaakt en als ik zo lees hoe Peter jullie verwend heeft kan ik haast niet geloven dat jullie tijd hadden om te vissen, echter de foto’s spreken voor zich. Jack wat een talent , op jouw leeftijd nog zo perfect te kunnen dansen en op de film ook nog duidelijk te horen dat het zangtalent volop aanwezig is, geeft goed weer dat het een topdag was De schar gevonden en plezier voor drie. Ik hoop dat jullie dat nog jaren mogen meemaken en ons zo kunnen vermaken door de schrijverskunst van Henry en het filmtalent van Peter
  Chapeau mannen
  Groetjes ies

 3. Nico > januari 15, 2022

  Antwoord

  Hoi de Mannen . Alle eerst Henry heb jij er alweer een prachtig verhaal er van gemaakt. En ook nog met zeer vele mooie foto’s er bij. Dan de leut samen met ze drie zeg al genoeg dan ook nog de nodige lekkernij aan boord. Dan moet wel een zeer geslaagde dag zijn zijn geweest ook nog een prachtig filmpje er bij .Hopelijk volgen dit Jaar nog vele visdagen van jullie .Om dat ook van Henry zijn visverslagen te mogen lezen Hij kan er onderhand wel een boek met vol schrijven top Mannen,

  Groetjes de Zeehondentemmer.

 4. Leen > januari 15, 2022

  Antwoord

  Wat een mooi verhaal weer
  Groetjes,leen

 5. Gino > januari 15, 2022

  Antwoord

  Hoi Otje, Snotje en Peter,

  Wat een verhaal wat mooi opgebouwd echt een plezier om te lezen het is of je er zelf bij bent geweest. De foto’s zijn ook echt mooi en maar te zwijgen van het filmpje…
  Ze zagen jullie waarschijnlijk moeilijk liggen in de mist maar ze hoorde jullie wel dan, haaaa
  En wat een vangsten altijd leuk.
  Jullie hebben je niet verveelt op deze dag daar ben ik zeker van. Genoeg eten en drinken om de dag door te komen…
  Ja die service van de fam Di hoorn ik herhaal het nog eens die vind je nergens meer, chapeau aan ga’s die familie!
  Blijf vooral bezig mannen zolang je dit nog kan doen hoor er zijn er vele op deze leeftijd die achter de geraniums zitten en niet meer buiten kunnen.
  Succes nog verder.

  Grtjs Gino

 6. Stefan > januari 15, 2022

  Antwoord

  Hoi Henry, Jack en Peter, wat een prachtig verhaal met leuk beeldmateriaal van jullie uitje in de mist op de Oosterschelde! Het leest of je er zelf bij was, wat een lol hebben jullie gemaakt. De vangsten waren gelukkig ook dik in orde, zodat jullie de komende weken met regelmaat en pannetje vis op het vuur kunnen zetten, eet smakelijk! Op naar nog vele avonturen en dito verslagen!
  Groetjes, Stefan

 7. Jack Jozen > januari 15, 2022

  Antwoord

  Hallo Beste Fishguppy Vrienden .
  Wat een dag hebben we beleefd het begon om 4uur s,morgens ik mijn wekker gezet op 4uur en Peter zou ook nog voor wekdienst zorgen promt om 4uur ging maar ik stond langs mijn bed altijd vroeger wakker dan dat ie afloopt. Op naar Eerselmijn maatje op halenwaar ik om kwart voor 5 was hij was natuurlijk te laat of was ik zoals altijd te vroeg Ha Op naar de Wouwse Plantage onderweg constand regen dat hield ons wel wakker of was het de preek van de Pastoor die naast me zat want voordat we in de Plantage waren had de hele Regering al zijn Ontslag Ha waar we tegen 6uur waren . Peter stond ons al op te wachten spullen in zijn auto en op naar Yerseke de regen was inmiddels over maar nu zaten we in de mist maar dank zij de inzet van de complete fam Dixhoorn kwamen we toch nog op onze Visstek terecht . We hebben een prachtige visdag gehad een complete geniet dag hoe dat die Peter gezorgd had het was zoals Henry al aangaf net een trip met een Cruise Boot alleen de Bunny was er niet bij dit doet een mens goed bedankt . Maar we waren ook gekomen om te vissen nou dat is ook nog gelukt Henry en Ik hadden allebei een mooi portie panvis en een hele hoop retour en een hele hoop lol .Peter nogmaals Harstikke bedankt voor deze onvergetelijke dag Er was voor mij nog een verrassing bij aankomst in de haven stond een oud collega waar ik vroeger mee werkte in de kapperszaak me op te wachten zij heeft inmiddels samen met haar Man een prachtige Party en Rondvaart boot ( De Marsstrand } geweldig dat ik die weer zag een Hart onder de Riem voor mij xxxx.Dit was mijn verhaal Peter ik kan het niet genoeg zeggen nogmaals Harstikke bedankt.

 8. hugo > januari 15, 2022

  Antwoord

  Hallo Henry, Peter en Jack,

  Weer een prachtig verslag Henry van jullie vis avontuur op de Oosterschelde. Mist is een vies beestje he! maar wat een service weer van de familie DIXHOORN dit vind je toch nergens meer hoor. Ja mannen als je zo verwend wordt op een vis trip zou je gaan denken dat je op verlof bent toch. Leuk dat de vis ook aanwezig was, maar dat leek mij bijzaak te zijn als ik de beelden en het mooie filmpje zie dat Peter er weer van gemaakt heeft. Succes bij jullie volgend avontuur.

  Groetjes Hugo

 9. Eldert > januari 15, 2022

  Antwoord

  Ha Henry , Jack en Peter
  Dit is een dag voor jullie drieën die volgens mij gewoon onder de nationale feestdagen valt. Dit moet echt een feest zijn geweest . Ik vind wel dat jullie ook ve lef hebben hoor. Met dichte mist en dan op het water …. maar van Dixhoorn heeft weer redding gebracht . Ik weet dat Laurens zelf dat ook wel eens deed , met z’n eigen boot klanten begeleiden naar de visstek . Wie doet dat nog? Juist …. Dixhoorn. Ik dacht woensdag op mn werk dat ik de muziek hoorde maaf dat waren jullie dus. Kun je nagaan hoe ver het geluid rijkt over het water . Vanaf de Oosterschelde tot aan Gouda. Mannen , ik hoop voor jullie dat er nog veel van zulke dagen mogen volgen. Jullie een geweldige dag en wij als lezer een geweldig verhaal plus een geweldige film erbij. Fishguppyers forever.
  Groet Eldert

 10. Jack Peelman > januari 16, 2022

  Antwoord

  Hoi Otje, snotje & Petrus,

  Wat een geweldig geschreven verslag weer, je snedige kijk op de actualiteit, het schitterende relaas van de visdag, de foto’s die eigenlijk al voor zich spreken.

  Wat een dag hadden jullie!

  Geweldig.

  Groetjes,
  Jack

 11. Henry > januari 17, 2022

  Antwoord

  Beste visvrienden,
  Bedankt voor jullie leuke en spontane reacties op ons mistige visavontuur, dit is voor de schrijver ’n booster om door te gaan met het delen van z’n belevenissen aan de waterkant.
  Ook leuk om te horen dat m’n naam ( efkes) op de lijst van de strijd der giganten staat, maar…….een schar van 26 cm. is eigenlijk ’n eenhapscracker dus ik zal snel proberen om wat te vangen dat ook echt de naam van gigant verdient maar zoals Peter al aangeeft, er is ’n begin gemaakt!!!!
  Groetjes, Henry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *