Home Visrecepten Gestoomde zeebaars

Gestoomde zeebaars

Advertenties


Vandaag ga ik mijn stoompan weer eens gebruiken, die ik jaren geleden uit Denemarken heb meegebracht.
Dit is een ovale pan van 55 cm lang en met binnenmand, geheel van rvs.

Gestoomde zeebaars Gestoomde zeebaars

Benodigd: Een maatse Zeebaars, pot visfond(of visbouillon), sla, verse kruiden(Tijm, Peterselie), jammer genoeg had de groenteman geen verse dille meer, dus pak ik gemalen dille en tenslotte een stuk Pastinaken.

Gestoomde zeebaars

Gestoomde zeebaars Gestoomde zeebaars

Stomen is een manier van bereiden, die vooral bij vis weinig tijd in beslag neemt en waarbij smaak en vitamine werkelijk voor 100% bewaard blijven, er gaat niets verloren.

Ik snijd een stuk pastinaken van het tolletje af en snijd ze in de lengte richting in dunne stukjes en ontdoe de peterselie van de dikkere steeltjes.

Gestoomde zeebaars Gestoomde zeebaars

Vervolgens gaat de pot fond in zijn geheel in de pan, met vervolgens de pastinaken en een gedeelte van de peterselie en de tijm.

Gestoomde zeebaars

Dan gaat de stoomzeef erin en wat dan erg belangrijk is, dat het vloeistof niveau niet boven de zeef mag uitkomen, want we gaan stomen en niet koken en stomen is garen in de damp van de kokende vloeistof.
De zeef gaan we vol leggen met sla, tegen het vastplakken van de vis.

Gestoomde zeebaars Gestoomde zeebaars

Dan ga ik de zeebaars aan beide kanten 3 sneden toebrengen tot op de graad.

Gestoomde zeebaars

De drie sneden duw ik vol met tijm(dille was beter geweest) en de binnenkant vul ik met tijm, peterselie en gemalen dille.

De boven en onderkant van de baars bestrooi ik met gemalen dille.

Gestoomde zeebaars

Nu gaan we voorzichtig de baars op het bedje van sla leggen en gaan we 2 vuurtjes onder de pan aansteken.

Gestoomde zeebaars Gestoomde zeebaars

Vervolgens het deksel op de pan en deze is dan erg snel op temperatuur om te stomen.
Zeebaars is een erg stevige vis, dus ik pak de dikte van de zeebaars maal 2 minuten en dan kom ik op een 15 minuten stoomtijd.
Na 15 minuten ziet hij er dan ook al goed gaar uit.

Gestoomde zeebaars

De stoomzeef, kun je er met 2 panlappen uit tillen en dan met een grote platte schep leg je de baars op een serveerschaal.

Gestoomde zeebaars Gestoomde zeebaars

Met een botte mespunt van een smeermes, til ik de vel eraf en smullen maar.

Gestoomde zeebaars

We eten onze vingers erbij op en mijn vrouw maakt ook complimenten over dit recept en dan ga ik mijn liedje maar zingen dat het “moeilijk is om bescheiden te blijven”, wat mijn vrouw weer aan het lachen maakt. Het verdient zeker een 9 aan waardering. Stomen kun je ook doen met visfilet en moten vis, maar dan dien je wel de stoomtijd te verkorten, want het gaat erg snel.
Gul is ook erg lekker op deze manier, maar deze is alleen erg zacht en als je hem te gaar stoomt valt hij gemakkelijk uit elkaar.

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

20 reacties

  1. Leo > december 2, 2009

    Antwoord

    Peter,

    nu eerst een vraag van m’n zoontje :

    Of ze in Brabant ook kip eten waar de kop nog aanzit…??/

    Maar dan nu het “serieuze” gedeelte:

    Ziet er goed en lekker uit!! Ik hoorde echter onlangs op een beurs dat je Zeebaars eigenlijk eerst moet laten besterven : maakt dat voor de smaak nog uit??

    Groet,

    Leo

  2. peter(fishguppy) > december 2, 2009

    Antwoord

    Nou Paul, allereerste mijn complimenten voor de mooie vernieuwde kopfoto, voor deze kookrubriek, je hebt er weer de tijd ingestoken!!
    Kunnen de mensen gelijk aan het logo wat zien.

    Leo ik weet niet of het slim is om vis te laten besterven, als vis lang ligt gaat hij naar vis stinken en dat is volgens mij niet bevorderlijk voor de smaak.
    Verse vis ruik je nauwelijks.

    Wat de kop betreft.
    Vis in de pan bak je zonder kop, maar vis als Zeebaars en Forel, die ik stoom of pocheer in de oven, daar laat ik altijd de kop aan, omdat onder de kaken van de vis het lekkerste vlees(vis) zit en het staat ook leuker om te serveren.

    Groetjes Peter

  3. willemgaatvissen > december 2, 2009

    Antwoord

    Hoi Peter(fishguppy),

    Lijkt me erg lekker! Zijn die speciale stoompannen ook in nedeland te krijgen?

    Vis greetz,

    Willem

  4. peter(fishguppy) > december 2, 2009

    Antwoord

    Hoi Willem(gaatvissen).
    In Nederland heb ik alle kookwinkels afgezocht, maar overal in de buurt alleen ronde pannen(rijst stoom pannen) te verkrijgen, maar geen speciale voor vis met deze afmeting.
    Bij toeval kwam ik hem tegen in een soort blokker winkel in Rudkobing en ik was het mannetje voor de ongelooflijke prijs van 14,95€, in het jaar 2002, dus ongelooflijk weinig, maar dat was toen.

    De smaak is voortreffelijk van gestoomde vis.
    Heb vandaag ook nog een stoommachine gehad als sinterklaas cadeau op mijn werk.
    Dat is voor een complete maaltijd te stomen, vis/vlees-groenten en rijst/aardappelen of pasta.

    Groetjes Peter

  5. willemgaatvissen > december 2, 2009

    Antwoord

    Hoi Peter(fishguppy),

    Ik ga m’n ogen open houden in de diverse winkelcentra’s, je weet maar nooit. Het lijkt me gezonder met stomen tov van bakken, minder vet van de olie.

    Vis greetz,

    Willem

  6. merijn > december 3, 2009

    Antwoord

    Hey Peter

    Ziet er heerlijk uit. Ben zelf ook verzot op zeebaars….
    Zelf bak ik de baars meestal in zijn geheel in een vispan. Alleen zout peper en bloem ( en natuurlijk de inkepingen ) dan op laag/ middelmatig vuur bakken op zijn zijkant in olijfolie. Na aan minuut of vijf komt er wat vocht uit de baars, dat hoor je aan het sissen in de pan. Dan een klontje roomboter erbij, even laten bakken dan je baars omdraaien. Andere kant hetzelfde En voila.
    Het vel van de baars is heerlijk krokant en alle smaak van de vis zit in dat vel.
    Smikkelen en smullen maar.
    Wel eerst de baars van zijn schubben ontdoen natuurlijk…

    Ga jou recept zeker een keer proberen.

    greetz

  7. peter(fishguppy) > december 4, 2009

    Antwoord

    Hoi Merijn(ruiselotje).
    Je recept met foto’s is van harte welkom op deze site!

    Groetjes Peter

  8. merijn > december 4, 2009

    Antwoord

    Hey peter,

    Dan zal die er ook komen. Moet wel eerst een mooie baars vangan dan want ik eet ze altijd gelijk op haha. Het recept komt dat is zeker.

    Groetjes ruiselotje

  9. merijn > december 4, 2009

    Antwoord

    ps zeebaars kopen kan er bij mij niet in….

  10. peter(fishguppy) > december 5, 2009

    Antwoord

    Hoi Merijn(ruiselotje).
    Ik koop ook nooit vis, alleen verse hollandse nieuwe in een tonnetje om zelf schoon te maken.

    Het is altijd nog mogelijk om er een te vangen en anders wacht ik gewoon tot volgend jaar op je recept!

    Groetjes Peter

  11. ronny > december 5, 2009

    Antwoord

    Peter, dit ziet er echt een smakelijk restaurant-gerecht uit…..
    Volgens mij kan je in aziatische shops misschien wel een gelijkaardige stoompan vinden of in het gamma van “tupperware” zit wel iets gelijkaardigs maar dan om te stomen in de microgolfoven……..
    Nu voor vissers en liefhebbers van lekker eten is dit feitelijk wel een hebbedingetje…

    Maar eerst maar eens die zeebaars vangen zeker ?

    Groetjes, Ronny

  12. peter(fishguppy) > december 5, 2009

    Antwoord

    Dank je Ronny.
    Ook in de Toko kon ik alleen maar de ronde variant verkrijgen tot 25 cm doorsnede, dus veel te klein.

    Groetjes Peter

  13. merijn > december 5, 2009

    Antwoord

    Hey mensen,

    Een goed alternatief is de baars in te pakken in aluminium folie. en dan te stomen in de oven. Dan krijg je bijna hetzelfde resultaat. Je legt de vis op een bedje van groenten en kruiden naast de vis schenk je wat vis bouillo. en een beetje olijfolie. Je pakt de folie aan beide kanten naar boven en “kneed” m dicht. Zodat de stoom in het pakketje blijft. 25 a 30 minuten in een oven van 170 graden. ALs je de stekelige rugvin zonder moeite uit zijn rug kan trekken is de vis gaar. Eet smakelijk.

  14. peter(fishguppy) > december 5, 2009

    Antwoord

    Dat klopt Merijn, was ik eigenlijk al van plan om met mijn volgende Zeebaars te laten zien, pocheren heet dat geloof ik?

    Heb ik ook al een keer laten zien met de eerste versie van kabeljauw uit de oven.

    Groetjes Peter

  15. Marc > december 5, 2009

    Antwoord

    Voor diegene met genoeg euro s en die een stoompan zoeken http://www.constance-cuisine.nl Ze zijn er in rvs en gehamerd koper. Anders misschien via een horeca shop iets regelen.

  16. merijn > december 5, 2009

    Antwoord

    Hey peter,

    Nee dat is geen pocheren. Pocheren is een product tegen de kook aan ín het vocht gaarmaken en ik bedoel dat de baars boven het vocht ligt op de groente, dus stoomt.

    greetz

  17. peter(fishguppy) > december 6, 2009

    Antwoord

    Hoi Merijn, weer wat bijgeleerd.
    Dus in feite is stomen het zelfde als pocheren?

    Groetjes Peter

  18. peter(fishguppy) > december 6, 2009

    Antwoord

    Hoi Marc.
    Daar is inderdaad de juiste pan te vinden, maar ik weet niet of Willem(gaatvissen) er zoveel voor over heeft.
    Dit is een speciaalzaak voor top restaurants, vandaar de prijzen zo hoog, maar wel van duurzame kwaliteit.

    Bedankt voor de info Marc.

    Groetjes Peter

  19. Marc > december 6, 2009

    Antwoord

    Ik weet niet wat Willem(gaatvissen) er voor over heeft,maar op http://www.keukenenkokenshop.nl staan ze voor 50 euro. Is een stuk goedkoper. Ongetwijfeld zullen er nog wel goedkopere zijn. Als je googled op ”vispocheerpan” kom je wel wat tegen.

  20. merijn > december 6, 2009

    Antwoord

    Hey peter,

    nee dat is dus niet hetzelfde.
    pocheren is in vloeistof en stomen is boven de vloestof.

    greetz

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *