Home Tactieken Hoe rook ik grote paling

Hoe rook ik grote paling

Advertenties

 

Beste lezers,

gisterenochtend heb ik weer eens een 6 tal grote palingen gerookt, de grootste was bijna 80 cm. Om zulke palingen te kunnen roken, heb ik afgelopen jaar mijn Multismoke om laten bouwen, tot een hoogte van 1.30m, omdat ze in de oude van 1m, altijd met verbrande staarten eruit kwamen. Vrijdag heb ik ze uit de vriezer gehaald en doe ze in een emmer water, om te laten ontdooien en te pekelen.

Hoe rook ik grote paling

Hoe rook ik grote paling

Hoe rook ik grote paling

Hoe rook ik grote paling

De laatste foto is van zaterdagochtend en daar kun je zien, dat door het ontdooien en roeren met een houten lepel, er al veel vuil en slijm van de paling is afgekomen.

Nadat ik in de garage, net binnen/buiten, mijn rookoven heb geinstalleerd, gaan we de paling klaar maak voor het roken.

Hoe rook ik grote paling

Ik kap de emmer met paling in de wasbak en ga met een Theedoek de palingen schoon strijken en ontslijmen, wat een fluitje van een cent is! Denk erom mensen het pekelen van levende paling mag allang niet meer volgens de wetgeving!

Hoe rook ik grote paling

Dan spreid ik ze op een grote theedoek uit en gebruik voor deze grote paling een speciaal pennetje, met 2 scherpe haken, om door de graat te prikken, om het verlies van de paling te voorkomen, die door hun grote gewicht erg gemakkelijk van een speet afvallen.

Hoe rook ik grote paling

Hoe rook ik grote paling

Hoe rook ik grote paling

Dan maak het vuur in de oven aan en doe de voorlader open en hang ze te drogen op 40 a 50 graden voor een half uurtje, zodat de laatste druppels eraf vallen en de huid mooi droog is, zodat later de vel er gemakkelijk af gaat en ook het bruinings proces vlotter verloopt.

Hoe rook ik grote paling

Ik ben al een tijdje lid op facebook van enkele rokers groepen en daar heb ik al veel mooie dingen gezien en werkelijk perfect uitziende paling, maar eigenlijk alleen kleinere paling. Maar daar doen vele mensen het voor de verkoop. Er worden vele verschillende temperaturen beschreven voor het garen en het roken, maar ik doe het roken ook al meer dan 30 jaar, maar gewoon op mijn eigen manier en eigen temperatuur en zolang mijn gasten blijven zeggen, dat ze hem nog nooit zo hebben kunnen kopen, zo lekker, blijf ik gewoon op mijn eigen manier roken! Ze verdienen misschien niet de schoonheidsprijs, maar ik verkoop ze ook niet, maar ze schuiven zo gemakkelijk naar binnen, niet normaal meer!

Dan over naar het roken, de voorlader gaat dicht en ik stook met behulp van een gasbrandertje, het beuken hout en mot op tot de ton boven in tegen de 100 graden zit.

Hoe rook ik grote paling

Hoe rook ik grote paling

Voor 10 minuten op deze temperatuur houden, voor het garings proces en dat gaat gemakkelijk als het vuur er vol in zit van onderen en het rookgaatje openstaat en dan na 10 minuten, zetten we alles dicht en smoren we het vuur met een handje beuken zaagmeel en er vormt zich een rook implosie in de ton, zodat de paling snel kleurt! Dan zakt de temperatuur langzaam naar de 60 graden en dan rest me niks anders dan af en toe met het brandertje in de vuurlade, de temperatuur tussen de 50 en 60 graden te houden voor 90 minuten.

Dan na 90 minuten is het moment daar, zouden ze zijn gelukt? Maar de laatste 10- 15 jaar is het eigenlijk nooit meer mis gegaan, als je elke keer dezelfde routine hanteert.

Hoe rook ik grote paling

Binnen liggen de vellen alufoil en kranten al klaar voor het nagarings proces. Snel de paling op een dienblad en in de velletjes alufoil wikkelen voor 2 uur en na 2 uur zijn ze nog steeds warm en komen ze er mooi gerimpeld uit.

Hoe rook ik grote paling

Hoe rook ik grote paling

Ik heb inmiddels de tip van Johan Ginniken(Facebook) gehad, om in plaats van kranten een oude deken te gebruiken, zodat de temperatuur nog warmer blijft. Ga ik toch eens proberen! Bedankt Johan!

Mijn dochter, een echte liefhebber van gerookte paling, is niet thuis, mijn zoon lust hem niet(begrijp het nog steeds niet), dus mijn vrouw en ik eten er allebei een voor de lunch, met een broodje erbij en daarna fileer ik hem, wat erg gemakkelijk is, omdat hij zo lekker gaar is.

Hoe rook ik grote paling

Daar eten we vandaag nog wat van en de rest gaat geportioneerd in de vriezer, zodat we altijd eens een broodje paling kunnen maken!

Er is al vaak gezegd, dat grote paling niet te vreten is, nou ik weet wel beter!

Groetjes Peter

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

10 reacties

 1. jack > maart 23, 2014

  Antwoord

  hoi peter de dikke paling is erg lekker en gemakkelder te roken als de kleinen ik bewaarde de grootste altijd voor kerst en dan zat de hele familie te smullen,die van jou ziet er lekker uit het water loopt me uit de mond gr

 2. Johan ginneke > maart 23, 2014

  Antwoord

  harstike leuk dit verslag.hoe dikker de paling hoe beter de smaak maar inderdaad de mensen willen het niet.
  ik wil kijken hoe ik dit verslag op De Rookertjes krijg.
  dat is een rokers groep voor het roken van vis vlees of groent kaas enze er is bij ons op de groep veel discussie over hoe moet dit en over hoe het niet moet maar toch heeft ieder zijn manier.
  Leden van De Rookertjes mogen we 5 procent korting geven op een nieuwe rookkast of de spullen die je daar bij nodig hebt bij Rookoven.com in nunspeet

 3. bram wisse > maart 23, 2014

  Antwoord

  leuk verslag en het ziet er lekker uit. Heb je de palng zelf gevangen? Ik ga het binnenkort voor het eerst proberen let paling.

 4. Peter(Fishguppy) > maart 23, 2014

  Antwoord

  Hoi Bram,
  laat ik het er maar op houden, dat ik ze zelf gekocht heb!

  Groetjes Peter

 5. Boudewijn > maart 24, 2014

  Antwoord

  Het ziet er verrukkelijk er uit.
  Ik zie je genieten tijdens het roken.
  Harstikke leuke hobby.

  Kort geleden heb ik mijn zelfgemaakte rookoven op deze site gezet.
  Voor mij wordt het de eerste keer. Er gaat een wereld open.
  20kg beuken is binnen en nu nog zaagsel
  Wanneer ik ga roken zet ik mijn eerste verslag met foto,s erop

  suc6
  groeten Boudewijn

 6. Peter(Fishguppy) > maart 24, 2014

  Antwoord

  Hoi Boudewijn,
  ben erg benieuwd welke weg van palingroken jij volgt, er zijn er velen!

  Groetjes Peter

 7. henk_willems@hetnet.nl > maart 24, 2014

  Antwoord

  hoi peter
  het ziet er erg smaakvol uit
  ik ben een echte gerookte paaling liefhebber
  zelf ben ik nog niet aan roken toe gekomen
  hopelijk zal dat dit seisoen gebeuren
  erg leuk dat je deze bezigheid ook op deze site vermeld
  kan ik ook weer wat van leren
  bedankt peter
  groet henk
  een van de drie limburgers

 8. strandvisser > maart 24, 2014

  Antwoord

  zo een goede avond peter het zit er weer goed uit daar met die paling dat is lang geleden dat ik ook die gegeten heeft en met je werk aan te doen met roken er zullen er meer worden om daar van te smullen .
  gr jan.

 9. zeehondentemmer > maart 24, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter het zag er weer lekker uit en alvast
  eet smakelijk daar.

  Groeten Nico.

 10. Frankvis > maart 25, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Dacht al dat ik iets lekker ruikte,mmmmmmmm

  groetjes Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.