Beste vrienden,
Na mijn laatste bericht over een tong recept, kreeg ik van Henk, 1 van de Limburgers, de tip om het eens in geklaarde roomboter te proberen. Maar roomboter klaren is best wat werk. Toch maar eens de stoute schoenen aan getrokken en een keer geprobeerd en dat is zo goed bevallen, dat ik het jullie niet kan onthouden!
Men neme een tong van ongeveer 35 cm en die heb ik er momenteel maar genoeg in de vriezer. Deze bij voorkeur in de koelkast laten ontdooien, maar kan ook in koud water, als je hem vlug nodig hebt.
Goed afspoelen met koud water en dan de bruine vel eraf halen.
De tong om en om kruiden met viskruiden.
De roomboter tijdig uit de koeling halen en op kamer temperatuur bereiden en denk erom, dat er tegenwoordig roomboter is die absoluut niet spat! Je doet 3/4 van een pakje in een steelpannetje.
Nu komt het klaren van de boter! Waarom klaren zou je zeggen? Als je roomboter braad, komen er altijd vlokken en wolkjes bovenin, dat is het vet in de roomboter en die branden aan en dat is nu niet bepaald mooi voor het zicht van de vis, wat er soms toe lijd dat de vis aangebrand lijkt!
Dus we gaan in feite het vet eruit halen en dat doe je op de volgende manier! Je pakt het kleinste vuurtje van het fornuis en zet het pitje op zijn laagst, zodat de boter langzaam gaat smelten, zonder dat de boter kookt!
Het schuim wat je ziet, is het vet en dit zal altijd bovenin blijven en wat daar onder zit moeten we hebben. Als de boter volledig is opgelost, neem ik een schuimspaan, dit kan ook met een fijne zeef! Ik schep al het schuim van de boter af en wat over blijft is precies goede olijf olie!
Er blijft minder dan de helft over van de roomboter, maar je hebt niet veel nodig voor 1 grote tong. Dit schenken we in een flinke koekenpan, van 32 cm.
Die brengen we op hoge temperatuur en leggen dan de tong erin, met de witte vel kant naar onder en vervolgens het deksel erop en een paar minuutjes flink doorbakken, dan is de velkant mooi bruin en niet aangebrand, daarna draai je het vuur op klein en draai je de tong voor even om, zodat de ontvelde kant kan dicht schroeien en kleur krijgen!
De vel kun je weg gooien, of net als ik, gewoon mee opeten, lekker!
Slechts een minuutje schroeien, tot de boter is afgekoeld. Daarna draai en hem terug om en kan het, van onder af aan, langzaam garen beginnen op een laag pitje voor nog een 20 minuten.
Het deksel erop en af en toe bedruipen aan de bovenkant!
We houden een 20 minuten aan en gooien hem dan niet klakkeloos op het bord, maar kijken met een vork, door het vlees op te tillen midden boven de graat.
Hij is precies gaar en dat moet, want we gaan geen sushi maken!
Hij is echt perfect van smaak, zo lekker, niet te beschrijven, mooi sappig door het bedruipen van de bovenkant.
Dit is een erg smakelijke variatie om tong te bakken, iets meer werk, maar het loont! Dit was mijn 2e keer dat ik een tong op deze manier heb bereid, maar er zullen er nog vele volgen!
Eet smakelijk!
Groetjes Peter
Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina
zeehondentemmer > mei 29, 2014
Hoi Peter. Zo te zien op je foto”s zag het er weer lekker uit. Jij heeft weer enorm informatie gegeven aan de lezers.En hopelijk kunnen ze er wat mee doen klasse van je.
Groeten Nico
Jack > mei 29, 2014
zo te zien hadde ook kok kunnen worden ziet er lekker uit ons vrouw wil het ook proberen alleen moet ik de tong nog vangen ,daar heb ik nog nooit echt op gevist
FrankVis > mei 31, 2014
Hoi Peter,
Mmmmm , ziet er heerlijk uit.
Nog een tip.
Haal de Tong uit de pan ( houd warm op warm bord in oven) .
snipper een ui ,fruit deze in de boter,niet bruin laten worden,voeg fijngehakte peterselie toe , beetje zeste van een citroen( geraspte citroenschil)plus een beetje sap van citroen,een handvol gepelde grijze garnalen en serveer bij uw Tong.
Kan ook bij Scharren of Schollen natuurlijk.
gr FrankVis
ronny > mei 31, 2014
Peter, ik dacht 9 minuten op het vel bakken en dan nog 3 minuten op de witte viskant voor een tong van dit formaat
Ps, deze tip heb ik eens gekregen van een kok uit een grootkeuken……
Peter(fishguppy) > mei 31, 2014
Hoi Frank,
het moet wel een tong recept blijven he?
Zal zeker smaken, maar ik wilde gewoon even de geklaarde boter laten zien!
Ronny, ik kan je garanderen dat dan deze tong niet gaar was geweest! Vele mensen zeggen dat grotere tong nietsmaakt, omdat ze hem weggooien omdat hij niet gaar is!
Groetjes Peter