Home Gastvissers Henry en Jack, veel vis in de zak!

Henry en Jack, veel vis in de zak!

Advertenties

Beste visvrienden,

 

Na een poosje niet geschreven te hebben vond ik het nu toch weer tijd worden om de griffel uit de pennenbak te halen.

Veel Fishguppy vrienden schreven als er ’n verslag verscheen met redelijke vangsten dat ze jeuk en kriebels kregen.

Nou die jeuk was er ook bij Sjakie en mij maar omdat onze pensioentjes al zo’n 13 jaar niet meer geïndexeerd worden gaan we  momenteel maar een keer per week in bad dus onze jeuk is waarschijnlijk niet te wijten aan visdrang.

Woensdag 27 oktober was het rond 12.30 uur laag water en alhoewel er een straffe wind stond van 4 tot 5 Bft. zou het droog blijven dus…….rond 12.00 uur zouden we kunnen steken.

Om 10.30 uur stond m’n vriend en trouwe vismaat  met een stralende grijns op z’n snuit onder m’n carport en tuften we vol verlangen naar de Zeeuwse kust.

Ondanks de steeds maar stijgende brandstofprijzen was het ontzettend druk op de weg maar we hadden meer dan genoeg stof om over te converseren.

De stijgende corona opnames, Kaagje en Rutte die nog steeds blijven steggelen in plaats van te regeren, de stijgende zeespiegel, Eindhoven aan zee zou trouwens voor ons een uitkomst zijn!!!

We zaten zo te zeveren dat het bijna nodig was om ook aan de binnenzijde van de autoruit wissers te moeten zetten toen we arriveerden op de steeklocatie.

Het water was nog niet ver genoeg af om aan het werk te gaan  maar na ’n kwartiertje konden we toch niet wachten.

Terwijl ik ons eerste gat aan het spitten was kregen we bezoek van een visser die ons herkende van de Fishguppy site  (altijd leuk natuurlijk) en na ’n korte babbel vertelde hij ons dat ie naar ’n andere locatie ging om te steken.

Hier kon je volgens hem in enkele uurtjes een groot aantal grote dikke pieren steken en omdat we hoopten om wijting te gaan vangen hadden we daar wel oren naar.

Snel de spitvork weer terug in de auto en na een ritje van zo’n 15 km. arriveerden we op de nieuwe locatie, hier waren al een vijftal mensen verwoed bezig om aas in hun emmer te krijgen.

Door de harde wind was het moeilijk te zien waar veel uitwerpselen van pieren zaten dus begonnen we bij ’n stuk dicht aan het water, veel oesterschelpen bemoeilijkten het steken maar inderdaad grote en dikke pieren.

Na zo’n twee uurtjes m’n rug en schouder meer dan voldoende gymnastiek gegeven te hebben hadden we zo’n 2 kg. mooie dikke pieren, ideaal voer voor de wijting en of een verdwaalde gul.

M’n maatje had ook nog prachtige gezouten zagers bij die we hadden overgehouden van onze laatste sessie dus ruim voldoende voor een schitterende visdag.

Nadat we ons aas netjes verpakt hadden met turf en kranten ging het in snel tempo naar ons beoogde stekje aan de waterweg.

Om 16.45 uur waren we op de stek die waarschijnlijk door de straffe wind ook nog eens recht op kop helemaal voor ons alleen bleek te zijn.

Snel de spullen uit de auto om de stek te bezetten, optuigen en…….om 16.30 uur vlogen onze goed beaasde haken in het golvende water.

Terwijl ik op  m’n eerste blikje gerstenat opentrok zag ik bij m’n linker hengel al een formidabele aanbeet, wijting??? Na het binnen draaien bleek het een doublet botjes te zijn.

Sjakie raakt bij het zien van bot al helemaal opgewonden en nadat ie vak daarop ook z’n 1e bot binnendraaide resteerde dat meteen in ’n vreugdedansje op de kade, gelukkig waren er tijdens dit winderige weer geen toeschouwers.

In zeer korte tijd allebei al vis op het droge dit voorspelde een prachtige dag te worden.

Wat later draaide ik wederom een doublet bot uit het water, we keken elkaar aan met dezelfde gedachte, er zal vandaag toch niet alleen maar bot gevangen gaan worden??

De wind was harder en kouder dan ik gedacht had  en ook nog eens recht op kop wat wel heel nadelig was om ver te kunnen gooien en ik was blij dat ik de gevoerde jas van m’n hengelpak bij me had.

We visten met de bekende clickafhouders, korte gevlochten haaklijntjes ( om het snel doorknippen door de krabben te bemoeilijken) en loodlifters met daaronder  ankerlood van 160 gram.

Terwijl ik  zat te genieten van de passerende schepen kreeg ik een prachtige aanbeet en kon ik de 1e mooie dikke wijting verzilveren, jippie hier waren we voor gekomen.

Terwijl ik nieuwe dikke pieren op de haak deed takelde ook m’n makker Sjakie z’n eerste wijting op het droge.

Nu kregen we  vlak na elkaar op beide hengels met regelmaat prachtige rammels, kleine wijting voor de meeuwen maar ook mooie exemplaren voor de pan, dit was werken geblazen maar natuurlijk ook volop genieten.

Door het winderige en bewolkte weer werd het vroeg schemerig en werden de breeklichtjes op de toppen gedaan.

Sommige schepen, vooral de slepers, konden het blijkbaar niet laten om kort langs de kant te varen terwijl er toch meer dan genoeg ruimte is op het water.

Vooral de sleepboot met de letters “Texel” op de boeg scheen er uitermate veel plezier in te beleven om doelbewust lijnen kapot te varen, zo’n schipper valt onder de catagorie”Supereikel”

Jack had pas geleden bij Mario in ( Supercatch in St. Willebrord) ’n paar nieuwe gekocht en terwijl hij bezig was kreeg ik wederom een mooie doorbuiger.

Het was zwaar binnen draaien en m’n gedachten stonden op een doublet mooie grote wijtingen toen het ’n tong van 32 cm. bleek te zijn, ’n prachtige grote flap gewoon formidabel!!!

Meteen nadat m’n maatje had ingegooid kreeg ook hij de bekende rammel op de top en jawel hoor, een knoert van een tong  van tussen de 35 en 40 cm. ons geluk kon niet op.

Terwijl hij bezig was om deze scheefsmoel te onthaken begon ook z’n andere hengel te stuiteren en gaf duidelijk te kennen dat er volk aan de andere kant van de lijn zat.

Bij het binnendraaien zagen we twee stuks vis aan de lijn zitten en een doublet van wijting en steenbolk verdween in de emmer van m’n vriend.

Wederom bij mij een paar korte felle trillingen en ook ik kon weer een prachtige tong verzilveren, wat kan vissen toch geweldig zijn.

Eindelijk werd het wat rustiger met het voortdurend gerammel van de toppen en konden we genieten van ’n warm drankje en onze krentenbollen.

Jack had ook nog gezouten zagers bij die hij uit wilde proberen maar de vis koos duidelijk voor de grote dikke verse pieren.

Een passerend prachtig verlicht cruiseschip gaf deze avond ondanks de straffe wind een sprookjesachtige beleving.

Jack had ook een mooie nieuwe hooflamp gekocht, usb op te laden en maar liefst lichtopbrengst van 600 lumen, ontzettend handig als in het donker je gevlochten haaklijntjes over je onderlijn verward zitten.

Terwijl we gezellig langs elkaar zaten te kletsen kreeg ik een mooie aanbeet en na het binnendraaien was het een doublet van wijting en tong.

De beet begon er weer in te komen en terwijl Sjakie over de kade huppelde met z’n hoofdlamp aan leek het wel op ’n wandelende TL bak, onvoorstelbaar wat ’n licht.

De vis die nu binnen werd gedraaid was echter aanzienlijk kleiner van formaat en kon veelal meteen terug naar de kinderkamer,

We besloten om door te vissen tot 23.30 uur omdat ik de dag erop ook al ’n afspraak had waarvoor ik redelijk vroeg uit de veren moest.

Om 23.30 uur ving m’n maatje echter nog een prachtige tong en konden we het niet laten om toch nog voor de laatste keer een dikke pier op de haak te zetten.

Een kwartiertje later was het toch echt de hoogste tijd om onze spullen op te gaan ruimen en om 0.15 uur waren we klaar voor de terugreis.

Moe maar voldaan arriveerden we om 1.45 uur weer in Eersel en konden we terugzien op ’n leuke visdag waarbij we ook nog ‘ns allebei enkele lekkere maaltjes vis aan overhielden.

Thuis nog ’n plaatje gemaakt van mijn totale vangst voor de pan, Jack had evenals ik ook 5 mooie tongen iets minder wijting maar hij blijft nou eenmaal de bottenkoning!!

Beste vrienden hopelijk zien we jullie ‘ns tijdens het vissen  (of aas steken)  de vis is volop aanwezig dus ik zou zeggen: “VANG ZE !!!”

 

Groetjes, Henry

 

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

16 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > oktober 30, 2021

  Antwoord

  Hey beste visvrienden, dat was een dag die je normaal alleen in de film ziet! Het is jullie zo ontiegelijk gegund!
  Uiteraard, superaas is heel belangrijk en natuurlijk de stekkeuze, echt goed gegokt! Denk dat dit momenteel wel de beste stek is, vooral in de dag uurtjes, vanwege de diepte.
  Henry weer fantastisch geschreven, zoals jou zijn er geen 2, we weten alles weer van de politiek en de rest en wat het belangrijkste is, je hebt geschreven aan de hand van de foto’s, zodat het voor mij een genot is en heel gemakkelijk, om de foto’s een plekje te geven!
  Dit heb ik echt gemist de afgelopen tijd! Ik hoop dat jullie nog vaak kunnen genieten van jullie viskunsten en wij van jou schrijfkunsten, chapeau!!!

  Groetjes Peter

 2. Leen > oktober 30, 2021

  Antwoord

  Hoi Henry/Jack
  Dat is een mooie vangst
  Het is altijd een genot om een verslag van jullie te lezen
  Alleen daardoor krijg je jeuk om te gaan vissen
  Groetjes ,leen

 3. JEFF > oktober 30, 2021

  Antwoord

  Hé heren,
  Wat een verslag! Heerlijk leesvoer en blij weer iets van jullie te vernemen!
  Erg leuk vis kunnen vangen, wat zomer en wintervis.
  Ik hoop dat jullie erg hongerig zijn, dit vismaal snel op hebben en dus snel weer naar het water moeten! Ik kijk al weer uit naar jullie verslag!

  Jeff

 4. Jack Peelman > oktober 30, 2021

  Antwoord

  Heerlijk verslag weer van jullie twee, er verschijnt spontaan een grijns op mijn gezicht als ik zie dat jullie weer een boekdeel hebben geplaatst.
  Mooie vangst ook en dat met wind op kop, zo zie je maar dat de stek keuze belangrijker is dan de windrichting.

  Goe gevist mannen !
  Groetjes,
  Jack

 5. Gino > oktober 30, 2021

  Antwoord

  Hoi mannen,
  Dat hebben jullie weer mooi beschreven hoor wat een leuk verslag met enkele foto’s is het toppie!
  En de vangsten waren ook echt goed het is jullie gegunt hoor.
  Die tongen heb ik eerder deze week niet gezien buiten 3 kleintjes dan… op dezelfde stek trouwens!?
  Hopelijk blijft de jeuk aanhouden, hèhè.
  Succes nog verder.

  Grtjs Gino

 6. Nico > oktober 30, 2021

  Antwoord

  Hoi mannen. Dat is een tijdje geleden dat jullie samen zijn wezen vissen. En dan eerst op een andere plek pieren gaan steken. En uiteindelijk op je stekkie aan gekomen en dan zoveel vis vangen. En dan een prachtig verhaal geschreven en ook met zeer mooie foto’s er bij zoals van de vis en van jullie zelf top. Maar die eikels heb je tegenwoordig overal zo kort langs de kant komen varen. Hopelijk lopen ze een keer vast aan de bodem. Hopelijk kunnen we veel genieten van je visverslagen en heel veel succes alvast toegewenst .

  Groetjes de Zeehondentemmer.

 7. Jack Jozen > oktober 30, 2021

  Antwoord

  Hoi Maatje .

  Je hebt ons visavontuur weer prachtig omschreven het zeveren begon inderdaad al in de auto het was zo druk op de weg wij hebben er zelf niet zo veel van gemerkt door het zeveren maar we zagen wel een er was een hele file achter ons. Het was zo erg da geklets dat ik de donderdag de auto door de wasstraat heb gedaan ik denk dat Henry toch een bietje dementie krijgt want het was niet om half 1 laag maar om 14,00 uur vandaar allemaal wat later.. We hadden een geweldige visdag wel veel harde wind maar ja goed gekleed was het best te doen ik heb ook heel veel van mijn nieuwe Feniks koplamp wat een licht 600 lumen usb aansluiting super. En de vis eigenlijk van begin tot eind zat er de beet of het aan de pieren lag weet ik niet maar die waren wel geweldig het leken wel tappen we hadden allebei een mooi portie vis mijn grootste tong was 37 maar vergeten op de meetlat te leggen dan de volgende keer maar ik sluit nu af de kriebels beginnen al weer te komen. Heel veul groetjes Jack.

 8. Stefan > oktober 30, 2021

  Antwoord

  Hoi Jack en Henry, heerlijk verhaal weer van een mooie gezellige dag met mooie vangsten, lekker gevarieerde vangst en hele tijd door de beet erin, daar doen jullie het voor. Ja, die boten, pffff, kostte mij ook 1 onderlijn, je vraagt je soms echt af waar dit nodig voor is, er is al zoveel haat en nijd tegenwoordig…
  Alvast suc6 de volgende keer,
  Stefan

 9. ies > oktober 30, 2021

  Antwoord

  Goede Morgen Henry en Jack, Wat een genot om weer eens een visavontuur van jullie te mogen lezen. Dat was dus echt weer werken geblazen om Het pensioen met een paar feest maaltijden te kunnen aanvullen, wat een pracht vangst, zou zo maar kunnen dat de wind daar invloed op gehad heeft, maar ja met zo’n vangst is dat beete ongemak zo vergeten.
  Succes voor de volgend sessie , dan dezelfde vangst en betere weersomstandigheden toegewenst.
  Groetjes Ies

 10. hugo > oktober 30, 2021

  Antwoord

  Hallo Henry & Jack,

  Lang geleden dat we nog een verhaal konden lezen over jullie vis avonturen, en wat een verhaal weer. Als men op pensioen is moet men genieten maar ook minder werken zeggen ze !! maar dat was bij jullie ditmaal niet het geval. Mooi verslag Henry van dit voer kan ik genieten en blijven genieten. De nieuwe lamp van Jack trekt de boten misschien aan ha ha grapje maar ( zo’n klootzakken varen overal) geloof me. Jack spijtig dat je hem niet op de meetlat hebt gelegd want dit was tot op heden de grootste tong. Bij deze is jullie vriezer toch weer wat aangevuld. Succes mannen bij jullie volgende sessie.

  Groetjes Hugo

 11. Eldert > oktober 30, 2021

  Antwoord

  Ha Henry en Jack
  Wat een genot weer om zo,n mooi verslag te mogen lezen . Jullie hebben weer je best gedaan . Eerst rugmassage met pieren steken daarna vis takelen , diep respect . En wat een mooie tongen ook nog , dat is de moeite waard om die rit te maken.
  Geniet van jullie vismaaltijd, doe er niet te lang over en zorg zo dat wij weer snel een nieuw verslag van jullie mogen lezen.
  Groet Eldert

 12. Henry > oktober 31, 2021

  Antwoord

  Hey visvrienden,

  Allemaal heel erg bedankt voor de leuke reacties op onze visrijke maar winderige visserij.
  Super om te horen dat jullie genieten van het lezen van onze belevenissen aan de waterkant maar ook zeker voor mij een aanmoediging om onze capriolen met jullie te blijven delen.
  Voor iedereen veel rammelende toppen en het bijbehorende plezier.

  Groetjes, Henry

 13. Kenneth > oktober 31, 2021

  Antwoord

  Hallo Henry en Jack
  Complimenten Henry wat een super leuk verslag. Het begint met pieren steken, de rit naar de waterkant. En dan de vangst in het begin vangen jullie botten, daarna grote dikke wijtingen en super grote tongen wat een feest heren.
  Groetjes Kenneth.

 14. Gino > oktober 31, 2021

  Antwoord

  Hoi Eldert,
  Wat mooi en fijn voor je dat mag deelnemen aan het NK man👍.
  Bij deze alvast succes!!

  Grtjs Gino

 15. Erik Bloem > november 1, 2021

  Antwoord

  Hey Henry,
  wat een fantastisch verslag weer. Ook goed om te lezen dat ik niet de enige Brabo ben die vroeg op pad gaat om na een anderhalf uur rijden te gaan topsporten. Wat een geweldige vangst man, dju dat doen jullie keigoed. Ik vind het ook gruwelijk knap dat jullie van te voren ook nog zelf je aas gaan steken, Misschien moet ik me maar eens gaan verdiepen in steeklocaties, routes en verplaatsingstijden want dat zelf aas steken begint me steeds meer aantrekkelijk te worden.
  Misschien tot rap eens een keer, ga zo door.
  Houdoe,
  Erik

 16. Henry > november 2, 2021

  Antwoord

  Hoi Kenneth en Erik,
  Ook jullie bedankt voor de leuke reactie, We hadden inderdaad een mooie vangst en dit keer geen sleepboot die moedwillig de lijnen kapot vaart ( zo’n 15 meter van de kant !!!) Waarschijnlijk hebben de grote dikke pieren ertoe bijgedragen dat de mooie wijtingen bijtgraag waren, wie zal het zeggen?? Ook jullie wens ik natuurlijk stevige doorbuigers en een aangenaam verpozen aan de waterkant.
  Groetjes, Henry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *