Home Gastvissers Henry en Jack, vissen aan de Waterweg

Henry en Jack, vissen aan de Waterweg

Advertenties

Beste vismakkers,

Na het lezen van de vangsten van Eldert en Hugo maar ook zeer zeker van onze viscollega’s uit Limburg, ik wist dat ze in Limburg geroemd werden doordat ze je ’n lekker stuk pruimenvlaai kunnen voorschotelen maar nu blijkt dat ze ook in de visserij hun mannetje staan, Chapeau mannen!!! Maandag 19 oktober was volgens de weersprofeten de beste dag van de week, vanaf dinsdag zou de herfst beginnen met regelmatig regen maar tevens was maandag ook de enigste dag van de week dat mijn maatje Jack niet voor zichzelf of voor z’n vrouw een bezoekje aan het ziekenhuis af moest leggen dus……..ons dagje was snel gepland. Om 7.45 uur stond m’n vriend op de stoep, als we gaan vissen is ie altijd te vroeg, en ’n paar minuten later ging het als ’n speer richting de Zeeuwse kust. Toen ik vorige week las dat er maar liefst €8,50 voor ’n onsje zagers betaald werd dacht ik bij mezelf, da’s toch ene stevige kiloprijs, voor da geld heb je bij ons ’n half varken, maar ja daar kunde natuurlijk weer niet mee gaan vissen!! Al met al, het blijkt dat zelf steken best de moeite loont, altijd vers maar het kost natuurlijk wel wat kruin. Na een voorspoedige reis arriveerden we op onze steeklocatie waar we nog efkes geduld moesten hebben omdat het water nog niet ver genoeg af was om bij de felbegeerde zagertjes te kunnen komen. Na ’n half uurke was het dan zover en het duurde dan ook niet lang of er kwamen meerdere vissers om te steken. Dit keer bleef de broek van Sjakie gelukkig goed rond z’n billen plakken maar nu was het niet de broek die zorgde voor het nodige oponthoud. De zagers lieten zich goed steken terwijl de pieren de kunst van het verstoppertje spelen prima onder de knie bleken te hebben, toch wilde ik graag ook wat pieren om eventueel wat afgedwaalde wijting te kunnen verleiden. Het was gezellig druk op het strand, ouders met hun kinderen, herfstvakantie, die nieuwsgierig kwamen vragen wat we aan het doen waren maar ook weer bereid waren om ’n fotootje te schieten waar we allebei op stonden.

Henry en Jack, vissen aan de Waterweg

Na ruim 2 uurtjes ploeteren hadden we als vanouds weer zo’n 1½ kg. prima aas en terwijl we dit netjes verzorgden met zeeturf hadden we ook nog efkes tijd voor ’n gezellige babbel met ’n collega visser. De hoogste tijd om te vertrekken en terwijl het snelheidsbelletje van het navigatiesysteem regelmatig rammelde racete Sjakie als een ware Nicky Lauda naar onze beoogde visstek. We bleken raar genoeg de enigste gegadigden te zijn maar terwijl we onze hengelspullen aan het opbouwen waren kregen we al gezelschap van ’n andere visser, deze kwam netjes gedag zeggen en vroeg of het goed was als ie langs Jack ging zitten. Uiteraard is dat helemaal geen probleem als het maar op gepaste afstand is en deze mogelijk was er dus……hoe meer zielen, hoe meer vrienden. Roland bleek een visser te zijn die niet zover weg woonde en dus hier met regelmaat z’n hengeltje uit kwam gooien, enkele dagen daarvoor had ie hier enkele mooie tongen gevangen dus dat beloofde alleen maar goeds. M’n maatje was de eerste die ’n rammel op de top kreeg en na ’n verwoede indraai bleek er ’n prachtige voorn aan z’n haak te zitten, het begin was gemaakt. Het was droog maar er stond een stevige en frisse bries die ook nog ‘ns recht op onze snuit stond, gelukkig was het redelijk diep water dus we konden ons aas sowieso op ’n leuke plaats aanbieden. De tong liet zich nog helemaal niet zien, de botten daarentegen vraten gretig aan onze pieren terwijl de krabben gelukkig ook met herfstvakantie leken te zijn. Buurman Roland was aardig bezig om de emmer van Sjakie mee te vullen omdat hij blijkbaar alleen de maatse tong mee naar huis wilde nemen, terwijl m’n maatje de bot heerlijk vind. Het was opkomend water en met toerbeurten vingen we alle drie ons visje, voornamelijk botten waaronder ook veel spul van postzegelformaat., De wind trok helaas steeds harder aan maar toch was het genieten van wat zich op en rondom het water afspeelde, onvoorspelbaar dat sommige schepen blijven drijven. Met ’n warm soepje, ene dik belegde boterham en je hengel voor je neus heerlijk uitwaaien aan de waterkant, da is toch gewoon den hemel op aarde !!! Rond 17.00 uur werd het opeens een invasie van andere vissers en het duurde dan ook niet lang of we stonden met zo’n 9 man op ’n rijtje, hopelijk ging dit in het donker niet voor de bijbehorende problemen zorgen. De buurman van Jack had al verschillende tongen gevangen en ook m’n maatje had al enkele mooie scheefsmoelen in z’n emmer liggen, we visten nog steeds met pieren omdat we de zagers voor het donker wilden bewaren.

Henry en Jack, vissen aan de Waterweg

Plotsklaps kreeg ik een stevige en felle dreun op mijn top en na ’n moeizame indraai bleek dit een baars te zijn, na de meting helaas maar 41cm.

Henry en Jack, vissen aan de Waterweg

Doordat het helder weer was duurde het wat langer voordat het donker was maar toch gingen we over door onze haken te voorzien van zagers, we hadden immers meer dan voldoende, dit bleek in principe niet echt veel verschil te maken. Rond 20.00 uur leek het of de tong plotsklaps gearriveerd was en over de gehele linie werd overal met regelmaat, op ’n enkele uitzondering na, mooie maatse tong gevangen van gemiddeld zo’n 28 tot 30 cm. Toen m’n vriend plotsklaps een kreet slaakte ging ik natuurlijk onmiddellijk poolshoogte nemen en bleek ie ’n mooie paling gehaakt te hebben. Nadat ik deze voorzichtig had onthaakt voordat ie met z’n gekronkel de hele santekraam in de war had zitten konden we weer verder het takelen van tong. Het water stond ontzettend hoog en een snel voorbijvarend werkschip zorgde voor de nodige nattigheid en hilariteit doordat er grote golven water over de kade spatte. Terwijl ik tussendoor wat mini wijting aan de haak kreeg ving m’n maatje kort achter elkaar twee hele mooie dikke wijtingen voor de pan, hij straalde van blijdschap en dat is hem ook van harte gegund.

Henry en Jack, vissen aan de Waterweg

Henry en Jack, vissen aan de Waterweg

Ronald leek meer tong naar boven te draaien dan wij en na onderzoek bleek dat hij z’n afhouders verzwaard had met zo’n 10 tot 20 gram lood, dit uiteraard om het aas beter op de bodem aan te kunnen bieden. Doordat het water zo hoog stond zorgde dit bij afgaand water uiteraard ook voor een zeer sterke stroming en met de wind die steeds harder aan begon te trekken kon je bijna geen aanbeet meer zien. De hengels werden als het ware uit de steun getrokken en toen gebeurde het waar ik vroeg avond al bang voor was. Door de snelle stroming gebeurde het met regelmaat dat je de lijn van de buurman of erger nog, die van de buurman eentje verder mee de kant op draaide. Ook, ondanks loodlifters, kwamen er regelmatig vastzitters maar wat nog erger was………na 21.45 uur leek de tong in z’n geheel verdwenen te zijn. Het was gewoon met tussenpozen indraaien en kijken of er wat aan de haak zat en warempel, Sjakie ving nog een hele mooie schar. Ondertussen was ik al meerdere haaklijnen kwijt geraakt en besloot ik om door te vissen met een hengel terwijl ook m’n maatje verwoed bezig was om z’n vast zittende lijn los te krijgen. Terwijl ieder probeerde om wat bescherming te zoeken voor de ijskoude striemende wind liepen de vangsten steeds verder terug en gingen verschillende vissers al huiswaarts. Ook wij besloten om rond 23.30 uur ons boeltje in te pakken en huiswaarts te keren. Na het indraaien van onze laatste worp bleek er bij ons beide als een kers op de taart nog ’n mooie tong aan de haak te zitten.

Henry en Jack, vissen aan de Waterweg

Een visser die in de nabijheid woonde en overdag geregeld ’n babbeltje kwam maken had aangegeven dat ie het aas dat we eventueel over hadden erg graag over wilde nemen. Na ’n telefoontje kwam hij dit inderdaad oppikken en gaf ons hiervoor zelfs nog ’n kleine vergoeding voor de reiskosten, wij dik tevreden en hij blij !!! Na een voorspoedig nachtelijk ritje waren we om 1.45 uur weer in Eersel. De gezamenlijke buit voor de vriezer was, 14 botten, 13 tongen, 2 dikke wijtingen en 1 schar. Nadat ik m’n zootje ’n bietje had opgeruimd kon ik genietend van 2 borreltjes, 1 voor m’n linker en 1 voor m’n rechterbeen weer terug kijken op een zeer geslaagd maar winderig visdagje. De mooie vangst was dit keer zeker te danken aan m’n maatje Sjakie die vandaag de sterren van de hemel ving maar het is dan ook geweldig om te zien hoe dit knarre baasje geniet van ’n dagje lekker ertussenuit!!! Beste lezers, de tong zal waarschijnlijk wegens de lagere temperatuur wat moeilijker te vangen zijn maar………de wijting is in aantocht en ’n lekker maaltje kibbeling is niet te versmaden. Voor ieder zou ik zeggen, rammelende toppen en probeer in deze rare tijd gezond te blijven!!!!

Groetjes, Henry

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

12 reacties

 1. Gino > oktober 21, 2020

  Antwoord

  Hoi Henry & Jack,

  idd respect dat jullie het aas nog steeds zelf gaan steken ik heb het er niet voorover…ook last van de rug .Mooi verslag van gemaakt en foto’s .Een mooi maaltje vis voor de pan meer hoeft dat niet te zijn .Jullie maken er trouwens steeds een lange reisdag van…
  Ik wil nog 1 keer proberen te gaan op de tong voor de wintervis helemaal de bovenhand neemt !
  Succes nog verder mannen.

  grtjs Gino

 2. ies > oktober 21, 2020

  Antwoord

  Hallo Bikkels,
  Mannen mijn respect voor jullie wordt alleen maar groter, leuk de foto van jullie beiden en het frappante is dat er geen zweetdruppel te zien is. Lekker gevist ondanks de mindere omstandigheden, ook mooie vis gevangen, de koude wind zal de baars wel een centimeter hebben doen krimpen, dat is het nadeel van het kouder wordende weer, maar toch een leuk maaltje voor jullie beiden. Voor de volgende sessie gun ik jullie uiteraard weer de rammelende toppen en wat aangenamer weer om in te zitten.
  groetjes ies

 3. Eldert > oktober 21, 2020

  Antwoord

  Ha Bikkels
  Wat een pracht verhaal weer van een pracht visserij. Zelf aas steken, de weergoden trotseren , diep respect. Volgende keer zo.nbaars eerst opwarmen , beetje uitrekken en dan haalt ie de 42 misschien net wel. En nu op naar de wintervis dan probeer ik nog wel wat tongen er uit te halen. Want daar gaat mijn voorkeur toch meer naar uit.
  Groet Eldert

 4. jack jozen > oktober 21, 2020

  Antwoord

  Hoi Medevissers hier ook een kleine bijdrage van mijn kant. Ik kom net thuis van hospitaal bezoek ik heb me buiten adem gelopen op een lopende band ,zie ik dat mijn maatje Henry [De Pastoor} zijn preek voor elkaar heeft we hebben inderdaad een zoals altijd weer een geweldige visdag gehad ,het was deze keer wel flink werken om de pieren te vinden ja Ies je ziet wel geen zweet druppels op ons gezicht maar ik had ze wel in mijn broek Ha. Ik zie de foto,s zijn ook weer goed gelukt dat komt natuurlijk dat ik zelf de knapste er het meeste op sta. Intussen heeft mijn vrouwtje de botten al gefileerd en de Tong ontdaan van zijn jasje de hengels staan al weer klaar voor het volgende visavontuur heel veul groetjes aan iedereen die dit leest Jack

 5. Nico > oktober 21, 2020

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack. Wat een day Hards zijn jullie toch pieren en zagers steken. Ga er maar aan staan en daarna na de waterkant om lekker veel vis te vangen. En met een zeer leuk verslag er bij en met mooie foto’s ook nog. Voor de volgende keer weer succes toegewenst Mannen.

  Groetjes De Zeehondetemmer

 6. hugo > oktober 21, 2020

  Antwoord

  Hallo Henry & Jack,

  Wederom een mooi verslag van jullie geslaagde visdag daar aan de Waterweg, Jullie hebben de vaste stek reeds verlaten zie ik en het dieper water opgezocht aan de overkant. In ieder geval een mooie vangst mannen spijtig van de vele vastzitters en het lijnverlies Henry maar wat doe je daar aan hé!! Succes bij jullie volgende trip.

  Groetjes Hugo

 7. Peter(Fishguppy) > oktober 22, 2020

  Antwoord

  Hallo Henry en Jack, weer een erg lange en leuke sessie achter de rug en je ziet het ook telkens terug in de vangsten die voor jullie erg goed zijn, omdat jullie graag de botten hebben, een ieder zijn meug. De echte tongvissers vangen dan ook beduidend meer tong, omdat ze alleen met zagers vissen, wat elke tongvisser weet, in de waterweg moet je met zagers vissen voor tong en het is heus niet zo, dat je met leeglopers geen tong vangt, dat hebben jullie en Eldert al laten zien, maar het is niet gezegd, dat als jullie constant met zagers hadden gevist, jullie ook zo weinig tong hadden gehad. Ik vind dat de Limburgers het toch maar goed hebben opgepakt, wat tongvangsten betreft. In plaats van dieper te vissen voor de tong, wat Hugo in een vorige reactie aangaf, moet je juist ondieper zijn, voor de tong en dat weet Jack Jozen als geen ander! Ik herinner mij, dat Jack op 6 december een aantal jaren terug op mijn najaarsstek 6 mooie tongen had op minder dan 2 meter water.
  Ga gewoon lekker door met wat jullie doen, het is voor mij telkens genieten om zo een verslag te mogen plaatsen alleen jammer dat deze maal de totaalfoto ontbreekt. Helaas had ik gisteren te weinig tijd om een logo te maken.
  Groetjes Peter

 8. hugo > oktober 22, 2020

  Antwoord

  Hé Peter,

  Wat betreft om in dieper water te gaan vissen aan de waterweg als het kouder wordt dat was een persoonlijke mening hoor! Ik ken de ww niet genoeg om echt advies te geven. Bedankt voor de goede tip ga dat zeker eens uitproberen in december.

  Groetjes Hugo

 9. Henry > oktober 22, 2020

  Antwoord

  Hoi visvrienden, ik wil iedereen wederom bedanken voor de leuke reacties op ons toch wel winderige maar geslaagd visdagje. Uiteraard gingen we niet alleen om tong te vangen, dat kun je inderdaad al op een zandplaat. We hadden extra moeite gedaan om pieren te steken om misschien ook wat wijting te kunnen vangen vandaar een stek met dieper water.Een totaalplaatje van de gevangen vis maken we meestal niet, het is tijdrovend om alle gevangen vis bij elkaar te leggen, hier ’n plaatje van te maken en daarna je vangst weer uit te zoeken,soms maak ik de dag erna wel ’n foto van de vis die ikzelf gevangen heb voordat ik deze fileer/zuiver maak.De foto’s die we maken is puur om ons verslagje wat op te fleuren, meestal is dat helaas kostbare tijd omdat je foto’s staat te maken terwijl op dat moment de vis goed bijt.

  Groetjes, Henry

 10. Peter(Fishguppy) > oktober 23, 2020

  Antwoord

  Beste Henry, dat laatste los je heel gemakkelijk op, door te vissen met beaasde reservelijnen, zoals ik jullie de allereerste maal heb geleerd, maar helaas hebben jullie dit nooit opgepakt en de vangst van toen nooit meer geevenaard.
  Dat zal wat tijd gekost hebben, net het verlies van onderlijnen en haaklijntjes en dat los je zo simpel op!
  Zal wel met het spreekwoord van de vos te maken hebben, hihi.
  Ga lekker zo door visvriend, als jullie liever wat laten zitten voor ons.
  Gr Peter

 11. Henry > oktober 23, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Ga dan toch maar wat oude spreekwoorden naar de milieustraat brengen en de volgende sessie enkele resevelijntjes klaar hangen. BAAT HET NIET, DAN SCHAADT HET NIET !!! Nog bedankt dat je de foto die ik van Jack had gemaakt bewerkt hebt,staat ie toch nog mooi te glitteren bij ons verslag.

  Groetjes, Henry

 12. Peter(Fishguppy) > oktober 23, 2020

  Antwoord

  Henry, je weet, ik doe alleen mijn best, om iedereen zo veel mogelijk tong te laten vangen. Iedereen kan soms een reminder gebruiken en je wordt er alleen maar beter van!
  Ik kom misschien niet altijd heel taktvol over, maar ik weet namelijk dat jullie beiden kunnen vissen als geen ander, weet je nog? Jullie 2 met 1 hengel en een reserve onderlijn beaast en een volle vuilniszak met tong en bot in September.
  Als je een haak moet zetten of beazen, ben je beter af, als je hengel moet onderlijn gewoon ondertussen vis aan het vangen is!
  Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *