Home Gastvissers Henry en Jack, vissen aan ’t Scheur

Henry en Jack, vissen aan ’t Scheur

Advertenties

Beste visvrienden,

 

Na ons zeer geslaagde visdagje zo’n twee weekjes geleden kon het natuurlijk niet uitblijven dat we binnen zeer korte termijn weer op pad zouden gaan. Omdat we traditiegetrouw zelf ons aas steken zijn we wel gebonden aan het getijde dus wanneer “Buienrader” ons ’n bietje gunstig gezind is kunnen we om de twee weken ’n dagje plannen. ’s Morgens steken en rond het middaguur op de stek aanwezig zijn zodat we zowel met laag en met hoog water kunnen vissen is voor ons de dag voor 100% besteden, we tuffen immers op deze dag zo’n 400 km. met het autootje om te kunnen genieten van de langsvarende schepen en de zoutwatervis.

Maandag 8 november was het weer zo’n dag en om 8.30 uur stond mijn vriend en trouwe vismakker Sjakie zoals gewoonlijk met een brede grijns op z’n snuit onder m’n carport, we hadden er allebei ontzettend veel zin in.

Het was, misschien wel met de abnormale brandstofprijzen, niet echt druk op de wegen en tijdens de reis komen sowieso altijd tijd tekort op bij te zeveren, dit keer ging het over de klimaat verandering.

Onze wereldleiders hadden besloten om in Glasgow onder het genot van een hapje en een sapje eens gezellig met elkaar ’n babbeltje te gaan maken en uiteraard de nodige beloftes op papier te zetten.

Er lagen zelfs twee luxe cruiseschepen aangemeerd om de elite op een passende manier van alle luxe te kunnen voorzien, helaas ontbraken de twee grootste vervuilers van onze aardkloot op deze bespreking.

Laten we nu net het meest afhankelijke worden van deze grootmachten, Rusland zorgt voor ons gas en China is bijv. de hoofdleverancier van al onze batterijen en accu’s omdat zij de lithium hebben.

Al met al we gaan er allemaal wat aan doen om de snel smeltende ijskap  te beschermen en onder het motto verbeter de wereld begin bij jezelf heb ik besloten om zo weinig mogelijk scheten te gaan laten en dit alleen al zal het broeikas effect waarschijnlijk aanzienlijk gaan verminderen.  We besloten om maar meteen naar de steeklocatie vlak bij de Zeelandbrug te tuffen omdat we daar de laatste keer prachtige dikke pieren gestoken hadden.

We waren niet de enigste stekers, helaas bleek net als voorheen, de mooiste en dikste pieren zaten op de plek die bezaaid was met grote oesterschelpen en ik kan jullie verzekeren, dat is geen pretje om te spitten.

Ikzelf heb meestal de spitvork in m’n hand en Jack deponeert het aas in de emmers zodat ik ook niet telkenmale hoef te bukken, gewoon kracht door samenwerking!  Na zo’n ½ uurtje ochtendgymnastiek hadden we weer ongeveer zo’n 2 kg. prachtig aas verzameld, snel verpakken en dan met gezwinde snelheid naar de stek aan de waterweg, hopende dat er met de mooie wijting vangsten van de laatste tijd nog ’n plekje vrij was.

Om 14.00 uur arriveerden we in Vlaardingen en zagen dat er op de door ons beoogde plek net een visser z’n hengels op aan het tuigen was.  Na een korte babbel en zijn mooie hengelstokken van 4.20 mtr. met bijbehorende molens van het merk Mitchell bewonderd te hebben vertelde hij dat ie het geen enkel bezwaar vond als we langs hem kwamen staan, met een klein beetje werptechniek moet het immers goed mogelijk zijn om vanaf deze plaats met 6 hengels te kunnen vissen zonder telkenmale elkaar te vangen. Zo gezegd, zo gedaan en om 14.15 uur vlogen onze goed beaasde haken in het langzaam opkomende water.

Vrijwel meteen was het gerammel op de top en triomfantelijk draaide Sjakie z’n eerste doublet bot van deze op de kade, dit was een goed begin.

Meteen nadat ik ’n plaatje had geschoten van m’n makker kreeg ik ook ’n leuke tik op de top en warempel ook een mooie bot, hier word een visser vrolijk van.

Terwijl ik m’n haken weer voorzag van dikke mooie pieren kraaide m’n maatje weer van vreugde en wederom takelde het oude baasje een doublet botten naar de oppervlakte.

Als dit zo door blijft gaan kunnen onze Fishguppyvrienden dik tevreden zijn en wordt de waterweg finaal schoongeveegd, althans wat de botten betreft.

We vissen beide altijd met 2 haken aan de onderlijn, liever twee op de kant dan drie aan de haken die vastzitten op de bodem, dit om de doodeenvoudige reden dat op onze leeftijd, evenals veel andere dingen, de kracht van onze spierballen aanzienlijk is afgenomen om met voldoende snelheid de lijnen binnen te kunnen draaien.

De beet zat er goed in en net toen we ons af gingen vragen of er alleen maar bot rond zou zwemmen kreeg m’n vriend ’n doorbuiger die toch wat anders voorspelde.

En jawel hoor 2 mooie wijtingen verdwenen even later in het opvouwbare emmertje dat bij m’n maatje aan de hengelsteun hangt, dit gewicht met water zorgt er tevens voor dat de steun wat steviger op de kant blijft staan.

Blij dat er toch ook andere vis aanwezig bleek te zijn trok ik ’n biertje open en gelijk na m’n eerste slok dook ik naar m’n hengel die een vervaarlijke zwieper maakte. Tjee dat was nog ‘ns een aanbeet.

Na het binnen draaien bleek de veroorzaker een mooie dikke wijting te zijn die al verdacht veel op een klein gulletje begon te lijken, dit was volop genieten.

Onze buurman kwam al ‘ns kijken naar onze onderlijnen etc. etc. Hij zei ik snap er de ballen niet, dit was eigenlijk al onbegrijpelijk want hij kwam uit Delft en dit is mijns inziens toch ’n studentenstad, ik gooi net zo ver als jullie en ik krijg zowat geen vis gevangen.  Het enige verschil bleek te zijn dat hij ander haken en wapperlijntjes gebruikte terwijl wij met onze vertrouwde toverstokjes met korte gevlochten haaklijntjes bezig waren.

Toen ik vertelde dat we zelf ons aas gestoken hadden wilde hij dit uiteraard ook zien en bij het aanschouwen van deze prachtige pieren rolden z’n ogen bijna uit z’n kassen.

Ook kregen we nog bezoek van een visser uit de regio, hij herkende ons van de Fishguppy-site en genoot telkenmale van onze belevenissen aan de waterkant. Terwijl we een gezellige babbel met hem maakte, hij bleek evenals ik altijd in de metaal gewerkt te hebben in het onderhoud dus draaien en frezen was ook voor hem zeker niet onbekend. Leuk als je met zo’n man kunt kletsen over je vroegere werkzaamheden terwijl je ook dezelfde hobby hebt VISSEN !!! Hij viste hier zelf ook met regelmaat en gaf me het advies om de loodlifters van m’n lijnen te halen omdat je hier nagenoeg geen vastzitters had en de loodlifter is natuurlijk voor verre worpen niet bevorderlijk.

Ook is het handig (en goedkoop) als je zelf met wat materialenkennis iets kunt maken, ankerlood, rijgnaalden, onderlijnen is immers allemaal zelf te maken en ook nog ‘ns leuk om te doen.

Tegen etenstijd ging de onderhoudsmonteur weer huiswaarts, als je toevallig ook dit verhaaltje leest, kerel nog bedankt voor de tip.

Doordat de Fishguppy-site door ontiegelijk veel mensen wordt gelezen krijg je deze gezellige kennismakingen aan de waterkant, bij deze dus een grote pluim voor Peter en Paul, zonder hen was er deze site immers niet.

De visser langs ons hield het intussen voor gezien en nadat hij z’n spullen had ingepakt kon ik doorschuiven naar zijn plek zodat er tussen m’n maatje en mij wat meer ruimte kwam om te manouveren.

De toppen van onze hengels bleven onophoudelijk rammelen, mooie exemplaren maar natuurlijk ook met regelmaat veel kleine vis die na het onthaken veelal eindigden als meeuwenvoer.

Sjakie draaide een doublet vis naar de oppervlakte dat bij nader inzien een wijting en een voorn bleken te zijn, dus ook de zoetwatervis was nog aanwezig!

Terwijl we zaten te genieten van ons sapje  en een hapje van de langsvarende scheepvaart zag ik vanuit m’n ooghoek een wel heel bekende trilling op de top, het al toch niet waar zijn???

En jawel hoor, door het flinke trekken tijdens het binnen draaien werd mijn hoop daadwerkelijkheid, een mooie tong van 31 cm verdween in m’n emmer, dit had ik niet durven dromen.

Ook m’n maatje slaakte een vreugdekreet toen hij kort daarop een doublet tong en wijting aan de haak had en dit ook nog ‘ns kon verzilveren.

Meteen hierop begon z’n andere hengel te stuiteren en jawel hoor ook vis,  bij het zware indraaien voelde m’n makker dat er toch ergens wat niet in de haak was, hij bleek ook de buurmanvisser die aan de andere kant van de haveningang stond aan de lijn te hebben.  Uiteraard dachten ze allebei beet te hebben maar als de lijnen nagenoeg strak staan heb je toch ’n probleem.  M’n vriend kraaide naar de andere visser aan de overzijde dat deze lijn bij moest geven zodat hij bij z’n vissen kon en de lijnen eventueel kon ontwarren. Tijdens deze heftige bezigheid zag het oude baasje alleen z’n 2 vissen die hij op het droge wilde krijgen en terwijl hij achteruitliep struikelde hij zowat over z’n hengelsteun waarbij een steunpoot afbrak en uiteraard ook gelijk het goed gevulde opvouwbare emmertje met vis op de grond smakte, wat een consternatie!!!

Terwijl ik alles bij elkaar schraapte lukte het Sjakie om z’n vissen te onthaken en de lijn van de buurman te ontwarren, gelukkig was dit avontuur goed verlopen want als er ’n schip in of uit de haven moest…..

Toen ik weer tijd kreeg voor m’n eigen hengel zag ik dat deze al weer stond te klapperen en een bot en wijting waren  de sigaar, tjonge dit begon aardig op werken te lijken.

Meteen na een verre inworp zag ik een boot die vervaarlijk richting de kant op kwam en begon ik als een razende om m’n lijn binnen te draaien, helaas entje gered en de andere alles naar de klote plus natuurlijk een flink stuk hoofdlijn van de spoel, het is  me al verschillende keertjes overkomen maar het is en blijft onbegrijpelijk dat er schippers zijn die er lol in schijnen te hebben om vissers te klieren.

Door de vele aanbeten begon natuurlijk ook de hoeveelheid aas zichtbaar te slinken maar beter aas te weinig dan dat je telkenmale over hebt. ( Dat geven we uiteraard meestal aan vissers uit de regio want 2 weken bewaren heeft geen zin)  Terwijl ik snel ’n nieuwe onderlijn en lood aan m’n lijn stond te knopen takelde m’n vriend het zoveelste doublet vis naar boven, het was geweldig, hij straalde met heel z’n gezicht.

Helaas kwam, waarschijnlijk mede door de stroming, Jack weer in de war met de buurman die aan de overzijde van de haveningang stond, dit is ook moeilijk om te voorkomen als je haaks op elkaar staat te vissen denk ik.

Dit maal kon de buurman aan de andere zijde gelukkig  de lijn van m’n maatje netjes ontwarren en ging het visfestijn gewoon door, nieuw aas, efkes wachten en….. takelen maar!!!

Tegen 21.45 uur waren we bijna door onze mooie berg pieren en gaven we de laatste exemplaren nog snel een zwemles.

Terwijl we allebei voor de laatste keer onze lijnen binnen draaiden zat er bij Sjakie maar ook bij mij als kers op de taart nog een mooie tong aan de haak.

Na het inpakken genoten we na 8 uur vissen nog gezamenlijk van een slaatje alvorens we weer richting Brabant tuften.

Rond 24.00 uur waren we weer thuis en konden we, zoals meestal, terugzien op een gezellig en zeer geslaagd visdagje met een flinke partij vis om de lade van de vriezer bij te vullen.

Alles bij elkaar hadden we samen zo’n 25 mooie wijtingen, 4 tongen, wat mooie steenbolken en slechts 7 botten voor de pan.

Van mijn vangst heb ik voordat ik begon met fileren nog snel ’n plaatje geschoten.

Jack zijn vangst!

Beste vrienden, ik zou zeggen, ga naar de waterkant en werp ’n lijntje uit, de vis is momenteel in tegenstelling tot afgelopen zomer volop aanwezig.

Heel veel plezier aan de waterkant en……..VANG ZE !!!!

 

Groetjes, Henry

 

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

15 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > november 11, 2021

  Antwoord

  Vrienden, wat een prachtig verhaal weer, ik plaats en lees dit met een lach en een traan!
  Wat een supervangsten momenteel, je begrijpt niet dat het niet drukker is overal?
  Jullie zijn wel een duo, potver wat een mooie vissen. Volgend jaar moeten we weer maar eens met zijn 3 gaan vissen, ff bijkletsen, omdat ik jullie zo mis!
  Je weet het Henry, met zo’n gouden maatje mag je heel blij zijn, zorg goed voor hem, dat we nog lang van jullie mogen genieten!

  Groetjes Peter

 2. Jack Jozen > november 11, 2021

  Antwoord

  Goed verwoord Maatje.

  Zoals julie kunnen lezen heeft de Pastoor zijn preek weer prachtig in elkaar gezet ,het is inderdaad zo dat ik in al die jaren al heel dikwils van Veldhoven naar Eersel ben getufd maar met plezier. De pret begint al onderweg in de auto daar hebben we de hele wereldtop volop advies gegeven , kun je voorstellen hoe dat gaat we moeten allebei echt beginnen aan een hoortoestel en dan komt er die tante van Garmin er nog tussendoor maar we arriveren altijd heelhuids op de goede stek. En het rijden doe ik nog met veul plezier en als tachtiger moet je wel actief blijven. We hebben ook deze keer weer een prachtige visdag gehad weer prachtige pieren niet in een half uur maar anderhalf uur ruim twee kilo en de vangsten allerlei soorten van tong wijting gelukkig ook Bot, Ha, steenbolk en voorn . Tussentijds volop zoals ze in Brabant zeggen gebuurt met kijkers waaronder ook een lezer van Fishguppy die het leuk vond ons in levende lijve te ontmoeten en zich ook voorstelde maar deze twee stommeriken zijn de naam vergeten dus al U dit leest sorry maar wel leuk dat we zo herkent worden . Er was voor mij ook wel een min puntje er werd namelijk tot twee keer toe dwars oven mijn lijn gegooid helemaal haaks van de overkant alles om mijn standaard afgebroken mijn opvouwbaar emmer naar de klote heel had nog van mijn vrouwtje ,maar alles word opgelost ben binnenkort jarigHa.en nu op naar de volgende trip.
  Heel veul groetjes Jack.

 3. Gino > november 11, 2021

  Antwoord

  Hoi visvrienden,
  Dit hebben jullie weer mooi voor mekaar hoor, chapeau.
  Wat een prachtig verslag met de foto’s erbij het is precies of je bent er zelf bij.
  Jullie blijven een topduo hoor zorg goed voor mekaar vrienden moet je koesteren!
  Dan die vangsten daar mag je zeker trots op zijn ik dacht dat jullie op pensioen waren maar dit is werken hoor? Haha.
  Ja war die schippers bezielt ik weet het ook niet hoor er zijn erbij die het precies een sport vinden om door je lijn te varen! Ooit gooit wel iemand eens een lood de boot in daar ben ik zeker van… jammer maar helaas!
  Blijf vooral door gaan mannen.
  Succes nog verder.

  Grtjs Gino

 4. Gino > november 11, 2021

  Antwoord

  En wat die klimaattop betreft nog maar gezwegen over die 400 vliegtuigen die daar heen en terug zijn gevlogen om de heren en dames in Glasgow te krijgen… echt milieuvriendelijk niet??

  Grtjs Gino

 5. Marc > november 11, 2021

  Antwoord

  Zo dat is even leesvoer 😃👍🏻 Schitterend bericht en visvangst.

 6. Henry > november 11, 2021

  Antwoord

  Hoi Jeff,
  Bedankt voor de tip, we gaan daar zeker eens ’n kijkje nemen. Bruinisse is helemaal rot gestoken ( bij laag water net ’n maanlandschap ) Dit is de reden dat we op advies van ’n collega visser ( en aassteker) verhuisd waren naar Zierikzee, daar zoals gezegd, mooie dikke pieren maar net op de plek waar je die kan steken zitten ontzettend veel oester schelpen en het is zeer vermoeiend om daar telkenmale doorheen te steken.
  Groetjes, Henry

 7. hugo > november 11, 2021

  Antwoord

  Hallo Henry & Jack,

  Wat moet een mens toch altijd blijven schrijven bij zo’n verslagen hè!! Het is en blijft altijd genieten van jullie verhalen en avonturen zowel bij het steken van jullie aas als bij het vissen, en daarin jullie vriendschap voor het leven aan te voelen. Er gebeurd wel altijd iets om je een breuk bij te lachen, zo houden mannen dit maakt jullie ook zo uniek. Wederom een mooie visserij daar zou menig visser jaloers op zijn. Veel succes bij jullie volgende trip.

 8. ies > november 11, 2021

  Antwoord

  Hallo Henry en Jack,
  Whow wat een schitterend verslag en petje diep af voor de dag hard werken, als ik over de pensioenen ging, kregen jullie van mij opslag. Man man man wat een vangsten. Ik die 500 meter van dat mooie viswater woon word er stik jaloers van. Maar ga zo door mannen, ik word erg blij van deze verslagen en geniet er met volle teugen van. en neem eigenlijk aan dat ik volgend jaar ook weer naar de waterkant kan. Uiteraard voor over 2 weken weer rammelende toppen toegewenst.
  Groetjes Ies

 9. Eldert > november 11, 2021

  Antwoord

  Ha die broeders
  Vanochtend werd ik wakker in een hotelletje , misschien wel bij jullie in de buurt, ik weet het niet precies (Ellecom) …. en toen zat ik dit geweldige verslag te lezen . Ik had toen niet direct de tijd om te reageren want het was tijd voor ontbijt. Normaal vind ik dat niet zo belangrijk maar heel apart . .. in een hotel dus wel. Verslag stond er toen ook nog niet zo lang op want er was toen alleen de reactie van Peter. Maar wat hebben jullie weer een topdag meegemaakt . Een berg vis gevangen waaronder dus ook nog wat mooie tongen. Wel klote van die hufters die je spullen dan nog verrot varen . Maar ja , dat is de mentaliteit van 2021?????
  En nogmaals , ook nu weer…. zo diep respect he dat jullie nog steeds zelf je aas steken. Geweldig .
  Succes de volgende keer
  Ik ben nu weer thuis na een korte break en zelf hoop ik ook weer spoedig aan de WW te staan.
  Groet ,
  Eldert

 10. Leen > november 11, 2021

  Antwoord

  Dat is een mooie partij vis
  Groetjes,leen

 11. Jack Jozen > november 11, 2021

  Antwoord

  hoi Jeff ik heb de steekplaats gevonden via maps aan de weg staat ook een bord 60km Recreatie gebied nog bedankt.
  groetjes Jack.

 12. Stefan > november 11, 2021

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack, jullie hebben een dag na mij ook kunnen genieten van de prachtige vangsten in de Botlek, echter zat ik een paar honderd meter naar het westen. Het is hard werken momenteel, maar we beleven wel optimaal plezier aan onze prachtige hobby en dan op deze site elkaars prachtige verslagen weer kunnen lezen is toch prachtig!
  Het steken, diep respect voor jullie, ik doe het momenteel niet, deels tijdsgebrek, maar ook gewoon een zwaar karwei. Hopelijk kan ik volgende week weer de onderlijnen nat maken!
  Groeten, Stefan

 13. Nico > november 12, 2021

  Antwoord

  Hallo.de mannen Het is zoals gewoonlijk weer een schitterend verslag .En dan met zoveel prachtige foto,s er bij . Dan is het vissen pas leuk werken er voor .en dan op laatst alle twee een lekker maaltje vis mee naar huis nemen. De pieren vliegen er zo door een als de vis goed Bijt. Alvast voor de volgende keer heel veel succes toegewenst dan.

 14. Jack Peelman > november 12, 2021

  Antwoord

  Nou nou, vroeger lazen we de krant 🙂

  Geweldig verslag of zeg maar boekdeel weer!
  Ik blijf er in alle eerlijkheid verstelt van staan wat een inspanning jullie leveren, nee serieus, ik hoop dat als ik ooit jullie gezegende leeftijd mag bereiken ik nog dezelfde inspanningen aan kan. Chapeau, echt waar. Als ik pieren ga steken moet ik een halve dag revalideren voor ik terug wat mens ben. Mocht ik na het steken nog 2 tijen vissen wip ik echt een corona patient van zijn IR bedje.

  Leuke vangsten ook weer.

  Groetjes,
  Jack

 15. Erik > november 17, 2021

  Antwoord

  Hey Henry en Jack,
  wat een geweldig verlag weer. En wat maakt een mens dan mee he, op zo;n dag. Jullie moeten wel een bere-conditie hebben om zo’n lange en intensieve dag aan te gaan.
  Ik leer er weer van, en denk dat er altijd wel een visje te vangen is mits je nauwkeurig te werk gaat, je bij eigen methodes blijft en niet te beroerd bent om advies van anderen op te volgen.
  Ga zo door! Voor mij een bewijs dat er vis zit en als ik geen aanbeten krijg dat ik moet gaan aanpassen en als bonus een heerlijk momentje weer om jullie verslag te lezen.

  Ms tot rap ergens,
  houdoe,
  Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *