Home Zeevissen in Denemarken en buitenland Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Advertenties

Zaterdagochtend om 02.30u vertrokken we weer richting het schitterende Denemarken, ditmaal weer met mijn vrouw samen en weer eens naar Langeland, waar we een huisje hebben gehuurd voor een schandalig lage prijs, met dank aan de postcodeloterij! Aas was verzorgt, door mijzelf en dixhoorn uit Yerseke en ook had ik tappen en gezoute tappen besteld. De reis ging erg voortvarend, eigenlijk totaal geen oponthoud, buiten de inmiddels wel gewende weg werkzaamheden rond Bremen en Hamburg en om 10u staan we in Nyborg, bij Lauses gril, voor een hongerige onderbreking en een sanitaire stop.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

We doen er ook de lidl en fotex aan, voor wat voor de dorstige en hongerige mens en daarna zijn we rond 13u in Rudkobing en we krijgen meteen de sleutel mee, maar moeten wel een formulier ondertekenen dat we pas tussen 15 en 16u het huisje betreden. We nemen de proef op de som en zijn om 13.30u bij ons huisje, wat totaal niet tegenvalt, echt niet, alles erop en eraan en hopelijk valt de narekening ook mee, of is dat het addertje onder het gras?

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Een groot nadeel is dat de koelkast een meter of 10 lopen is vanuit de woonkamer! Als we geinstalleerd zijn, kopen we een visvergunning voor mijn vrouw bij Torben Hansen en daarna gaan we een wandeling door de haven maken en al snel zien we dat het winkeltje van Hausundboat gesloten is, lijkt wel definitief? Ook het winkeltje van Torben Hansen is veranderd in een cafe, waar we Rainer, de mechanic van hausundboat  ook zien en op zijn auto staat Rainer und Frank, dus ik vraag me af, wat is er allemaal aan de hand hier? Crisis, of de 5 kabeljauwen regel? Ik trek me daar totaal niets van aan, ik ben blij als ik er 1 zou vangen vanaf de kant.

We hebben snel klaas vaak op bezoek en rond 8 u, duiken we onze koffer in, morgen staat er vissen op het programma, waar weten we nog niet?

Zondag, dag 2: Om 6u ben ik wakker na een erg goede nachtrust en mijn vrouw blijft nog even liggen, zodat ik haar kan verwennen met een lekker ontbijt. Daarna gaan we even alle mogelijke kantstekken bekijken, binnen een straal van 10km en dan gaan we in het huisje de lunch verzorgen om mee te nemen en we kiezen een stek, met de wind schuin van achter. We zijn wat vroeg, pas om 14.30u hoogwater, maar sinds ik op een nieuwe stijl de inworp verzorg, heb ik toch een 20 a 25 meter gewonnen, dus de verwachting is toch hoog. We vissen beide voorlopig met 1 hengel en ik werp ze in en af en toe draait mijn vrouw er ook een in. Al snel vang ik een klein scharretje, de eerste vis vanaf de kant.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Marian volgt al snel met een doublet botten.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Zo zegt ze, ik ga lekker lezen, doe dat maar eens na!

Ik vang een tijdje later een bot en daarna een mooie schar, waar ik heel blij mee ben, toch nog een eetbare vis!

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Zo rond de middag, een 2,5u voor hoogwater, gaat het lekker los, vele vissen, komen gestaag binnen, botten en hele mooie scharren.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Zelfs in triplet!

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Helaas is mijn vrouw het een beetje beu, om 14u, dus morgen beter en dan gaan we pas met de middag weg, ben benieuwd! Toch een 6 tal dikke scharren voor de vriezer en de botten, tja, heb ze niet geteld, toch oneetbaar! Wat vandaag opviel, alles op de zager, op de tripletten na, natuurlijk!

Een update van 2 dagen, met weer om weg te smelten!

Maandag, dag 3: In de ochtend even naar Rudkobing, naar het kantoor van Novasol, omdat de tv niet juist werkte en alles werd begripvol genoteerd en er werd gevraagd, bent u thuis en toen we zeiden dat we na 12u gingen vissen, hebben ze gezorgd dat de technician er ruim voor die tijd was en het werd erg snel gefixd! Wij blij en na een kleine lunch gaan we vandaag richting Keldsnor fyr, omdat daar diep water zou zijn, volgens berichten.

Bij aankomst, slechts 5km van ons huis, is er verders niemand en we hebben er ook niemand gezien. Ons Marian is blij, met de omgeving, omdat er schapen los lopen, waar ze ook mee op gegroeid is, omdat haar vader schapen hield.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Als ik daar een grap over maak, ligt ze in een deuk, maar daar laat ik me verder niet over uit.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Over naar het vissen, we zijn 2 uur gebleven, met een vervelende zijwind en veel vuil in het water, vis hebben we gevangen en wat een vis, helaas alleen maar bot, in enkeling en doublet, van een mooi formaat.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Met dik 45 cm op de teller en volgens mij ruim een kilo, omdat hij zo dik was en ik twijfel lang om hem mee te nemen, omdat er hele mooie filets aan zitten, maar ik heb nou helemaal geen smaak voor bot, of geen pan, helaas, misschien, er zwemt nog zo veel anders rond.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Ik heb 2 draaien zonder vis gehad, maar meestal had ik er 1 of 2 botten, helaas geen enkele schar.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Als we zijn opgeruimd kijken we nog even in de haven en er zijn best veel bootjes weg, ook een hoop Nederlanders. De middag en avond gezellig door gebracht buiten op ons terras met lasagne en een koude versnapering en dan is het al weer snel bedtijd.

Dinsdag, dag 4: Vandaag plannen gemaakt om eens aan de oostkant te kijken, voor wat beschreven stekken. ook zijn we naar de company van Hausundboat geweest, waar zelfs het grote plakkaat wat over Osterskov zat, weg gehaald is en Morten zijn Jeeps zijn ook nergens te bekennen, wel liggen alle boten thuis, ook van Bagenkop, dus waarschijnlijk heb ik veel info gemist, omdat ik niet meer op facebook zit, maar toch mis ik het gelukkig niet. We slaan natuurlijk Gulstav klint niet over.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Helaas komt daar de wind ook meer van de zijkant dan vanachter.

Dus na onze lunch, salade met tonijn en Hollandse garnalen en nog wat ingrediënten.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Zijn we gaan vissen met de wind pal in onze rug, aan Hesselbjerg, de bad parkeerplaats voorbij gereden tot aan het surf gedeelte en daar een 50 meter lopen en je hebt een prachtige stek, om te vertoeven in ieder geval.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Vis zat er ook genoeg, nooit ingedraaid, zonder vis, telkens 1 of 2 tegelijk, maar weer bot vangen!

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Een derde hengel erbij voor de geep, om gewoon als luie visser statisch te vissen, maar helaas hadden ze geen zin in hart of geep reepjes.

We hebben ook weer snorkelaars gezien, wat schijnbaar de nieuwe mode is en ze snorkelen waar ik werp, dus? Vang ze toch liever met de hengel.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Na 2 uur houden we het na gezien en de laatste maatse bot, gaat toch mee naar huis, voor de paella vanavond, bij gebrek aan gul, waar we niet op gevist hebben, omdat we het nog niet hebben kunnen opbrengen om tegen het donker op pad te gaan. Het leek wel of we in de tropen waren, je verbrand levend, als je uit de wind staat!

In de avond eten we lekkere paella, met eigenlijk te weinig bot erin, omdat je er totaal niets van proeft. Wel is de paella erg lekker, met mosselen en grote garnalen.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Woensdag, dag 5: Ik sta om 3u op en ga alleen vissen voor enkele uurtjes. Na mijn ochtend dingen sta ik 5 min. later vol spanning aan het water en de spanning is al snel verdwenen, bot en nog eens bot.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Het blijft natuurlijk geweldig leuk, om doubletten en enkelingen in te draaien, lekker zwaar soms, maar ik ben toch ook een panvisser, met de hoop op wat anders. Misschien heeft de oostelijke harde wind, na zondag roet in het eten gegooid en haal ik nu met deze wind de afstand niet, waar de grote scharren zitten? Wie zal het zeggen?

Ik sta al ruim voor 7u terug thuis, waar ik samen met mijn vrouw geniet van een uitgebreid ontbijt en in de voormiddag doen we een een ritje, langs de stranden aan de zuidkant, welke niets nieuws voor ons zijn.

Na de lunch wandelen we naar de haven en bezoeken we het café van Rainer, de voormalige monteur van Hausundboat, wat inmiddels gesloten is en niet meer bestaat. Bij een praatje met Rainer en zijn gezin, blijken ze niet alleen dit café te bezitten, ze verhuren ook huizen en boten.

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Eigenlijk zijn het best schappelijke prijzen, als je met een paar vissers gaat. Ga je met je vrouw, of gezin, niet alleen om te vissen, maar ook om vakantie te houden, zoals wij, ben je veel beter af met Novasol en dan zou mijn eerste keuze ook niet meer op Langeland vallen, eigenlijk is het er gewoon hartstikke saai, maar goed, we hebben er toch nog enigszins van kunnen genieten, maar het is geen Nyborg of Ebeltoft.

Als we later op ons terras zitten, uit de zon, maar vol in de wind, wat het minder aangenaam maakt, staan we eigenlijk ervan te kijken, hoe vaak de bus voorbij komt, bijna altijd zonder passagiers, soms 1 of 2, meestal niemand, die blijft gewoon de vaste routes rijden, Denemarken heeft zijn zaakjes mooi voor mekaar! Dan bij ons, zelfs de buurtbus, waarmee de oudjes, hun dagelijkse boodschapjes konden doen, is afgepakt, ik zou zo willen verhuizen, maar helaas is dat niet mogelijk.

Zo gaat de dag weer voorbij.

Donderdag, dag 6: We worden wakker en ontbijten en ik besluit vandaag niet meer te gaan vissen, overdag is het veel te heet en verbrand je levend, je kan nergens beschut vissen, uit de zon. Ik heb er totaal de motivatie niet voor, eigenlijk zijn we het gewoon een beetje beu, veel te warm en zoveel wind. We besluiten weer te gaan toeren en doen Spodsbjerg aan, nu pakken we het kleine hengelsportwinkeltje, voor souvenirs en we slagen er. Daarna gaan we nog eens voor Lohals, waarvan ik ook inmiddels weet, dat er totaal niets te beleven valt, maar je moet toch wat met je tijd. Ik heb al vaak de discussie gevoerd over een verkeersbord, wat aangeeft, overstekend klein wild, maar niemand geloofde me, dus nu onderweg, juist voor Lohals een foto gemaakt!

Kantvissen aan Zuid-Langeland(Denemarken)

Als we in Lohals zijn, moet mijn vrouw naar het toilet, wat zich vlak aan het water bevind en als we aan het water gaan kijken, zien we vissers en 2 Nederlandse kentekens, dus even gestopt en een praatje gemaakt met de ene visser. Ze blijken ook uit Brabant, te komen, gezellige mensen, ze zaten hier voor de derde week en vrijdag gaan ze naar huis, ze zitten hier lekker ontspannen te vissen op geep en vangen er regelmatig. Was een erg aangenaam gesprek, met toffe mensen! We nemen afscheid en wie weet zien we elkaar nog eens? We rijden even langs Svendborg en eten daar een burger en doen Fotex en Lidl aan, voor het thuisfront.

We hebben een gezellige namiddag en vandaag is het een graadje minder en best vol te houden buiten en in de avond eten weer frites en we maken de plannen om morgen ochtend toch nog een keer vroeg op te staan en samen te gaan vissen.

Vrijdag, dag 7: Om 3.30u loopt de gsm af en na een bakje, rijden we weg en ik bedenk me, dat ik er gisteren totaal niet aan gedacht heb om de koelelementen bij het aas, te verversen, dus ik vraag me af? Als we op de parking bij de stek staan, is het zo fris, niet normaal, wat een wind en als ik dan de zagers bekijk, zijn het nog 4 bakjes met alleen vellen, dus alles gaat de kliko in en om alleen met zoute tappen te vissen, die ik nog bij heb, zie ik niet zitten, dus we kruipen terug ons bed in.

Nu rest ons alleen nog een dag van opruimen, nog wat nagenieten en dan na middernacht hopen we te gaan rijden.

Conclusie: De vakantie begon voortvarend, met een mooi huis, naar volle tevredenheid en de eerste visdag mocht er ook zijn, met een 6 tal dikke scharren, maar toch hebben de warmte en wind, met alleen de vele aantallen botten, me langzamerhand opgebroken en ook het feit dat er weinig te doen, of zien valt, om te genieten van de vakantie, deed ons steeds meer verlangen naar het einde van de week en na vandaag nemen we dan ook weer met gemengde gevoelens afscheid van Langeland, wat voor mij, beslist geen goede kantvisserij bied, of je moet verknocht zijn aan botten, de noordzijde ken ik natuurlijk niet wat kantvisserij betreft. Ik weet ook, dat je in het schemer, ’s avonds, je lekker gulletjes kan vangen vanaf de kant, maar we konden het niet meer opbrengen, om in de avond te gaan.

Als ik nog eens terug kom, zal het met een visvriend zijn. Dan wel met een bootje erbij, omdat ik uit ervaring weet, dat je je eigen helemaal scheel kunt vangen aan prachtige grote schollen en scharren en sommige vissers vangen ook mooie Kabeljauw. Maar dat is allemaal met een boot!

Nu staat er nog 2 weken in september naar Nyborg te boek, waar ik zeker naar uitkijk!

Voor oktober moet ik ook nog iets plannen, met een vriend.

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

14 reacties

 1. Rob Torsk > mei 27, 2018

  Antwoord

  Leuk dat jullie weer een keer op Langeland gaan vissen.Ik vind dit een geweldig en visrijk eiland.
  Botten niet eetbaar?Dan moet je ze een keer in de rookoven klaarmaken.Let wel op dat je je vingers niet mee opeet,ha ha.
  Hopelijk vang je deze week nog een leuke zeeforel.Veel plezier en goede vangsten.
  Groetjes,Rob

 2. Kees Michielsen > mei 27, 2018

  Antwoord

  Ik volg!!
  Voor ons nog minder dan een week en dan gaan we ook weer los 🎣

 3. jack jozen > mei 27, 2018

  Antwoord

  Hoi samen word toch eens tijd dat je een goie pan aan schaft dat je ook eens kunt genieten van de bot Hi Hi .groetjes Tonny en jack.

 4. jack jozen > mei 27, 2018

  Antwoord

  Jullie Marian Staat mooi op de Foto.

 5. Alain Tulleneers > mei 28, 2018

  Antwoord

  Heey Peter
  Weer in je geliefde hengelland met je vrouw.
  maak er samen een ontspannende bezigheid van.
  Mooie foto’s dito verslag.Grt.Alain

 6. Nico > mei 28, 2018

  Antwoord

  Hey Peter. Alle eerst weer een prachtig verhaal gemaakt en natuurlijk ook met zeer mooie foto’s er bij. Ook Marian kan goed vissen zo te zien op de foto mooi Man. En voor
  Jullie twee nog een fijne vakantie of week daar nog toegewenst.

  Groetjes De Zeehondetemmer

 7. jack jozen > mei 30, 2018

  Antwoord

  Wat een vakantie en zoals altijd weer een super verslag en knappe foto,s,en die paella was zeker om je vingers er bij af te likken met zo,n vis er tussen Hi Hi. groetjes Jakie.

 8. Huib Heiboer > mei 30, 2018

  Antwoord

  Hey Peter ,

  Doet goed om weer een mooi verslag te lezen, goede vakantie nog!

  Groeten huib

 9. Henry > mei 31, 2018

  Antwoord

  Hoi Peter en Marian,

  Na ’n heel zonnige vakantieweek in ons eigen landje is het bij thuiskomst meteen genieten van jullie mooie visverslag. Super leuk om er samen met Marian op uit te trekken en dan alletwee zelfs doubletten en tripletten vis naar boven kunt takelen. Wat de bot betreft, je weet hoe wij er over denken…
  Goede vangst voor de komende tijd!!

  Groetjes, Henry

 10. Frank > mei 31, 2018

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Goed op tijd aangekomen,das leuk.
  Prachtig weer en het vrouwtje erbij,wat wil een mens nog meer.
  Doe die botten een ander jasje aan of kleur er rode stippen op of kibbeling van maken?
  Geep vangen is precies toch niet zo makkelijk he makker.
  Misschien s avonds nog een zeeforel of een gulletje.
  Nog een fijne vakantie samen makker geniet er van.
  Groetjes Frank

 11. jack jozen > juni 1, 2018

  Antwoord

  Hoi samen een voorspoedige en heelhuids reis terug tot ziens groetjes.

 12. hans de bruijn > juni 2, 2018

  Antwoord

  weer een mooi verslag toch prachtig als je samen een mooie vis vakantie kan hebben wat Een botten zeg geweldig om ze te vangen maar ik vind ze niet te vreten doe marianne de groeten Hans

 13. jack jozen > juni 2, 2018

  Antwoord

  Hoi Pedro een goeie heenreis gehad? je hebt er weer een prachtig verslag van gemaakt met mooie foto,s en toch wel kunnen genieten samen met jou Marian ,ondanks de vele botten maar ja dat is ook vis ,misschien gaan wij het de maandag ook weer proberen hopelijk want de Pastoor heeft weer wat last van zijn rug te lang op de preekstoel gestaan denk ik, maar ik hoop dat het door gaat want de tong ligt te wachten veel Groetjes ook aan Marian vanuit Veldhoven.

 14. Peter(Fishguppy) > juni 3, 2018

  Antwoord

  Iedereen bedankt, die een hartverwarmende reactie heeft gegeven!
  Wat de botten betreft, ben ik nu eenmaal geen liefhebber van, ook niet gerookt. Het blijft een geweldige sportvis, vooral in doublet of triplet en respect voor iedereen die ze wel graag meeneemt om er lekker van te smullen. Mijn voorraad vis, die ik lekkerder vind, is on-uitputbaar, bij wijze van spreken, zelfs mijn tong van vorig jaar is nog niet op en op de nieuwe tong ben ik nog niet geweest, maar zal niet lang meer duren.
  Meestal is het maar om wat goede vrienden te dollen, over de botten en dat is wederzijds en moet toch kunnen?

  Iedereen mooie aanbeten, groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *