Home Visrecepten Kreeft uit de oven

Kreeft uit de oven

Advertenties


Het vissen moet ik voorlopig even achterwege laten(zie mijn eigen koers), maar koken kan al wel.

Benodigd:Een kreeft, een wildschaar en notekraker, een keukenmachine en een theelepel en een oven.
Ik heb nog een gekookte kreeft in de vriezer, dus die moet ik even laten ontdooien.

Kreeft uit de oven

Dit is voor de houtkachel in een mum van tijd gebeurt en dan leg ik hem op mijn flexibele snijplank.

Kreeft uit de oven

Ik leg de kreeft eerst op zijn buik weg en ga met een scherpe wildschaar vanaf de staart de bovenkant in de lengte richting open knippen en daarna de onderzijde.

Kreeft uit de oven Kreeft uit de oven

Dan vouw je de kreeft open in tweeën.

Kreeft uit de oven

Het staartvlees en van de grote scharen is eetbaar, het gedeelte in de kop bestaat uit ingewanden en andere rotzooi, dus dat gooi ik weg.
Het staartvlees moet je alleen even ontdoen van het darmkanaal.

Kreeft uit de oven

Al het te eten vlees gaat in een apart schaaltje. Het oneetbare gedeelte gaat de vuilbak in.

Kreeft uit de oven

Ik ben niet van plan om extra ingrediënten, als knoflook, paprika enz. toe te voegen, dus als ik de schaal van het kopgedeelte gebruik om te vullen is het voldoende. Deze moet ik dus goed leegmaken en afwassen onder de kraan.

Kreeft uit de oven Kreeft uit de oven

Wat dan over blijft van de kreeft is het volgende.

Kreeft uit de oven

Het linker gedeelte is voor de vuilbak en rechts gaan we gebruiken voor het gerecht. De poten gaan we ontpellen en al het vlees gaat in de keukenmachine.

Kreeft uit de oven Kreeft uit de oven

Na het gebruik van de keukenmachine komt er mooi gepureerd kreeftenvlees uit, wat ik gebruik als vulling voor in de kopschelp en ze zijn beide precies gevuld.

Kreeft uit de oven Kreeft uit de oven

Dan doe ik er een laagje kruiden paneermeel op en verder niets en plaats de schelpen in een voor verwarmde oven van 230 graden, voor een 10 minuten.

Kreeft uit de oven Kreeft uit de oven

Na 10 minuten gaan ze nog voor 5 minuten onder de gril en dan eten mijn vrouw en ik er allebei eentje op.

Kreeft uit de oven

Het resultaat is verbluffend, van boven lekker krokant en van binnen warm en mals van smaak, precies zout genoeg met de kruiden paneermeel.
Er blijft dan ook geen kruimeltje van over.

Kreeft uit de oven

Dit lijkt me een gerecht wat voor herhaling vatbaar is en als voorgerecht voor kerstmis en dan een beetje experimenteren met extra ingrediënten. Hopelijk vang ik er volgende zomer een aantal met mijn boot.

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

6 reacties

 1. Maup > november 29, 2009

  Antwoord

  Hee Peter Ramsay,

  Ziet er lekker uit,op de grevelingen schijnt het ook te stikken van de kreeft als je mijn collega’s hoort die als hobby sportduiken hebben.Wij gaan komende vrijdag met wat shiftcollega’s met de M.S. Theo op stap,zou ik gericht op kreeft kunnen vissen ?,en hoe ?,op wat voor manier.Zou jij het weten ? Of iemand anders?

  Groeten Maup.

 2. ZeeDuvel > november 29, 2009

  Antwoord

  Mmmm, het is alweer lang geleden voor mij kreeft te hebben gegeten! Maar dat gaat nu niet lang meer duren haha!

  Groeten Dimi

 3. Merijn > november 29, 2009

  Antwoord

  Hey Peter,

  Ziet er goed uit zo. Alleen zonde dat je de kreeft heb ingevroren. Al het opgenomen vocht van het koken ben je kwijt. Ook het vlees is veel malser als je hem vers eet. Geen must maar wel een “weetje”

  Probeer een klontje knoflookboter over het paneermeel voor je m onder de grill gooit.
  Maakt t nog krokanter en dat extra’s

  Ik krijg er in ieder geval water van in mijn mond als ik het lees dus goed is het.

  Greetz

 4. Wiebe > november 29, 2009

  Antwoord

  Tjonge Peter,

  ik ben diep onder de indruk van je gerechten! Erg jammer dat je niet kunt vissen, zet m op!
  VISgrt, Wiebe

 5. peter(fishguppy) > november 29, 2009

  Antwoord

  Gericht vissen op kreeft is voor mij een raadsel of dit kan, ik ben geen expert op dit gebied, het is gewoon altijd een leuke bijvangst en inderdaad, hij wordt op steeds meer plaatsen gevangen, mijn grootste dateert toch vanaf De Tank aan West kapelle, ruim 2,5 kilo schoon aan de haak.
  Heb ik op laten zetten en daar had ik een jaar later toch spijt van, omdat telkens al mijn moeder hem af deed met de stofdoek er een tentakel of poot afbrak en had er toch 70 gulden voor betaald om hem te prepareren.

  Merijn je hebt volkomen gelijk, maar gezien het tijdstip van vangst, vroeg in de avond en dan nog de hele nacht door vissen en in de morgen bij thuiskomst ga ik dan niet direct zo’n kreeft opeten en hij was al op sterven na dood en dan is een erg goed alternatief invriezen, maar wel in licht gezouten water en hij moet volledig onder water staan en dan merk je eigenlijk weinig tussen het smaak verschil, maar natuurlijk gaat er niks boven vers.

  Iedereen bedankt voor zijn leuk bericht!

  Groetjes Peter

 6. mick > november 30, 2009

  Antwoord

  beste maup..

  verschillende vismaten van me hebben met geluk al meerdere kreeften (1-2-3 stuks) als bijvangst weten te vangen tijdens een nachtelijke vissessie en dit op verschillende plaatsen (westerschelde-noordzeekust)in ons groepje kunstaasvissers zijn er ook al verscheidene kreeften gevangen aan het kunstaas op de oosterschelde (vals gehaakt dan wel). dus gericht vissen op kreeft zou zeker kunnen als je de goede plaatsen of route zou weten te vinden waar deze zich verschuilen of langs heen trekken.

  echter is het bij wet verboden gericht op kreeft te vissen voor sportvissers !!!

  een gevangen kreeft als bijvangst mag men wel meenemen op voorwaarde ? de minimummaat 25cm is en er geen eitjes op de buik van de kreeft hangen !!

  tijdens het bootjesvissen mag men de kreeft ook meenemen als bijvangst zolang er zich geen duikmateriaal aan boord bevind, ook al heb je de kreeft gevangen aan de hengel, het duikmateriaal aan boord wordt bezien als bezwarend materiaal voor stroperij !!

  m.v.g
  mick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *