Home Gastvissers De dinsdagploeg, shark atag

De dinsdagploeg, shark atag

Advertenties


25 haaitjes op één dag op de “Big Marlin” van schipper Dré Vriends

Rond de klok van 07.30 uur was praktisch iedereen aanwezig aan boord van de “Big Marlin” van schipper Dré Vriends uit Achtmaal. Iedereen werd een kopje koffie aangeboden en er werd overlegd waar wij naar toe zouden gaan. Omdat veel deelnemers Dré geheel vrij lieten in zijn keuze, maar ook geen echte keuze maakten, nam Dré zelf het besluit en werd de koers uitgezet richting het “Steendiep”.

Mart van Est was weer Opa geworden, dus de “stamhouder” is geboren. Elly en Mart: van harte gefeliciteerd met jullie kleinzoon! Martin was ook weer van de partij en Jan zat ook op de boot, maar wel op die van zichzelf. Natuurlijk werd er –dat is inmiddels al lang een vaste gewoonte- geloot voor de plaats die je gaat innemen. Dus niets “claimen” maar het lot beslist waar je mag gaan staan. Een voordeel is: je hoeft niet zo vroeg je bed uit, want loot je niet, dan is een uur voor vertrek de halve boot al “bezet”. En dit systeem is ook 100% eerlijk.

Dirk en Mart stonden op de “kont”-plekken (4 en 5) en Leo en Cor op nummer 1 en 8. Kopplaatsen waarbij je lekker “uptide” kunt vissen en die – bij een beetje wind- er voor zorgen dat de lijn op de boot komt te leggen i.p.v. in het water. Altijd weer wat “aparte” acrobatische handelingen voor de schipper maar……..ook hij wordt een jaartje ouder. Dus staat de wind naar je toe?: houd de lijn direct vast na het ingooien…………………..

Na een uurtje kwamen wij op de plaats van bestemming. Een rustige zee en weinig stroom. Binnen een paar minuten mocht ik “de dans” openen, met een scharretje. Nou niet echt een dikke, vette, mooie schar. Maar meer zo’n dingetje, waarbij je je steeds af vraagt: waarom ben jij zo brutaal om het aas c.q. de haak te pakken! Maar Martin lust graag schar en ook zijn vrouw krijgt er van hem wel eens ééntje. Mijn vis ging vandaag dan ook naar mijn buurman: Martin Keizer.

Mart van Est staat bekend om zijn enthousiasme voor het vangen van haai. En het moet gezegd: ook vandaag was hij weer de eerste met een leuke haai.

De dinsdagploeg, shark atag

87 cm (of was het 86 cm Mart?) was deze haai lang en dan zit je voor de soort die hij ving al bij de grotere. En werd het een echte haaiendag? Ja, dat kun je wel zeggen. Doorlopend werd er een gladde haai gevangen of een “doggy”.

De dinsdagploeg, shark atag

De “doggy” lijkt op een tijgertje en heeft sterke spieren. Zijn huid voelt aan als schuurpapier: kortom: iets aparts als je zo’n vis vangt. Doggy’s die groter zijn dan 60 cm worden in deze wateren al als “groot” gerubriceerd. Mijn uitrusting was vandaag sober, zeker met een Daiwa 7000 uit Korea. Natuurlijk wel de onderlijnen van Mr. Gastel gebruikt. Die zijn en blijven mijn voorkeur hebben. Ian Anal uit Terneuzen (Carp Tight lines hengelsport) verkoopt deze lijnen. Hij adverteert op het Prikbord van Zeelandnet, maar heeft ook een eigen site.

Voor de middag hadden wij al een tiental haaitjes aan boord. Natuurlijk was er weer een “opkikkertje” rond 10.30 uur en ook de soep om 12.00 uur ontbrak niet. Naast veel andere lekkernijen werd ook een bakje aardbeien met slagroom als “toetje” geserveerd en dat was een hapje, waarvoor je mij wakker mag maken.

De vangsten liepen eigenlijk de hele dag goed en –met tussenpozen- was er steeds wat te doen. Een mooie “Jan van Gent” was duidelijk hongerig en met wat wijting, aas, etc. hebben wij deze grote vogel (grootte van een gans met een reikwijdte van de vleugels van 1.70 à 1.80) bijgevoerd.

De dinsdagploeg, shark atag

Even later verscheen ook een zeehond. Er gaat bijna geen visreis voorbij of wij zien minstens één zeehond. En als er zeehonden zijn is er ook vis!

Tegen het einde van de dag stond bij mij de teller op 6 haaitjes. Ook Fons had er 6 en Mart had er 5. Leuk was wel, dat iedereen aan boord minstens één haaitje ving. Geen probleem dus voor Dré, om een hele serie foto’s te maken en daar is iedereen dol op!

De dinsdagploeg, shark atag

De dinsdagploeg, shark atag

De haaitjes samen waren goed voor 25 stuks. Gevangen met acht personen aan boord, allemaal vissend met één hengel. Zagers en leeglopers eten de haaitjes het liefst. En een haakje 4 of 2 volstaat bijna altijd voor het vangen van dit mooie beest.

Dit jaar –tot nu toe- zijn 103 haaitjes gemerkt en terug gezet. Dit “tag-programma” wordt dit jaar nog voortgezet. Voor volgend jaar heb ik nog geen informatie of het “taggen” doorgaat. Naast een leuke dag vissen werken wij dus actief mee aan een wetenschappelijk onderzoek. En met wij bedoel ik dan: sportvisser en schipper. Aan het einde van de dag mocht ik zelf de dagprijs (van de schipper) in ontvangst nemen. Een mooi fileermes met schede van het bekende merk IMAX. En als top “off the bil” deelden Mart en ik de prijs voor de langste vis. Allebei een haaitje van 87 cm en dat werd beloond door de schipper met een IMAX-jas met een opdruk. De naam van de boot en de naam van de sportvisser wordt op de jas geborduurd.

Nou hoop ik maar, dat “de belasting” niet mee leest, anders krijg je nog te maken met de wet op de kansbelasting………………. In dit geval (de prijs voor de langste vis) werd het dus niet: gedeelde smart is halve smart, maar “vraag je er één: dan krijg je er twee”!

Kamperland,

10 juni 2014/Ben Biondina

Zie ook Onze Facebook Pagina.

We zouden het erg op prijs stellen als u een like geeft, voor onze pagina en de verslagen, om verder te groeien in de toekomst!

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

2 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > juni 11, 2014

  Antwoord

  Ben, wat een mooi verslag weer en wat een vangst!
  Mart en Elly, van harte met jullie kleinzoon!

  Ik heb aan Ben al uitgelegd, dat voortaan een gedeelte van de foto’s rechtstreeks naar onze facebook pagina gaat, om de lezers alvast op te warmen en ook, omdat het steeds duurder gaat kosten, onze site, omdat we er zoveel foto’s opzetten, dis alles op advies en in overleg met Paul, onze Webdesigner!

  Groetjes Peter

 2. Werner R > juni 11, 2014

  Antwoord

  Hey Ben,

  Leuk verslag weer.

  Lijkt wel of er steeds meer van deze soort in onze Noordzee komen.
  Ben benieuwd wanneer ze hier een delicatesse van gaan maken?
  Als ze al zagers exporteren als delicatesse kan het ook nooit lang meer duren of er wordt gericht op gevist..

  Groetjes Werner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *