Home Gastvissers Nollestrand

Nollestrand

Advertenties


Ik had voor deze week 2 sessie’s gepland. Eentje met Peter en 1 alleen. Nagenietend van de vissessie van gisteren stond ik om 15:30 wederom op het Nollestrand. Voor mij een ideale stek te meer, omdat je voor de meeste strandstekken ontzettend ver moet lopen. Zoutelande en Dishoek Vabenabos zijn hier een goed voorbeeld van. Aangezien ik net een nieuwe koffer gekocht had en geen drie dubbele hernia wou oplopen, heb ik wederom gekozen voor deze stek. Dijkje over spullen uitpakken en genieten maar.

Ik heb de laatste tijd flink geinvesteerd om mijn vangsten op het strand te verbeteren. Vorig jaar ben ik er achter gekomen, dat strandvissen opzich een hele handleiding omvat. Ik ben vorig jaar 4 x hard op mijn bek gegaan, omdat ik te eigenwijs was deze te volgen. Voor mensen, die houden van leed vermaak, filmpjes van deze sessie staan op mijn site.(www.devisexpert.nl)

Na deze sessie heb ik verschillende malen Peter om advies gevraagd om mijn vangsten te verbeteren. Vaak is er gesproken over het belang van de werpafstand en hoe dit verbeterd kon worden. Bij mij was het vooral de lijn, die ik destijds gebruikte, niet goed (40/100 nylondraad). Plus het feit dat ik destijds niet over een waadpak beschikte. Dit waren de 2 belangrijkste redenen, waarvoor het vorig jaar gewoonweg niet lekker liep. Ik ben woensdag langs de viswinkel gegaan en heb 17/100 gevlochte lijn (firelijn) op allebei me molens laten zetten, ook heb ik nog een iets langere hengel aangeschaft. (4.50 mtrs) Ik kon kiezen tussen een 5 mtr stok en deze. Toch heb ik gekozen voor een iets kleinere, omdat ik niet zo fors van formaat ben. En je dan meestal 9 van de 10 x beter af met een kleinere stok.

De vissessie van gisteren met Peter is voor mij heel leerzaam geweest. Ik kon eindelijk eens een kijkje in de keuken nemen. Iets waar ik al heel lang naar nieuwsgierig was. Vooral zijn techniek van inwerpen was erg goed. Dat is iets waar ik nog wat op moet oefenen. Het is vooral belangrijk, dat je tijdens het inwerpen van je hengel niet te veel kracht zet. Anders lig je aas op zand en je loodje in Engeland. Nee, het is van groot belang, dat je met een goeie techniek en weinig kracht toch die 150 mtr weet te halen.(100-120 mtr voldoet in de meeste gevallen ook trouwens)

Wat ook veel vis kan schelen, tijdens vissessie op het strand is het gebruik van een derde onderlijn. Het zijn meestal (en vooral als het slecht loopt) kleine periodes, dat de vis volop aan het bijten is.

Dan is het van belang, dat je hengels te water liggen. Hengel ophalen, onderlijn eraf halen en de beaasde onderlijn , die je heb klaar liggen eraan doen en werpen maar. Dit scheelt toch zeker op iedere draai zo’n kleine 5 min.. En dat kan nou net het verschil maken. Maar genoeg over gisteren en over op de orde van de dag.

Ik heb sinds lange tijd een droom. En dat is een tong vangen vanaf het strand. Vandaag zou het tij super zijn. Nu is de kans dat je een tong vangt rond deze periode nog klein, maar ze worden al gevangen en dromen mag. Dus was ik voor me vertrek nog even langs de winkel gegaan voor een mooie lamp.(19 euro)

Ook eigelijk 1 van de dingen, die je niet kan missen tijdens het strandvissen. Ik was het al vroeg aanwezig, eigelijk te vroeg maar ik wou de beste stek. Dus dan maar een beetje pijn lijden en wat genieten van de bootjes.

Na +- 1.5 uur komen andere vissers zich melden op het front.

Altijd grappig, dat die mensen gelijk naar je toe rennen met de vraag. Of je al wat gevangen heb. Maarjah deze mensen kwamen helemaal uit Belgie gereden en dan ben je op voorhand al wat zenuwachtiger of je wat vang ja of nee.

Helaas kon ik ze op dat moment nog niet van het juiste nieuws voorzien. Alleen dat het tij goed was(20:30 laag water) en de wind goed stond (vanuit het westen), schijnt dat dan de vis dichter tegen de kant aan zit. Maarjah zo heeft iedere visser weer zijn eigen theorie. Tevens kwam er nog een visser naar me toe, die op deze stek al 20 jaar viste. Voor mij een mooie gelegenheid om hem eens goed uit te horen.

Hij vertelde mij dat tussen de 2 de en 3 de paalhoofd het beste vangen was. Omdat je volgens hem daar het dichtste tegen de vaargul aan zat en daar 100-120 mtr werpen al voldoende was. (allemaal theorieen) Na even gebabbeld te hebben kon ik weer overgaan tot de orde van de dag.

En zowaar eindelijk een prachtige aanbeet. Wat ook 1 van de voordelen is van mijn nieuwe firelijn. Omdat er in deze lijn totaal geen rek zit, zie je echt iedere beet. Even 3 min. gewacht omdat de meeste vissen zich toch wel vast bijten en de kans dat er nog meer vissen in de buurt zijn groot is.

Toch kost het me altijd moeilijk om niet gelijk te reageren op die prachtige aanbeten. Dus na 3 min. toch maar de hengel gecheckt en zowaar het eerste gulletje van de dag.

Snel een foto gemaakt en weer opnieuw beaasd. Nu gaat het gebeuren, dacht ik bij mezelf. Waarbij het adreline nog door me bloed ging, van mijn eerste vangst. Het belangrijkste de 0 was er eindelijk af.

Dan zie ik op mijn andere hengel weer een prachtige aanbeet. De top gaat als een beest te keer, dus herhaal ik weer mijn kunstje. Even geduld wachten…wachten en daarna hebben nr.2…

Bij het binnenhalen van de vis zie ik niet gelijk wat het is. De vis is zo klein, maar zodra ik de vis in mijn handen heb, voel ik het gelijk. AU!!!Het is een Zeebaars. Ongelooflijk zo’n klein visje en dan zo’n aanbeet. Ben benieuwd wat er gebeurd al vind er eens een echt grote jongen mijn leeglopers. Na onthaken van de vis ging ook deze weer terug naar de zee. Het is wel jammer dat de meeste vis, die je hier momenteel vangt erg klein is en dus niet geschikt voor consumptie.

Vanaf dat moment zit de beet er goed in. Sterker nog nu staan allebei mijn hengels tegelijk te klapperen. Maar over maat van ramp als ik de hengels controleer, zie ik dat slechts mijn aas voor de helft verdwenen is. Misschien ligt dit toch aan te grote haken.(haak nr.4) Geeft weer wat stof om over na te denken.

Gisteren met de sessie met Peter heb ik kunnen zien hoe groot zijn haken waren. Ik kon het toen niet geloven, dat zijn haken net zo groot waren als de haakjes, waarmee ik op vorentjes vis. Maar misschien op dit moment van de dag had dit beter gewerkt. Vooral omdat de vis die voor de kust zit momenteel weer erg klein is.

Dan begint het weer om te slaan en begint het eerst te miezeren en verschijnen er steeds meer donkere wolken. Ongelooflijk 30 min. voor het hoogtepunt en het weer gaat roet in mijn eten gooien. Gelukkig houd het miezeren na 5 min. weer op en 30 min. voor laag water vang ik mijn 3 de vis. Na weer een schitterende aanbeet. Dat is echt een genot om naar te kijken.

Weer een klein gulletje. Snel een fototje en dan weer terug. Dan kijk ik naar boven. Ik kan kiezen mijn eerste tong en een nat pak of richting huis. Ik kies voor het laatste. Ik baal ervan dat ik op het beste moment van de dag moet stoppen, maar ik heb geen keus. Toch ben ik ervan overtuigd dat die ene tong dit jaar wel gevangen gaat worden. Want na de tips van Peter gaat het strandvissen me al een stuk beter af!!!

Ik wil hem via deze weg nog even bedanken voor de gezellige dag van gisteren en voor de visles. Ik geniet iedere week van de verhalen, die op dit weblog staan. Het verbaasd me eigelijk ,dat er maar zo weinig mensen zijn die erop reageren. Want als je ziet watvoor moeite en plezier Peter in zijn verhalen stopt, zou het leuk zijn al zouden wat meer mensen reageren. Mag ook weleens gezegd worden vind ik.

M.vr.gr.

De Visexpert

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

4 reacties

 1. Jan Romeijn > september 16, 2014

  Antwoord

  Hallo visexpert.
  Leuke verhalen, ik steek er graag wat van op. Alleen jammer dat ze qua vangsten wat gedateerd omdat er momenteel weinig wordt gevangen.
  Maar…. Ik wil as Zaterdag 20.09 met een minder ervaren visser ergens aan de Walcherse kust gaan vissen op Tong, Schar (als die er al zijn)en evt. Zeebaars. Ik had keuze uit 3, De Golfbaan bij Domburg, de Baaiweg of de Joossesweg West-Kapelle.
  Welke stek kan je me momenteel aanraden. Vissen van ca 17:00 tot 23:00 uur.

  Alvast vriendelijk bedankt en groeten

  Jan Romeijn
  HSV de Krabbe, Burgh-Haamstede

 2. zeehondentemmer > september 17, 2014

  Antwoord

  Hallo Visexpert.

  Ik vind het een mooi verslag van je en ook leuke foto”s die je heeft genomen. En ja ook ik vind dat hij te weinig lof krijg . Daar hij ook nog veel tijd in steekt net als zijn sponsoren.

  Groetjes Nico

 3. Paul (de visexpert) > september 18, 2014

  Antwoord

  @jan bedankt voor je reactie 🙂 dit is wel een hele lange tijd geleden momenteel ben ik niet echt op de hoogte van de vangsten in NL omdat ik reeds in Mexico woon. Maar mijn gevoel zegt Joossesweg 🙂

  @nico dank je 🙂 Peter en ik doen dit samen en jah de website was een hoop werk voor mij maar ook voor Peter, maar alle leuke verslagen op deze website maakt een hoop goed, dat er nog maar vele mogen volgen!

 4. Jan > september 19, 2014

  Antwoord

  Hallo Paul
  Bedankt voor het advies. Het zelfde advise kreeg ik ook van een andere bekende die dan geen eigen website onderhoudt, maar even zo goed weet hoe de zeeuwse kust in elkaar zit.
  Succes in Mexicco meet eeen totaaal aandere visserij dan aan de Nederlandse kusten.
  Met vriendelijke groeten,
  Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *