Home Tactieken Vissen op Tong, waar en hoe?

Vissen op Tong, waar en hoe?

Advertenties

Ik wil als eerste de tactieken en stekken bespreken om mogelijk te komen tot het vangen van een groot aantal tongen, waarbij ik dan bedoel dat je er meer dan 10 en zo niet meer dan 20 tongen per sessie van een aantal uren in het donker kunt vangen en ook bij daglicht.

Dit omdat de tijd van de tong weer langzaam begint te komen, zo had mijn neef er vorig jaar begin Maart al een van 41 cm aan het Nollestrand.

In Maart kun je er nog niet specifiek op tong vissen, maar het is gewoon een erg lekkere bijvangst en is in deze periode moddervet omdat hij vol zit in de paaitijd, er zijn mensen die zeggen dat hij dan niet lekker is, maar sommige mensen vinden hem juist erg lekker, omdat hij vol kuit zit.

Ten eerste moet je goed bepalen waar je op tong zult gaan vissen, water genoeg, maar dan heb ik het over specifieke tongstekken, zoals ik uit ervaring weet, waar je echt tot topvangsten kunt komen, zoals meer dan 20 tongen, mijn record staat trouwens op 43 tongen, wat ik nog steeds hoop te verbeteren!

Met echte topstekken voor tong bedoel ik West-kapelle, Domburg en Zoutelande, u raad het al, ze liggen toevallig allemaal in een lijn, maar als ik over een echte topstek praat, zal het toch West-kapelle worden, omdat je daar namelijk met elk getij kan vissen onder normale omstandigheden.

Tong kan je overal in zee vangen maar ga niet naar Vlissingen of De Banjaard of ergens aan de Ooster- of westerschelde met een grote kans op meer dan 10 tongen, daar is het gewoon te zien als een leuke bijvangst.

Ik zal eerst het vissen op tong aan West-kapelle beschrijven.

Het begint eigenlijk pas te lopen met de tong aldaar als het water is op gewarmd tot 12 a13 graden, dus half mei, de vangst daarvoor valt te verwaarlozen en eind september is het daar weer gedaan!

De plaatsen waar ik persoonlijk altijd sta, geef ik wel door maar niet massaal in dit verhaal, daarvoor kan je reageren of mailen, maar je hebt er een aantal plaatsen waar je nooit of bijna nooit onderlijnen verspeelt.

Ik vis met 2 hengels van 5 meter en gevlochten lijn van 10 tot 12/100ste met een trekkracht van meer dan 10 kg, om zo toch hard genoeg te kunnen inwerpen zonder voorslag.

Een driepoot statief is hier onmisbaar, in verband met betonnen ondergrond.

Omdat het op een dijk is adviseer ik om met niet te lange onderlijnen te vissen in verband met het inwerpen of het moet zo zijn dat je de gave bezit om in te werpen met een slappe onderlijn met het lood op de grond, zoals sommige mensen kunnen, echter ik niet!

Een ankerlood is hier niet noodzakelijk, maar met hoger water is een loodlifter hier wel onderlijn besparend, in verband met het lastige plateau, wat met laagwater bloot ligt, waar je de onderlijn overheen moet zien te draaien.

Meestal begin ik met een onderlijn met 2 dwarrellijnen en een met afhouders, om te kijken wat het beste loopt, maar meestal maakt het niet zo uit, in de regel moet je de tong ver zoeken op deze plaats daarom de keuze voor 2 haken, in verband met het verder in te kunnen werpen en ik vis altijd met haakje 6 of 8, nooit groter, tong heeft een heel klein bekje en daaraan pas ik ook de hoeveelheid aas aan, dus geen overvloed aan aas, geen hele zagers, maar gewoon het haakje vol.

Ik wil tevens de tip geven om met wat oudere zagers te vissen in verband met het reukvermogen van de tong en ook een meurende leegloper versmaad hij niet, al is het soms slim om met een cocktail van een rotte zager met een klein piertje te vissen, werkt ook buiten gewoon, de tong heeft een buiten gewoon reukvermogen.

Ga altijd met een hengel zo ver als je kan en met de 2e hengel ga je de tong zoeken en dan bedoel ik dus in het donker echt dichtbij beginnen, indien je daar niet vast geraakt, want meestal zitten de echte grote tongen zeer dichtbij, maar bij obstakels in het water en dat is het risico bij West-kapelle.

Echter heerst er voedselnijverheid onder de tong, dat merk je gauw genoeg, dan vang je veel doubletten van tongen, ga ik altijd over op een drie haak systeem, zoals op onderstaande afbeeldingen, met afhouders, of met kralen, of gewoon dwarrellijnen, daarna kunnen ook tripletten van tongen volgen wat ik zelf al regelmatig heb meegemaakt, maak dan je borst maar nat, want wat zijn ze sterk en een goede molen is dan noodzaak!

Het kan zo zijn dat je de ene avond in de 20 tongen vangt en de andere avond maar 1 of 2 tongen, maar meestal als de tong massaal aast en je vangt meer dan 20 tongen, ga dan zoveel mogelijk in die periode, omdat er dan voedselnijverheid heerst en de kans zéér groot is op een groot aantal tongen.

Vorig jaar ben ik er maar 2 keer geweest, de eerste keer was eind april en dat leverde maar 2 slip tongetjes op en in september bij een zuidwest 6 en toch leuk tong gevangen waaronder ook een leuke zeebaars als bijvangst.

Dit is een echte tongstek voor in het donker tot half augustus en daarna vang je de tong ook met het daglicht, maar alleen net voor en net na hoogwater, maar je kunt er dan best veel vangen op een korte tijd, voor half augustus dien je hier gewoon al om 18.00u te zijn om verzekerd te zijn van een goede stek, waarvoor je nog zelf kan kiezen dan.

Deze stek heeft voor mij geen geheimen meer, omdat ik er al 30 jaar vis en met leuke resultaten, jammer dat er vroeger geen digitale fotocamera’s waren!

Dan wil ik overgaan tot het vissen op tong op het strand zoals aan Zoutelande of Domburg.

Dit is toch weer iets anders vissen

Ten eerste is het wat verder lopen, dus je uitrusting aanpassen, of een bon riskeren door je auto daar te parkeren waar het niet mag.

Hier kun je kiezen voor dezelfde onderlijn of een wat langere, dat ligt eraan of je ver het water inloopt, maar op het strand is het heel belangrijk in het donker om niet de vis af te schrikken die dicht onder de kant in het zand ligt te wachten op het aas wat hem wordt aangeboden, werkelijk soms zitten de tongen 10 meter uit de kant en dus als je inwaad schrik je de vis af en is hij weg.

Ik probeer altijd naast een lang paalhoofd te gaan staan, want daar aast vaak de vis kort tegen aan.

Dus hier is het werkelijk belangrijk om te zoeken met beide hengels waar de tong aast op het moment en dat kan ook weer overal zijn, alleen zijn hier meestal geen obstakels, behalve aan Zoutelande, wat vergeven is van kleibanken, waar menig lijntje aan verspeelt wordt, dus een loodlifter kan hier wonderen doen, maar vooral hier geld dat de meeste vis in de buurt van die kleibanken zit te wachten op een prooi wat voorbij zwemt.

Hier zul je geen 40 tongen vangen, maar 20 a 25 tongen is wel mogelijk en dit gewoon domweg omdat de vistijd maar een uur of 5 a 6 is en je vaak pas tong vangt bij opkomend water in tegenstelling tot West-kapelle.

Maar loopt het hier zijn weer vele doubletten mogelijk en ook dan dien je over te schakelen op 3 haken, maar op dit strand staat weleens een felle stroming en gebruik dan alleen dwarrellijnen in verband met het aandachtig wapperen van de zijlijntjes in de stroming wat de aandacht van vis aantrekt.

Maar in de regel staat op de plaats waar ik vis nagenoeg geen stroming uitzonderingen daar gelaten, dus vis ik vaak met afhouders en haakje 6 en een doublet van tongen is dan ook geen uitzondering.

Ook dit jaar maar enkele malen geweest aldaar, maar toch wel een leuk resultaat, maar dat zal ik dit jaar zeker gaan verbeteren omdat ik veel meer zal gaan dan afgelopen jaar.

Het resultaat zal ik zeker niet weglaten, dus vandaar deze foto’s van mijn neef Yuri en mijzelf met als reulltaat een mooie kluts tong voor ons allebei.

 
Alleen hier geld in tegenstelling van West-kapelle dat je de tong nog kan vangen tot begin december en dan heb ik het niet over grote aantallen maar wel over grote exemplaren getuige onderstaande foto van mijn zwager Ad de Mooy, met een 40plusser eind oktober aan Zoutelande.

Ook aan stranden zoals Dishoek en De Banjaard vang je tot heel erg laat, begin december deze grote tongen als bijvangst, wat helaas niet mogelijk is aan West-kapelle in verband met te ondiep water, naar mijn visie.

Als er iemand hierop wil reageren of verbeteren, ben ik altijd bereid om in discussie te gaan of samen met iemand anders te gaan vissen op de tong, maar ik ga eerst zorgen dat Paul eens een keer van zo’n avond kan genieten deze zomer, omdat hij mij heel erg heeft geholpen met de layout van mijn site.

2012: Inmiddels vis ik sinds vorig jaar juli ook buitengaads met mijn eigen bootje en ben me zelf aan het specialiseren in het vissen op tong en hoop eendaags mijn record aantal van 43 tongen per sessie te verbeteren, allemaal dankzij de verzwaarde onderlijnen van onze sponsor hengelhuishuijgens

Het blijkt dat het sinds 2 jaar weer vergeven is van de tong, hoewel er vele net ondermaatse exemplaren bijzitten, maar wat de sport en de prachtige aanbeten er niet minder mooi om maken, dus de verwachting van mijzelf is, dat ik in augustus of september een aanval ga doen op dit record, door een nachtje alleen erop uit te trekken, richting de tongstekken!

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

89 reacties

 1. François Paul > maart 22, 2010

  Antwoord

  Geachte,
  Ik heb uw artikel gelezen en ga ook vissen op de tong in de zomer bij Westkapelle en Domburg.
  Maar mijn vangsten zijn nooit als die van u.
  In Westkapelle sta ik gewoonlijk t.h.v. de westkaap, in Domburg voorbij de driesprong
  “hier wordt teveel ingebroken” daarom ga ik op het strand bij de nieuwe dijk opbouw waar de auto ook nabij kan staan.
  In uw artikel staat als je de plaatsen wenst te bekomen waar je persoonlijk altijd staat, geef je wel door maar daarvoor moet je mailen.
  Kan je bij deze mij een betere plaats geven voor Westkapelle en Domburg.
  Alvast dank,
  Paul François

 2. Peter(fishguppy) > maart 22, 2010

  Antwoord

  Hoi Francois, stuur even een mail, via contact.

  Groetjes Peter

 3. J.P. > juli 1, 2010

  Antwoord

  Beste ;
  We zijn 15 jaar naar West Kapelle op
  vakantie geweest in Joossesweg ( ’t hoekje )
  en natuurlijk vissen , en slechts 1 x een
  portie tong gevangen van 14 stuks ,wel een
  paar hele mooie + – 35 cm . Natuurlijk zou
  ik graag die stek willen weten waar je zo
  goed vangt , misschien heb ik ‘m altijd
  voorbij gelopen in Joossesweg .Wil jij me
  wat gouden tips geven om de tong te vangen ? Bij voorbaat m’n dank , want dat doet niet iedereen .Omdat ik van Lommel ben ,dus zo ’n 180 km van de kust , ga ik
  maar eens in de maand vissen , maar het blijft een prachtige hobby hoor . Ik vis
  met een 5,2 m. stok , waarop de Mitchel
  498 , dus al een ouwe,maar met grote inhaal
  snelheid .Zo zal ieder visser z’n eigen
  combiné wel hebben zeker .
  Ik wens je nog veel visplezier en ….
  gouden vangsten !
  groetjes , JP

 4. Peter(fishguppy) > juli 1, 2010

  Antwoord

  Beste JP,
  Er is geen superstek in West kapelle, je moet er gewoon op het juiste moment zijn en dan op de stek waar dan de tong aast en de afgelopen 2 jaar is dit in Westkapelle niet meer voor gekomen, of er wordt nioet over gesproken.

  Groetjes peter

 5. Maarten > juli 31, 2010

  Antwoord

  Geachte heer Schuurbiers, beste Peter,

  Allereerst mijn complimenten voor uw site boordevol informatie en prachtige foto’s!

  In de zomermaanden gaat ook mijn hart sneller kloppen want het tongseizoen is dan begonnen. Ieder jaar ga ik met een aantal kameraden een paar keer met een bootje van Dixhoorn de Oosterschelde op om een nachtje over te blijven op het water met de intentie om een paar tongen te bemachtigen.

  En bijna iedere keer loopt het uit op een teleurstelling, vangtechnisch gezien.
  Vaak vangen met z’n vieren 1 tongetje, een honderdtal steenbolletjes en een ton zeesla!
  Als ik dan die foto’s op uw site zie van doubletten tong op de Oosterschelde dan denk ik toch dat wij wat verkeerd doen!

  Fabrieksonderlijnen met stalen afhouders, bezemdraadafhouders, dwarrelijnen, hoekafhouders, tongweegschaaltjes, ankerlood, lood zonder ankers, zeepieren, zagers, lichtgevende kraaltjes, noem het maar op en we hebben het geprobeerd.

  De hengelsport blijft een sport die afhankelijk is van vele factoren. De ene nacht is de andere niet, dat is ook de charme van de sport. Maar heeft u misschien een paar tips die de kans op een mooi maaltje tong zouden vergroten?

  Welk weerstype? Bewolkt? Temperatuurl?
  Het tij? Die zweert bij eb, de ander bij vloed? Wat is uw mening?
  We proberen zelf altijd te ankeren voor het strandje van Wemeldinge, daar heb je behoorlijk wat water onder de boot! Is dit de juiste stek? Waar boekte u uw beste resultaten?

  En dan vanaf de kant…
  Ik las uw stukje over het puntje bij Wemeldinge.
  Kan ik daar een tongetje vanaf de kant verschalken?
  De gooirichting is van levensbelang heb ik begrepen?

  Een hoop vragen!
  Ik hoop dat u uw kennis en ervaring zou willen delen!

  Groeten,
  Maarten

 6. Peter(fishguppy) > juli 31, 2010

  Antwoord

  Hoi Maarten.
  Dank je voor de complimenten!
  Stuur aub een mail naar het adres van de site en ik beantwoord uw vragen, naar vermogen!

  Groetjes peter

 7. j breugelmans > maart 3, 2011

  Antwoord

  kun je mij mij een goeie stek voor tong geven. daar ik invalide ben en niet zo wijt kan lopen.B. V. DANK GROETJES JAN.. .

 8. Peter(Fishguppy) > maart 3, 2011

  Antwoord

  Hoi Jan.
  Stuur me een mail naar het adres van de site, met je vragen, dan zal ik ze proberen te beantwoorden!

  Groetjes peter

 9. arjan van rhijn > mei 22, 2011

  Antwoord

  hoi peter,

  ik ben een trouwe lezer van je site,en kijk altijd met veel plezier naar de vangstberichten maar wil er nu ook een keer wat mee gaan doen.
  ik vis namelijk zelf veel aan het strand van katwijk,en voor een tongetje ga ik meestal naar het nzk,maar zou ook wel een keer naar west-cappele of de waterweg willen,maar om luk raak ergens te gaan zitten(en zeker als er zulke mooie plekken waarschijnlijk zijn)dus daarom zou ik graag een leuk stekkie van je willen weten(als je het wil hoor)want mooie stekkies zijn bijzonder tegenwoordig.
  in ieder geval complimenten voor je mooie website en s6 met je visvakantie!

  groetjes arjan

 10. Peter(Fishguppy) > mei 23, 2011

  Antwoord

  Hoi Arjan,
  stekken geef ik niet vrij via de site, maar je mag me altijd mailen, via het contactadres en stel dan je vragen.

  Groetjes Peter

 11. Joeri > juni 4, 2011

  Antwoord

  Dag Peter,
  Ik wil morgen ’s vissen op tong aan Westkapelle.Waar moet ik juist zijn zonder vast te raken met de onderlijn?
  Groetjes van Joeri

 12. Armin Troost > juli 7, 2011

  Antwoord

  Hallo Peter,

  Spannend verhaal, wij gaan meestal (3 x per jaar niet meer) vissen bij de Brouwersdam. Echter de vangsten zijn minimaal met als dieptepunt afgelopen dinsdag met 0 visjes. Is er in Wetskapelle ook een trailerhelling en is het er goed om met de boot te vissen of mis je dan juist de goede stek, daar de tongen zo dicht onder de kant komen?

  Hoop wat van je te horen,
  Groeten,
  Armin Troost.

 13. Peter(Fishguppy) > juli 7, 2011

  Antwoord

  Hoi Armin.

  In West kapelle laten de meeste vissers hun bootje te water op het strand met een tractor, maar dan moet je de juiste weg bewandelen.
  Het is simpeler, je hebt namelijk een fantastische trailerhelling aan Neeltje Jans en dan heb je de bekende visstekken, zoals de Meerkerk, ZBJ en West-kapelle binnen beriek op een afstand van ongeveer 10 mijl, wat goed te doen is bij goed weer!

  Als je meer vragen hebt, mail me op het contactadres van de site!

  Groetjes peter

 14. arie > juli 17, 2011

  Antwoord

  hoi leuke verhalen over tong vissen dit maakt iedereen enthouisiast, wat is een lekkere stek van een dijk of strand wij komen zomaar een keertje naar zeeland en willen het ook een keertje proberen BVD

 15. Meunenmaaier > juli 17, 2011

  Antwoord

  Arie ,

  ik vis zelf niet vaak/nauwelijks in Zeeland maar volgens mij als je naar Vlissingen of Domburg gaat (als ik de berichten zo her en der lees)maak je daar een aardige kans op tong en/of zeebaars. Maar kijk is bij `archief` op deze site! Genoeg vangstberichten vanaf het zeeuwse strand!

  Succes!

  gr!

 16. annabel > juli 27, 2011

  Antwoord

  ik had en vraag waar is die stek in westkapellen ik ben er en keer of 8 keer geweest weinig tong gevangen wel zeebaars wil ook weleens 20 tongen vangen word er nu ook veel gevangenen 3 weeken treug in zoute landen 3 boten ik hoor het mischien wel van u de stek in westkapellen gr annabel

 17. Peter(Fishgupy) > juli 27, 2011

  Antwoord

  Hallo Annabel.wij doen niet aan stekinfo via de site, daar is het mailadres van de site voor.
  Maar Tongvissen geeft nooit garantie voor grote vangsten, je moet er gewoon op het juiste moment staan, dat is niet van te voor te bepalen, gewoon veel gaan en dan heb je vanzelf een keer het geluk.

  Groetjes peter

 18. steven flawinne > april 25, 2012

  Antwoord

  hoi ik zou graag eens tong wille vangen ik ken west kapelle van de geep dat ik 3keer per jaar doe ben paar keer naarstrand van neeltje jans geweest voor eens een tong te vangen maar helaas is het mij nooit gelukt wat zal ik nog kunne doen en waar ken juist westkapelle en neeltje jans gr steven

 19. Peter(Fishguppy) > april 25, 2012

  Antwoord

  Hallo Steven, stuur een mail met je vragen naar het contactadres van de site, dan wil ik je best wat tips en stekken geven!

  Groetjes peter

 20. Johan > mei 30, 2012

  Antwoord

  Beste Peter,

  Vrouw en dochter zijn voor een weekje naar Portugal. mooie gelegenheid voor mij om eens een avondje/voornacht te gaan vissen. Ik heb nog niet veel ervaring met het vangen van tong en sta zo wie zo altijd open voor de kneepjes van het (zee)vissen in z’n algemeenheid. Een goeie stek is een belangrijke voorwaarde; wil je daarin de weg wijzen w.b. Westkapelle. Qua materiaal heb ik al e.e.a. gelezen van je. maar wat is je ervaring w..b. aaskeuze : pieren, zagers of heb je nog een ander geheim wapen?

  Ben benieuwd naar je reactie!

  groeten,
  Johan

 21. Peter(Fishguppy) > juni 2, 2012

  Antwoord

  Hoi Johan.
  Voor vragen wat betreft het vissen op tong, kun je me mailen op het contact adres van de site!

  Groetjes peter

 22. chris > juni 6, 2012

  Antwoord

  beste peter,

  deze zaterdag ga ik eens proberen in westkapelle te vissen op geep en later op de avond overgaan op tong.
  kunt u mij wat stektips geven?
  ik kom ook van ver (mol),kmoet geen massa vangen maar een paar visjes stelt mij al zeer tevreden.

  mvg,
  chris

 23. Peter(Fishguppy) > juni 6, 2012

  Antwoord

  Hoi Chris, stuur een mail naar het contactadres van de site, met uw vragen!

  Groetjes peter

 24. Joost > juli 16, 2012

  Antwoord

  Peter,

  Super recensies en foto’s!
  Kun je me een goed bereikbare stek geven wil aanstaand weekend de nieuwe strandhengels proberen!

  p.s wat vind je van het strand van westenschouwen?

 25. Peter(Fishguppy) > juli 16, 2012

  Antwoord

  Hoi Joost.
  Stuur me een mail met al je vragen.
  Doe ik nooit openlijk via de site!

  Groetjes peter

 26. bert > augustus 11, 2012

  Antwoord

  weet u goede tongstekken vanuit neeltje jans met de boot en welk aas is het beste?
  b.v.d.

 27. Peter(Fishguppy) > augustus 12, 2012

  Antwoord

  Bert, stuur een mail naar het contact adres van de site en ik beantwoord uw vragen met plezier!

  Groetjes peter

 28. MARTIN VAN LOON > augustus 21, 2012

  Antwoord

  Beste Peter

  Heb net met veel belangstelling je verhaal gelezen.
  Zijn afgelopen zondag op de dijk van West Kappelle wezen vissen ,in het derde vak maar hadden 1 schar een een ander visje ,dus mager.Hebben gevist met zagers en pieren.Heb je misschien voor mij ook een tip?Kijk uit naar je reactie.M.vr.gr. Martin van Loon

 29. Peter(Fishguppy) > augustus 22, 2012

  Antwoord

  Hoi Martin.
  stuur me een mail naar het contact adres van de site met al je vragen en ik beantwoord ze met veel plezier!

  Groetjes peter

 30. Fisker > augustus 24, 2012

  Antwoord

  Hoi Peter e.a.,

  Net aantal dagen in Zeeland geweest, voor het eerst. De info op deze site is uitstekend. Ik zal niet zo snel om stekinfo vragen maar het maakt hier (Domburg, West-Kapelle) niet heel erg veel uit waar je zit of staat. De vangsten wisselen per avond en hangt veel meer van weer e.d. af dan de exacte stek is mijn ervaring en vragen en luisteren naar anderen. Westkapelle bevalt mij het beste. Kleine 20 tong gevangen in een sessie, maar ook een sessie met slechts 3 gehad. Snelle molen evt loodlifter is aan te bevelen, afgaand water was beste, voorkeur (oude) zagers, kleine haakjes liever 8 dan 6, dwarrel of afhouder maakt weinig uit, … Ach alles kun je ook op deze site vinden. Prima en informatief. Hier is niet moelijk vissen en gewoon proberen en uurtjes maken, kan bijna niet missen.
  Mijn complimenten ook voor de aasadressen in deze omgeving, vriendelijke en behulpzame mensen die Zeeuwen. En relatief schoon aan deze kust, heel wat anders dan Noord/zuidpieren waar je je ogen uit je kop schaamt als je daar met een hengel in je handen staat.
  Succes allen.

  Groet
  JT

 31. Peter(Fishguppy) > augustus 25, 2012

  Antwoord

  JT(fisker), bedankt voor je reactie en je info!

  Groetjes peter

 32. hugo > februari 1, 2013

  Antwoord

  Hello Peter,
  Ben er wel wat vroeg bij voor de tong!maar wil voor mijn tweede jaar dat ik op tong ga vissen eerst wat informatie en goede raad vragen voor het seizoen van start gaat.kun je me wat goede tongstekken geven voor het gebied tussen Zoutelande en Domburg en wat nuttige info.

  Bedankt bij voorbaat
  Groetjes Hugo.

 33. peter(Fishguppy) > februari 1, 2013

  Antwoord

  Hoi Hugo,stuur me een mail met je vragen!
  Groetjes Peter

 34. rinus de smit > februari 14, 2013

  Antwoord

  Graag zou ik van u DE stek voor de tong willen verkrijgen
  wij [ik en mijn zoon ]gaan 1x in de maand op de tong in domburg met als resultaat 6tot8 tongen ook niet slecht toch,maar meer is leuker BVD rinus en arwin

 35. Peter(Fishguppy) > februari 14, 2013

  Antwoord

  Hoi Rinus,
  dan zit je gewoon goed, aan Domdurg.
  Misschien eens op een andere manier proberen te vissen, als je vragen hebt stuur een mail naar het contact adres!

  Groetjes peter

 36. Werner R. > maart 9, 2013

  Antwoord

  Hey Henk,

  Ik heb heel veel tong gevangen bij Neeltje Jans maar dat is al een enige tijd geleden.
  Ik stond toen tussen de hoge en de lage duin, zo noemde we dat toenderijd.
  Ik denk dat je langs de kustlijn vanaf de stormvloedkering tot aan de lage duin best wel een tongetje kunt vangen maar je moet de juist stek zien te vinden.
  De laatste keren dat ik daar gevist heb zat ik regelmatig vast, een soort van taaie begroeing op de bodem was gewoon niet leuk meer…
  Maar er zal vast wel een stek zijn waar je daar minder last van hebt, dus dat wordt tijd investeren en materiaal denk ik.
  Maar eenmaal een goede stek gevonden te hebben dan zit daar goed met je stacaravan!

  Groetjes Werner R.

 37. Peter(Fishguppy) > maart 10, 2013

  Antwoord

  Henk,
  indien je info wilt, stel je vragen in een mail, aan het contactadres van onze site!

  Groetjes peter

 38. Peter(Fishguppy) > maart 10, 2013

  Antwoord

  Henk, heb uw mail inmiddels beantwoord!

  Groetjes peter

 39. Kevin > mei 18, 2013

  Antwoord

  Beste Peter

  Ik ben een fan van je site , maar heb een paar vragen over het vissen op tong , Ik ga met dit jaar toeleggen op het vangen van tong .
  Ik ga nu naar zoutelande maar zou ook eens willen gaan vissen bij de nieuwe waterweg ben er al eens geweest maar op 10 min 5 onderlijnen verspeeld .
  in afwaxhting van uw reactie .
  MVG
  kevin

 40. Peter(Fishguppy) > mei 18, 2013

  Antwoord

  Hoi Kevin,
  stuur een mail naar het contactadres van de site met al je vragen!

  Groetjes peter

 41. Kevin > mei 18, 2013

  Antwoord

  Hoi peter

  Contactadres niet vindbaar , gaat niet open

  groetjes kevin

 42. Peter(Fishguppy) > mei 19, 2013

  Antwoord

  Hoi Kevin, boven in de balk op de site op contact klikken, bij mij doet hij het gewoon, dus zou aan jou pc moeten liggen!

  Je begrijpt toch wel dat ik hier geen stekinformatie ga zetten?

  Groetjes peter

 43. Kevin > mei 19, 2013

  Antwoord

  Nee dat begrijp ik , gaat niet open maar krijg onderaan in beeld E mail adres en heb mijn vragen daar naar toe gestuurd

  MVG
  kevin

 44. gebruers marc > juni 16, 2013

  Antwoord

  regelmatig ga ik vanuit Herentals Belgie naar de stranden van Vlissingen of zoutelande ,
  In Westkapelle heb ik enkel nog maar op de geep gevist

  Graag had ik van u wel enkele goede tongstekken vernomen in westkapelle en Domburg en Zoutelande (vooral plaatsen met geringe materiaalverliesà

  dank bij voorbaat

 45. de mulder alberic > augustus 6, 2013

  Antwoord

  Hallo Peter
  Ik ben de mulder alberic
  woon te Sint-Niklaas ( ik ben 69 JAAR )
  Ik ben gaan vissen op de Westerschelde maar daar is niets te vangen ;ook in Oostende maar de dijk is al 2 jaar afgesloten werken
  Peter ik wil U vragen voor een paar visplaatsen maar kan niet ver gaan daar ik sukkel met mijn longen ; en toch nog een vis vangen ;
  Zo Peter nu weet je al iets meer ;
  ik hoop op een berichtje terug
  ik dank U
  groetjes alberic

 46. Peter(Fishguppy) > augustus 7, 2013

  Antwoord

  Hoi Alberic,
  stuur me een mailtje naar het contact adres met uw vragen, a.u.b?

  Groetjes peter

 47. Jo H > juni 14, 2014

  Antwoord

  Beste Peter,
  Wil vanavond met me vismaat gaan vissen! 🙂
  Paar dagen terug nog bij zeeland geweest 0 visjes!
  Dus al veel geleerd van je info op deze mooie site…
  Maar vanavond word het visgebied toch bij de nieuwe waterweg! Heb je daar een mooie visstek voor ons 2? Hoor graag meer van u ivm stekken en heeft u nog tips voor aas te halen in deze regio? En voor regio zeeland misschien?
  Mvg Alvast Bedankt! Ook voor de genomen moeite! 🙂 GR.

 48. Kevin > juli 28, 2014

  Antwoord

  Ik verbaas me over het feit dat ik allemaal reacties lees van mensen die iedere keer niks of weinig vangen in Zeeland. Ik vis zelf gemiddeld 1 tot 2 keer per week voornamelijk op het strand van domburg en op de banjaard. Ik vang altijd minimaal 15 vissen op 2 uur afgaand en 2 uur opkomend water.

  Tot nu toe vanaf half april ieder keer 3 of meer tongen gevangen. Ik denk dat het belangrijk is de juiste spullen te gebruiken en de tong te gaan zoeken.

  Hou ook je aas in de gaten in verband met krabben. De eerste keer dat ik ingooi wacht ik tien minuten, dan haal ik op. Is me aas er bijna allemaal af dan verkort ik naar acht minuten. Zo zelfs soms tot vijf minuten voor ik weer inhaal. Ik heb ook altijd 2 onderlijnen beaasd klaarliggen. Ophalen, wisselen en ingooien!

  Specifiek voor de tong gooi ik mijn eerste lijn zo ver mogelijk en die blijf ik ook zo ver ingooien. Met de tweede hengel ga ik een beetje zoeken. Ik begin daarbij op een metertje of 60 en dan iedere keer wat dichterbij. Soms zitten ze ver maar je zal je verbazen hoe dichtbij ze kunnen zitten. Gisteren met springtij op domburg gezeten en op een goede 25 meter afstand bij opkomend tij gewoon 12 tongen binnengehaald.

  Vis op de tong altijd met haaknummer 6, grotere haken hebben geen nut. Een tong van door de 40 centimeter heeft gewoon een klein bekkie. Aan de haak 1 enkel zagertje, liefst een kleintje en anders knip ik een grotere gewoon in drie stukken.

  Succes allemaal!

 49. vermeiren ronald > juli 28, 2014

  Antwoord

  hoi peter ,kan je me soms vertellen waar goede tongstekken zijn ben al een paar keer geweest in cadzand walsoorden maar niet veel gevangen wel ondermaatse,ben ook één keer in westkapelle geweest ma ook zonder succes en ook in neeltje jans ma is wat te ver voor mij ben afkomstig van belgie regio sint-niklaas ,alvast bedankt dat je me zou willen helpen

  en je hebt een topsite

 50. Peter(Fishguppy) > juli 28, 2014

  Antwoord

  Dank je Ronald, namens Paul en mij!
  Info kun je beter via het contactadres van de site vragen, maar ik ben niet bekent aan de Belgische kant, maar je mag me alles vragen!

  Groetjes Peter

 51. frank cuipers frank cuipers > augustus 1, 2014

  Antwoord

  ik weet dat iedereen dat vraagt, maar waar in de waterweg want ik altijd vast of vang niks, Domburg bij de oase vorig jaar 2 kleintjes. ps Shimano xt 10000 is dat een goede. dank u alvast gr f

 52. Peter(Fishguppy) > augustus 1, 2014

  Antwoord

  Alleen via mail(contactadres)Frank

  Groetjes Peter

 53. frank cuipers > augustus 1, 2014

  Antwoord

  mijn mail mfvm@live.nl gr frank cuipers

 54. Peter > december 12, 2014

  Antwoord

  Hallo zeevissers,

  Op deze mooie site wil ik vragen; wat is de beste zeehengels steun voor eventueel 3 zeehengels?
  Ik vis meestal op de Noordpier en met de wetenschap dat zeewater erg agressief is.
  en
  ben van plan om een gemotoriseerd autoped aan te schaffen, zijn jullie hier bekend mee?

  Gr Peter

 55. HENSMANS RONNIE > december 20, 2014

  Antwoord

  HELA PETER IK EN MIJN VROUWKE GAAN REGELMATIG
  VISSEN WIJ ZOUDEN GRAAG ENKELE GOEDBERIJKBARE
  STEKKEN WILLEN WETEN KAN EN WIL JIJ ONS DAARBIJ HELPEN AUB

  GROETJES RONNIE EN ANITA

 56. steven > mei 19, 2015

  Antwoord

  peter waar moet je ergens zijn in west kappelle wij dachten vrijdag te gaan of weet je iets anders nog gr steven

 57. Adrie van tillo > juli 8, 2015

  Antwoord

  Beste Peter

  Ik ga bijna altijd vissen op tong bij de joossenweg in Westkapelle waar het parkeerterreintje is
  Ik ga de duinen over en ge recht naast het strandpavelihoen naar het water toets dit een goede plek om tong te vangen en geen of zo weinig mogelijk materiaal kwijt te raken

 58. luc > januari 10, 2016

  Antwoord

  Graag zou ik willen weten waar ik je demontable afhouwder kan bestellen
  Dank u grt luc

 59. Peter(Fishguppy) > januari 10, 2016

  Antwoord

  Hoi Luc, deze kun je bij de meeste hengelsportzaken in Nederland kopen of bestellen.

  Gr Peter

 60. Verresen Marc > juli 29, 2016

  Antwoord

  Hallo Peter , mooie info over westkapellen heb daar 1 keer gevist , maar dat was overdag had 1 zeebaarsje rond 30 CM ( natuurlijk terug gezet ) wil graag een keer op de tong gaan s nachts , maar weet niet welke plek , graag had ik van vernomen waar ik het beste kan gaan staan . Gr Marc

 61. Peter(Fishguppy) > juli 30, 2016

  Antwoord

  Hey Marc, dit alles was tussen 1980 en 2000 en daarna ging de beet eruit aan West kapelle wat de tong betrof, maar ik stond altijd vanuit het restaurant aan de dijk, terug richting de paalhoofden en dan waren de eerste 3 vakken het best en zat je heel weinig vast. Ik hoorde dat er dit jaar weer aardig is te vangen, maar zelf vis ik er nooit meer.

  Groetjes Peter

 62. Gert-Jan > augustus 17, 2016

  Antwoord

  Hallo Peter,

  Ik wil een deze dagen bij Westkapelle op het strand gaan vissen. Welke vakken raad jij aan om te gaan staan? Ik kom via de baaiweg de dijk oprijden.

  En weet je of er op het moment wat wordt gevangen?

  Mvg G-J

 63. Peter(Fishguppy) > augustus 17, 2016

  Antwoord

  Hey Gert-Jan, boven jou vraag, zie je al een antwoord van mij, op jou vraag.
  Als je vragen hebt, kan ook via het contactadres van de site!

  Groetjes Peter

 64. hans meijer > augustus 29, 2016

  Antwoord

  beste

  wil graag donderdag vissen met ons bootje vanuit neeltje jans op tong
  en hopen op een haaitje

  waar kunnen we dat dan het beste proberen
  zijn er bv bekende boeien of andere dingen waar je op moet letten evt dieptes?
  of wrakken die daar liggen

  is het ook mogelijk om daar markreel te vangen?

  vr grt hans

 65. peter > augustus 30, 2016

  Antwoord

  Dam 7 is goes voor beiden.
  Gr Peter

 66. Rouzee Daniel > juli 10, 2017

  Antwoord

  Goedenavond,
  Heeft U weet van goede visstekken vanaf Knokke tot Breskens? Let wel : stekken voor kantvissen + eventueel wat detail over beste tij e.d.
  Groeten uit Jabbeke (België)

 67. Rouzee Daniel > juli 10, 2017

  Antwoord

  1

 68. Peter(Fishguppy) > juli 14, 2017

  Antwoord

  Beste Rouzee, ben er helaas totaal onbekend, kijk op een van de Belgische websites, dan heb je misschien meer suc6?
  Groetjes Peter

 69. Kim Driessens > juli 23, 2017

  Antwoord

  Goedemiddag,

  Ik was juist naar het weerbericht en de getijden aan het kijken. Slechter weer, dus niet zo druk op het strand, en dan nog goei tij vanavond. De tijd om op tong te gaan denk ik. Heb jij een idee voor een goede stek in de buurt van Westkapelle voor straks?
  Mvg,
  Kim

 70. Kim Driessens > juli 23, 2017

  Antwoord

  Goedemiddag,

  Ik was juist naar het weerbericht en de getijden aan het kijken. Slechter weer, dus niet zo druk op het strand, en dan nog goei tij vanavond. De tijd om op tong te gaan denk ik. Heb jij een idee voor een goede stek in de buurt van Westkapelle voor straks?
  Mvg,
  Kim

 71. Robin Wouters > juli 23, 2017

  Antwoord

  Beste Kim,

  Moest ik vanavond gaan vissen, dan zou ik niet richting Westkapelle/Domburg trekken. Blijkbaar zijn ze daar volop de stranden aan het opspuiten. Ik weet wel niet in hoeverre de werken staan, maar zulke werken zorgen er meestal toch voor dat de zeebodem zwaar verstoord is. https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/maatregelen-om-overstromingen-te-voorkomen/kustonderhoud/planning-en-aanpak.aspx
  Moest ik in die richting gaan , zou ik eerder opteren voor de Banjaard, of meer richting zoutelande (alhoewel dat meer een winterstek is). Het strand van Vlissingen is ook een optie. Mvg Robin

 72. Robin Wouters > juli 23, 2017

  Antwoord

  En gezien de te verwachten tamelijk strakke ZW-wind (4 bft- pieken 5 bft) zou ik zelfs helemaal kiezen voor de banjaard (Vlissingen-zoutelande heb je de wind pal op kop….)
  Succes (en laat hier maar weten hoe het was 😉
  Robin

 73. Peter(Fishguppy) > juli 24, 2017

  Antwoord

  Beste Kim, West kapelle is de laatste jaren niet echt meer een topstek, voor tong, maar als er werkzaamheden zijn, heb ik daar mijn eigen visie op, bij werkzaamheden, zoals baggeren en opspuiten, verschijnt er een verse grond en komen er vele kleine aas soorten, te voorschijn, juist hetzelfde als bij slepen door de viskotters, met hun netten, mijn allerbeste tongvangst was in augustus 2003, met 43 maatse tongen, waarvan er hele dikke bijzaten, gewoon terwijl er de hele tijd rond laagwater, 3 kotters aan het slepen waren, op het eind van de paalhoofden en in het donker hoef je zover bijlange niet te zijn, ze zitten soms belachelijk dichtbij, dit was bij 5 beaufort zw, wat perfect is voor Westkapelle, schuin van links op de kop. Een verslag is bij ons altijd welkom.
  Groetjes Peter

 74. Willy Botte > maart 9, 2018

  Antwoord

  Ik was 20 jaar geleden strandvonderij gestopt door te veel werk nu met rust en op zoek naar goede visstekken. Vroegen was het voor mij veel Brouwersdam maar kant van de zee. Naast die afsluiting hekkens. Weet niet of er daar nog mag gevist worden ?? Ben ook op zoek naar een goede stel voor tongen in de zomer ?? Kan je mij daar eventueel een beetje raad mee of voor geven

  Groeten

  Willy

 75. Willy Botte > maart 9, 2018

  Antwoord

  Ik was 20 jaar geleden strandvonderij gestopt door te veel werk nu met rust en op zoek naar goede visstekken. Vroegen was het voor mij veel Brouwersdam maar kant van de zee. Naast die afsluiting hekkens. Weet niet of er daar nog mag gevist worden ?? Ben ook op zoek naar een goede stel voor tongen in de zomer ?? Kan je mij daar eventueel een beetje raad mee of voor geven

  Groeten

  Willy

 76. Peter(Fishguppy) > maart 9, 2018

  Antwoord

  Hoi Willy, best stuur je even een mail naar het contactadres!
  Groetjes Peter

 77. Andy > mei 18, 2018

  Antwoord

  Mijn zoontje is sinds hij z’n eerste gepen van de week heeft gevangen verslaafd aan vissen geworden en wilt nu een x gaan avond vissen op tong . We zijn volgende week in west Kapelle alleen zouden we niet weten waar we moeten vissen op tong. Zou u me wat tips kunnen geven waar we het beste kunnen gaan vissen ?

  Groetjes ,

  Andy

 78. Peter(Fishguppy) > mei 19, 2018

  Antwoord

  Andy, stuur een mail naar het contactadres?

  Groetjes Peter

 79. Dyon > juli 12, 2018

  Antwoord

  Goedemorgen peter

  Ik zat net op je site te lezen en nu zit ik op vakantie in nieuwvliet maar aan deze kant is moeilijk tong te vangen.. Nu zit ik eraan te denken naar de overkant te rijden naar Westkapelle maar s het daar mogelijk de gehele dag te vissen of is het tij wel belangrijk voor de vangsten? En waar kan ik het best zijn denk je?
  Mvg Dyon

 80. Peter(Fishguppy) > juli 12, 2018

  Antwoord

  Hey Dion, jaren geleden dat ik daar gevist heb, maar ik viste er van 3 uur voor laag, tot hoogwater.

  Groetjes Peter

 81. Jeroen v dijk > juli 29, 2018

  Antwoord

  Hoi Peter
  Meerdere keren gevist op de tong bij west kapelle resultaten vallen tegen. Pak meestal laatste 2 uur laag eerste 2 uur hoog ….. nou hoor ik ook dat er zowiezo weinig tong is dit jaar …ik ga vanavond weer richting West kapelle…. heb je nog wat tips ?? Alvast bedankt

 82. Niels Mallens > juli 29, 2018

  Antwoord

  Beste peter,

  Ik lees al enige tijd met veel belangstelling alle vangstverslagen op je site. Ik vis zelf veelal van het strand en op de Maasvlakte. Ik zou graag eens gericht op tong gaan vissen in de havens van Rotterdam. Ik weet alleen absoluut geen goede ringsteken in de haven. Kan je mij hieraan helpen? Overdag of in het donker vissen? Welk getijde?

  Grt Niels

 83. Peter(Fishguppy) > juli 29, 2018

  Antwoord

  Beste Jeroen en Niels, geef alleen nog info aan onze schrijvers!

  Groetjes Peter

 84. Jan > april 26, 2019

  Antwoord

  Interessante info!

  Weet je bij toeval ook iets over tongstekken in de omgeving van Petten t/m Den Helder?

  En over welke tuigjes daar het meest geschikt zijn en welke afstanden het best bevist kunnen worden?

 85. Peter(Fishguppy) > april 27, 2019

  Antwoord

  Zoals ik al eerder aangaf, alleen nog aan de schrijvers van ons.
  Groetjes Peter

 86. A van haarlem > juli 20, 2019

  Antwoord

  Goede avond (Nog net)
  Ivm vakantie naar Zeeland las ik de info over zeevissen wat zijn evt plekken in driehoek en westkappelle om goed te vangen wij gaan maar 1keer per jaar naar Zeeland en zouden graag eens iets vangen hopelijk heeft U voor ons een plekje waar goed te vissen is
  Mvg Albert

 87. Peter(Fishguppy) > juli 21, 2019

  Antwoord

  Hallo Albert, helaas vis ik al een jaar of 10 niet meer in Zeeland op tong, dus geen up to date info!

  Groetjes Peter

 88. Annemie > mei 7, 2023

  Antwoord

  Beste Peter, ik heb jou site vol bewondering gelezen. Wij, mijn man en ik zijn ferfente snoekbaars vissers. Nu wij vanaf mei tot juni in Domburg op vakantie zijn zou ik toch graag een beetje informatie vernemen van de plekken waar wij als jonge 70 – gers niet te ver met materiaal moeten sleuren en toch kans hebben op een lekkere vangst. Het moeten er geen 20 zijn voor ons. Het is tenslotte vakantie. Hierbij mijn dank. Grtjs Annemie

 89. Fishguppy > mei 8, 2023

  Antwoord

  Annemie, dank je, stuur ff een mail naar het contact adres van de site en zodra ik weer thuis ben probeer ik jullie van duidelijke info te voorzien!
  Grtjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *