Home Gastvissers Pascal aan de Botlek op tongenjacht

Pascal aan de Botlek op tongenjacht

Advertenties

Na het regelmatig lezen van de site van Peter nu toch maar eens een mailtje gestuurd voor wat advies en tips voor het tongvissen. het minste wat ik er voor terug kan doen is een verslag van mijn tong sessie in het botlek gebied. Korte introductie van mezelf: Mijn naam is Pascal van Dongen, 40 jaar jong, getrouwd en vader van Niek van 4 jaar. Woonachtig in Roosendaal. Van kinds af aan alleen op zoet water gevist maar wel op alles. Sinds 2005 in Roosendaal gaan wonen en via een kennis met zoutwatervissen in aanraking gekomen. Nu vis ik zo ongeveer vanaf 2007 voornamelijk in Zeeland. Af en toe vanaf een charterboot op de oosterschelde maar meestal vanaf de dijk of het strand. Helaas was het er de laatste maanden niet van gekomen om te gaan vissen, slecht getijde, slecht weer, vrouw onregelmatig werken en de kleine mag nog niet mee vissen. etc,etc. Nu eindelijk afgesproken met mijn vismaat John om naar het botlek gebied te gaan, na de verkregen informatie van Peter. S’avonds na het werk de nodige onderlijnen geknoopt, Amnesia 18,2 kg als onderlijn met amnesia clear en geel 9,1kg als haaklijn met haak maatje 8 gamakatsu ls-5013f. Dit met de welbekende afhouders in het geel en rood. Een aantal met kralen en een aantal zonder kralen. De eerstse afhouder dicht bij het lood om het aas zo dicht mogenlijk tegen de bodem te krijgen. Een aantal onderlijnen verzwaard bij de afhouders met lood. Vrijdag 8 Augustus was het zover. Visspullen in de auto en mijn vismaat ophalen.Het zou rond 14.15 hoog water zijn. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen netjes aangesloten bij het rijtje vissers wat er al zat te vissen.

Pascal aan de Botlek op tongenjacht

Snel steun wegzetten water in de emmer, eerste hengel optuigen met dyneema, beazen met zagers en het water in. Andere hengel optuigen, beazen en ondertussen al goed mijn top van de eerste hengel in de gaten houden. Toen ik mijn tweede hengel wilde ingooien zag ik dat ik heel goed rekening moest houden met de stroming want 200 gram ankerlood rolde nog weg. Even zoeken of dat op verschillende afstanden hetzelfde was. In de vaargeul (wat verder dus) ging het vrij hard. Dichtbij had je ook een rand zitten dus dan maar ertussen gaan liggen. 60 a 80 meter was hier prima (heeft Peter ook aanbevolen). Na een paar keer ingooien een leuke beet op mijn hengel en ja hoor daar was mijn eerste tong. Een mooie tong van 32 centimeter en nog redelijk dik.

Pascal aan de Botlek op tongenjacht

Helemaal geweldig, ik voelde het al met het binnen draaien zoals de tong zich verzette, super. Kort daarna op mijn andere hengel een zelfde beet, nog even laten liggen en hetzelfde herhaalde zich alleen een heel stuk heftiger. Ik begon mijn lijn binnen te draaien dat ging redelijk goed tot ik de eerste weerstand begon te voelen. Dat werd steeds heftiger en ik kreeg het idee dat mijn molen het niet meer zou houden. Een meter of 30 a 40 was mijn plezier voorbij, vast. Nog van alles geprobeerd, paar keer pompen zodat het geheel misschien rustig los zou komen. Daarna lijn gegeven, je weet maar nooit, niks van dit alles mocht baten, onderlijn met vis weg. Balen maar snel verder. Daarna nog 1 onderlijn verspeeld, maar ook nog 4 tongen bij gevangen waarvan 1 ondermaatse die weer zwemt.

Pascal aan de Botlek op tongenjacht

De maten zaten zeer dicht bij elkaar, 32,33 en 33 centimeter. We hebben tot een uurtje of 17.00 gevist. Er was nog genoeg aas over om nog een keer te gaan vissen op dezelfde plek om meer bij te leren. Thuis overlegt natuurlijk en de volgende vissessie was een feit. Volgende dag werd ik door mijn vismaat opgehaald en daar gingen we weer naar dezelfde plek maar hopend dat we het geluk hadden dat we wat verder door konden zitten. helaas, we moesten toch weer op dezelfde plekken zitten. Ik ging weer verder zoals ik geeindigd was, zelfde materiaal en aas. Ik begon al vrij snel met een bot. Daarna redelijk veel vuil aan mijn lijn en een tijd geen beet. Rechts van mijn vismaat kwam een plek vrij. Ik ben daarheen verhuisd en heb daar volgens mij wel goed aan gedaan. Ik heb daar 7 tongetjes bij gevangen waarvan er maar 1 mee is gegaan de andere 6 waren net niet aan de maat. Weer heerlijk gevist met in het begin veel wind die rustig afzwakte maar heerlijk in het zonnetje. Heb met redelijk wat vissers een praatje gemaakt en heel veel wijzer geworden wat betreft deze visplek. Peter, heel erg bedankt en sportief van je om mij advies te geven zodat ik een aantal leuke tongetjes heb kunnen vangen. Hopelijk kan ik zeer snel weer gaan vissen en ik zal dan proberen om meer foto`s te maken.

Gr Pascal.

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

2 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > augustus 11, 2014

  Antwoord

  Hoi Pascal,
  mooi verslag, lekker uitgebreid, daar houd ik wel van!
  Ben ook erg blij dat je missie geslaagd is, er zullen vast nog sessies volgen met aantallen in de dubbele cijfers!

  Groetjes Peter

 2. zeehondentemmer > augustus 11, 2014

  Antwoord

  Hallo Pascal.

  Ook namens mij een leuk verslag van je en dan nog met mooie tongen er bij. En volgens mij smaakt dat naar meer en heeft jij ook het nu te pakken. En waar zie je dat tegenwoordig dat Peter je helpt met zijn advies groot compliment hier voor.Jammer dat je ook veel onderlijnen bent kwijt geraakt met mooie vis er aan.

  Groeten Nico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *