Home Gastvissers Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

Advertenties

Beste visvrienden,

Eindelijk was het dan zover, door de versoepeling van de coronaregels maar zeker ook door het momenteel wat mildere ziekteproces van de vrouw van m’n vriend en trouwe vismaatje Sjakie konden we weer ’n visdagje inplannen. Eind januari was onze laatste sessie geweest en na het lezen van de tongenvangst van fishguppy Peter stond ik in m’n schuur al meerdere keertjes voor m’n vis kist te steigeren om te kunnen vertrekken. Op woensdagochtend, de haan was nog maar net gestopt met kraaien, stond m’n vriend om 6.15 uur al onder m’n carport, dit beloofde een lange dag te worden. Sjakie gaf er de voorkeur aan, voorkomen is beter dan genezen, om tijdens de reis naar de Zeeuwse wateren mondkapjes te dragen dus zo geschiedde.

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

Snel onze spullen laden en om 6.30 uur waren we op pad, we hadden gesprekstof genoeg met als hoogtepunt natuurlijk de coronapandemie.

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

De EU liet in deze bizarre tijd aan iedereen zien waar ze daadwerkelijk voor stond, Franske Timmermans leek met z’n milieu en klimaatgoeroes totaal van de wereld te zijn verdwenen. Ieder land klooide maar wat aan en had z’n eigen regeltjes, zo had ons buurland Belgie een totale lock-down, de grenzen en winkels dicht, fietsen en joggen mocht wel maar vissen was verboden !! Gelukkig hadden wij een “slimme” lock-down, door de 1½ meter regels kwamen ze in de gevangenis in de problemen en lieten we verschillende criminelen vrij ( gelukkig wel met ’n enkelbandje), onze oudjes daarentegen werden massaal in hun woonvormen en/of verpleegtehuizen opgesloten, al met al, sommige regels gingen ver boven m’n petje, gelukkig heb ik meer verstand van vissen dan van politiek dus… Onze reis verliep voorspoedig, tussen Tilburg en Breda stonden we eventjes in de file, de politie hield bij de Belgische grens een corona controle wat voor de nodige vertraging zorgde. De mondkapjes zorgden uiteraard ook voor de nodige hilariteit want het valt natuurlijk niet mee om met zo’n ding op onderweg ene krentenbol naar binnen te frommelen!!! Toen we op onze steeklocatie arriveerden bleek er ondanks de redelijk goede vangstberichten weinig animo te zijn om zelf aas te steken maar ach, om onze lekkere asperges te steken vliegen we ook massaal Roemenen in!! Het water was al ver af dus we konden meteen aan de slag, de broodnodige zagertjes om de tong te vangen, hadden zich goed verstopt dus het bleek ’n hele klus te worden om voldoende aas naar boven te wroeten. Blij verrast waren we dan ook toen bleek dat onze visvriend Peter zich ook op het strand bevond en na ’n korte maar gezellige babbel ging ieder weer door waar we voor gekomen waren “rug-gymnastiek !!!”

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

Na ruim 2 uurtjes hadden we zoals gewoonlijk ruim voldoende mooie pieren en zagers om de gehele dag, we wilden zeker doorvissen tot in het donker, de tong en andere vissen te verleiden om toe te happen. Nadat we snel ons aas netjes verpakt hadden met zeeturf en kranten tuften we naar onze vertrouwde locatie aan de waterweg en ook daar aangekomen bleken we ook de enige vissers te zijn. Terwijl we aan het uitladen waren stopte er echter ook al ’n visser, na een spontane kennismaking bleek het Paul Goorden uit Roosendaal te zijn, met z’n hobby biljarten, ’n koel pintje bier en natuurlijk vissen leek dit weer ’n gezellige dag te gaan worden. Terwijl we met z’n drietjes onze hengels aan het optuigen waren verschenen er al meer vissers aan de waterkant dus we waren benieuwd hoe druk het tegen de avond zou gaan worden. Het was laag water en rond 13.00 uur suisden onze goed beaasde haken in het zilte sop en was het wachten op wat komen zou. De zon deed prima z’n best en met ’n koel blikje bier was het heerlijk toeven aan de waterkant, na ’n kwartiertje gaf m’n top met enkele korte tikjes al aan dat er volk aan de andere kant van de lijn zat. Bij m’n eerste indraai bleek dit ’n mini botje te zijn dat met zijn formaat geen enkele moeite zou hebben gehad om ’n rondje in m’n blikje bier te kunnen zwemmen.

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

Na ’n half uurtje zag ik dat m’n makker Sjakie ’n mooie bot naar boven draaide, nadat we deze gemeten hadden, 36 cm, staat ie waarschijnlijk meteen bovenaan op de lijst voor de grootst gevangen bot?

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

Met tussenpozen kreeg ieder met regelmaat wat aanbeten die telkenmale van veelal kleine bot bleken te zijn dus Sjakie kon z’n naam als bottenkoning eer aan doen. Toen we erover na aan het denken waren of het mogelijk zou kunnen zijn dat Peter al de tong uit de waterweg getakeld had kreeg ik om 15.30 uur eindelijk de vertrouwde aanbeet van de tong. Met z’n lengte van 26 cm was ie in elk geval aan de maat en verdween ie in m’n emmertje voor het thuisfront, we wisten nu in ieder geval dat er nog tong rond bleek te zwemmen.

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

De zon begon steeds feller te branden en de vis bleek volledig verdwenen te zijn, na om het kwartier in te draaien bleken de haken wel kaalgevreten door mijnheer krabbemans. Verre worpen, korte worpen, afhouders of wapperlijntjes, pieren of zagers er bleek niets te zijn wat de vis kon verleiden om toe te happen. Jammer dat het fitness clubje met mooie meiden waarschijnlijk op ’n andere locatie bezig waren anders hadden ze nog kunnen genieten van de prachtige en geheel ontblote “gespierde” bovenlijven van Paul en mij!! Ondertussen had zich toch wel ’n vijftiental vissers verzameld aan de waterkant maar zoals bij eenieder was er nergens activiteit dus…..heerlijk genieten van de zon en ’n koel sapje. Het was natuurlijk geen straf om met dit prachtige weer aan de waterkant te vertoeven maar uiteindelijk kwamen we natuurlijk allemaal om wat vis te kunnen vangen. Jack had niet voldoende drinken bij maar gelukkig verdwenen de rookwolken boven z’n grijze haren na verschillende teugen van mijn ijskoude water dat ik gebruik om de vis koel te houden. Gelijk toen het begon te schemeren leek ook de vis ons aas weer aantrekkelijk te gaan vinden en werd er over de gehele linie met regelmaat tong naar boven gedraaid. Kleine zagertjes bleken de voorkeur te hebben, na elke 10 minuutjes wel ’n aanbeet die soms resulteerden in een doublet tong waarvan de meeste net bovenmaats waren met ’n gemiddelde lengte van 25 tot 27 cm.

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

Bij Sjakie bleek, hoe hij het ook probeerde, de tong het helaas helemaal afweten, uiteraard wist ie wel de nodige botten te verzilveren. Ook buurman Paul draaide met regelmaat z’n tongetjes uit het water en toen slaagde ook Sjakie uiteindelijk een kreet, het bleek geen tong te zijn maar een baars van 40cm.

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

In het donker had ieder z’n eigen bezigheden, lijn ontwarren etc. etc. en als het nodig was werd ook geholpen door onze buurman Paul als we bleken elkaar gevangen te hebben. Het is altijd fijn om ’n leuke buur als visser te hebben waarmee je gezellig en spontaan ’n babbel kunt maken en bij Paul zat dat wel snor. Na ’n paar korte tikken en ’n flinke doorbuiger bleek zich een mooie grote paling aan mijn aas vergrepen te hebben die ik gelukkig zonder dat m’n lijn helemaal in de knoop zat kon onthaken. Ook m’n vriend bleek even later een paling aan de haak te hebben terwijl ik bezig was om ook een baars op het droge te draaien.

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

Dit was genieten met een grote G , er blijkt dus wel een waarheid in te zitten dat de tong zich in het donker beter laat vangen. Ondertussen was het 23.30 uur geworden en alle vissers bleken door de regelmatige vangsten geen aanstalten te maken om naar huis te gaan. Ook wij hadden nog ruim voldoende aas om nog wat te blijven alhoewel de vermoeidheid een beetje toe begon te slaan, we waren immers al vroeg op pad en er staat bij ons beiden al ‘n 7 voor het jaartal. Sjakie had inmiddels toch ook 2 maatse tongen in z’n emmer dus toch ook met tal van verschillende soorten vis, bot, baars , paling en tong helemaal in z’n sas. Onze buurman Paul ging aan het opruimen en vroeg aan ons of wij interesse hadden in zijn gevangen visjes wat een tiental net maatse tongetjes bleken te zijn. Uiteraard namen we beide dit aanbod graag aan, nu had ook mijn vriend immers voldoende tong om de pan op het vuur te zetten. Na ’n hartelijk afscheid ging hij richting Roosendaal en wij besloten om door te vissen tot ongeveer 1.15 uur dan zouden we ook ons aas ongeveer op hebben. We bleven tong vangen, de grote flappen echter bleken vandaag niet thuis te zijn maar we mochten zeer zeker niet mopperen over onze vangsten.

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

Nadat ook wij onze spullen opgeruimd hadden maakten we terwijl we naar de auto liepen nog ’n praatje met enkele vissers die gewoon door bleven gaan. De grootste tong die vandaag op deze stek gevangen was had volgens hen het formaat van 32 cm. maar ook de tong die zij hadden was meestal maar net bovenmaats. Terug in de auto was het inmiddels 1.30 uur en voor ons is het uiteraard ook nog zo’n 1½ uurtje tuffen voordat we weer bij het thuisfront zijn. Om 3.00 uur arriveerden we inderdaad weer op ons eigen stekje en konden we terugzien op ’n zeer geslaagd en zonnig visdagje. Van mijn buit heb ik nog ’n plaatje gemaakt, de totale vangst van ons , zonder de gekregen tong van Paul was, 10 botten, 10 tongen en 1 baars van 40 cm.

Pastoor en Misdienaar, vissen op tong

die was dus eigenlijk net niet aan de maat maar na de operatie om de haak te verwijderen zeker niet meer levensvatbaar, bij ons op de weekmarkt liggen dikwijls veel kleinere dus…….prima voor de pan!!! Al met al is er veel ondermaatse vis teruggegaan om nog groter te kunnen groeien, uiteraard proberen we om die op ’n later tijdstip weer op de kant te krijgen. We hopen dat we op korte termijn wederom samen kunnen gaan genieten aan de waterkant en tegen al onze visvrienden zou ik willen zeggen, probeer gezond te blijven en VANG ZE !!! Ik ben benieuwd naar jullie visavonturen.

Groetjes,

Henry

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

13 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > mei 23, 2020

  Antwoord

  Hey vrienden, echt een superdag voor jullie!
  Ben echt blij voor jullie, het is jullie zo gegund. Ik weet nog goed dat jullie nooit tong kregen gevangen en moet je nu kijken!

  Ja donker of licht is op deze diepere plaatsen toch een ding, ik blijf erbij en ik heb het maar genoeg laten zien in het verleden, dat je ze overdag, het is iets moeilijker, gewoon ook gemakkelijk kan vangen.

  Dit is alleen maar weg gelegd voor de echt verre werpers en in het donker is de tong voor een ieder bereikbaar, omdat hij erg dicht bij zit en er vaak overheen word geworpen.

  Ook is het afhankelijk van het lage water, wanneer valt het, staat er stroming genoeg, dat is vooral een must overdag, in het donker maakt het niet zoveel uit.

  De bot van Jack, is te zien op 35 cm en ik moet streng zijn en volgens de cijfers op de meetlat handelen, hoop dat jullie het er mee eens zijn?

  Groetjes Peter

 2. Kees > mei 23, 2020

  Antwoord

  Heerlijk gevist zo te zien mannen! Om jaloers op te worden! Ik heb de zee vorig jaar voor het laatst gezien en zal nog wel effe duren ook. Dan is het des te meer heerlijk om dit soort verhalen te lezen! Op na de volgende zou ik zeggen! Vangse allemaal!!

 3. Rob Torsk > mei 23, 2020

  Antwoord

  Hey Henry en Sjakie,
  Wat een geweldig verslag weer,een feest om te lezen.Erg leuk dat jullie eens een lekker maaltje tong hebben gevangen.Hoewel ze niet supergroot zijn,maken de aantallen dit toch weer goed.Mooi om ze te vangen op zelf gestoken aas,daar heb je eer van.
  Hopelijk vangen jullie de volgende keer net zo goed of zelfs nog beter.
  Groetjes Rob,

 4. Nico > mei 23, 2020

  Antwoord

  Hoi Henry en Sjakie. Leuk dat alles goed met jullie gaat en dan zo een lange visdag ga er maar aan staan. Dan ook een prachtige verslag geschreven en met zeer mooie foto’s er bij. Hopelijk de volgende keer dan met wat grotere Tongen voor Jullie alle twee maar die vangst daar teken ik al voor. Blijf verder alle twee en andere vissers heel gezond en goede vangsten.

  Groetjes de Zeehondetemmer

 5. ies > mei 23, 2020

  Antwoord

  top visdag mannen en petje af eerst aas spitten, dan een hele dag en avond vissen, dan nog een terugreis, petje af
  groetjes ies

 6. jack Jozen > mei 23, 2020

  Antwoord

  Hoi Henry.
  Jonge jonge wat heb je ons visdagje toch weer prachtig verwoord en de foto,s zijn goed gelukt alleen je hebt zeker mijn haren bij gekleurd zo wit ben ik toch nie. Mijn rug gymnastiek heeft zijn werk wel gedaan ik begin nu wat recht te worden. We hebben inderdaad na zoveel tijd toch weer een fijne gezellige dag.Ik had het nodig na al die ellende ik hoop dat ons Tonny nu ook weer gouw met der kuren kan beginnen.Nu zullen we ook nog een meetlat aan moeten schaffen want ik denk dat de volgende bot nog groter word, want dit was pas het begin van het seizoen er zullen dit jaar nog wel enkele verhalen volgen. Heel veul groetjes aan alle lezers van onze spannende vis avonturen tot de volgende sessie Jackie.

 7. Jacob > mei 23, 2020

  Antwoord

  Beste broeders in petrus

  Weer een mooi verslag om te genieten van jullie gouwe ouwe als duo onverslaanbaar
  En nog volgens de regels ook
  Dan moet je na zo’n inspanning wel beloond worden
  En gelukkig is dat ook gebeurd
  Top en nog vele mooie visavonturen toegewenst

  groeten Jacob

 8. Eldert > mei 23, 2020

  Antwoord

  Ha mannen,
  Wat een geweldige visdag hebben jullie gehad. Om jaloers op te worden . Eerst zelf aas steken, petje af hoor. En dan volop vis vangen op dat aas. Geweldig. Maar kijk uit he , als de controleur komt en hij ziet een baars van 40 , dan ben je echt de pineut. En die boetes zijn niet mals . Hoop wel dat ie gesmaakt heeft.
  Groet, Eldert

 9. Stefan > mei 23, 2020

  Antwoord

  Hey toppers, dat hebben jullie weer mooi gedaan, mooie vangsten bij mooi weer, wat wil een mens nog meer? In de 70 en dan nog zelf aas steken eerst, echt petje af hoor! Dat er nog grotere botten en tongen zullen volgen bij volgende sessies lijkt me een zekerheidje voor jullie! Hopelijk kunnen jullie nog gauw wat sessies plannen, zodat wij kunnen genieten van de prachtige verhalen.
  Groeten, Stefan

 10. hugo > mei 23, 2020

  Antwoord

  Hallo Henry en jack,

  Wat een verhaal weer mannen,ik heb het al dikwijls gezegd mijn respect voor al de inspanningen die jullie hebben voor het uitoefenen van jullie hobby.Henry je hebt er weer een mooi verhaal van gemaak met leuke foto’s van een visrijke dag,en Jack mag direct in de verpleeging beginnen met zijn leuk mondmaskertje hi hi.Succes bij jullie volgende sessie en hou het gezond.

  Groetjes Hugo

 11. Gino > mei 24, 2020

  Antwoord

  Henry en Jack,
  Zeer mooi verslag met mooie foto.
  Lekker gezellig samen onder vrienden vissen kan toch niet beter… altijd gezellig met de meute erbij.
  Mooi vangst proficiat.
  Ik zie er al naar uit om morgen maandag te gaan, ben eens benieuwd!

  Grtjs Gino

 12. Hansdebruijn > mei 25, 2020

  Antwoord

  He Jack en Henry ,
  Wat een geweldig mooi verslag alles goed onderbouwd en goede foto’s ik heb jullie leren kennen via peter ik heb respect voor jullie top mannen ,Hans de Bruijn

 13. Henry > mei 26, 2020

  Antwoord

  Hey visvrienden, allemaal bedankt voor de vele leuke reacties op ons lange maar erg gezellige visdagje. Als de ziekte van de vrouw van m’n vismaatje Sjakie het toelaat zullen we uiteraard weer snel aan de waterkant te vinden zijn. Ik hoop dat jullie allemaal ’n mooie portie tong kunnen haken !!

  Groetjes, Henry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *