Home Gastvissers Robin, op jacht naar tong, aan de Botlek

Robin, op jacht naar tong, aan de Botlek

Advertenties

Hoi allemaal,

Dinsdagvoormiddag vertrokken naar een voor mij onbekende stek. Een rustige locatie aan de Botlek, zou de plaats zijn om wat tongen proberen te verschalken. Aangekomen rond 13u, tegen 16:50u was het hoogwater. Eerst even de stek bekijken, een lange dijk met veel begroeiing, hier en daar een trapje naar beneden. Bij laagwater wel wat stenen en op te passen voor de groene algenaanslag onderaan de dijk.

Geen enkele visser te zien. Dus ik plaats me helemaal rechts van de dijk op, wat me lijkt, een leuk stekje. Helemaal gesetteld komen er wat wandelaars langs, en ik vroeg hen of er hier wel eens werd gevist. Sommigen zeiden dat ze nooit iemand gezien hebben (en op dat stuk , bleek dat achteraf gezien wel waar), anderen zeiden dat er regelmatig NOG ‘oude mannen’ zaten (ik ben maar 46 hoor 🙂 )

Na de eerste keer ophalen merkte ik al dat dit stukje moeilijk bevisbaar was. Ik hing bijna vast. Gelukkig alles nog kunnen redden. Dan maar een 20 tal meter opschuiven naar links, waar er verscholen tussen het groen een trapje naar beneden was. Handig ! Hier was het wat beter vissen. Ik zag in de verte dat er toch enkele vissers bij kwamen zitten.. Helemaal op het einde. Aangezien ik de stek niet kende, leek mij een praatje wel een handig. Een aardige man vertelde me dat het ‘daar’ de beste plekken waren. Dat was misschien wel op 150-200 meter van waar ik stond. Het was een kort praatje, mijn visgerief stond alleen. Dus snel terug. Na enkele worpen toch maar de beslissing gemaakt om te verkassen. Ik had op dat moment nog niets gevangen.

Ik ging op een meter of 30 van die aardige man staan, hij had zelf ook nog niets mogen vangen.

Robin, op jacht naar tong, aan de Botlek

Robin, op jacht naar tong, aan de Botlek

Tot hoogwater werd er nauwelijks iets boven gehaald. Ook niet de 3 heren op het einde van de dijk. Bij afgaand water kwam de beet er stilaan in: Vooral ondermaatse bot en een 2-tal baarsjes van een 30 cm.

Robin, op jacht naar tong, aan de Botlek Robin, op jacht naar tong, aan de Botlek

Robin, op jacht naar tong, aan de Botlek

Van tong nog geen sprake. Plots een mooie tik, en bij het inhalen voelde ik veel weerstand. Je kent het wel, het gevoel van een tong 40+ die zich krom zet tegen de stroom in, pompen om de boel binnen te haken. Maar helaas , ik zal nooit weten wat het was. 20 meter uit de kant was ik het kwijt : een mooie tong? , een grote krab? Wie zal het zeggen….? Bij de buren kwam een ondermaats tongetje boven. ‘Hoop’ kwam bovendrijven! Maar verder dan 2 kleine tongetjes werd er niets gevangen. Een 2-tal uren voor laagwater kwamen er nog enkele vissers bijzitten. Een praatje met hen maakte me duidelijk dat het er vooral ’s nachts te doen was. En ik had de intentie van op tijd te stoppen… Gelukkig had ik genoeg aas bij (400 zagers en 100 pieren) , dat was ook nodig, de krabben waren heers en meester in het water. Ik schakelde met 1 stok over van onderlijn 3 afhouders naar een weegschaaltje met 2 haken om wat aas op te sparen en toch nog in de schemer en misschien nog een stuk in de nacht te vissen. Het toch nog even blijven werd beloond. In de schemer kwam een eerste ondermaatse tong boven.

Robin, op jacht naar tong, aan de Botlek

Ondertussen waren de 3 heren al vertrokken en de aardige man was ook al stilaan aan het opkramen. Op korte tijd kwamen de 2 eerste maatse tongen boven.

Robin, op jacht naar tong, aan de Botlek

Het was bijna laagwater en op de locatie waar ik stond was geen trapje, de gevaarlijke algenbloei onderaan de dijk besloot mij om tot op het einde van de dijk te verkassen. Daar was een trapje waar je makkelijk naar beneden kon. De laagwaterlijn legde veel keien bloot en zover mogelijk naar het water gaan om op te halen is toch een must om niet vast te komen hangen. Hier werden nog een mini palinkje gevangen en nog enkele ondermaatse tongen, tegen 00:45u nog 1 maatse tong. Het aas was inmiddels op. Tijd om naar huis te gaan. Een leuke lange visdag, goed weer en gezellige mensen! De vis liet het een beetje afweten , vooral dan de maatse. Gevist van 13:00u tot 01:00u : Resultaat : een 6 tal botten ( waarvan 1 maatse), 2 scholenbaarsjes, 1 mini paling 20 cm, en een 7-tal tongen waarvan 3 maatse.

Robin, op jacht naar tong, aan de Botlek

Groetjes Robin

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

7 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > juli 17, 2019

  Antwoord

  Hey Robin, een hartstikke leuk verslag!
  Alle eerste keren op een nieuwe stek zijn moeilijk!
  Wil je blijven schrijven en heb je tips nodig voor wat dan ook, mail me!
  De foto’s in horizotale stand zijn veel mooier op de site en waar ik kon, heb ik ze gedraaid.

  Groetjes Peter

 2. jack Jozen. > juli 17, 2019

  Antwoord

  Hoi Robin een mooi verslag van een mooie visdag en nog vis voor het panneke ook nog.Ja de visstekken moet je leren kennen zo te zien gaat het bij jou wel lukken ,op naar de volgende sessie succes.

 3. Nico > juli 17, 2019

  Antwoord

  Hoi Robin. Een prachtig verhaal en met zeer leuke foto’s er bij en van de vis. Slim van je om met een weegschaaltje te vissen om wat meer aas uit te sparen … Volgende keer veel succes toegewenst en dat na het donker toe denk ik .

  Groetjes De Zeehondentemmer.

 4. hugo > juli 17, 2019

  Antwoord

  He Robin,

  Mooie visdag gehad met toch 3 maatse tongen,het is altijd wat zoeken op een nieuwe stek maar dat maakt het juist zo leuk vind ik persoonlijk.Je hebt er in ieder geval een mooi verhaal van gemaakt met leuke foto’s.
  Succes bij de volgende visserij.

  Groetjes Hugo

 5. Dirk > juli 17, 2019

  Antwoord

  Hey Robin,
  Leuk verslag.
  Spijtig dat de beet er niet zo goed in zat.
  We hebben nochtans vanuit België gesupporterd en met veel ongeduldig zitten wachten op een paar foto’s van die grote flappen.
  Het zal voor een volgende keer zijn.

 6. Henry > juli 18, 2019

  Antwoord

  Hoy Robin,

  Een prachtig verslag dat ik in een adem heb doorgelezen. De mooie foto’s getuigen van ’n heerlijk dagje aan de waterkant. Een trapje, wij nemen meestal ’n rolleke vloerbedekking mee, is prima om te voorkomen da ge oewe nek niet breekt over de gladde keien, zeker in het donker. Wat is een goede stek?? Daar waar de vis zit maar dat kan dagelijks verschillend zijn. Al met al je hebt toch 3 verschillende vissoorten naar boven kunnen takelen en nog ’n lekker maaltje voor het thuisfront.
  Goede vangst bij je volgende sessie.

  Groetjes, Henry

 7. jack > juli 18, 2019

  Antwoord

  Hoi Henry dat heb je weer mooi verwoord maatje zorg dat je weer vlug op de been bent dat we weer zo op ons stekje zitten.je maatje Jakie Hi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *