Home Strand en kantvisserij Solo op tong, in de vroege ochtend

Solo op tong, in de vroege ochtend

Advertenties

Beste visvrienden, voor dinsdag op woensdag, of eigenlijk woensdagochtend heel vroeg, stond op de planning, om weer eens wat vis te verschalken, of althans te proberen. Eerst moest er aas gescoord worden en ik had een tijd geleden al van Kees en Rob, vernomen, dat Lobbezoo-Zeeaas, waar ik al eerder gezouten tappen en leeglopers had gehaald, inmiddels ook verse steekzagers en leeglopers, verkoopt. Aangezien hij ze met een steekboot haalt, heeft hij er altijd, mits 2 dagen van te voor besteld, omdat hij ze met hoogwater steekt!

Solo op tong, in de vroege ochtend

Solo op tong, in de vroege ochtend

De zagers zijn te vergelijken als grote kweekzagers, echt mooi! De tijd van het melken is weer in zicht en dat kun je wel zien nu aan de kleur van de leeglopers, wat overigens niets afdoet aan de vangstkracht en als extraatje kreeg ik gratis een bakje van die buitenlandse zagertjes, waar ik trouwens niets mee gevangen heb, ook niet echt lang geprobeerd, omdat vooral de zagers gewoon goed vingen.

Solo op tong, in de vroege ochtend

Ik kreeg voor deze of een andere nacht ook een uitnodiging van Tom, om samen met hem op tong te gaan vissen met zijn boot, maar vanwege mijn fysieke gestel, vooral wat bewegen in een kleine ruimte betreft, heb ik deze maal gepast, misschien volgend jaar als alle problemen met nek en schouders over zijn. Vanaf de kant is het minder omdat ik dan wat kan bewegen.

Over na het vissen! Om 2u ben ik aan de stek, tussen 3 en kwart over is het hoogwater en snel ben ik aan het vissen en zijn de beaasde reserve onderlijnen met hele korte gevlochten haaklijntjes beaast en ga ik na enkele kleine tikjes de eerste 2 indraaien en meteen in de volle vloedstroming met 2 maatse tongen, elk 1!

Solo op tong, in de vroege ochtend

Wat vooral opvalt is dat het aas er nog gedeeltelijk, maar geheel verbleekt, aanzit en dan lees je bij anderen, dat de wolhandkrab niet meer actief is, maar daar geloof ik niet in, ik denk dat het speldaas hoger zit, garnaaltjes trekken naar het strand, ja dat geloof ik, maar goed ieder wat hij gelooft.

Intussen heb ik op mijn rechter hengel mooie aanbeten gezien en die draai ik er uit en dat voelt goed en niet als tong! Het is een doublet met een klein tongetje en een dikke zeebaars, van helaas maar 36 cm.

Solo op tong, in de vroege ochtend

Ik heb ze beiden retour gedaan, met de boodschap, stuur jullie moeder eens langs, maar boodschap is niet duidelijk geweest. Met de kentering en het eerste uur daarna, breekt een rustige periode aan en naast wat aanbeetjes, die ik niet heb is het rustig.

Oh ja, de leeglopers had ik gekocht, vanwege het verslag van mijnheer pastoor, alles op de leeglopers, dat gebeurt wel meer, vooral als je alleen met leeglopers vist, maar niet deze jongen! Gewoon boven en onder een zager en de tussenhaak een leegloper en heb het nog geprobeerd met die buitenlandse, maar gaf het al snel op!

Het is deze keer niet als de laatste keren, inwerpen en gelijk klapperende toppen, in tegendeel, ze moeten echt de tijd krijgen, maar gestaag komen er wat visjes binnen, met af en toe een enkele opleving in doublet.

Solo op tong, in de vroege ochtend

Of in doublet tong, met een steenbolkje erbij, dus eigenlijk een triplet.

Solo op tong, in de vroege ochtend

Ook de wijting is gearriveerd, in lichte mate, zoals we al konden lezen en zien, in het verslag van Erik en ik vang er een van 31cm en natuurlijk spartelt hij juist voor de foto en verschuift wat, maar het is wel te zien.

Solo op tong, in de vroege ochtend

Ook wat mini wijtinkjes passeren de revu.

Naarmate de tijd vordert zitten we inmiddels al tegen 6u en gestaag is mijn emmertje gevuld, met ook wat bot voor de buurvrouw en dan vang ik weer eens een doublet, met 2 ondermaatse en 1 met een gesplitste staart.

Solo op tong, in de vroege ochtend

Als het helemaal licht is tegen 7 uur, komt er een sleper opvallende dicht tegen de kant aanvaren en ik ben juist snel genoeg met de linker hengel waar een triplet tong aanzit, helaas maar 1 aan de maat en de andere hengel is de onderlijn kwijt en gelukkig kon ik mijn statief nog vastpakken, anders was ik alles kwijt, wat bezielt die schippers?

Solo op tong, in de vroege ochtend

Ik vang nog een paar maatse in enkeling en dan nog een doublet, waarbij weer een zonder staart en weer beiden ondermaats en kijk vooral naar de wolhand aan de middelste haak, waar gewoon de hele zager nog aan zit! Kwats, aas weg, krabben, ja krab eens aan je kop!

Solo op tong, in de vroege ochtend

Tussen 7 en 8 vang ik alleen nog vuil en hele kleine mini wijtinkjes, in de harde ebstroming en dan besluit ik er weer mee te stoppen om 8u en ben om half 10 weer thuis, waar ik een totaal foto maak, van 19 maatse tongen, tussen 24,5 cm en 31 cm en de maatse wijting, die ik morgenmiddag lekker opeet!

Solo op tong, in de vroege ochtend

Wat opviel, was het aantal ondermaatse echt kleine tongetjes! Wat de leeglopers betreft, daar heb ik 2 vissen aan gevangen, de grootste tong van 31 cm en de maatse wijting en de laatste uren heb ik ze dan ook niet meer gebruikt, omdat de zagers beter liepen en die wilde ik gewoon opmaken, de leegloper zijn inmiddels ingezout, voor het schar vissen. Maar een volgende maal neem ik weer wat leeglopers mee, omdat het langzaam de tijd er voor wordt en natuurlijk ook weer zagers.

Voor mijn gevoel ging het vissen niet zo lekker, maar ik denk dat het komt, omdat ze niet gelijk beten?

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

10 reacties

 1. Leen > september 17, 2020

  Antwoord

  👍👌prima vangst weer

 2. Kevin > september 17, 2020

  Antwoord

  Mooie vangst. Wil ik ook wel .

  Groetjes Kevin

 3. Eldert > september 17, 2020

  Antwoord

  Ha Peter
  Weer lekker bezig geweest man. Een mooie klus tong voor thuis. Die buitenlandse zagertjes heb ik ook niet veel vertrouwen in , alleen de kleur al is afschrikwekkend toch?
  Succes de volgende keer met rammelende toppen.
  Groet Eldert

 4. Nico > september 17, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter. Toch niet slecht gevangen en met leuke foto’s en mooi verslag maakt het helemaal top Man.

  Groetjes De Zeehondentemmer

 5. henk > september 17, 2020

  Antwoord

  hallo peter
  je schijft dat het vissen voor jou gevoel niet zo lekker ging
  nou dan wil ik wel dat het bij mij ook niet zo lekker gaat
  als ik dan zo,n kluts tong vang
  het is toch best geweldig om 19 maatse tongen te vangen en ook nog wat ondermaats plus de botten
  hier zouden wij de limburgers direct voor tekenen
  groet henk
  1 van de drie

 6. ies > september 17, 2020

  Antwoord

  hallo Peter,
  Alweer een wijting bericht, Eric 1 en jij 1, Uh wat maat betreft,ze zijn vroeg, betekend dat ik de zagers even met rust laat en denk dat ik op de pieren overga, met 100 pieren zit ik dan gelijk weer ruimer in het aas. De vangst van je ziet er weer prima uit ook al leek het wat taaier te gaan.Ik hoop voor je dat de lichamelijke beperkingen van je snel verminderen zodat je nog meer van het vissen kunt genieten.
  Groetjes ies

 7. Keesvdb > september 17, 2020

  Antwoord

  Peter,
  Ik ben jaloers op zulke vangsten!😀
  Ben afgelopen zomer 2x geweest. Waarvan 1 verslagje. De andere sessie was visloos waarvan ik zo baalde dat ik niet wist wat ik moest schrijven. Ik moet wachten op de herfstvakantie. (Als het weer meezit)
  Ik zou zeggen lekker gevist! Geniet er vooral van!
  Wens je verder ook nog een verder en hopelijk voorspoedig herstel toe!
  Vangse allen!

 8. Gino > september 17, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter,

  wat een fijn verslag met foto`s. Mooi opgesteld en tot in de puntjes uitgeschreven, mooi man.
  Toch weer een mooie aantal aan de kant, in ieder geval meer dan wij, haaaaaaaa.
  En idd de wintervis is stilaan in aantocht…
  Succes nog verder.

  grtjs Gino

 9. Rob > september 17, 2020

  Antwoord

  Hey Peter,
  Ondanks dat het niet als een supervangst voelde voor jou,heb je toch erg goed gevangen.Menig visser zal jaloers zijn op zo’n vangst,ik wel.
  Maar fijn dat je weer een keer lekker van je hobby hebt kunnen genieten.

 10. Stefan > september 17, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter, toch een mooie sessie gevist hoor, waar een hoop mensen jaloers op zijn. Prachtig verslag en foto’s weer. Begint wel weer te kriebelen, maar moet nog even geduld hebben, te druk op het werk. Groeten, Stefan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.