Home Gastvissers Strandvisserij, met de eerste tongen

Strandvisserij, met de eerste tongen

Advertenties

Hoi allemaal,

Na lange tijd geen vistrip meer gehad te hebben, was het nog eens dringend tijd om de waterkant op te zoeken. Het slechte weer, de minimale visvangsten hadden er ons toe gedwongen meerdere avonden bij de vrouw in de zetel te vertoeven. Maar nu was het zo ver! We konden niet meer wachten, we moesten vissen! Ook al was het kantje boordje wat de wind betrof… op de middag nog 4 bft , pieken 5 bft…. bijna op kop… Vanop het strand is dat niet altijd even prettig. Maar de wind zou afzwakken, dus we probeerden het gewoon. Aas besteld bij Van Dixhoorn, en dan verder naar één van onze favoriete stranden aan de Zeeuwse kust was het plan. Laagwater verwacht rond 18:00u. Aangekomen bij Van Dixhoorn was de wind toch nog voelbaar… (maar het zou afzwakken..!) Met vers aas en goede hoop verder naar onze visstek. We hadden al wat file gehad in Antwerpen waardoor we een uurtje later op onze stek waren dan gepland. Snel uitladen en optuigen, de duin over en naar de waterlijn. De wind was nog voelbaar, maar zeker niet te hard, dat was al een pluspunt. Nu hopen dat de vis zou bijten. Op dit stuk zijn we nog nooit zonder vis naar huis gegaan. Avonden(in de winter) van 40-50 stuks per man zijn hier schering en inslag. In de hoofdmoot is dat dan schar en wijting. Hopelijk vandaag ook !

Strandvisserij, met de eerste tongen

De eerste lijnen gingen het water in.

Strandvisserij, met de eerste tongen

Dirk begon te vissen met afhouders en een dwarrellijn met een grotere haak. We kwamen deze keer proberen op een grotere gul. Ikzelf startte met een weegschaaltje (doet het altijd goed op het strand!) met kleinere haken voor wat platvis (schar, bot..) en eveneens een dwarrellijn met grotere haak. De eerste worpen waren wat aarzelend. Het aas bleef telkens voor de helft erop hangen, wat er op wees dat er niet al teveel krab of garnaal zou zitten… En niet veel garnalen of krab…dan weet je het al… Kentering 18:00u : visvangst 0,0… Dit hadden we hier nog nooit gehad… Zelfs geen kleintje, geen beet, geen tik…. Gelukkig weten we dat op deze stek bij opkomend water én na zonsondergang de vis zich meer laat zien. Nog even afwachten dus… Ondertussen was de wind volledig gaan liggen, een prachtige zonsondergang is ook altijd meegenomen, helaas deed de vis niet waarvoor we gekomen waren…..bijten…. 19:00u….niets….. , 20:00u …niets…. Nu werd er niets meer verwacht, misschien nog een enkeling die voorbij kwam gezwommen maar schoolvissen zoals schar en wijting moesten we niet meer verwachten. Het was al donker en we hadden nog maar een uurtje te gaan vooraleer de beste uren erop zaten. Meer dan 4 uur vistijd waren verstreken en op de teller met 4 hengels , 6-7 haken nog niets mogen vangen… Een avond in mineur…gelukkig zat het weer mee! Maar dan… een half uurtje voordat we zouden beginnen opruimen…. een tong , net geen maatse, had de weg naar mijn weegschaaltje gevonden. Of had ik de tong gevonden? Wie zal het zeggen. Half maart, en mijn eerste tong van het jaar was een feit. In mijn 20-jarige viscarrière heb ik zo vroeg op het jaar nog nooit een tong van het strand gevangen. Geluk dus… ééntje die de weg naar het zuiden vergeten was ?

Strandvisserij, met de eerste tongen

Het schepte toch enige moed en het beaasde weegschaaltje ging terug naar dezelfde plek. Een kwartiertje later….weer een tong…28 cm, voor de pan dus!

Strandvisserij, met de eerste tongen

Mijn avond kon al niet meer stuk. Helaas bleef Dirk met een 0-score achter. Terug proberen op diezelfde plek -tongen zwemmen nooit alleen- , een piertje aan de ene kant, een stukje zager aan de andere kant van het weegschaaltje. Tien minuten later…wéér één, en wat voor een joekel..38 cm tong aan het weegschaaltje.

Strandvisserij, met de eerste tongen

Euforie ten top dus…. Half maart , en 3 tongen op rij, waarvan 2 maatse…Ongezien. Ondertussen waren de eerste 3 uren van het opkomen gepasseerd. Het beste van het tij was er normaal gezien uit.. Naar huis gaan ? Toch nog even proberen… Mijn tweede hengel werd ook voorzien van het altijd-vangende-weegschaaltje. Een 4e exemplaar had zich rond mijn haak gewrongen. Dirk kwam rechts naast mij staan in de hoop er ook eentje uit te halen. Ondertussen kreeg ik nog een kleine wijting en bot aan de haak.

Strandvisserij, met de eerste tongen

Tong 5 én 6 (ondermaats) hadden zich ook al gemeld. Wat een avond!

Strandvisserij, met de eerste tongen

Helaas heeft Dirk niets mogen vangen. Het water kwam nu zeer snel op, en je moest oppassen dat je je niet liett verrassen doordat je ingesloten geraakt door het water. Tijd om op te ruimen dus. Ikzelf had 4 ondermaatse en 2 maatse tongen ( 1 van 28 en 1 van 38cm); 2 botjes en een mini wijting. Ondanks het wegblijven van de wintervis hebben we toch een fijne avond gehad, én geleerd dat je regelmatig over de vis heen gooit!

Groetjes,

Robin en Dirk

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

9 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > maart 19, 2019

  Antwoord

  Hey Robin, mooie sessie man!
  Meestal zijn de vroege tongen, de zogenaamde paaitongen en zijn vaak heel groot en liggen zowat op het strand, maar diep zitten ze ook, maar een beetje geluk hebben, ze zitten heel plaats gebonden. Getuige de kleinere tongen kunnen ze al echt onderweg zijn, in zeeland altijd wat eerder dan in de Europoort.
  Chappeau met je vangst en hopelijk volgen er snel meer, ik wacht nog even!

  Groetjes Peter

 2. Nico > maart 19, 2019

  Antwoord

  Hey Robin. De aanhouder wint zo zie je maar en dat je toch niet te vroeg bent weg gegaan. Leuk vis verslag met mooie foto’s er bij,

  Groetjes De Zeehondentemmer

 3. jack > maart 19, 2019

  Antwoord

  Hoi Robin en Dirk wat een super begin van het seizoen als dat doorzet dan word het misschien wel Het jaar.Een mooi verslag en foto,s ik hoop dat ik samen met mijn maatje Henry jullie voorbeeld kan volgen om de scheefsmoeltjes te vangen groetjes Jack.

 4. Paul > maart 19, 2019

  Antwoord

  Mooi verslag gefeliciteerd met deze vroege tongen!

 5. Frank > maart 19, 2019

  Antwoord

  Hoi Robin

  Mooi gedaan, de eerste tongen van het jaar,proficiat.
  De volhouder wint, na 4 uur geen beet ben ik waarschijnlijk weg.
  Groetjes Frank

 6. Robin > maart 19, 2019

  Antwoord

  Laten we inderdaad hopen dat dit een voorbode mag zijn voor een goed tongenseizoen. Aangezien we van ver komen, duren onze vissessies ook wat langer, en houden we het altij wel wat langer vol , ook als we niets vangen.
  En Peter , ik zal volgende keer de foto’s horizontaal nemen. In ieder geval heb je het allemaal toch mooi in elkaar gezet.
  Groetjes
  Robin

 7. Henry > maart 20, 2019

  Antwoord

  Hey Robin en Dirk,

  Een mooi verslag met bijgaande foto’s van jullie strandsessie. Niet alleen het klimaat maar ook de tijd waarin verschillende vissoorten te vangen zijn lijkt aan verandering onderhevig te zijn. Super als je na ’n hele poos zonder aanbeten zo’n joekel van ’n tong op het droge kunt takelen, Proficat!!!

  Groetjes, Henry

 8. hugo > maart 20, 2019

  Antwoord

  Hallo Robin en Dirk,
  De Antwerpse ring dat ken ik mannen kom zelf uit de regio Mechelen,fijn om nu reeds de eerste tongen op het strand te zien landen,dit is weer eens het bewijs dat de aanhouder wint!!en het is een feit als je van ver komt probeer je zo lang mogelijk te vissen. Succes bij jullie volgende.
  mvg Hugo

 9. Huib > maart 22, 2019

  Antwoord

  Hee Robin en Dirk,

  Goed om te lezen en ga zo door!

  Groeten
  Huib

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *