Home Gastvissers Vissen op Haai, vanuit Neeltje Jans

Vissen op Haai, vanuit Neeltje Jans

Advertenties

Als het zomer is, bezoekt Koen vaak “De Roompot” om zijn vakantie door te brengen. Maar omdat het de laatste jaren nog al eens regent, was zijn “slogan”: als het dit jaar weer regent dan gaan wij naar een ander land op vakantie. Nou het is niet echt warm, maar regenen? Dat valt wel mee. Een redelijke kans dus, dat hij volgend jaar ook weer op de Roompot is.

Is hij op vakantie, dan nodigt hij mensen uit met hem mee te varen/vissen. Sympathiek, vind ik. En Koen zelf, vist graag op de gladde haai. Vandaag was ik aan de beurt. En met Koen mee gaan is op zichzelf al een plezier! Je leert een hoop Vlaamse woorden zo’n dag en de Belgische politiek kan hij ook haarfijn uit de doeken doen. Ik moet zeggen: na afloop snap je eigenlijk nog steeds niet waarom en hoeveel regeringen er nu eigenlijk zijn in België. Maar geen probleem: dat snappen de Belgen gelukkig zelf ook niet. En het Koningshuis met een nieuwe Koning: die zouden wij beter meteen moeten kunnen afkopen. En dan de stijve manier waarop Prins Philip zich presenteert. Nee, Koning Willem Alexander (en niet te vergeten de charmante Maxima) zijn heel wat vlotter! Dat met Maxima ben ik wel met hem eens. Willem Alexander vind ik ook niet super vlot, maar hij heeft in ieder geval smaak (Maxima). En dat is ook een goede eigenschap!

Koen is altijd aan het werk en heeft slechts 3 weken in een heel jaar voor zich zelf en zijn gezin. De derde week zit hij weer op zee, maar dan in Ierland. Zijn boot –een Beekman 521 voldoet prima. Dit komt mede door de 80 PK Evenrude (E-tec). Vandaag had hij wel wat onenigheid met het mooie roestvrijstalen anker. (van Jerry van Tilburg) Hij kwam steeds op een andere plaats uit, dan dat hij wilde. En dan komen de woorden: ja, zeg, zotteke, gij denkt toch niet dat ik hier blijf liggen! De “blaas”(skippybal) wordt weer opgevaren en het anker wordt opnieuw uitgegooid.

Dit drama werd nog erger, door de vervelende noord/noordoosten wind, die aantrok tot windkracht 5. Wij lagen wat te hotsen en te klotsen op de golven, maar na een vangst (aan het einde van de morgen) van 4 haaitjes, was het wel erg stil geworden. Koen blijft wel proberen………! Aan zijn 3e hengel (zware boothengel met reel) hangt een stalen onderlijn met een makreelfilet. Hij wil een “tope” vangen, een ruwe haai. Dus doet hij verwoede pogingen………………! Heel de wereld mag “omvallen”, als hij maar kan blijven vissen.

In Koen zie je de “echte” sportvisser, voor zover die bestaat. Natuurlijk vangt hij graag veel vis en als dat een koelbox vol schol is, zul je hem niet horen mopperen. Maar hij kan ook genieten van de vangst van één gladde haai, omdat die zoveel weerstand biedt.

Hoe was het met de haai? Nou niet zo best. Wij lagen voor de stormvloedkering i.v.m. de straffe Noorden/Noordoosten wind en vingen in een uur tijd, 4 haaien/haaitjes. Daarna werd het stil. Heel stil. Een paar scharretjes. Bij mij kwam er nog een tongetje “buurten”. Maar voor de rest :radiostilte.

Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Voor de kering zit behoorlijk wat “sla”. En de zeesterren klemmen zich in grote hoeveelheden vast aan je aas. Dus: het aas is onttrokken aan het oog van de vis. En “aasaanbieding” is één van de meest voorname zaken die veel aandacht vereist als je gaat vissen.

Ja, dan komt er natuurlijk snel een deuk in het ego van de man. Wat? Geen haai, dat moet!! Effe niet dus. De natuur regelt dingen soms feilloos. Vrouwen accepteren zo’n situatie gemakkelijker.

Na afloop van deze vissessie zijn wij nog even “aangegaan” bij de familieKees en Marianne Breure van frituur “De Helling”. Ook daar staat de vooruitgang niet stil: het is cafetaria “De Helling” geworden. Maar beste mensen, de prima kwaliteit is nog precies hetzelfde en de kibbeling is nog altijd even lekker! Tijdens de Shark-a-tag dagen ( 7, 8 en 9 augustus) staan zij helemaal paraat om u te laten proeven van hun heerlijke frites en snacks. En de prijs? Een knoop aan je jas. (hangt er wel van af hoe groot uw jas is)

Wij hebben weer 4 haaitjes van merkjes voorzien en hopen natuurlijk dat juist die van ons worden terug gevangen. In de golf van Biskaje, in Bergen (Noorwegen) en Schotland zijn al gemerkte haaitjes gevangen. Doet u ook mee? Haaien zijn prachtige beesten. Door onderzoek te doen d.m.v. merkjes zullen wij misschien een klein stukje van de “sluier” kunnen oplichten en het leven van de haai in beeld kunnen krijgen. Wellicht heeft de haai op langere termijn weer toekomst.

Sportvissen? Niet alleen de vis heeft onze interesse, maar zeker ook zijn voortbestaan! Vissen is dus veel meer dan vangen.

Kamperland, 11 juli 2013/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *