Home Zeevissen in Denemarken en buitenland Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Advertenties

Van 5 tot 12 september stond er weer een trip richting Langeland op de planning, ditmaal samen met mijn vrouw Marian en zoon Robbin. Heel de week er voor in de weer geweest, met het regelen van aas, boodschappen, afspraken enz. 1,5 kg steekzagers en 5 ons kweekzagers zijn mijn deel, samen met nog 3 bakjes gezouten leeglopers, die later nog top blijken te zijn.

Donderdag voor vertrek word ik geveld door de griep en ben zo ziek, dat ik mezelf met 4 x 2 paracetamol op de been moet houden, waarom juist op dit moment, denk ik bij mezelf? Maar goed, vrijdag namiddag alles geladen, op de koelspullen en het aas na en in de nacht, als ik we om half 1 opstaan, staat het te stort regenen en rijden we na het inladen richting Haus und boot in Langeland, met regelmatig een stop en een nieuwe zakdoek uit onze tas. Onderweg wordt het al droger en zelfs als we de Deense grens passeren, breekt er een waterig zonnetje door, wat steeds feller begint te worden, alleen die wind he, je merkt het goed met de dak koffer, maar rond half 12 arriveren we bij de firma, waar ik eigenlijk wonderbaarlijk goed onthaald word, door Rainer, die normaal wat nors overkomt. Nu maakt hij zelfs grapjes, dat hij niet zo goed Engels spreekt, maar wel Somalisch, wat ik in eerste instantie niet zo goed begrijp, maar dat komt later nog. Hij zegt, dat we maar even naar onze boot moeten gaan kijken en een ijsje eten in Bagenkop en hij belt de schoonmaak ploeg, begrijp alleen niet goed, waarom nu pas, maar goed, officieel mag je pas om 2 uur in het huis. Als we naar Bagenkop rijden, zien we bij de bushaltes Somaliërs wachten, dus ook hier!

We gaan even naar de boot voor deze week kijken, een open boot, van 5,30m met een 30 pk, dus ruim genoeg voor mij alleen.

Vissen en vakantie op Langeland

Onze Robbin eet een ijsje en we kijken op de menukaart voor later. Dan vinden we het tijd om naar het huisje te gaan, wat er leuk uitziet en erg ruim, met een overkapping en een schuur voor de visspullen en ook een slachtplaats voor de vis.

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Met uitzicht op zee!

Vissen en vakantie op Langeland

We laden de spullen uit en eten wat, rijden nog naar de plaatselijke super, voor wat te drinken en streekgerechten. Daarna maken we bij terugkomst even een wandeling en komen langs de company.

Vissen en vakantie op Langeland

Morten zegt me dat ik morgen maar even langs moet komen, om samen naar de boot te gaan, voor enige uitleg, want vissen zit er voorlopig niet in, misschien maandag zegt hij, maar dat is ook twijfelachtig. Moeten we nu gelijk plannen om weer naar huis te gaan, nee, want wij zijn Langeland proof en weet inmiddels, tijdens deze 35ste maal Denemarken, dat hier niets zo veranderlijk is dan het weer en je moet maar 1 dag vooruit kijken, het veranderd telkens weer! We zijn hier tenslotte voor onze vakantie, dus vissen staat deze week op een laag pitje!

Na de wandeling een dutje met zijn allen, om de “Jetlag” eruit te werken en in de avond verrast onze zoon ons met een Tapas avondje, netjes gedaan Robbin! Was echt super!

DAG 2: Mijn vrouw en ik zijn al voor 7 uur wakker en ontbijten samen en om half 9 komt zoontje lief ook kijken, we gaan vandaag naar Svendborg, naar een Lidl en naar Fotex, waar we een paar uur verblijven en wat leuke en lekkere dingen kopen, vooral ons Marian en onze Robbin en als we daar weer weg zijn, kijk ik in mijn uien leren portemonnee en kan wel janken!

Om 11 uur ben ik bij Morten en krijg de visbak, met anker en 2 benzine tanken mee voor de boot, die ik zelf vol mag doen, ik doe er voorlopig maar 1 van 30 liter vol en die weegt wat zeg! Dan naar De hengelsportzaak van Morten.

Vissen en vakantie op Langeland

Hier koop ik wat nieuwe Shads en bijvangertjes, want dit jaar moet het gaan gebeuren, de grote Kabeljauwen, er zijn goede berichten vanuit Bagenkop en van heel Langeland. Uulf, die deze zaak voor Morten beheerd, loopt met me mee naar de boot en legt het uit, hoe alles werkt. Dat weten we dan ook weer.

Na het middageten ga ik voor het huisje proberen wat botten te vangen, die ik aan Jack Jozen belooft heb, om ze mee te nemen voor hem.

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Met 7 beaufort in de rug, kun je lekker ver inwerpen, maar wat je ver inwerpt, moet je ook weer terug inhalen, met al het groen eraan. Dat valt niet mee, met de kleine top oogjes van de super aero’s en als even later mijn statief om waait met beide hengels op de keien, kan er nog 1 gedeeltelijk opvangen, maar de nieuwste keilt keihard op de grond en de oude werpt no goed in, maar de andere tijdens de eerste inworp al lijn breuk en even later ook gewoon tijdens het inhalen, dus hier ben ik gauw klaar!

We gaan lekker van het zonnetje genieten op het terras in de voortuin en ik bereid alvast 3 spinhengels met verschillende montages, met een nieuwe penn spinfisher erbij, want die zou goed zijn, volgens een verslag op Zeevissen in Langenland, dus maar aangeschaft.

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Zo gaat er alweer een dag voorbij, met een gezellige avond voor de smart tv, met de serie van Fc de Kampioenen en een hapje en een sapje erbij.

DAG 3: We komen uit bed om 8 uur en ontbijten en staan versteld van een zo vlakke zee voor ons huis, dat ik spontaan spijt krijg van de boot in Bagenkop en praat er met mijn vrouw over om voor 1 dag een klein bootje voor de trailerhelling te nemen en dat wil ik dan gaan doen, maar als ik bij Morten kom, zegt hij dat het perfect weer is voor Bagenkop, dus ik helemaal blij! De spulletjes gepakt, broodjes gesmeerd en alleen naar Bagenkop. Het nadeel hier is, dat de boot helemaal achteraan ligt, maar je mag er met de auto op de pier om te lossen en te laden, de spullen voor in je boot, moet je eerst op de rand van de pier zetten en vanaf beneden boven je schouder alles er vanaf pakken en in de boot laden, dan je auto weg brengen naar de parking en weer terug lopen. Maar dan zijn we weg en de snelheid van de boot valt me erg vies tegen, tussen de 10 en 13 nm en dat met een 30 pk? Begrenst?

Vissen en vakantie op Langeland

Ik besluit maar niet te ver te varen, ik ken er hier helemaal niets van en de enige informatie die ik gehad heb, in de company, to the left, ja daar kun je wat mee. Ik wil eerst zo graag wat grote schollen vangen en als ik me bij wat andere bootjes leg op een 11 meter diepte, zie ik op mijn handhold Garmin, dat de drift meer dan een km per uur is en ik vis op erg vuile grond, het kost me iedere maal een haaklijn, met spinnerblad en de vele kralen, dus na 5 keer, stop ik ermee en besluit, naar een coördinaat te varen, die ik bij Kees op de site geleend heb, deze blijkt gewoon aan de grote groene ton, voor Keldsnor te zijn, waar ik met Frank en Dirk in 2005/2007 altijd vertoefde, voor de gul, maar hier heb ik al gelijk enorme last van mijn rechterarm tijdens het vissen met de shad en dan blijkt dat dit voor mij helaas momenteel niet te doen is, van mijn tennis elleboog en artrose in mijn schouder, bij bepaalde bewegingen, dus terug gevaren, balend als een stekker.

Mijn vrouw en zoon zijn blij, dat ik zo vroeg alweer thuis ben, want we hebben geen sla voor bij de shoarma, dus weer naar de plaatselijke supermarkt en weer genoten van deze eerste visloze dag, dit is toch ook wel een kunst, in Denemarken, om niets te vangen?

DAG 4: Als we ontwaken en buiten kijken, steekt de zon gewoon, zo fel en geen rimpetje op het water, voor het huis, maar vandaag is het gezinsdag, er word niet gevist, anders zouden ze wel heel teleurgesteld zijn. Een ontbijtje en tegen 10 uur gaan we sinds 2007 weer voor het eerst eens richting Rudkobing, waar we willen eten, in een zaak van toen, die altijd vanaf 10.30u open was. Eerst een parkeer sticker voor 1,35€ bij het vvv gehaald, omdat op de meeste parkings, er een tijdsbestek bestaat en zo’n sticker schijnt verplicht te zijn. Door het centrum gelopen en er is weinig of niets veranderd hier, nog even saai, voor mij, maar ik moet mijn uien leren portemonnee goed vasthouden, voor de andere 2, want ze zouden hem helemaal leegmaken! Het eet tentje waar we willen gaan eten, blijkt pas om 12 u open te gaan en het is pas 11.15u als we alles hier gezien hebben, dus we gaan maar naar Bagenkop. Hier parkeren we in de haven en lopen naar het vistentje, naast de supermarkt en bestellen hier fish and chips en dat smaakt voortreffelijk, echt lekker! Pollak filet is er gebruikt voor de gebakken vis, wat echt lekker is!

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Dan gaan we naar de supermarkt en kopen daar een paar flessen fris en een halve lieter tuborg en gaan op een bankje in de haven zitten, juist voor de lange rij met visboten en zitten ons te verkneukelen aan sommige vissers, meest Duitsers die schijnbaar nog nooit gevaren hebben, want ze sturen achteruit de verkeerde kant op en botsen zo tegen de palenrij, ik heb meelij met de verhuurders, die dit niet zien! Na een paar uur hebben we het hier ook wel weer gezien en gaan weer genieten in onze voortuin, van sapjes en dan vliegt de tijd, als je het naar je zin hebt! Deze nacht erg slecht geslapen, met mijn pijnlijke arm en met het vooruitzicht van de komende 2 dagen, dat er weer gevist word.

DAG 5: Alweer woensdag, jeetje, wat gaat het snel. Ik ben om 7 uur uit bed, terwijl de rest nog op 1 oor ligt, maak mijn ontbijt en smeer broodjes om mee te nemen en ontzie mijn rechterarm een beetje, met de benzine tank, die ik ditmaal links draag. Ik ontmoet hier 2 kerels uit Prinsenbeek, die achter mij liggen en ook bij mij in de straat vertoeven en ze hebben geen levend aas meer, alles dood, het lukt ze niet om ze te bewaren in Denemarken, dus het een en ander uitgelegd en ik zeg, dat ik thuis nog aas genoeg heb en dat ze er vanavond maar om moeten komen, dus die afspraak staat. Ik vaar gelijk naar de groene boei en vis gewoon met de weegschaal en spinnerbladen, met een bijvangertje er boven, zoals ik normaal hier op de schol vis, er staat totaal niets geen drift, maar ik vang al gauw een maats gulletje van rond de 45 cm.

Vissen en vakantie op Langeland

Wat ik meeneem, voor het eten dat we morgen gepland hebben, daarna nog enkele mini gulletjes, die ik allemaal ongeschonden retour kan zenden en mijn arm houd zich goed, als ik geen pompende bewegingen moet maken. Ik kijk op mijn Garmin en krijg ineens het plan om naar de schollen plaats voor Bukkemose te gaan, wat nog een 4 mijl hier vandaan is en zo gezegd zo gedaan!

Vissen en vakantie op Langeland

Ik begin de drift op 16 meter en met de oostelijke wind en de stroming richting Gulstav en slechts een drift van 0,3 km/h drift ik langzaam richting de 8 meter, voor Fredmose, waar het vooral grote bot is. Maar de schol zit voornamelijk rond de 10 a 12 meter en is van zo’n mooi formaat, bijna allemaal 40 a 45 cm. Waarschijnlijk vang je hier over 2 jaar gewoon regelmatig een schol van 50 cm of meer. Het is echt een feest, het vissen en op deze manier is het niet zo belastend voor mij arm, maar toch telkens een gevecht, met die schollen, scharren en botten en in tegenstelling tot mei jongstleden, ontbreekt de gul totaal!

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Om een uur of 1 stop ik ermee en heb een mooi aantal vissen in de bak zitten, voornamelijk schol, maar ook een 20 tal botten voor Jack en wat Schar voor mijn makker Frank.

Vissen en vakantie op Langeland

Bij thuiskomst, helpt mijn vrouw om de vis in zakjes te doen, na het schoonmaken en wassen en het zijn er totaal voor in de 60 en dan is het een smul partij voor de meeuwen in onze achter tuin.

Vissen en vakantie op Langeland

Wat alleen tegenviel was de Penn Spinfisher, die erg zwaar draait met 2 schollen eraan, terwijl de Shimano’s Biomaster 5000, moeiteloos elke vis aan kunnen.

Later komen de 2 Brabanders om hun aas en ik geef ze 4 bakjes met steekzagers uit Bruinisse, waar ze heel blij mee zijn en ik heb er zelf nog 4 over en de gezouten leeglopers. Ik vis alleen morgen nog en vrijdag weer een gezinsdag, dus veel heb ik niet meer nodig! We ouwehoeren wat over de vangsten en het is hun 5e maal Denemarken en ze vangen redelijk, maar geen grote kabeljauw, alleen net aan de maatse gulletjes en makreel en een paar platvissen. Ze gaan weer weg en wij houden weer een gezellige avond en ook die komt weer op een einde.

DAG 6: Vandaag ben ik van plan om nog een kortere sessie te houden, toch maar op de platvis, om mijn arm niet teveel te belasten, ik moet straks nog naar huis kunnen rijden ook, vrijdagnacht. Ik ga om 8 uur even naar Uulf en die geeft me uitleg op de kaart van Langeland, waar ik moet zijn voor platvis, het zou een hotspot zijn, op 20 minuten varen, met deze boot, bedankt Uulf en weg ben ik, de spulletjes in de boot en ik zie dat de Brabanders ook al weg zijn, deze maal ga ik naar rechts, er liggen 3 platen voor Ristinge klint/strand en hoe vind ik deze, want ze liggen op 15 meter diep, dat zijn bij mij geen platen, maar ik denk dat ze hier bedoelen vlakke platen diep onder water, waar het schoon is(zandgrond), want dat zie je gelijk op de dieptemeter, niks geen vuil! Ik begin gewoon op 14 meter te driften en de oostelijke wind duwt me langzaam richting het diepere en op een gegeven moment, begin ik te vangen en binnen no time heb ik er 6 a 7 in de bak liggen.

Vissen en vakantie op Langeland

Ik ga op anker op 15 meter, waar het op zijn best ging en begin met vissen op anker en de toppen staan niet stil en ik maak gelijk de vis schoon en doe ze in een koelbox als er een stuk of 6 in liggen, zodat ik straks thuis, alleen maar hoef in te vriezen. Ook hier af een toe een schol en dikke botten, zelfs een van 50 cm, maar de schar doet het zo goed, vooral aan de gezouten leeglopers.

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

Binnen een paar uur heb ik een dertigtal scharren, van een erg mooi formaat gevangen, 2 schollen en een aantal dikke botten en dan is het voor mij goed, alles schoon gemaakt en wel. Ik vaar terug en maak alvast de boot schoon, ben ik daar alvast vanaf en ik ben om half 1 weer thuis en eet daar mijn broodjes maar op. We gaan na de middag nog wat shoppen in de buurt en maken er weer een gebruikelijke dag van en voor we het weten, liggen we weer in onze koffer.

DAG 7: Vandaag zoals eerder besproken, weer een dag met het gezin en als we opstaan, blijkt vissen gewoon onmogelijk, wat een wind en golven!

Vissen en vakantie op Langeland

Dan nog flink regen erbij, maakt het geheel niet echt prettig. We eten wat in de ochtend en gaan dan weer richting Svendborg, om Fotex nog eens te bezoeken, om wat lekkernijen, zoals Haring in saus en frikadellen(gehaktballetjes) mee naar huis te nemen en wat Deense drop, waar we verzot op zijn. Daarna gaan we nog even wat van de cultuur snuiven.

Vissen en vakantie op Langeland

Vissen en vakantie op Langeland

We gaan naar Bagenkop, om een bordje frites met vis te eten in de haven, naast de hengelsportzaak en ontmoeten daar 2 echtparen die in Spodsbjerg zitten voor 2 weken en babbelen wat met hun, ze hebben hun eigen Orka 5,40m bij, maar zijn maar een paar keer weg geweest. We kopen nog wat souvenirs bij de hengelsportzaak van Morten en kijken wat rond in de haven, bij de bootjes.

Vissen en vakantie op Langeland

Dan zien we een boot liggen, waar op de achterkant “Colijnsplaat” is weg geveegd, maar nog licht zichtbaar en als ik binnen kijk, komt hij me erg bekent voor, zou het de oude boot van Jos zijn, “Duikcharters”?

Vissen en vakantie op Langeland

We lopen nog even langs de winkel van Torben Hansen en nemen daar een foldertje mee, van het verhuur.

Later bij het huis, maken we de auto klaar voor vertrek, in de nacht en laden alles behalve de koel en vries spullen en in de nacht rijden we om half 3 huiswaarts. Na de nodige stops om te tanken en te eten,drinken en toiletteren zijn we om 11.45u weer thuis, na een werkelijk fantastische vakantie en nemen ons voor om volgend jaar 2 weken aan elkaar te gaan, misschien met eigen boot op de trailer.

Ik heb achteraf wel spijt, dat ik niet gewoon een trailerbaar bootje achter het huis had genomen, daar zat toch de meeste vis en dan waren we een stuk goedkoper uit geweest. Deze motor was wel erg zuinig, de 25 liter die ik over heb, giet ik in de auto, dat kon bij de vorige niet.

Na thuiskomst, gelijk voor over 2 weken, ons vaste huisje in Nyborg geboekt, voor een weekje Kantvissen, want wat dat betreft, komt Langeland toch een stuk te kort, tegenover Nyborg.

Ondanks de weinige visuren, toch mijn belofte aan Jack(bot) en Frank(schar) kunnen inlossen en voor mezelf genoeg van mijn favoriete vissoort schol mee kunnen nemen huiswaarts.

Voor meer foto’s

Zie ook Onze Facebook Pagina

We zouden het erg op prijs stellen als u een like geeft, voor onze pagina en de verslagen, om verder te groeien in de toekomst!

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

13 reacties

 1. Nico > september 14, 2015

  Antwoord

  Hallo Peter. Alle eerst moet Ik Jou een groot compliment geven voor je prachtig verslag en zeer mooie foto”s van de omgeving. Jij kan er zo een boek van maken en jammer dat het er weer op zit voor jullie.

  Groetjes De Zeehondentemmer

 2. Jordi > september 14, 2015

  Antwoord

  Super verslag weer Peter en ondanks alles toch mooie vis gevangen!

 3. Henk Rooijmans > september 14, 2015

  Antwoord

  Mooi verslag ,
  Ik hoop volgend jaar ook eens daarheen te gaan met Ron en onze Tom. Als jij dan Onze gids wiltzijn komt het helemaal goed. Gezellig 👍😀👍

 4. Peter Gerits > september 14, 2015

  Antwoord

  Mooi verslag Peter. Jammer dat het jou en ook vele andere broeders en zusters in Petrus, een beetje heeft dwarsgezeten.
  Zo waren wij er in mei voor 2 wken, waarbij we maar 4 keer met de boot het water op konden en in juli waren we 5 dagen bij Rudi en daar kon ook maar 2x met de boot worden gevist.

  Volgende keer beter zullen we maar zeggen, je hoeft het maar te treffen.

  Vriendelijke sportvissersgroet,
  Peter Gerits

 5. Simon ( Scheveningen) > september 14, 2015

  Antwoord

  Hoi Peter,
  Mooi duidelijk verslag weer. Samen met vrouw en zoon lekker kunnen genieten naast het vissen. Dat is ook wat waard.
  Jammer dat de gul het liet afweten maar wellicht beter voor de arm en nek! Toch nog mooie vissen kunnen vangen dus het was weer een geslaagde week.
  Groetjes,
  Simon

 6. Frank > september 14, 2015

  Antwoord

  Hoi Peter,
  Jij kan nog altijd schrijver worden,zo’n verslag,knap.
  Mooie vangsten van uw favoriete visserij,de platvis.
  Die gullen zijn voor volgend jaar moet je maar denken.
  Zoals jezelf al zegt heb je daar niet veel aan de weerman,gewoon buiten kijken en gaan als het kan.
  Die 2 NL buren zullen je niet snel vergeten,jou kennende hebben die hun koelbox toch nog vol gevist met jou zagers.
  Ben benieuwd wat je de volgende trip gaat vangen.
  Gr Frank

 7. Luc > september 14, 2015

  Antwoord

  Hi Peter,
  Ondanks de kwaaltjes en weersomstandigehden heb je er toch weer een leuk en geslaagd evenement van gemaakt. Topverslagje. Doet me er weer zin krijgen.
  groeten,
  Luc

 8. jack > september 14, 2015

  Antwoord

  hoi peter wat een verslag je hebt er eigenlijk bij het vissen ook nog de schrijvers kunst je moet de verslagen echt gaan bundelen met foto,s ik zie jullie zo gr jack

 9. jan > september 14, 2015

  Antwoord

  HO:Peter& marian.

  mag ik je feliciteren met de vangsten in je vakantie.en veel vis gevangen en mooie foto:s
  dat zijn wat groten die vangen wij niet hier.maar gelukkig weer voetjes op de grond thuis basis veel succes . MVG de strandjutter.

 10. Henry > september 15, 2015

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Wederom een prachtig verslag van je visvakantie in Langeland.Deze trip blijk je niet te kunnen smullen van de grote gullen maar de supervangsten van platvis maken dit uiteraard meer dan goed.Schollen van 40 tot 45 cm. die moet je met een kraan naar boven takelen en niet met een pijnlijke arm.Al met al, de bijgaande foto’s laten in elk geval zien dat jullie wederom genoten hebben van dit weekje aan het zilte nat in een mooie omgeving en ook nog m’n maatje Jack voorzien van enkele maaltjes vis, gewoon super…. Hopelijk treffen we elkaar binnen afzienbare tijd weer eens aan de waterkant om tijdens het hengelen gezellig wat bij te kletsen.

  Groetjes, Henry

 11. leon > september 16, 2015

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Mooi weekje!!

  grt Leon

 12. Ahmed Nijmegen > september 26, 2015

  Antwoord

  Lekker genieten zo he Peter , ik gun het je van harte…Gr Ahmed Nijmegen

 13. Jan > september 27, 2015

  Antwoord

  Peter&Marian.
  de vangsten zijn mooi en af en toe groot van de boot af dat je pillen in moet nemen voor de griep en schouder als het maar houd voor volgend jaar dat wij ook weg kunnen ga zo door.
  veel succes MVG: de strandjutter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *