Home Gastvissers Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Advertenties

Beste visvrienden,

Natuurlijk zitten wij net als iedere visser te popelen om ’n aantal overheerlijke tongen aan wal te kunnen takelen. Omdat ik van plan ben om na de paasdagen enkele weekjes met m’n oude VW-campertje onze buurlanden met ’n bezoekje te gaan vereren wilden we uiteraard vooraf nog wel efkes gaan proberen om wat panvisjes gaan te haken. Donderdag 14 april zou de zon ons volgens buien”rader” goed gezind zijn en ook het getijde om aas te kunnen steken was die dag op ’n goed tijdstip. Om 6.30 uur, vrij vroeg voor ’n paar oude knarren, stond m’n vismaatje Sjakie bij me op de stoep en nadat we snel de auto gepakt hadden ging het met gezwinde spoed richting de Zeeuwse kust. Onderweg zoals altijd, stevig gezeverd over het wel en wee op onze aardkloot. Nu we gelukkig eindelijk de coronaellende overwonnen hebben drukt Vladimir weer een negatieve stempel op ons brein. Ongelofelijk dat iemand zoveel verdriet en narigheid teweeg kan brengen terwijl de geschiedenisboeken ons allang geleerd hebben dat er bij een oorlog alleen maar verliezers zijn. Ons kikkerlandje houdt zich momenteel weer stevig in de ban met het klimaat, het milieu en de energie. Terwijl we met z’n allen ontiegelijk veel boompjes planten heeft Franske Timmermans blijkbaar nog steeds de gedachtenkronkel dat bomen sneller groeien dan dat je ze op kunt stoken want dagelijks verdwijnen er nog talrijke scheepsladingen in de centrales. Omdat spek, gehaktballen en ’n stevige biefstuk slecht zijn voor het milieu worden onze boeren al jaren getreiterd en moeten er in ons kleine en overbevolkte landje steeds meer aaneengesloten natuurgebieden komen zodat de wolf die het op de Veluwe goed naar z’n zin heeft een wat groter jachtgebied krijgt. Nu we zien dat 84% van mais en zonnebloemolie geïmporteerd wordt uit de Oekraïne zou het misschien verstandiger zijn om onze boeren te koesteren in plaats van ze uit te kopen. In ons kleine landje staan inmiddels 600.000 werkelozen geregistreerd terwijl er 400.000 vacatures open staan, ook dit is zeker iets om over na te denken. Ondertussen waren we ongehavend op onze steeklocatie in Zierikzee gearriveerd. Het water was al flink af en nadat we onze laarzen hadden aangedaan konden we meteen beginnen met onze gymnastiekoefeningen. Na zo’n 2 uur buig en strekoefeningen hadden we ongeveer 3 kg prachtige pieren in onze emmer.

We kozen bewust nog niet om ook wat zagers te steken omdat de tong waarschijnlijk toch nog niet aanwezig zou zijn. Na een korte babbel met Jan, een wedstrijdvisser die wel een mooie partij zagers gestoken had, was het de hoogste tijd om naar onze vis stek te tuffen. Indien er plaats zou zijn ging onze voorkeur uit naar de Oosthavenkade in Vlaardingen omdat we daar enkele weekjes terug goed gevangen hadden. Uiteraard wil dat niks zeggen want de ene dag is de andere niet maar bij aankomst om 12.15 uur bleek niemand op deze plek aanwezig te zijn op enkele mensen na die op het bankje zaten te genieten van de passerende scheepvaart. Snel onze spullen uit de auto om ons stekje veilig te stellen en om 12.45 uur vlogen onze pieren naar de diepte. Het leek wel hoog zomer zo goed deed het zonneke z’n best, eigenlijk hadden we best ’n korte broek aan kunnen hebben om ons gespierde witte onderstel alvast wat op te bruinen. Na een kwartiertje kreeg Sjakie al ’n mooie doorbuiger en begon m’n vriend enthousiast aan z’n slingertje te draaien. Een mooie bot van 34 cm. was de klos en….de nul was van de teller.

Dit beloofde wederom een dag te worden met veel vis.  Omdat ik echter nog steeds geen tikje op de toppen had gezien besloot ik toch maar ‘ns eventjes gaan te kijken. Toen allebei m’n lijnen op de kant lagen bleken alle haken kaal te zijn gevreten en zonder aas kun je uiteraard geen vis vangen. Meteen na m’n inworp kreeg ik enkele lichte tikken op de top en ook bij mij was de nul eraf. Een bot die nog niet de juiste maat had mocht weer terug om nog groter te gaan groeien.

Het bleef wachten en nog eens wachten en na iedere 10 minuutjes binnen draaien bleken alle haken kaal te zijn, het leek erop of de familie krabbemans al paasvakantie had.  Veelal mini botjes hingen aan de haken soms zelfs een minibotje vergezeld van een krab aan een en dezelfde haak.

Terwijl m’n maatje met z’n mobieltje zat te spelen zag ie vanuit z’n ooghoek toch ’n rammel die wat meer voorspelde dan ’n krab en jawel hoor een doublet mooie botten.

Dit zette onze zintuigen weer op scherp en na ’n korte doorbuiger op m’n top dacht ik m’n vriend na te kunnen gaan apen doch dit bleek een grote wolhandkrab te zijn.

Tussen de veelal krabben en minibotjes lukte het me op ’n gegeven moment toch om de eerste bot die de braadpan waardig was op het droge te takelen.

Gelukkig hadden we een hele berg pieren om de krabben te voeren en ondanks de magere vangst hing er een gezellig sfeertje op de kade. Genietend van de zon onder het genot van ’n koel pintje begon de kleur van m’n armen en hoofd ondertussen al flink op ’n rode wijnbal van de kermis te lijken terwijl ik verdikkeme wel zonnebrand in m’n kist had liggen. Geregeld kwamen passanten een praatje maken en op zeker moment raakte ik aan de babbel met ’n visser uit het nabije Schiedam. Hij vertelde dat hij al jaren werkzaam was bij de gerenommeerde jeneverstokerij in Schiedam. Dit beroep sprak me jaren geleden al aan maar als ik uitbater zou zijn van ’n destilleerderij zou deze al gauw de naam krijgen van café de donkere wolk (d’n eigenaar drinkt meer dan ’t volk!!!)  Al met al de sfeer was geweldig maar we kwamen uiteindelijk om wat visjes te vangen.

Toen er een redelijk zwaar transport voorbijgevaren kwam besloot ik op het laatste moment om toch maar snel m’n lijn naar de kant te draaien.

Tussen de ontzettend vele minibotjes en krabben had mijn vriend Sjakie toch 5 mooie botten in zijn emmer verzameld die mee naar Veldhoven mochten alwaar hij zoals overal bekend is, een ware lekkernij weet te toveren. Inmiddels was de wind wat aangetrokken en ging de temperatuur ook snel naar beneden. Toen het begon te schemeren kreeg ik de 2e bot aan de haak die het diploma panvis verdiende.

Ook in het donker kwam er helaas geen verbetering in de vangst en besloten we rond 21.30 uur om in te pakken. Mijn vangst paste mooi in de emmer van m’n maatje zodat die met 7 dikke botten toch thuis weer lekker kon kokkerellen. Om 23.30 uur arriveerden we weer in Eersel en na de dagsluiting met 2 jeneverkes ( niet uit Schiedam!!!) kon ik moe maar voldaan van een warme en gezellige visdag naar m’n mandje.

Hopelijk kunnen we na mijn vakantie op scheefsmoelen jacht,

Groetjes,Henry

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

11 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > april 16, 2022

  Antwoord

  Ha Henry en Jack, dank je dat je de niet nieuwskijkers weer op de hoogte hebt gebracht van het laatste politieke nieuws!
  Het is niet altijd feest, had jullie graag een hele volle emmer bot per persoon gegund, lekkerbekken die jullie zijn, hahaha, respect dat jullie het kunnen eten, bwahh!

  Het blijft natuurlijk gewoon vissen en dan is een grote bot ook geweldig om aan de hengel te hebben, tot dat je hem ziet, maar dat is bij jullie anders, dus?

  Weer een pracht verhaal, misschien volgende maal eens wat kleinere leeglopers zoeken, persoonlijk vis ik niet graag met groot aas, maar ieder zijn eigen ding, gelukkig.

  Groetjes Peter

 2. Nico > april 16, 2022

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack. Leuk dat je samen er nog ben er op uigeweest. Dan toch nog een paar mooie botten naar boven gehaald. En daarvan mooie foto’s genomen en met een leuk verslag er bij ook. Henry een fijne Vakantie toegewenst alvast en moeten we wachten op je volgende verslag dan als je terug ben.

  Groetjes de Zeehondentemmer.

 3. Leen > april 16, 2022

  Antwoord

  Ondanks de wat mindere vangsten toch weer een prachtige dag met een mooi verhaal geschreven
  Groetjes.leen

 4. Gino > april 16, 2022

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack,

  Bedankt voor het dagelijkse nieuws te brengen, hèhè. Eerst weer jullie gymnastiek bij het pieren steken er zijn er vele die daar voor passen. Het weer was jullie idd goed gezin en dan kan de dag al niet meer stuk hé aan het water. Jammer dat de vangsten wat minder was deze sessie en die krabben pff jammer maar die zijn er ook al weet niemand waarom? Die spreuk is in België anders hoor “de cafébaas zatter dan het volk”.
  Mooi verslag met dito foto’s mannen.
  Succes nog verder.

  Grtjs Gino

 5. hugo > april 16, 2022

  Antwoord

  Hé Henry & Jack,

  Weer een gezellige dag achter de rug mannen, wel eentje met wat minde vis maar de ene is dag de andere niet hé. De weergoden waren jullie in ieder geval goed gezind bij deze sessie. De krabben worden er alleen maar groter op als ik de foto’s bekijk. Toch weer wat mooie botten gevangen voor het pannetje, die kunnen ze jullie niet afnemen.
  Weer een mooi verslag van gemaakt Henry en met leuke foto’s erbij. Succes bij de volgende ronde.

  Groetjes Hugo

 6. ies > april 16, 2022

  Antwoord

  Heren van het goede leven, tja wat moet ik nu schrijven, jammer dat jullie geen emmers vol vis hebben gevangen? of …Heren wat hebben jullie weer heerlijk genoten van het uitzinnig mooie weer en het op je gemak kunnen uitrusten van de , uhhh mijns inziens te zware oefeningen van nederland in beweging. Iets meer vis had het misschien nog leuker gemaakt. Tja de ellende die de wereld wordt aangedaan is eigenlijk onbeschrijfelijk en ik vrees dat die russische gek. straks een kernwapen op Kief gooit omdat hij straks ook nog slaag krijgt bij de Donbas. Maar ja wij leren het ook nooit De Flevopolders werden gecreëerd om nooit meer een hongersnood mee te maken en nu we van de afhankelijkheid van de russen af willen wil de politiek qua voedsel voorziening ons weer afhankelijk maken van andere landen, Hoe zo leren van fouten. Maar goed we hebben weer een fantastisch verslag van jullie belevenissen mogen lezen en zien. Ik wens je een fantastische vakantie toe en blijf gezond.
  Groetjes Ies

 7. Kees Michielsen > april 16, 2022

  Antwoord

  Lekker gevist mannen!!
  Dat jullie zelf je aas steken is een pluim waard! Voor mij is het vele jaren geleden dat ik de spitvork ter hand heb genomen.
  Het geeft wel een extra dimensie aan je visdag, vis vangen met zelf gestoken aas.
  Nu maar hopen dat de scheefsmoelen gauw uit hun winterslaap komen 🙂

  Groeten,
  Kees

 8. Jack Jozen > april 16, 2022

  Antwoord

  Hoi Maatje .
  Wat heb je onze ontspanningsdag weer super verwoord zelfs de inspanning is voor ons nog ontspanning dat steken hoort er nog steeds bij en het auto rijden tja als de hele regering is af gezet zijn wij gearriveerd in Zierikzee Ha. Maar nu kom je ook achter dat het vissen niet altijd is wat je zou hopen het is en blijft vissen het is niet altijd prijs maar al bij al hebben we toch nog een schitterende dag beleeft . En van de bot die we gevangen hebben heb lekkere kibbeling van gemaakt ook foto van geknipt maar ik weet niet hoe ik hem hier bij moet zetten anders kon je zien wat je er mee kunt, de foto heb ik wel door gestuurd naar Peter . Nou maatje we horen en zien elkaar nog wel voor je vertrekt maar toch al vast een paar super weken .
  Heel veul groetjes Jack.

 9. Eldert > april 16, 2022

  Antwoord

  Ha Henry en Jack
  Mooie dag weer achter de rug . Wat hebben we toch een mooie hobby he . Zeker met dit weer. Jammer voor jullie dat er niet veel panvissen bij zaten maar dat gaat helemaal goed komen. Nog even geduld en dan komen die scheefsmoelen weer . Hopelijk wel iets meer dan afgelopen jaar maar dat zal de tijd leren.
  Groeten Eldert

 10. Henry > april 16, 2022

  Antwoord

  Hey Peter,
  Allereerst natuurlijk Super bedankt dat je zo snel onze belevenis aan de waterkant op de site hebt gezet.Wat betreft de kleinere leeglopers betreft heb je denk ik wel gelijk. De dikke pieren van nu waren eigenlijk bestemd voor de baars en meneer gullemans en misschien in de donkere uurtjes een grote dikke paling.
  Maar het is zeker geen straf om ook bij een magere vangst onder het genot van ’n stralend zonneke en een koele pint aan de waterkant te zitten. Bij ons dicht aan de Belgische grens hebben alleen maar bos, daarom zoek ik de komende 3 weekjes tijdens m’n vakantie ook het water op, de 1e week aan de Hollandse Ijssel waarna we richting Berlijn langs de Elbe gaan fietsen. Bij onze volgende visserij zullen we waarschijnlijk zagertjes gaan steken tenminste als de scheefsmoel zich al gemeld heeft. Bij deze wens ik jouw en jullie Marian ook een hele zonnige en gezellige vakantie in jouw geliefde Denemarken.
  Groetjes, Henry

 11. Stefan Groenheide > april 16, 2022

  Antwoord

  Hoi Jack en Henry, wat een prachtig verhaal is dit toch weer, Henry weet de dagelijkse nieuwsberichten op geheel eigen wijze weer te geven en dat is genieten en Ik betrap mezelf erop regelmatig aan het knikken te zijn terwijl ik het verhaal lees, de vangst, toch wat ondergeschikt in dit goede gezelschap en bij mooi weer, was dan wat minder, maar toch nog regelmatig actie gehad op de toppen! Ik wens Henry een fijne vakantie en ja, ook ik hoop dat de warme dagen blijven komen, zodat de watertemperatuur snel op het gewenste niveau is voor de tong.
  Groeten, Stefan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *