Home Gastvissers Ankerviissen aan de R1, met de Dinsdagploeg

Ankerviissen aan de R1, met de Dinsdagploeg

Advertenties


Hoe slacht je een varken? Of liever: hoe sla je hem dood!

Gisteren was het weer een visdag. Allemaal aan boord van de “Big Marlin” en om 08.00 uur konden wij weg. Op dit moment is de R1 een goede plaats om schar te vangen. En de schar die je hier vangt is over het algemeen best goed te noemen. Mart van Est had er weer eens “ouderwets” zin in en ving de ene na de andere schar.

Ankerviissen aan de R1, met de Dinsdagploeg

Jan deed het ook goed en liet geen visje ontsnappen.

Ankerviissen aan de R1, met de Dinsdagploeg

Ankerviissen aan de R1, met de Dinsdagploeg

Ik had zelf een ander karweitje. Ik zou vis gaan vangen voor “ Le Petit Pêcheur” uit Yerseke.

Ankerviissen aan de R1, met de Dinsdagploeg

Dit bedrijf heeft een prachtige bak zout water (20×20 meter) waarin super grote tarbotten zwemmen, maar ook andere vis in zit. Maar de vraag was: zou je kunnen zorgen voor schar, puitaal, wijting, bot of andere soorten? Wij hadden een metselkuip aan boord geplaatst met daarin een pomp (op batterijen) die de vis levend moest houden. In het begin lukte dat wel, maar naarmate er meer vis in kwam kon de pomp het niet meer bijhouden en tot overmaat van ramp gaven de batterijen ook “niet thuis”. Gevolg: veel dode scharren en wijtingen.Vooral de wijting is in dat geval “teer”. Dré kwam met het idee om de wasdekpomp in de kuip te zetten en toen werkte het wel. Alle vis bleef leven en aan het einde van de dag was het water prachtig helder en hadden wij een metselkuip-aquarium aan boord! De eigenaar van “le Petit Pêcheur” was er blij mee en een vrachtauto met watertank en zuurstof kwam de vis ophalen. Binnenkort ga ik eens langs om te kijken of de vis het goed heeft overleefd. Mark kan mooie verhalen vertellen. In vroegere jaren hield iedereen in kleine dorpjes aan varken aan huis. En Markt vertelde, dat ze in België het varken zijn oor afsloegen met een houten hamer, om daarna met diezelfde hamer het varken hard op de kop te slaan, zodat het stierf. Vaak mislukte dat en liep het varken achter de slager aan en beet hem zelfs in zijn kuit. Ja, zo leer je weer wat bij op zo’n dag. Maar, een varken zijn oor afslaan met een houten hamer, vind ik toch wel erg sterk!! Maar wel een slim varken. Alfons stond naast mij en ving zoals gewoonlijk wel zijn visje. Daarnaast stond Nol en Dirk. Nol kwam wat moeilijk op gang, maar Dirk ving goed, aan zijn zelf geknoopte onderlijn! D.w.z. hij had er een nieuwe haak aangedaan. De meeste mensen vingen goed vis aan de zgn. afhouder met hoekje. Mr. Gastel (onze onzichtbare sponsor) maakt nog steeds goede onderlijnen, die o.a. bij Kees Boog te koop zijn.

Ankerviissen aan de R1, met de Dinsdagploeg

Ankerviissen aan de R1, met de Dinsdagploeg

En zo nu en dan knoop ik er ook wel eens een paar. Met materiaal van: Mr. Gastel! Uiteindelijk ging de prijs voor de langste vis naar Mart en had Jan het nakijken. En Jan is toch een geluksvogel!! Maar dit keer: helaas: Mart ging met de prijs strijken (2 mooie tassen van IMAX) en natuurlijk was hij zo trots als een aap met zeven …………. Penissen (?) De “dagprijs” van de Big Marlin was voor Alfons. Mart deed de loting maar weigerde nummer 1 uit de zak te toveren. Ja, zo gaat dat. Een mooie dag, veel gelachen, een natje en een droogje, weinig wind, kortom: iedereen had het naar zijn zin! Dus: volgende week gaan wij met volle moed weer terug aan het werk: VISSEN!

Kamperland, 14 november 2012/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

9 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > november 15, 2012

  Antwoord

  Ben, leest weer als een boek!
  Leuk gevangen ook zo te zien?

  Groetjes peter

 2. Werner R. > november 15, 2012

  Antwoord

  Hoi Ben,

  Ik zie allemaal tripletten dus goed gevangen!
  Ben benieuwd hoe lang het nog door blijft gaan de goede vangsten.

  Groeten Werner R.

 3. leo > november 15, 2012

  Antwoord

  Hey Ben,

  Leuke visdag gehad!

  Ik heb momenteel wat Tarbot zitten om op te kweken; da’s de volgenden uitdaging. Momenteel vreten ze zich nog vet aan de zagers die in de bak zitten maar wat een pracht roofvis(je) is dat!

  Echt gaaf als je zo’n aquarium van 20×20 meter bij huis/bedrijf hebt ! (jammer dat ik die ruimte niet heb anders wist
  ik het wel ;-))

 4. Maup > november 15, 2012

  Antwoord

  Hee ben.

  kon je geen leefnetten gebruiken?,ik heb er nog wel een. Daar stopte ik mijn huisvarken in voor ik zijn oor afsloeg anders beet ie in mijn kuit.

  Groetjes Maup.

 5. Peter(Fishguppy) > november 15, 2012

  Antwoord

  Ik gebruik zelf wel eens een leefnet, maar dit is puur in de hoge zomer, voor de hitte van de buitenlucht, maar ook hier komen ze niet levend uit, vanwege de harde stroming, worden ze dood geklutst!

  Groetjes peter

 6. leo > november 16, 2012

  Antwoord

  Dat van Peter is ook een idee Maup; hoef je helemaal niet aan z’n oor te komen haha

 7. Ben > november 16, 2012

  Antwoord

  Beste allemaal,

  Ik ben weer wat traag van reactie, maar mijn desktop is stuk, dus een laptop gekocht met windows 8; ik zoek mij dood!

  Ja, dat varken vond ik echt weer een pracht verhaal. Ik heb het wel eens in het echt gezien (in de 50-er jaren) maar toen al werd het varken gewoon in de kop geschoten. En het zal ook wel geen halal-varken zijn geweest:)

  groeten,

  Ben

 8. Ben > november 23, 2012

  Antwoord

  Hallo allemaal,

  De scharren en de wijting zijn uitgezet in “het zwembad” van Joop. Hierna volgde een echte slachting! De grote tarbotten doken op de platjes en de wijting en 90% moest het bekopen. Alleen de grotere vis en de grotere bot bleven in leven……Zonde van het werk, maar nu weten wij wel, dat grote tarbot ook grote jagers zijn!

  Van de winter eens kijken of ik een leuke gul in leven kan houden 🙂

  Vriendelijke groet,

  Ben

 9. Werner R. > november 24, 2012

  Antwoord

  Hey Ben

  Slim die Joop, hij dacht laat ik Ben mijn visjes even voeren…hehe.
  Ja inderdaad, ik wist niet dat het zulke rovers waren!

  Groeten Werner R.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *