Home Gastvissers Ankervissen met de dinsdagploeg

Ankervissen met de dinsdagploeg

Advertenties


Een “snertdag” en een dag zonder snert!

Het was weer even geleden en mijn vishengel stond bijna onder het stof. Maar vanmorgen om half acht mocht ik weer aantreden om mijn kunsten te laten zien bij de bootvisserij. Naast de bekende mannen waren ook Martin, Kees en Cor van de partij. Ik lootte op plaats 4 (achter op de boot) en dat is normaal gesproken een goede stek. Aan onze kant stond Dré op één en Mart op twee. Naast mij Kees. (bijgenaamd: Kees IJsland.)

Ankervissen met de dinsdagploeg

Wij zijn naar de Schouwenbank vertrokken naar een diepte van meer dan 30 meter. Mart begon meteen vis te vangen, maar was wel één van de uitzonderingen. Zo nu en dan kwam er schar naar boven en Martin ving zelfs een bot van 31 cm. Ik kwam op deze plaats niet verder dan 3 vissen.

Ankervissen met de dinsdagploeg

Ankervissen met de dinsdagploeg

Ankervissen met de dinsdagploeg

Verkassen dan maar. Soms tegen beter weten in, maar als je niet probeert………… Er was weinig stroom……….en een bekend gezegde luidt: geen stroom, geen vis. Maar na een uurtje hadden wij zoveel stroom, dat ik er wel een gezegde bij kan verzinnen: te veel stroom, alle vis doet niets op de “boom” (bodem, in het Zeeuws) Dan weer verplaatst. Nu naar de Steenbanken. Het was 15.10 uur, toen ik probeerde mijn onderlijn weer in te gooien. Klats, boem en weg lijn. Winkeliersgeluksvoordeeltje wordt dat ook wel genoemd. Weer een nieuwe onderlijn gepakt en weer ingegooid. Na een kwartiertje zag ik een paar mooie beten. Die hadden wij al zoveel gezien, maar bij koud weer bijten de platvissen niet echt goed door.

Na een poosje toch opgehaald. Dat ging vrij lastig. Er hing vis aan, maar wat? Twee mooie, grote botten. De grootste mat meer dan 36 cm en ineens kwam mijn totaal op 5. En……….ik had de grootste bot/vis. Soms hebben de stomste boeren de grootste aardappelen, wordt er wel eens gezegd. Sloeg dat op mij? Martin die tot dan aan kop stond van het klassement: langste vis, prees mij om mijn “vakmanschap”, maar weet ik veel. Ik weet toch ook niet van te voren dat die botten eraan kwamen? Of was het een beleefd maniertje van Martin die misschien wel dacht: zo, geluksvogel?!

Tussen de middag eten wij normaal gesproken een kopje soep. Vaak snert in deze tijd van het jaar. Maar de schipper had de snert in het ponton laten staan en de rookworst in Achtmaal. Kommer en kwel natuurlijk voor de toch al mager uitziende groep opstappers. Eindelijk weer eens iets om over te klagen en het “snertsjagrijn ” lekker dik bij Dré in het haar te wrijven. (Nou ja, haar….) Maar gelukkig waren er de marsen en andere dingen van Leo. Maar ook Kees had gelukkig nog wat bij zich: lekkere Katwijkse bokking. En daarbij een witteke en dat is een “partijtje” lekker! Alleen Mart sloeg dit af en normaal slaat hij nog geen vlieg (van zich) af. Maar om eerlijk te zijn: de vangst viel nogal tegen. Ook bij de Zeearend zat het niet mee. John liet over de marifoon weten: wij hebben maar 6 gullen met z’n allen. Wel zo’n 50 wijtingen de man. Dus wel wijting op het wrak, nauwelijks gul. Afgelopen weekend was het bij de “Neeltje Jans” ook bedroevend geweest. 39 man, 0 gullen, volgens ingewijden. Mart had in Blankenberge afgelopen weekend nog wel gul gevangen en bijna iedere boot had gul, volgens Mart. Maar ja, Blankenberge is niet naast de deur. En toch…………………was de dag weer “OM GEVLOGEN”.

Een paar mensen namen de gevangen vis mee naar huis van de andere opstappers en die hadden dus een “bakvisje”. Aan het einde van de dag mocht ik voor de grote bot van 35 cm een mooie nieuwe boothengel van OKUMA in ontvangst nemen. Ook Mart van Est kreeg een leuke spinhengel Van het merk OKUMA mee naar huis. Kees haalde nummer 2 uit de loterijzak en dat was de plaats van Mart. Als het goede voorjaarsweer wat door zet, dan zal het water ook weer snel op temperatuur komen. Dus haal de molen uit het vet, poets de hengel nog even op, bezoek binnenkort de VISMA in Rotterdam en boek een leuke visdag bij één van de vele charterschepen in Zeeland of Zuid-Holland. En Dré? Die heeft vanavond nog een MEGA-bestelling geplaatst bij de soepfabriek van KNORR.

Dus binnenkort wordt het weer als vanouds: KNORREN, mannen!

Kamperland, 13 maart 2012/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

1 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > maart 14, 2012

  Antwoord

  Hoi Ben.
  Hopelijk trekken de vangsten snel weer aan, met de temperatuurs verhoging?
  Het begint bij mij langzamerhand ook weer te jeuken en mijn boot ligt klaar om te gaan!

  Groetjes peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *