Home Gastvissers Avondje wildkamperen op de oosterschelde

Avondje wildkamperen op de oosterschelde

Advertenties


Hey Peter,

Vrijdagochtend 30 augustus , ze geven 2 tot 4 Bft W-ZW met kans op een bui. Ik kijk op windfinder en toen was het zelfs 5 Bft ZW. Nou ja ik had donderdag al 3/4 kilo zagers besteld bij Bass hengelsport en die moeten afgehaald en opgevist worden natuurlijk. Dus besluit ik maar om samen met Gregory een avondsessie te plannen. Het zou rond 17u20 laag water zijn, dus kan er gevist worden tot 23u45 met opkomend tij . Om de tijd te vullen vertrekken wij rond de middag om eerst uw sponsor hengelhuishuijgens te Hoogerheide te bezoeken. Greg is maar een gelegenheidsvisser en heeft dus nog geen eigen materiaal. Dus nu heeft hij de kans om een hengeltje en molen uit te kiezen. Het wordt een Uptide 285 cyber sea met een Battle 7000 Pen molen gevuld met 40/100 nylon en nog wat verzwaarde afhouders die ik elders niet kon vinden. Prima zaakvoerder, ben zijn naam inmiddels alweer vergeten, geeft de nodige raad en uitleg over alles wat je maar wil. Greg is al in zijn nopjes om het nieuwe uit te testen en ik kan niet vlug genoeg richting haven rijden. Rond 15uur zijn we aan de boot,maken hem startklaar en maken eerst ons getuig in gereedheid alvorens het ruime sop te kiezen. Jezus wat een woestenij , ik zag 4-5 Bft W-ZW op het computerschermpje in het sanitair van de haven, en effectief we zaten net in de Vlaamse Ardennen :). Onverantwoord eigenlijk maar het zou beteren, en het idee om buiten de kering te gaan liggen laat ik al varen. Met amper 15 km/u raak ik op een visstek nabij de haven van kamperland , het was toen al 16u15 en ankeren eerst op een diepte van 22 meter in afwachting van het kerende tij. De boot komt dwars te liggen tegen de stroming in en het wordt hotsen en botsen . We beazen onze hengels, elk 1 gemonteerd met weegschaaltjes en 1 met verzwaarde afhouders voorzien van stukjes zagers en het duurt niet lang of we vangen al de ene ondermaatse wijting en steenbolk na de andere.

Avondje wildkamperen op de oosterschelde Avondje wildkamperen op de oosterschelde

Greg krijgt het wat moeilijk en wil eigenlijk gaan voederen maar gelukkig zorgt het kerende tij voor opluchting. De boot draait plots in 1 beweging 180° rond met het opkomende tij en we kunnen niet vlug genoeg onze lijnen binnen draaien waardoor er 2 verstrikt zitten in het ankertouw. Ik haat het om met zulk weer op de boeg van de boot te gaan knippen en haken uit het ankertouw te halen. Nu is het tijd om ons definitief op de juiste stek te gaan ankeren en hopen op wat komen gaat. Nog geen 10 minuten later krijg ik een doorbuiger en het draaien gaat moeizaam, ik zie sharky in onze andere lijnen gaan en dan ga ik iets te onstuimig tewerk om dat te verhinderen met draadbreuk van mijn onderlijntje als gevolg. We vangen met de regelmaat wel wat klein spul en moeten wachten tot 19u53 voor mijn eerste tong van de dag. Greg heeft net daarna een enorme doorbuiger in de hengelhouder staan maar het is geen vis, als hij gaat draaien zie ik iets wat mij onmiddellijk mijn schepzak doet nemen. Dit keer heb ik hem, Greg vangt warempel zijn allereerst kreeft van 1.1 Kg , en ik geef hem een zoen omdat ik de kreeft van hem krijg . Nou die mag nog mee.

Avondje wildkamperen op de oosterschelde

Avondje wildkamperen op de oosterschelde

Ondertussen is de wind al wat afgenomen en is het al iets comfortabeler om te vissen. Om 20u41 , de schemering zit er al in ,vang ik kort op elkaar 2 tongen.

Avondje wildkamperen op de oosterschelde Avondje wildkamperen op de oosterschelde

Dan moeten we wel een uurtje wachten voor de volgende tong en om 22u12 vangt Greg zijn eerste en laatste tong van de avond in doublet met de zoveelste steenbolk.

Avondje wildkamperen op de oosterschelde Avondje wildkamperen op de oosterschelde

Om 22u17 en 22u47 vang ik dan de laatste tongen van de avond.

Avondje wildkamperen op de oosterschelde

Avondje wildkamperen op de oosterschelde

Dus Peter in tegenstelling met jouw vangsten in een uur tijd doe ik er toch bijna 3 uur over op deze stek. Wanneer de stroming er uit gaat rond 23u30 , het aas is inmiddels ook op, varen we weer voldaan maar toch behoorlijk moe richting haven. De SVK boeien zijn vervangen maar je ziet amper de verlichting erop en pas als je er net voorbij komt gevaren ??? Opletten geblazen toch. Voor de volgende avond/nacht sessie wacht ik toch op betere weersomstandigheden om een hele nacht te kunnen blijven liggen. Thuisgekomen rond 2u30 nog een court bouillon gemaakt om de kreeft af te koken ,volgens het gewicht 19 minuten.

Avondje wildkamperen op de oosterschelde

Avondje wildkamperen op de oosterschelde

Na de kooktijd het lekkers afgegoten en…euh … zou ik ? ja toch wel, met een glaasje witte wijn de pootjes en scharen al opgegeten om dan uiteindelijk om 4u15 mijn bed in te kruipen.

Groeten Luc

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

8 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > september 2, 2013

  Antwoord

  Hoi Luc,
  wat leuk dat je een sponsor hebt bezocht!
  Mooi verslag en mooie foto’s en gelijk kookles!
  Wat willen we nog meer?

  Groetjes peter

 2. Kees Michielsen > september 2, 2013

  Antwoord

  Toch lekker gevist en tong gevangen!
  Zo’n kreeft staat ook nog op mijn verlanglijstje 🙂
  Vang je die ook aan de buitenzijde of is dat echt alleen op de Oosterschelde te doen?
  Groeten,
  Kees.

 3. Peter(Fishguppy) > september 2, 2013

  Antwoord

  Hoi Kees, je vangt ze ook wel eens aan de buitenzijde, maar dan wel dicht tegen de keerring.
  Maar jou chalet staat in de buurt van de hotspot voor kreeft, namelijk heel de groene tonnen zijde van Gorishoek tot aan Tholen, aan de TG tonnen!
  Binnenzijde is beter!
  Groetjes peter

 4. Peter(Fishguppy) > september 2, 2013

  Antwoord

  O ja Luc, zou het bijna vergeten.
  Kun jij de GPS niet uitzoomen, zodat je de tonnen duidelijk ziet liggen, bij mij gaat dat vanzelf en dan vaar ik gewoon op de tracks van de heenweg terug, bijna volgas!

  Groetjes peter

 5. Johan het (loze) vissertje > september 2, 2013

  Antwoord

  Hoi Luc,
  Zou te lezen en te zien, hebben jullie een prachtige visdag gehad, met als afsluiter een lekkere kreeft.

  Gr.

  Johan het (loze) vissertje

 6. Luc > september 2, 2013

  Antwoord

  Hoi Peter,
  Ik kan inderdaad mijn GPS uitzoomen waardoor ik op mijn hoede was voor die tonnen. Het was dan ook mijn eerste keer dat ik mij ’s nachts verplaatste, op lange afstand dan.
  Kees, Johan bedankt voor de reactie en ik gun het jullie ook om een kreeft te vangen .
  groeten Luc

 7. Werner R. > september 3, 2013

  Antwoord

  Hey Luc,

  Heb ook al eens een kreeft gevangen aan de kering, ik dacht dat ik een zak rijnzand naar boven aan het takelen was..
  Heb hem teruggegooid omdat hij zo groot was en ik had geen pan om hem in klaar te maken zo groot was ie!
  Jammer dat het zo woelig was maar ja je hebt nu eenmaal je zinnen erop gezet en vissen maar he!
  Succes met de volgende sessies!

  Groeten Werner R.

 8. Luc > september 3, 2013

  Antwoord

  Hey Werner,
  Meer dan 20 jaar geleden, toen ik mijn eerste kreeft ving, heb ik mij een hele grote kom aangeschaft. Nu kwam ze uiteindelijk terug van pas 🙂 .
  Dank voor de succeswensen. Die hielpen me vandaag weer een kreeft van 1.444 Kg boven te halen.
  Groeten Luc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *