Home Visgids Oosterschelde Boodschap van Hans

Boodschap van Hans

Advertenties


Hey Peter, Het gaat op en neer met de Zeebaars visserij, zo wist ik woensdag nog op 4 uur tijd 32 stuks te vangen en donderdag kwam ik niet verder dan 4 stuks. Hoort er allemaal bij en is ook niet erg. De plugvisserij komt wat in opmars, met name: De Max-Rap en X-Rap en Megabass Edonis doen het nu redelijk goed(zijn verkrijgbaar bij v.d.Poel in Yerseke), De bestvangende shads zijn met vlag en wimpel toch de GT 9 shads in diverse kleuren, vooral de Roze, de blauwe en de spier witte leveren goed hun visje. De Scholen dunnen wel hard uit en raken meer en meer verspreid over de gehele zeearm. Dit komt natuurlijk ook deels door ons zelf, maar ik kan niet geloven dat enkele honderden vissen per dag gevangen door de hengel een merkbaar effect hebben op de vangsten.

Het is hoofdzakelijk de beroeps en de stroperij die er veel wegvangen. Ik roep daarom iedereen op om heel voorzichtig met stekinfo om te gaan en maak geen foto’s van opvallende boeien of stukken oever. De beroeps kennen het water als hun eigen broekzak en hebben maar een kleine hint nodig om te weten waar ze moeten zijn. Geen paniek, er zijn er nog, maar het kan hard gaan als er 2000 meter net wordt uitgezet. Tot de volgende,

Hans van Burg

Prostaff st. Croix

Hengelsport van der Poel.

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

12 reacties

 1. Ron > augustus 14, 2010

  Antwoord

  Hallo Hans ik ben beginnend visser op de zeebaars en zou je mij eens een stek kunnen verklappen?? (mailen) ik ga er zeker niet mee leuren. zou je erg dankbaar zijn.

  groet,
  Ron

 2. Hans > augustus 14, 2010

  Antwoord

  Hey Ron,

  Zou een beetje dom van me zijn he om dat hier nu zo aan je door te geven. Hoe graag ik ook stekken wil delen, ik heb nog altijd met andere vissers te maken die dezelfde stekken bevissen en het overal druk genoeg vinden. Stekken voor de platvis e.d wil ik gerust op het net zetten omdat er zo verschrikkelijk veel stekken zijn, maar voor Zeebaars ligt dat toch net iets anders. Ik kan je dus niet helpen. Sorry.
  Maar met een beetje vertrouwen in je materiaal en stek kom je toch al heel ver. Overal waar een een beetje stroomnaadje is te zien en bij elk pier of uitstekend sukje dijk zijn baarzen te vangen. concentreer je op een klein gebied en probeer juist en alleen daar wanneer ze te vangen zijn, bv; hoog water of laag water, eb of vloed, bij dag of in donker, etc…….!
  Dat gaat lukken, zeker weten.

 3. Ron > augustus 15, 2010

  Antwoord

  Hallo Hans, ok dank je…mijn mail is [email protected] voor evt. wat betere vis stekken. hartelijk dank en mocht ik zelf een goed stekkie vinden dan hoor je het.

 4. Marnix > augustus 16, 2010

  Antwoord

  Hallo Hans,
  Als je toch niet moeilijk doet over platvisstekken, heb je dan misschien nog wat leuke platvisstekken die het liefst op de fiets vanuit Krabbendijke te bereiken zijn? Als je wat weet vanuit de boot op de Oosterschelde (niet verder dan PK3) heb ik dat ook graag.
  alvast bedankt!

 5. Wim Dirven > augustus 16, 2010

  Antwoord

  dit is het spijtige natuurlijk.

  ik vis al enige tijd meestal in zeeland zowel op de boot als langs de kant,
  dit jaar nog veel te weinig eigenlijk maar ja wat wil je dat je telkens volle moed gaat en met geen of weinig vis thuiskomt.

  ik probeer ook telkens andere technieken etc maar tjah :s
  vandaar dat ik altijd dit graag lees de blogs etc en probeer zo info te winnen maar het loopt altijd dood 🙂

  ik zou ook graag goede stekken krijgen,
  Tholen , of Antwerpse haven ofzo

  maar dat wat je over zeebaarzen schrijft tjah
  dat gaat lukken dat weet ik nog zo niet.
  ik heb wel eens een zeebaarsje gevangen maar dat is in men ogen toeval en dat was op de oesterdam.

 6. Hans > augustus 16, 2010

  Antwoord

  Hallo Wim, Ron en Marnix

  Ik zal jullie Ron en Marnix wat stekken doorgeven. Komt goed. Wim, Het is natuurlijk niet zo dat de baarzen zomaar in je emmer vliegen. Ik heb zelf zeker 2 seizoenen staan klooien eer ik het een beetje onder de knie had. In de begintijd ving ik wel es een baarsje, soms een mooie, maar nooit meer dan een paar en heel vaak helemaal niets.
  Wat belanrijk is is dat je op stekken vist waar Baars zit, het is dan aan jou om dé manier te vinden om ze te vangen. Dat kan zijn met de zager onder een dobber, een shadje, een plugje.
  Wat heel belangrijk is is dat je met goed aas vist.
  Steekzagers en geen kweekzagers, goede shads van een goed merk bv culprit of Delalande, goede pluggen van Rapala, Lucky craft of Megabass. (uiteraard is dit slechts een greep van de goede materialen, maar er is gewoon te veel troep te koop). 1 derde geluk, 1 derde goed materiaal en 1 derde vertrouwen. Meer heb je niet nodig hoor.

  Dat vetrouwen is bijna het belangrijkst, vertouwen in je stek, vertrouwen in je materiaal en vertrouwen in je eigen doorzettingsvermogen. Niet stoppen na 30 worpen of als je iets verspeeld hebt.
  soms kan de keuze tussen jigkopjes van 21 of 17 gram net dat verschil maken, dat hebben mijn maat Jack en ik vrijdag nog maar es aan de lijve ondervonden. Het was zo dat Jack bv met een rond jigkopje viste en ik met een viskopmodelletje, ik ving vis en hij niet, toen hij dit aanpaste ving hij ook vis. Even later hadden we dat met 17 en 21 gr. M.a.w. het zit soms in hele kleine details. die moet je uitproberen. dus 2 uur staan gooien met één en het zelfde kunstaasje heeft geen zin, afwisselen en proberen wel.
  Ik zou je graag een keer willen meenemen, maar zit tot einde van het seizoen vol.
  Als je mij je mailadres geeft zal ik je wat stekken geven en probeer je dan zo goed mogelijk op weg helpen.

  Groeten,
  Hans

 7. Hans > augustus 16, 2010

  Antwoord

  Hey Marnix,

  Bij de PK 3 zit je toch ook niet verkeerd voor Paling en Zeebaars, de botten gebruiken deze geul om de platen op te kruipen al is dat wel moelijk vissen met al dat groen nu.
  Ik ben vorige week nog in de Pietermanskreek geweest en heb daar nog wat baarzen kunnen vangen op de plug. Eem megabass en een Max Rapje. Deze week ik er aan de Sub Walk. Dus jij zit daar met de bootje volgens mij in het mekka van de Zeebaars. Voor mij is het een beetje ver varen gezien ik maar 20 km/uur loop.

  succes Marnix.

  groeten,
  Hans

 8. Wim > augustus 17, 2010

  Antwoord
 9. Jack Peelman > augustus 19, 2010

  Antwoord

  Ik pik hier graag even op in,…

  Heel erg vaak krijg ik de vraag, en waar vis je dan? of en mag ik een keer met je mee?

  Mensen die deze vragen stellen staan er niet bij stil wat het inhoud een productieve zeebaars stek te vinden. Ik ben nu in mijn zesde zeebaarsseizoen, de drie eerste jaren ving ik nix,… echt helemaal niets op een verdwaald scholenbaarsje bij Neeltje Jans na.

  De uren, nee dagen of weken dat ik op alle mogelijke tijdstippen van de dag en nacht de waterkant heb lopen afdweilen zijn gewoon niet te tellen.

  Op zich is een goeie zeebaarsstek vinden niet zo erg gek moeilijk van zodra je weet waarop je moet letten, het probleem is vooral dat zeebaars heus niet altijd zit te jagen op de stekken die je je had ingebeeld goeie plaatsen te zijn, je moet dus niet alleen op de juiste plaats zijn maar ook op het juiste ” tij ” stip.

  Volgend hekel punt is het aas dat je moet gaan gebruiken, op welk moment welk gewicht jigkop of welk type plug op welke stroming,…

  kort door de bocht succesvol zeebaarzen doe je niet op een namiddagje vissen. Ook niet op twee, drie of vier dagen
  Succesvol zeebaarzen is een levenstijl waarin je jezelf helemaal verliest.

  Is het gek dat de o zo moeizaam samengesprokkelde info niet te grabbel word gegooid?

  mvg,
  Jack Peelman
  Pro Staff St.-Croix
  Hengelsport Van der Poel
  Yerseke

 10. Simon. > augustus 21, 2010

  Antwoord

  Hoi vissers,

  Ben het helemaal met Hans en Jack eens, als je naar jaren zoeken en proberen eenmaal iets te weten bent gekomen dan gooi je al je info niet zomaar op internet. Als je meldingen op internet zet van vangsten met een kleine stek hint dan ligt het er in de buurt gelijk vol met boten die als een dwaze over een stek heen vliegen met hun boot zodat er geen visje meer zit, al zit er vaak geen kwade bedoeling bij. De vis die er rond zwemt is dan vaak gevlogen,zit je weer een dag voor niks en kan je vaak opzoek naar een nieuwe rustige stek.

  Groten Simon.

 11. Hans > augustus 23, 2010

  Antwoord

  Tja, wat Jack schrijft is natuurlijk gewoon zo. Enkele jaren van zoeken naar dé mannier om ze te kunnen vangen, wanneer en waar en met wat.Dat heeft tijd, bloed , zweet en tranen gekost, en geloof me toen waren er al vele succesvolle Zeebaarsvissers actief en die hebben ons sowieso nooit iets verteld. Uiteindelijk zijn toch zover gekomen dat we ook tussen die succesvolle Zeebaarsvissers in het rijtje thuishoren. En ik durf zelfs nog wel te zeggen dat er heel veel van die succesvolle Zeebaarvissers zijn die glorieuze jaren hebben meegemaakt, maar nu geen staart meer vangen omdat ze aan de oude traditionele mannier van vissen blijven vasthouden. Wij en dan heb ik het over een klein groepje van 5 man hebben eigelijk een geheel eigen mannier van Zeebaarsvissen ontwikkeld en ik kan één ding wel verklappen; je moet ze nu aan kunstaas vangen, al ken ik paar goede vissers die nog steeds goed aan de zager vangen, maar die mannen kennen een bepaald gebied beter dan hun eigen broekzak en die benutten elk vrij uurtje om baars te vangen. Daar moet je niet naar kijken. Maar wie nu zeebaars wilt leren vangen moet de boer op en proberen tot je er bij neer valt ongeveer. Dat is eigenlijk wat ik al die tijd probeer te zeggen. Stap een paar avonden in de week in de auto en rij heel de Ooster en Westerschelde rond, vergeet zeker je hengel niet mee te nemen, maar kijk vooral goed rond. En ga gewoon proberen, proberen en nog es proberen. Dan nog mijn uitspraak dat het allemaal wel zal lukken; daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je vandaag en morgen even wat shads ingooit en dan komend weekend al kan zeggen dat je het onder de knie heb. Forget it! Het duurt iets langer, maar de aanhouder wint.

  succes,

  Hans van Burg
  Prostaff st.Croix
  Hengelsport van der Poel
  Yerseke

 12. kevin > januari 14, 2011

  Antwoord

  hallo visvrienden,

  ik vis nu al zo 6jaar op zeebaars.
  waarvan de laatste 2 jaar zowel met
  (eigen) boot als van de kant.
  ik wil je toch een tip geven:
  -let op steenstort bij laagwater!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *