Home Gastvissers Bram, meerdaagse met de Dageraad

Bram, meerdaagse met de Dageraad

Advertenties


Ha die Peter,

Nadat in november mijn geplande meerdaagse vanwege bft 10 werd geannuleerd was afgelopen weekend eindelijk mijn langverwachte meerdaagse een feit. Voor mijn verjaardag kreeg ik als surprise van mijn vrienden deze gelegenheid. Ben er heel blij mee. Het was een onvergetelijke ervaring die ik zeker ga herhalen. Een geweldige groep aan oude zeerotten, een super schipper met veel passie voor zijn vak en een hoop gezelligheid kleurden het weekend.

Natuurlijk moet er ook vis gevangen worden anders kan ik mijn kinderen niet onder ogen zien. Ze verheugen zich altijd over de vis die pappa vangt. En wat wil een pappa nog meer? Ze eten hun vingers erbij op. Ik ook zeker en mijn vrouw helemaal šŸ˜‰ Ik voer als opstapper mee met www.dageraad.org vanuit Lauwersoog.

Bram, meerdaagse met de Dageraad

Een schip wat al generaties wordt overgedragen en nu door twee broers (jonge nieuwe eigenaren) gebroederlijk wordt bestuurd.

Bram, meerdaagse met de Dageraad Bram, meerdaagse met de Dageraad

We sliepen 2 nachten in een kooi met heerlijke bedden. Na een hele nacht varen (ik denk wel 90 mijl) kwamen we smorgens om 7:30 uur aan op onze eerste wrak. Hier werd sporadisch wat gevangen. Pas op het 3e wrak ving ik mijn eerste gul van cm 50 cm.

Bram, meerdaagse met de Dageraad Bram, meerdaagse met de Dageraad

Er werd door iemand een mooie leng gevangen van 85cm. Daarna viel het stil.

Bram, meerdaagse met de Dageraad

Op alles voorbereid zoals je ziet op de foto had ik ook nog tappen en pieren bij me en uiteindelijk werd er alleen op de octopusjes gevangen en ja, voor de bij-gelovigen onder ons, je raad het al, op de oranje gele haha, dus steek die maar in je zak. Op de boot zijn deze artikelen trouwens goedkoper verkrijgbaar dan in de winkels. Moet je ook maar weten. Er was iemand jarig en had taarten mee genomen.

Bram, meerdaagse met de Dageraad

Heerlijk. De keuken was voortreffelijk. Erwtensoep, chiliconarne, lekker ontbijt met ei etc. De laatste maaltijd was verse zoute haring met witbrood en uitjes.

Bram, meerdaagse met de Dageraad Bram, meerdaagse met de Dageraad

Ik begon nu ook te vangen maar toch bleef ik teleurgesteld in mijn verwachting. In de nacht van zaterdag op zondag terwijl de boot aan het driften was heb ik nog geprobeerd wat platvis te vangen maar dat mocht niet zo wezen. Al met al is het een super ervaring zo op zee. Vrijdag kwam ik als laatste aan boord en kreeg een plekje toebedeeld achter op de boot. Aan het begin van het achterdek, dus het midden van de boot werd het beste gevangen. Hieronder was ook de fishfinder volgens mij. De gretigste vissen vielen daar direct aan. Bij het laatste wrak kwam daar plek vrij en dus nam ik mijn kans waar en gooide daar uit. En pats! mijn grootste gul van 75 cm.

Bram, meerdaagse met de Dageraad

Al met al heb ik tegen de 5 kilo filet mee kunnen nemen.

Bram, meerdaagse met de Dageraad

Bram, meerdaagse met de Dageraad

Het was op en top. Je ontmoet een hoop mensen die veel ervaring hebben. De meesten waren Noorwegen gangers. Met grote verhalen en de ene weet het nog beter dan de ander. Al met al, een super leuk weekend. Voor herhaling vatbaar. Wat opviel dat in de noordelijk zeegebied geen Steenbolk op de wrakken worden gevangen. Al heel lang niet meer hoorde ik. Ook heb ik geleerd het verschil tussen wrak en zwem kabeljauws. De eerste hebben een grijze doffe buik en de laatste een witte glanzende buik. Wanneer je zwem kabeljauw tegenkomt zit er geheid een hele school. Volgende keer neem ik een beter plekje aan boort en daarvoor moet je echt wel op tijd aanwezig zijn. Nou dat was mijn verhaal.

Tot aan boord bij Ludo. Ook een top schipper. Ben weer aan het aftellen haha .

Groet, Bram Wisse

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

6 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > april 8, 2014

  Antwoord

  Hoi Bram,
  ziet er fantastisch uit, misschien ook eens proberen, in de toekomst!
  Alleen het vissen viel tegen voor jou? Had je wel een juiste hengel bij, het materiaal was dik in orde? Je moet wel het contact met de bodem/wrak houden, daarom moet je een korte soepele hengel gebruiken, die toch veel gewicht kan weg zetten.

  Tot gauw!

  Groetjes Peter

 2. bram wisse > april 9, 2014

  Antwoord

  ha Peter,
  Ik heb inderdaad een korte en een lichte hengel. 20-30lbs. Aan de techniek zal het denk niet liggen. Misschien mn gevlochten draad. De meesten hadden gewoon nylon. Het kan zijn dat er wat meer rek op de lijn moet.
  Groet, Bram

 3. Peter(Fishguppy) > april 9, 2014

  Antwoord

  Hoi Bram,
  al de keren dat ik op wrak heb gevist, viste iedereen met gevlochten lijn, heb er nooit met nylon gezien? Om contact goed te kunnen maken, moet je juist geen rek hebben.

  Groetjes Peter

 4. mike > april 9, 2014

  Antwoord

  idd er mag zekers niet te veel rek op zitten want dan geefje de vis speling en alst een zeebaars is of een gul ben je die kwijt, kunt direct reageren als je gevlochten heb of technicum die heeft maar 12 prcent rek wat weinig is

 5. John van Dongen > april 9, 2014

  Antwoord

  Leuk verslag Bram, smaakt inderdaad naar meer.
  Hoop dat het 2de paasdag ook een beetje knap weer wordt want dan ga ik ook 3 dagen met de Dageraad mee.

  Zelf vis ik uitsluiten met gevlochten lijn van meestal 17/00, maar het wil ook wel dat ik slechts 10/00 gebruik (als er veel stroming staat, ivm met de weerstand op de lijn)
  Als ik dan lees dat technicum maar 12% rek heeft en men vind dat dit wel meevalt vraag ik mij af of je wel kunt rekenen.
  Als een wrak op 30 meter diep ligt heb je met 12% rek al een uitloop van 3,60 meter, vind ik nogal wat.
  Maar goed, ieder zijn ding.

 6. Peter(Fishguppy) > april 10, 2014

  Antwoord

  Hoi John.
  Laat eens een keer iets weten van de vangsten? En als ik in de gelegenheid ben zou ik zoiets ook wel eens willen doen!

  Er zijn diverse lijnen van 10 100/ste die een trekkracht van 13 of 14 kg hebben, samen met de afstelling van de slip is dit meer dan voldoende! Goed gezien van jou John!

  Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *